Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
romim
#12401 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@spree
Malo nelogicno da u sobi drzis vecu temperaturu nego u dnevnom?
Koliko vidim po prilozenom ni kod Daikina to ocitanje temperature nije najbolje rijeseno.
Na kojoj temperaturi ti se klima ugasi?
Po ovom ispada da ti je temperatura u dnevnom kod plafona 22c ali je pitanje koliko je na visini metar od poda, ima li i 21c.
Za mene je to hladno.
Kod mene je zadato 23c na klimi pokazuje 23c 24c a na 25c se ugasi.
Na sobnom termometru temperatura se krece od 23c do 25c.
Ako zadas nizu temperaturu, samim tim i potrosnja ce biti manja.
Koliko vidim po prilozenom ni kod Daikina to ocitanje temperature nije najbolje rijeseno.
Po ovom ispada da ti je temperatura u dnevnom kod plafona 22c ali je pitanje koliko je na visini metar od poda, ima li i 21c.
Za mene je to hladno.
-
romim
-
mehkoca
#12403 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A ne komentarišeš što je čovjek potrošio manje od 30 KM za cijelu kuću bez izolacije i sa dijelom loše stolarije
Bitno je da je čovjek zadovoljan
Peta klima nije aktivna u ''punom'' kapacitetu, ova najmlađa raja još neće da izađe iz naše sobe
Bitno je da je čovjek zadovoljan
Peta klima nije aktivna u ''punom'' kapacitetu, ova najmlađa raja još neće da izađe iz naše sobe
- apsidejzi
#12404 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nebitno s cim se grijes. BItno je koliko imas gubitaka grijanja 
- spree
#12405 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Soba je na hladnoj strani, dok je dnevni generalno topliji jer kad ima sunca direktno ide u dnevni. Sve je do ljudi i kako kome odgovara. Meni je ovako savrseno. To je u tom trenutku. Cim mi ne odgovara pojacam ili smanjim, ito glasomromim wrote: ↑13/11/2020 09:19 @spree
Za mene je to hladno.
-
romim
#12406 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To si u pravu da svako ima razlicite potrebe ali samim tim je i potrosnja razlicita.
Ja volim da je toplije imam slabu cirkulaciju pa noge uvijek hladne.
Meni smeta radi realnosti kad se samo iznese sto manja cifra, ne mislim na tebe. Ti si pokazao parametre.
Govorim generano, ako se iznosi potrosnja onda napisi u kratkim crtama sta se grije, na kojoj temperaturi, koliko vremenski, kakva je izolacija, pa da bi ti podatci bili uporedivi i realni.
Ja volim da je toplije imam slabu cirkulaciju pa noge uvijek hladne.
Meni smeta radi realnosti kad se samo iznese sto manja cifra, ne mislim na tebe. Ti si pokazao parametre.
Govorim generano, ako se iznosi potrosnja onda napisi u kratkim crtama sta se grije, na kojoj temperaturi, koliko vremenski, kakva je izolacija, pa da bi ti podatci bili uporedivi i realni.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12407 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa sam si dao odgovor na pitanje, ti se grijes toplije, svaki stepen vise je oko 6% struje vise.
Na 5 stepeni 30%.
Na 5 stepeni 30%.
-
romim
#12408 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidi druze, nemam ja od toga nista potrosio ti 5km ili 50km ali ako ucestvujes u forumu i ako si realan prema ostalim clanovima, a i onim koji se informisu o grijanju na klime, onda nemoj samo da banes na forum i kazes ja imam 5 klima potrosio za mjesec 19km.
A od to 5 klima mozda jedna radi stalno i mozda na zadatoj 21c a klime u sobama kako si jednom rekao ukljucujes povremeno za dogrijavanje.
Koliko znam u pitanju je grijanje kuce a ne stana.
Da ti drzis sve klime ukljucene bez gasenja cijeli mjesec i onda napises potrosio 19km onda svaka cast, ali posto to nije tako onda odvoji koji minut pa napisi kako si grijao taj mjesec.
Meni ce za dvije klime doci toliko para za 19 dana grijanja.
Imao sam problem sa uticnicama za mjerenje pa racunam na osnovu prosjeka od par dana da ce biti toliko, a znacu kad stigne racun kolika je razlika u kilovatima.
Ne iznosim potrosnju jer nije mjerodavna jer od prije par dana od 18 do 21 i 30 ukljucujem pec na pelet da zagrijem dva sprata, sobe i kupatila zbog malog djeteta.
Klime rade od 7 ujutru do 18 navece.
Moja je za grijanje od 7 do 18 37m2 izolovanog prostora potrosila za 12 dana

Ovo je potrosnja bez PDVa za 12 dana od 07 00 do 18 00 za grijanje 37m2.
