Nagorno Karabah
-
sumirprimus
#14676 Re: Nagorno Karabah
Za to vrijeme azeri u susu s pjesmom vojnicki pobjednicki ulaze .
Jelde da im uniforme na turske lice?
-
zilog
#14677 Re: Nagorno Karabah
Samo laganje i off topic. Ne vrijedi bana...
Nisam nesto puno pratio danas. Je li mirno u NK?
Nisam nesto puno pratio danas. Je li mirno u NK?
-
sumirprimus
#14678 Re: Nagorno Karabah
[...fakat n3 vrijedi
-
toska
#14679 Re: Nagorno Karabah
rat su dobili dronovi, male stvarčice i tehnologija 21. vijeka, tehnologija koja je donedavno, a i sada često predmet podsmjeha u mačo krugovima.
naspram svega najboljeg i utvđenog, ali iz 20. vijeka.
ovi su ovakvi borci, oni onaki, niđe veze.
utisak običnog posmatrača...
naspram svega najboljeg i utvđenog, ali iz 20. vijeka.
ovi su ovakvi borci, oni onaki, niđe veze.
utisak običnog posmatrača...
-
sumirprimus
- p206
#14681 Re: Nagorno Karabah
Zna li se koliko je poginulih na obje strane
Bar priblizan broj
Bar priblizan broj
-
zilog
#14682 Re: Nagorno Karabah
Evo sad gledam. Poslije ce biti prica kako su im zapaljene kuce od strane Azera. Trebali bi Azeri sa kamerama ulaziti 15., 20.11. i 01.12.
-
neko_sa_strane
#14683 Re: Nagorno Karabah
Samo da odgovorim vezano za nekakvo pucanje od muke. Ne pucam ni od kakve muke ali vidim da vi šizite. Nema nikakve svrhe nervirati se jer je meni do tuđih nebitnih stavova na forumu stalo koliko i do prošlogodišnjeg sarajevskog smoga.
-
zilog
-
90minut
#14685 Re: Nagorno Karabah
Taman da napišem usta začepljena i limitirana, a mora biti pristojan bošnjacima u suprotnom ode ako bude previše guslao!animus wrote: ↑12/11/2020 23:42Kiki je interesantniji od tebe. Ne znas sta radis ovdje ali eto tu si. Bil kakakio ili piskio. Lupas gluposti a raja ti se smije. Od muke bi pukao ali znas da moras biti pristojan. Nije ti ni malo lako.neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 23:30 Izgleda su aktuelni monolozi pojedinih forumaša. Kada vam se vraća Kiki da razbije monotoniju i drži neki balans na ovoj temi?
-
Guadalajara
#14686 Re: Nagorno Karabah
sumirprimus wrote: ↑12/11/2020 23:19Svakako. Svaka im cast. Da je nama kako od njoh nabavit ovih dronova al na kreditLopez1981 wrote: ↑12/11/2020 23:14 Apsolutni pobjednik je Azerbejdzan i nema tu nikakve dileme. Borbom zauzeo dio teritorije, toliki isti dio teritorije dobio bez borbe, Armeni ostaju na jednom dijelu NK, koji ce biti okruzen Azerima bez ikakve perspektive, i nije uopste vazno hoce li ostati Armenska vojska tu ili nece.
Tzv Republika Artsakh je ugasena, vise ne postoji, Azeri demonstrirali silu, pokazali nevjerovatnu nadmoc nad Armenima i devastirali im tehniku.
Turska odigrala vrlo vaznu ulogu u ovoj pobjedi i pokazala odlucnost, pruzili su svu potrebnu pomoc svom savezniku ili bolje reci bratskoj drzavi. Zajednicke vojne vjezbe prije sukoba, ostavljanje F16-ki u Azerbejdzanu i nakon vjezbi, snadbjevanjem dronovima koji su bili presudni jasno dali do znanja svima kakvu ce imati ulogu Turska. Pri tome maksimalno izreklamirali svoju tehniku u borbi, prvenstveno Bayraktar koji se pokazao superiornim nad raznim pvo sistemima Ruske proizvodnje.
![]()
![]()
Turska jača Oružane snage BiH sa 60 miliona KM
Jedan od osnovnih uslova za pomoć je da oprema bude naručena od preduzeća namjenske industrije u Turskoj koja obavljaju 100 odsto domaću proizvodnju.
