ima u banjoj luci i nigdje više, a što se pameti tiče, tu sam na nivou genijapiplica wrote:Ima i u BiH, posto vidim da si izrazito pametan.Sunca Sin wrote:Nibe ima odavno svoje predstavništvo u hrvatskoj http://www.nibe.hr/
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Sunca Sin
- Location: Psi nam se dive, svinje nas smatraju jednakim, a mačke nas preziru.
#5826 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#5827 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sverige sverige, to su super info.ketronsd1 wrote:Ovakopiplica wrote:
Kolega, iz prve ruke mi treba info kakve su po kvalteti ove Nibe pumpe zrak-voda?
Pise da su svedske, e sada ciji su elementi u njima itd?
Nibe 2120 je pumpa sa kojom se ja druzim već 8 mjeseci. Komponente su 70% sopstvena proizvodnja. Bakar je iz turske kao i kod svih drugih proizvođača jer je turska jedna od vodećih po kvalitetu i količini izvoznika.
Pumpa ko pumpa je pomela svu konkurenciju u tom segmentu. Uglavnom kao i većina NIBE proizvoda. I nije to nikakvo testiranje u optimalnim uslovima. Naprotiv , može se reći da sam joj dušu vadio za ovih 8 mjeseci. Jer nibe je jedan ozbiljan proizvođač i nema pravo na bilo kakav kiks. Tako da taj mit o optimalnim uslovima pada u vodu.
I da kompresor je MHI a inverter je sopstvene proizvodnje.
I nemože biti više švedsko nego što jeste trenutno
Hvala.
Kakve su cijene u odnosu na Zubadan seriju?
-
ketronsd1
#5828 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tu su negdje sa cijenom. Ja sad neznam koliko termolux uzima za F2120 12kw i VVM310 zajedno u paketu. Najbolje je njih kontaktirati.piplica wrote:Sverige sverige, to su super info.ketronsd1 wrote:Ovakopiplica wrote:
Kolega, iz prve ruke mi treba info kakve su po kvalteti ove Nibe pumpe zrak-voda?
Pise da su svedske, e sada ciji su elementi u njima itd?
Nibe 2120 je pumpa sa kojom se ja druzim već 8 mjeseci. Komponente su 70% sopstvena proizvodnja. Bakar je iz turske kao i kod svih drugih proizvođača jer je turska jedna od vodećih po kvalitetu i količini izvoznika.
Pumpa ko pumpa je pomela svu konkurenciju u tom segmentu. Uglavnom kao i većina NIBE proizvoda. I nije to nikakvo testiranje u optimalnim uslovima. Naprotiv , može se reći da sam joj dušu vadio za ovih 8 mjeseci. Jer nibe je jedan ozbiljan proizvođač i nema pravo na bilo kakav kiks. Tako da taj mit o optimalnim uslovima pada u vodu.
I da kompresor je MHI a inverter je sopstvene proizvodnje.
I nemože biti više švedsko nego što jeste trenutno
Hvala.
Kakve su cijene u odnosu na Zubadan seriju?
Sto se tice kvalitete ja ti mogu preporuciti nibe jer znam kako radimo i sa cime radimo i u kakvim uslovima uopste testiramoo te pumpe. Na kraju krajeva otidjes na svenska energie institut i pogledas njihove testove svih pumpi pa uporedi.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#5829 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E sada me zanima ima li neka varijanta da se izbjegne ovaj hidro modul, tj. ili kako se on vec zove kod Nibe?ketronsd1 wrote: Tu su negdje sa cijenom. Ja sad neznam koliko termolux uzima za F2120 12kw i VVM310 zajedno u paketu. Najbolje je njih kontaktirati.
Sto se tice kvalitete ja ti mogu preporuciti nibe jer znam kako radimo i sa cime radimo i u kakvim uslovima uopste testiramoo te pumpe. Na kraju krajeva otidjes na svenska energie institut i pogledas njihove testove svih pumpi pa uporedi.
Znaci samo toplotna pumpa koja bi se ukljucivala kada temp. vode u spremniku padne ispod neke granice.
Ma odem u HR kupim i dobijem 25% nazad, tako sam radio i sa dvije predhodne isstalacije.
-
ketronsd1
#5830 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
http://www.nibe.se/produkter/luftvatten ... be-smo-20/piplica wrote:E sada me zanima ima li neka varijanta da se izbjegne ovaj hidro modul, tj. ili kako se on vec zove kod Nibe?ketronsd1 wrote: Tu su negdje sa cijenom. Ja sad neznam koliko termolux uzima za F2120 12kw i VVM310 zajedno u paketu. Najbolje je njih kontaktirati.