Ako ti tvrdis da grijes dva sprata kuce za 19km mjesecno, svaka tebi cast, mada bi ja to volio viditi, taj komfor.
Ja trenutno grijem ovako jer sam pelet vec imao, a i ne mogu da grijem ostatak prostorija na spratu jer bi mi toplota isla u stubiste.
Za ovu zimu ce biti ovako a sledece ce biti rijeseno da klima grije cijeli sprat.
-
romim
#12409 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zato i kazem kad se iznose podatci o potrosnji da bi bili realni i uporedivi neka svako ako vec hoce da napise potrosnju doda i na koji nacin i sta grije ili nek ne pise nikako.
Nije problem da covjek potrosi manje, al napisi grijem povremeno na 21c.
Klime definitivno malo troše al budimo realni kod iznosenja potrosnje da ne bude zabuna i zabluda.
Tek se grijem mjesec na klimu i sagledavam jos kako sta i ne pravim neka poredjenja niti iznosim potrosnju.
Toplotna pumpa i podno grijanje je po meni trenutno nesto najbolje, al treba imati kesa za investiciju, a i ko nema vec podno ogranicen je na radijatore.
- saiks
#12410 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Stigao račun od struje. 3 konvektora ukupne jačine 5.5kw. 110km
Konvektore sam preko noći gasio. Za sad zadovoljan
Konvektore sam preko noći gasio. Za sad zadovoljan
- madesa
#12411 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
evo i ja nakon duzeg vremena napokon da ugradim klimu. Daikin FTXF50. Javim vam utiske.
- piplica
#12412 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači da su bili non stop uključeni 200km, svi su dani u plusu, debelom.
Na 24h i - 5 to je već 350km, kao dlan od dlan.
Kod grijanja na takav način, ruka sama ide ga isključi uredjaj.
Na 24h i - 5 to je već 350km, kao dlan od dlan.
Kod grijanja na takav način, ruka sama ide ga isključi uredjaj.
Last edited by piplica on 13/11/2020 13:24, edited 1 time in total.
-
romim
#12413 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta i koliko grijes?
Na koju temperaturu?
Koliko vremenski?
Na koju temperaturu?
Koliko vremenski?
-
baho
#12414 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
150m² 24h bez gasenja na istoj temperaturi. U dnevnom 50m² 25°C, dalje po kuci 21-23°C. Dvije klime Gree Hansol 12. 30% kuce u staklu, 8cm stiropor. Tuzla.
P.S.
Kad kazem 150m² mislim na korisni prostor bez zidova. Kuca je 10x9m, prizemlje i potkrovlje. Sa zidovima je to 180m².
@mehkoca uradi isto molim te sa slikanjem septembarskog i oktobarskog racuna, ovako da se vidi iznos i referenca.

P.S.
Kad kazem 150m² mislim na korisni prostor bez zidova. Kuca je 10x9m, prizemlje i potkrovlje. Sa zidovima je to 180m².
@mehkoca uradi isto molim te sa slikanjem septembarskog i oktobarskog racuna, ovako da se vidi iznos i referenca.

Last edited by baho on 18/11/2020 03:21, edited 3 times in total.
- saiks
#12415 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U bas zimskom periodu nek i predje 200km al opet nece biti puno. Mozda tvoja leti moja nece sigurno. Ne mozes imati ugođaj i cijenu. Jbg
-
mehkoca
#12416 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Konačno jedan ''normalan'' post od tebe, da nikoga ne vrijeđaš... Ako si ikako pratio ovu temu, znao bi da sam još prije 3 godine sve napisao o svojoj kući, dimenzijama, kvadraturi, izolaciji, temperaturi grijanja (23)-hlađenja (24), pa čak sam i tebi jednom detaljno sve opisao. Ja ne ''banem'', nego zadnje 3 godine iznosim svoja iskustva da bi neko možda prešao na ovaj način grijanja, kao što i ti to radiš - što mi je stvarno drago.romim wrote: ↑13/11/2020 12:53Vidi druze, nemam ja od toga nista potrosio ti 5km ili 50km ali ako ucestvujes u forumu i ako si realan prema ostalim clanovima, a i onim koji se informisu o grijanju na klime, onda nemoj samo da banes na forum i kazes ja imam 5 klima potrosio za mjesec 19km.
A od to 5 klima mozda jedna radi stalno i mozda na zadatoj 21c a klime u sobama kako si jednom rekao ukljucujes povremeno za dogrijavanje.
Koliko znam u pitanju je grijanje kuce a ne stana.
Da ti drzis sve klime ukljucene bez gasenja cijeli mjesec i onda napises potrosio 19km onda svaka cast, ali posto to nije tako onda odvoji koji minut pa napisi kako si grijao taj mjesec.