-
Loki2k9
#14687 Re: Nagorno Karabah
Mislio sam tuzba, ne rat. I naglasio sam u postu poslije ovoga.neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 15:16I poslije meni pripisuju nacionalizam jer sam ogolio svrhu otvaranja ove teme i izbora strane za koju se navija.
Zar nisu OS BiH jedna vojska osim ukoliko sam nešto propustio u međuvremenu.
-
zilog
#14688 Re: Nagorno Karabah
Uzalud se trudis, ja sam mu vec rekao, vidi sta je odgovorio:Loki2k9 wrote: ↑13/11/2020 02:27Mislio sam tuzba, ne rat. I naglasio sam u postu poslije ovoga.neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 15:16I poslije meni pripisuju nacionalizam jer sam ogolio svrhu otvaranja ove teme i izbora strane za koju se navija.
Samo spin i lazi...neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 16:23Molim te posjeti oftalmologa jer očito imaš problema sa vidom. Nije pisao o odšteti već o kupovini dronova i invazije na Srbiju i Republiku Srpsku. Samo mi nije jasno kakav bi bio rat u kojem napadaš administrativnu jedinicu vlastite države. Nikakav smiley ne pomaže na kraju komentara koji se želi prikazati kao šala iako to nije. Ti naravno perfidno vadiš iz komentara samo dijelove koji ti se dopadaju i nastojiš diskreditovati sagovornika na taj način.zilog wrote: ↑12/11/2020 15:40Jos jedan primjer tvoje zasljepljenosti. Nisi cak ni procitao post od Sanskog, na koji je Loki2k9 ovo napisao...neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 15:16
I poslije meni pripisuju nacionalizam jer sam ogolio svrhu otvaranja ove teme i izbora strane za koju se navija.
Kakve veze imaju OS BiH, sa mogucom odstetom?
Na stranu to sto je odgovor negativan...
Molim te nemoj me više citirati. Kod mene si odavno na foe listi i ne želim čitati tvoje komentare.
Pusti ga, ne vrijedi Banovica...
- Point.
#14689 Re: Nagorno Karabah
Čim on brije na Trumpa i stolen votes priču za niske IQ mase, znaš sa kim imaš posla.zilog wrote: ↑13/11/2020 06:19Uzalud se trudis, ja sam mu vec rekao, vidi sta je odgovorio:Loki2k9 wrote: ↑13/11/2020 02:27Mislio sam tuzba, ne rat. I naglasio sam u postu poslije ovoga.neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 15:16
I poslije meni pripisuju nacionalizam jer sam ogolio svrhu otvaranja ove teme i izbora strane za koju se navija.
Samo spin i lazi...neko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 16:23Molim te posjeti oftalmologa jer očito imaš problema sa vidom. Nije pisao o odšteti već o kupovini dronova i invazije na Srbiju i Republiku Srpsku. Samo mi nije jasno kakav bi bio rat u kojem napadaš administrativnu jedinicu vlastite države. Nikakav smiley ne pomaže na kraju komentara koji se želi prikazati kao šala iako to nije. Ti naravno perfidno vadiš iz komentara samo dijelove koji ti se dopadaju i nastojiš diskreditovati sagovornika na taj način.
Molim te nemoj me više citirati. Kod mene si odavno na foe listi i ne želim čitati tvoje komentare.![]()
Pusti ga, ne vrijedi Banovica...
- SanskiBiser
#14690 Re: Nagorno Karabah
saimidin wrote: ↑12/11/2020 21:47SanskiBiser wrote: ↑12/11/2020 19:41Predaja koju je Armenija najavila u okviru sukoba u Karabahu za mnoge je bila potpuno iznenađenje i izazvala je oluju emocija i radosti među Azerbejdžancima i značajnu količinu nerazumijevanja onoga što se događa. Zaista, s jedne strane, Armenija, okupatorska zemlja, prepoznala je svoj poraz, a s druge strane, Nagorno-Karabah ne postaje punopravni dio Azerbejdžana.