Znaci samo toplotna pumpa koja bi se ukljucivala kada temp. vode u spremniku padne ispod neke granice.
Ma odem u HR kupim i dobijem 25% nazad, tako sam radio i sa dvije predhodne isstalacije.
Ovo je minimum sto moras da imas
http://www.nibe.se/produkter/luftvatten ... BE-SMO-40/
Ovo ti preporucujem da bi iskaoristavao sve mogucnosti jedne tp.
Medjutim pored jednog od ova dva komandna modula moras da imas i dvije cirkulacione pumpe sa kontrolom brzine. Jedna je za sistem koji ide na tp a druga koja ide na sistem elemenata-podno grijanje.
Sve u svemu vrlo jednostavnije je sa jednim modulom sa akutankom nego sa odvojenim. Medjutim u nedostatku sredstava ova druga opcija moze posluziti. Imas i nesto jeftiniji unutarnji m. VVM225. Njega sam prije godisnjeg testirao u kombinaciji sa F2120 i sa F2040. Odradio je posao samo pa tako. To je skroz novi proizvod sa maloo drugacijom spiralom unutra i sa veoma dobrom iskoristivoscu tople vode. To je u stvari pojednostavljeni 310 sa duzom spiralom. Isti tank koriste.Uradjena je potpuno nova mapa za cirk pumpe. Od 10 do 85 % ide po potrebi u stepenicama od jednog procenta. Doduse ta ce se mapa primjeniti i na ostalim modulima u sljedecoj nadogradnji softvera.
Nadam se da je bio od pomoci ovaj moj info
LP
-
mehkoca
#5831 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo mene, opet
Odluka je pala na sljedeće:
Mitsubishi FH35VE (unutrašnja i vanjska jedinica) kom 1, iznos sa 20% popusta: 1944,00 KM
Mitsubishi SF25VE (unutrašnja i vanjska jedinica) kom 1, iznos sa 20% popusta: 1178,00 KM (puta 4 = 4713,60 KM)
Ugradnja po jednoj klimi je 250,00 KM, puta 5 = 1250,00 KM
Ukupno: 7907,60 KM
S obzirom da je ovo ipak veća investicija, ja sam se odlučio da sad uzmem samo ovu najveću klimu FH 35 (investicija oko 2200,00 KM), da vidim kako će to izgledati ove zime, pa ako bude sve OK, onda idemo sa ugradnjom još 4 komada. Danas bi trebao da dođe majstor da prvo pogleda gdje i kako, da da svoje mišljenje, pa da onda idemo u realizaciju.
Nadam se da je ovo dobra odluka...
Jedno veliko hvala svima koji su dali svoje mišljenje, posebno gospon rovac, nera_22, drugi profil, i naravno gospođica zloća
Odluka je pala na sljedeće:
Mitsubishi FH35VE (unutrašnja i vanjska jedinica) kom 1, iznos sa 20% popusta: 1944,00 KM
Mitsubishi SF25VE (unutrašnja i vanjska jedinica) kom 1, iznos sa 20% popusta: 1178,00 KM (puta 4 = 4713,60 KM)
Ugradnja po jednoj klimi je 250,00 KM, puta 5 = 1250,00 KM
Ukupno: 7907,60 KM
S obzirom da je ovo ipak veća investicija, ja sam se odlučio da sad uzmem samo ovu najveću klimu FH 35 (investicija oko 2200,00 KM), da vidim kako će to izgledati ove zime, pa ako bude sve OK, onda idemo sa ugradnjom još 4 komada. Danas bi trebao da dođe majstor da prvo pogleda gdje i kako, da da svoje mišljenje, pa da onda idemo u realizaciju.
Nadam se da je ovo dobra odluka...
Jedno veliko hvala svima koji su dali svoje mišljenje, posebno gospon rovac, nera_22, drugi profil, i naravno gospođica zloća
- zlo zlo
#5832 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svaka odluka s kojom si i zadovoljan je dobra ako je tebi dobra
ja bi za pare te deluxe mitse uzela radije onu daikin zvijer kakvu rovac uzeo, 5kw s 48 kila vanjske, toliko košta bez akcije. A to sam ja, volim sirovu snagu
žensko
ali to su osobne preferencije, ono što moram zamijetiti je povelika cijena ugradnje, jel ti dolaze iz Hercegovine ugradit klimu pa toliko košta??