Meni ce za dvije klime doci toliko para za 19 dana grijanja.
Imao sam problem sa uticnicama za mjerenje pa racunam na osnovu prosjeka od par dana da ce biti toliko, a znacu kad stigne racun kolika je razlika u kilovatima.
Ne iznosim potrosnju jer nije mjerodavna jer od prije par dana od 18 do 21 i 30 ukljucujem pec na pelet da zagrijem dva sprata, sobe i kupatila zbog malog djeteta.
Klime rade od 7 ujutru do 18 navece.
Moja je za grijanje od 7 do 18 37m2 izolovanog prostora potrosila za 12 dana
Ovo je potrosnja bez PDVa za 12 dana od 07 00 do 18 00 za grijanje 37m2.
Ako ti tvrdis da grijes dva sprata kuce za 19km mjesecno, svaka tebi cast, mada bi ja to volio viditi, taj komfor.
Ja trenutno grijem ovako jer sam pelet vec imao, a i ne mogu da grijem ostatak prostorija na spratu jer bi mi toplota isla u stubiste.
Za ovu zimu ce biti ovako a sledece ce biti rijeseno da klima grije cijeli sprat.
Ja potrošim ovoliko kao što i prikažem, zaista nemam nikakve koristi da ja sad to nešto umanjujem... zašto bih? Opet ću ponoviti kao što sam gore napisao: nisu sve klime iste (ne može biti ona od 850 KM i ona od 1850 KM iste nikako...), nije izolacija kod svih ista, neko je ''u suncu'' čitav dan, neko ne, ima hiljadu faktora...
Hajde ti napiši za druge: koliko imaš klima, koja je kvadratura (dnevni, hodnik, soba, kupatilo...), koliko griješ, kakva je izolacija...? Ja samo znam da si pisao da imaš tri etaže po 80 m2 = 240 m2 (da li griješ sve to?) i postavljao si da si ove godine uradio fasadu (koliko se sjećam dupleks kuća)...
- piplica
#12417 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako se ti nadaš da ćeš u mjesecima gdje bude minus dobiti malo veći račun onda se varaš.
Ugođaj i cijenu možeš imati samo treba pametno uložiti.
Trebaš samo jedan dan grijatu kako ti je po volji, onako kako bi želio pa da vidiš koliko to košta?
O ako ni uštede niti komora.
Sam sam se grijao na el. kotao I znam kako to izgleda.
-
baho
#12418 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mnogi su ovdje u zabludi oko potrosnje ako gledaju samo u kojekakve mjerace koje imaju. Racun od el.distribucije je jedini relevantan.
@mehkoca taj mjerac potrosnje u spavacoj sto imas racuna snagu po formuli P=U*I*cosFi
Dakle, uzima u obzir i faktor snage, sto ne predstavlja realnu potrosnju i prividno je cini manjom.
Kucno brojilo racuna i mjeri samo aktivnu snagu po formuli P=U*I, pa samim tim i potrosnja klime u spavacoj je znacajno veca, od prilike za 50%. Sto klima nize modulira faktor snage je sve blizi 0 pa samim tim mjerac sve vise i "laze".
Evo ti trenutni primjer sa tim mjeracem i Shelly-em za isti uredjaj u istom momentu, gdje jedan prikazuje 427W a drugi 536W.

@mehkoca taj mjerac potrosnje u spavacoj sto imas racuna snagu po formuli P=U*I*cosFi
Dakle, uzima u obzir i faktor snage, sto ne predstavlja realnu potrosnju i prividno je cini manjom.
Kucno brojilo racuna i mjeri samo aktivnu snagu po formuli P=U*I, pa samim tim i potrosnja klime u spavacoj je znacajno veca, od prilike za 50%. Sto klima nize modulira faktor snage je sve blizi 0 pa samim tim mjerac sve vise i "laze".
Evo ti trenutni primjer sa tim mjeracem i Shelly-em za isti uredjaj u istom momentu, gdje jedan prikazuje 427W a drugi 536W.

Last edited by baho on 13/11/2020 19:55, edited 1 time in total.
- saiks
#12419 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijem se sad kako mi je po volji. Stavim ih na 22 24 stepena i to je to.piplica wrote: ↑13/11/2020 14:26Ako se ti nadaš da ćeš u mjesecima gdje bude minus dobiti malo veći račun onda se varaš.
Ugođaj i cijenu možeš imati samo treba pametno uložiti.
Trebaš samo jedan dan grijatu kako ti je po volji, onako kako bi želio pa da vidiš koliko to košta?
O ako ni uštede niti komora.
Sam sam se grijao na el. kotao I znam kako to izgleda.