Prije skoro mjesec dana, u svom intervjuu s Gulnarom Salimovom za „Dnevnik Evroazije“, rekao sam da sukob u Karabahu može imati tri rješenja. Najpovoljniji scenarij za Baku je potpuno oslobađanje teritorija, manje povoljan je pritisak međunarodne zajednice i zamrzavanje sukoba u određenoj fazi, a treći, najmanje povoljan scenarij je intervencija treće strane.
Kao rezultat, pokazalo se da se radi o križanju između drugog i trećeg. Sukob je, barem od danas, zamrznut, uz očuvanje oslobođenih teritorija za Azerbejdžan, a Rusija uvodi svoje "mirovnjake". Ali treba shvatiti da je ruski mirovnjak ekvivalentan ruskom intervencionistu.
Stoga, bez izravnog sukoba, Rusija provodi plan da za Jermeniju sačuva dio Nagorno-Karabaha, koji bi do Nove 2021. godine mogao postati teritorij vraćen republici.
Tokom proteklih mjesec i po dana, ruska strana je, putem svojih propagandnih navještaja, pokušala stvoriti uvjete za svoju intervenciju. To su insinuacije o sudjelovanju u sukobu na strani Azerbejdžana nekih turskih specijalnih snaga i sirijskih plaćenika, to su optužbe za napade azerbejdžanske vojske na civilnu infrastrukturu i crkve. Najnovija najegretantnija laž bila je širenje informacija o granatiranju ruskih graničara od strane Azerbejdžana.
No, čini se da je glavnu ulogu odigralo uništavanje ruskog udarnog helikoptera Mi-24 na granici Nahičevanske autonomije i Armenije, što bi moglo postati razlogom pune intervencije Ruske Federacije u sukobu. Nakon ovog incidenta Jerevan kapitulira, omogućavajući Bakuu da sačuva obraz kao strana koja je u potpunosti prevladala u ovom sukobu, a Rusija počinje prebacivati svoje snage i resurse u Nagorno-Karabah. Do sada je izvedeno više od 14 letova IL-76 iz Rusije u Jermeniju. Kao da je sav ovaj potencijal samo čekao red u hangarima, provodio noć na otvorenom i dijelio obroke hrane.
Takva brzina i spremnost za slanje trupa u regiju govori o unaprijed planiranoj operaciji, bilo vojnoj ili mirovnoj. Kontrolu nad raspoređivanjem ruskog kontingenta u Nagorno-Karabahu preuzeo je Nacionalni centar za upravljanje odbranom, što takođe dovoljno govori.
Dakle, vidimo situaciju koja je sasvim očigledna i predvidljiva. Rusija je postigla svoj cilj i rasporedila trupe u Nagorno-Karabah, što ni Turska ni Azerbejdžan nisu mogli spriječiti. To je uglavnom zbog toga što je u slučaju sukoba pune razmjere Baku napadnut ruskom kaspijskom flotilom, kojoj se azerbejdžanska vojska ne može suprotstaviti.
Podsjećam vas da Azerbejdžan nema na raspolaganju punopravne, moderne obalne protubrodske raketne sisteme. Pokušaj kupovine ruskih balističkih projektila balističkih raketnih sistema "Bal-E" nije okrunjen uspjehom, jer takav odnos snaga na kaspijskom mostobranu nije isplativ za Rusiju, a ukrajinski SCRC "Neptun" upravo ulazi u seriju. Zauzvrat, prisustvo krstarećih raketa Kalibr u službi ruske kaspijske flotile omogućava Moskvi da udara na Baku, a da nije u zoni azerbejdžanskog oružja.
Zapravo imamo sljedeću verziju pirove pobjede.
Azerbejdžan je pokazao koliko se efikasno njegova vojska može boriti na teškom terenu i teškom terenu. Azerbejdžan je, sa najmanje mogućih gubitaka, uspio nanijeti srušujuću štetu jermenskim formacijama i osloboditi, zapravo, trećinu Nagorno-Karabaha.
Jermenija je izgubila dio svoje teritorije i prisiljena je povući svoje trupe iz azerbejdžanskih trupa koje još nisu oslobođene. U Jermeniji se sprema politička kriza velikih razmjera, o čemu sam više puta pisao kao post factum poraz Pašinjske vlade i nesporazum unutar društva, kada su mladi i snažni momci spremni razbiti premijerov ured u Erevanu, a starci i 18-godišnji mršavi dječaci bore se u Karabahu. Jermenija započinje puni pomak u potpuno podređivanje Rusiji i zapravo ulazi u fazu Anschluss-a. Jermenija je prepoznala svoju nesposobnost da se bori ne samo na bojnom polju, već i na političkoj sceni, pretvorivši se u izopćenika u čijim je rukama krv civila u Ganji, Bardi i drugim gradovima i selima koja su bila pod vatrom jermenskih formacija.