JA sam ugradnju s 3 metara platila 150, sve propisno, vidjela da neke firme naplaćuju 200, ali 250 još nisam naletila.
ali to su osobne preferencije, ono što moram zamijetiti je povelika cijena ugradnje, jel ti dolaze iz Hercegovine ugradit klimu pa toliko košta??
JA sam ugradnju s 3 metara platila 150, sve propisno, vidjela da neke firme naplaćuju 200, ali 250 još nisam naletila.
- rovac13
#5833 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi FH je top klasa,najjaca serija,tako da je to sigurno odlican izbor.Tiha klima,veoma efikasna,veoma brzo odradjuje defrost.
I dobro si zamislio da prvo probas kako to radi,ima li sta da ti se ne svidja kod takvog grijanja,usput kupis mjerac za uticnicu pa pratis detaljno kako trosi
.PA onda dalje ako to bude to.
A sto se tice ugradnje slazem se da je skupo.
Ja placam ugradnju 150KM do 3 metra duzine instalacije.
Jedino ako je instalacija duza od 3m gdje za svaki metar preko ide nesto doplate.
I dobro si zamislio da prvo probas kako to radi,ima li sta da ti se ne svidja kod takvog grijanja,usput kupis mjerac za uticnicu pa pratis detaljno kako trosi
Jedino ako je instalacija duza od 3m gdje za svaki metar preko ide nesto doplate.
-
mehkoca
#5834 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Firma je iz Sarajeva, i majstor je iz Sarajeva (koji radi za ovu firmu)... I meni je izgledalo poskupo tih 250 KM po klimi, ali eto...zlo zlo wrote:Svaka odluka s kojom si i zadovoljan je dobra ako je tebi dobraja bi za pare te deluxe mitse uzela radije onu daikin zvijer kakvu rovac uzeo, 5kw s 48 kila vanjske, toliko košta bez akcije. A to sam ja, volim sirovu snagu
žensko
![]()
Ono što je mene privuklo baš za ove modele FH Mitsubishi, jeste izrazito veliki SCOP=5,1 i SEER=8,9 (vi ste mi ovdje objasnili šta to znači
Prema vašim preporukama, ja sam skontao da ne mogu pogriješiti sa Mitsubishi inverterima
- zlo zlo
-
mehkoca
#5836 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drago mi je da ti kažeš da je to dobro, odmah mi je nekako lakše (već me zloća nasekiralarovac13 wrote:Mitsubishi FH je top klasa,najjaca serija,tako da je to sigurno odlican izbor.Tiha klima,veoma efikasna,veoma brzo odradjuje defrost.
I dobro si zamislio da prvo probas kako to radi,ima li sta da ti se ne svidja kod takvog grijanja,usput kupis mjerac za uticnicu pa pratis detaljno kako trosi.PA onda dalje ako to bude to.
Ugradnju su mi preporučili iz firme gdje uzimam klime, ja zaista nisam nigdje više ni gledao. Oni kažu da su ti ljudi koji ugrađuju vrhunski i da nema fule, i da ja nemam nikakvih dodatnih troškova (šta god to značilo)
- zlo zlo
#5837 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja stalno sekiram ljude
ne da nema dodatnih troškova.... za te pare bi ti trebali i ručak za obitelj skuhat, uz ugradnju
ne da nema dodatnih troškova.... za te pare bi ti trebali i ručak za obitelj skuhat, uz ugradnju
-
mehkoca
#5838 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To mi je bilo sljedeće pitanje
- zlo zlo
#5839 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovaj imam sačuvan još link, tu ja naručila neki dan 
- rovac13
#5840 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FH je najjaca serija mitsubishi.mehkoca wrote:Prema vašim preporukama, ja sam skontao da ne mogu pogriješiti sa Mitsubishi inverterima
LTC je najjaca serija fujitsu.
Daisekai je najajca serija toshibe.
Sve je to slicna prica,jako kvalitetni uredjaji,koji jako dobro griju,i imaju odlicnu potrosnju odlican scop.
Razliku u potrosnji medju njima nebi osjetio,jer je to sve skoro isto.
Razliku bi mozda osjetio kad bi isao na najjeftinije modele.Trosili bi mozda 10-20 % vise,sto ti opet nebi znacilo bogzna,jer bi ih u startu puno manje platio.Ali sa kvalitetnijim uredjajem sigurno neces pogrijesit.