Jest da ovaj sad period nije.nikakvo mjerilo za potrošnju ali cemo vidjeti sve u narednom periodu gdje cu svakako napisati ovdje koliki je racun. Za klimu jest da je usteda ali sam vec pisao da mi klima kao grijanje ne pase. Imao sam.volju probati na konvektore se grijati i vidjeti cemo
- madesa
#12420 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
je li se moze naknadno taj wifi ugraaditi i koliko kosta ?
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#12421 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Može sa "Universal WiFi IR Wireless Smart Home Remote Controller"
Ja sam naručio sebi, košta oko 30 KM.
Ja sam naručio sebi, košta oko 30 KM.
-
Ermin ZM
#12422 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nek te sluzi. U koliku si prostoriju stavio tu Sensiru?
I gledaj da ugradis grijaci kabal u vanjsku, nije skupo a poprilicno je korisno kad je primarno grijanje na klimu u pitanju. Sto se tice potrosnje, vidjeces sam, konvektori, podijeli sa 4. Sto se tice rezima rada, ukratko pusti da radi. Nastimas temperaturu i ne gasi, kad zagrije zidove onda ce spustit potrosnju i lagano radit.
-
Felix77
-
romim
#12424 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@mehkoca
Znas sta sve bude za 3 godine, ko ce listati 3 godine unazad da nadje opis ili prebirati postove.
A nije mi prioritet da sad pamtim bilo cije informacije.
Lakse svakom da kad vec pise odvoji jos minut pa doda i te detalje nego da ostali listaju postove godinama unazad.
Imam dupleks, jedna strana je 8 x 10, prizemlje i dva sprata.
Kad se odbije garaza, korisnog prostora je nekih 180m2.
Gradnja termo blok, stolarija pvc Saplast petokomorna, dva stakla low e argon, izolacija stiropor 10cm.
Grije se prizemlje, dnevni boravak 25m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 4.7m2, stubiste 5.3m2.
Sprat, dnevni 25m2, kuhinja i trpezarija 12m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 4.7m2, stubiste 5.3m2.
Drugi sprat se trenutno ne grije.
Instalacija za grijanje je bila uradjena prije podloge, a prije 3 godine je postavljen kamin na pelet i radijatori 9 komada i dva susaca.
Bez izolacije potrosnja peleta oko 3 ipo tone.
Na klime se grijalo 19 dana oktobra. Jedan Hansol grije u prizemlju dnevni 25m2 a drugi na spratu dnevni 25m2 i kuhinju i trpezariju 12m2.
Od prije par dana na klime se grije od 07 00 do 18 00 a od 18 00 do 20 30 na pelet zbog grijanja soba i kupatila.
Klime su na zadatoj 23c a u prostoriji se krece temperatura od 23c do 25c.
Za oktobar mislim da je potroseno oko 150kwh oko 25km.
Klime su radile od 07 00 do 22 00 i grijale 62m2
Znas sta sve bude za 3 godine, ko ce listati 3 godine unazad da nadje opis ili prebirati postove.
A nije mi prioritet da sad pamtim bilo cije informacije.
Lakse svakom da kad vec pise odvoji jos minut pa doda i te detalje nego da ostali listaju postove godinama unazad.
Imam dupleks, jedna strana je 8 x 10, prizemlje i dva sprata.
Kad se odbije garaza, korisnog prostora je nekih 180m2.
Gradnja termo blok, stolarija pvc Saplast petokomorna, dva stakla low e argon, izolacija stiropor 10cm.
Grije se prizemlje, dnevni boravak 25m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 4.7m2, stubiste 5.3m2.
Sprat, dnevni 25m2, kuhinja i trpezarija 12m2, soba 12m2, kupatilo 6.5m2, hodnik 4.7m2, stubiste 5.3m2.
Drugi sprat se trenutno ne grije.
Instalacija za grijanje je bila uradjena prije podloge, a prije 3 godine je postavljen kamin na pelet i radijatori 9 komada i dva susaca.
Bez izolacije potrosnja peleta oko 3 ipo tone.
Na klime se grijalo 19 dana oktobra. Jedan Hansol grije u prizemlju dnevni 25m2 a drugi na spratu dnevni 25m2 i kuhinju i trpezariju 12m2.
Od prije par dana na klime se grije od 07 00 do 18 00 a od 18 00 do 20 30 na pelet zbog grijanja soba i kupatila.
Klime su na zadatoj 23c a u prostoriji se krece temperatura od 23c do 25c.
Za oktobar mislim da je potroseno oko 150kwh oko 25km.
Klime su radile od 07 00 do 22 00 i grijale 62m2
-
romim
#12425 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Trazih taj tvoj opis pa naletih na ovaj post.
Ne znam zasto ti @zlo zlo preporucuje da nabavis ovo?
Jeli imas nekih problema, sta je reci, zanemoćao?
Last edited by romim on 14/11/2020 08:49, edited 1 time in total.