U trenutnoj situaciji, Rusija zapravo dobija ogromnu dobit. Da, nije sudjelovala u sukobu u doslovnom smislu te riječi, ali je u potpunosti i službeno pokrenula svoje okupacione jedinice kako bi kontrolirala dio Nagorno-Karabaha koji Azerbejdžan ne kontrolira. Ono što je ranije radila potajno i preko svojih armenskih lutaka, sada će, kako kažu, usred bijela dana, ne skrivajući se. Štaviše, ova varijanta prisustva ruskih trupa u NK značajno povećava rizike i prijetnje Azerbejdžanu. Rusija je potvrdila svoj grabežljivi geopolitički, revanšistički interes da kontrolira regiju pod bilo kojim izgovorom.
Turska ... Uloga Turske u ovoj predstavi još nije potpuno jasna. Naravno, Ankara predstavlja ozbiljnu potporu Bakuu, a Nagorno-Karabah se može pretvoriti u drugi Idlib ili Tripoli, gdje su Rusi pretrpjeli poraz. Ali dok su ruski avioni skrivali sunce nad Gyumrijem, turski "mirovnjaci" im još ne stvaraju značajnu protutežu. Naravno, sve ima svoje vrijeme, ali to još jednom sugerira da je Rusija bila unaprijed pripremljena za trenutni tok događaja.
U jednom od svojih materijala napisao sam da je ruska intervencija u sukobu u Karabahu mogla započeti granatiranjem ruskog poljskog logora ili bombašem samoubica koji je automobilom napao rusku vojnu bazu. Štaviše, životi ruskih vojnika u kontekstu takvog scenarija nisu ništa i prihvatljiva žrtva. Pa, na osnovu svega navedenog, žrtve su se podnijele jučer.
Ali treba shvatiti da je u ovom slučaju Azerbejdžan pobjednik i niko drugi. Pobjednik je zato što je ne samo pokazao kako se može boriti i koliko je protivnik bio bespomoćan, već je, vrativši dio teritorija, nije dopustio sukob punih razmjera koji bi odnio desetine hiljada života i bacio regiju u krvnu kupku.
A onda ... Da vas podsjetim da je Rusija svojedobno povukla svoje "mirovnjake" sa Kosova, gdje ih je dosad istiskivala rizikujući vlastiti život. A kako Rusija slabi ekonomski, politički, kao i na međunarodnoj sceni, slabi i njezino "očuvanje mira".
Šteta je što Azerbejdžan neće dočekati Novu 2021. godinu u punom sastavu svojih teritorija i originalnih granica, ali to ne znači da neće ispuniti niti jednu od narednih godina kao takvu.
S druge strane, sporazumi koje su potpisale i Armenija i Rusija nisu ni vrijedni papira na kojem su potpisani. Stoga se trenutni tok događaja može dramatično promijeniti u bilo kojem trenutku.
https://zloy-odessit.livejournal.com/3349184.html
Ma ja, svako je dobio po nesto, zamrzni pa do sljedeci puta, armeni su spasili zivote vojnika, azeri I zivote I dobili nazad vecinu pod svoju kontrolu, rusi dugotrajan uticaj na obje strane
Za azere I armen bi najbolje bilo da sami dogovore neko rjesenje, jer ce ih rusi uvijek ovako ostavljati u vjecnom konfliktu, zavadi pa vladaj
Rusima je obaranje njihovog helikoptera doslo kao kec na desetku, rusi rekli azerima sad kad ste nas napali iz cista mira, zaustavljaj sve ili ulijecemo zajedno sa armenima, plus sa kaspijskog u centar baku
Azeri jesu jaki, ali s rusima da zarate radi pola planine, nisu toliko ludi sreca
Zali boze buducih generacija azera I armena koji ce mozda docekati da jednog dana ratuju za to, bolje je I za azere da im daju neku automomiju, al da se integrisu I da sa armenijom uspostave normalne ekonmske odnose ... da prekinu ciklus stalnog konflikta
Rusi su se uglavili odlicno, Azeri dobili koridor dok god to Rusi zele, taj Meghri koridor i kasnije posebnu dionicu puta koja treba da se tek pravi ce obezbjedjivati - u skladu sa sporazumom koji je potpisan - granicne jedinice ruskog FSB i za njih ce se praviti baza u koju ce se doseliti i jos neke druge ruske jedinice za podrsku. Rusi dobijaju drugu bazu u Armeniji blizu granice sa Iranom. I Armeni i Azeri znaju kako je tesko se otarasiti Rusa. Azeri vec kukaju po forumima vise ih brinu Rusi nego Armeni...Za Tursku pisu da ce oko 20ak vojnika biti svega u tom centru za kontrolu sprovodjenja mirovnog sporazuma pa ih i to nasekiralo.