-
mehkoca
#5841 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
je li puno da jednu ugradnju tražim gratiszlo zlo wrote:ja stalno sekiram ljude![]()
- rovac13
#5842 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Uzmi prvo jednu FH pa probaj,ne zuri dalje.
Kad je rijec o top klasama fh je jedan od boljih izbora medju razlicitim proizvodjacima.
A kad je rijec o nizoj klasi uredjaja..........ima i boljih izbora od modela SF.
Sf modeli imaju samo jednoredi izmjenjivac u vanjskoj jedinici.
Moze se izabrat i bolje u toj klasi.
Ali o tome ima vremena jos puno.
Kad je rijec o top klasama fh je jedan od boljih izbora medju razlicitim proizvodjacima.
A kad je rijec o nizoj klasi uredjaja..........ima i boljih izbora od modela SF.
-
mehkoca
#5843 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, baš tako sam i mislio uraditi. Inače, ove SF bi išle u sobe (cca 15 m2), ali eto, biće vremena kasnije za daljerovac13 wrote:Uzmi prvo jednu FH pa probaj,ne zuri dalje.
-
ketronsd1
#5844 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sa FH serijom nećeš pogriješiti
Ja sam koristio 2 Qheat 635 dugo i imam samo
za njih
Sad trenutno imam jednu ukopcanu a druga je zamijenjena sa panasonic i to u korist nekih drugih testova za zagrijavanje tople vode. I tu radi posao dobro.
Ja sam koristio 2 Qheat 635 dugo i imam samo
Sad trenutno imam jednu ukopcanu a druga je zamijenjena sa panasonic i to u korist nekih drugih testova za zagrijavanje tople vode. I tu radi posao dobro.
- Distortion
#5845 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Odradjen redovni godisnji servis invertera (09leca i 12luca). Covic se bas potrudio, sve pohvale.
Inverteri su spremni za zimu!
Ostaje jos da uzmem za djeciju sobu (13 m2) neku devetku. Fujitsu ili Daikin...09llcc ili 25ica Daikin...
Ostaje jos da uzmem za djeciju sobu (13 m2) neku devetku. Fujitsu ili Daikin...09llcc ili 25ica Daikin...
-
doktor78
#5846 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko košta godišnji servis po klimi?Distortion wrote:Odradjen redovni godisnji servis invertera (09leca i 12luca). Covic se bas potrudio, sve pohvale.
- dufa
#5847 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta podrazumjeva taj godišnji servis klime?Modern Talking wrote:Zavisi koliko klima imaš, zavisi jesi uzimao od istog dilera, ko ti je ugrađivao itd.doktor78 wrote:Koliko košta godišnji servis po klimi?Distortion wrote:Odradjen redovni godisnji servis invertera (09leca i 12luca). Covic se bas potrudio, sve pohvale.
U većini slučajeva cijene su do 50 maraka po klimi neki naplate i manje!
- dufa
#5848 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Modern Talking wrote:Čišćenje unutrašnjih jedinica, dakle kompletno se rasklopi i očisti od prašine, mogućih gljivica i slično, nekad i vanjsku jedinicu zatražim da rasklope ali samo da ispušem i očistim ventilator.dufa wrote:
Šta podrazumjeva taj godišnji servis klime?
- Distortion
#5849 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam platio 50 KM po klimi. Cinjenica je da su se momci poprilicno zadrzali i potrudili oko ciscenja (komplet sve skinuli). Ne znam da li Covic inace naplacuje 50 KM po klimi redovni godisnji servis ali je meni naplatio. On daje 5 godina garancije na Fujitsu koji ugradi i poslije servisira.doktor78 wrote:Koliko košta godišnji servis po klimi?Distortion wrote:Odradjen redovni godisnji servis invertera (09leca i 12luca). Covic se bas potrudio, sve pohvale.
Koliko sam upucen, servis inace kosta 30-40 KM...
-
ketronsd1
#5850 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Šta će servisiratiDistortion wrote:Ja sam platio 50 KM po klimi. Cinjenica je da su se momci poprilicno zadrzali i potrudili oko ciscenja (komplet sve skinuli). Ne znam da li Covic inace naplacuje 50 KM po klimi redovni godisnji servis ali je meni naplatio. On daje 5 godina garancije na Fujitsu koji ugradi i poslije servisira.doktor78 wrote:Koliko košta godišnji servis po klimi?Distortion wrote:Odradjen redovni godisnji servis invertera (09leca i 12luca). Covic se bas potrudio, sve pohvale.
Koliko sam upucen, servis inace kosta 30-40 KM...