- Vitezanin
#14691 Re: Nagorno Karabah
Rusi su izjavili da je oko 5000 vojnika poginulo ukupno u ovom sukobu.
A što se tiče brojki po državi, Armenci su tu ipak bili jasniji s informacijama, objavljivali su popise vojnika, Azeri ipak i dalje nemaju neke jasnije brojke.
- SanskiBiser
#14692 Re: Nagorno Karabah
https://www.bbc.com/news/world-europe-54652704
oko 20 oktobra Putin rekao da je oko 5000 poginulo na obe strane a od tad do kraja je sukob samo eskalirao i ginulo se znatno vise nego do tad...
-
El_comadante
#14693 Re: Nagorno Karabah
na ovoj i sličnim temama je ignor list zakom. od kada sam ih par pojedinaca stavio onda je tema postala čitljiva. bez paralela i provokacija.
- MuaDib
#14696 Re: Nagorno Karabah
Sukob u Nagorno-Karabahu je pokazao ko je gazda na Kavkazu.
Prozapadni režim je gledajući očima Armenaca Armeniju odveo u propast i vratio je u gabarite uspostavljene za vrijeme sovjetskog režima.
Ni Azerbejdžan nije uspio ostvariti cilj potpune kontrole nad svojim teritorijem, s obzirom da se Nagorno-Karabah vraća u granice sovjetske autonomne oblasti pod zaštitom Rusije.
Također obje strane su prisiljene stvoriti koridore između međusobno granicama razdvojenih regija, što daje stratešku prednost Rusiji.
Nažalost teško nasljeđe iz njihovih međusobnih odnosa, koje potpiruje Turska radi svojih geopolitičkih interesa, otvorilo je put novom ruskom intervencionizmu, koji je kako sada stvari stoje konzervirao to područje na sovjetske postavke.
Ovo je i jasna poruka prije svega Armeniji, da prihvati ruski diktat, ili će biti prepuštena sama sebi u izrazito neprijateljskom okruženju, te na neki način obuzdavanje armenskog nacionalizma koji obilato finansira Armenska dijaspora na Zapadu.
Tako stvari funkcioniraju u geopolitici. S napomenom da situacija tamo nema ni približne tačke sa stanjem u Bosni i Hercegovini.
Prozapadni režim je gledajući očima Armenaca Armeniju odveo u propast i vratio je u gabarite uspostavljene za vrijeme sovjetskog režima.
Ni Azerbejdžan nije uspio ostvariti cilj potpune kontrole nad svojim teritorijem, s obzirom da se Nagorno-Karabah vraća u granice sovjetske autonomne oblasti pod zaštitom Rusije.
Također obje strane su prisiljene stvoriti koridore između međusobno granicama razdvojenih regija, što daje stratešku prednost Rusiji.
Nažalost teško nasljeđe iz njihovih međusobnih odnosa, koje potpiruje Turska radi svojih geopolitičkih interesa, otvorilo je put novom ruskom intervencionizmu, koji je kako sada stvari stoje konzervirao to područje na sovjetske postavke.
Ovo je i jasna poruka prije svega Armeniji, da prihvati ruski diktat, ili će biti prepuštena sama sebi u izrazito neprijateljskom okruženju, te na neki način obuzdavanje armenskog nacionalizma koji obilato finansira Armenska dijaspora na Zapadu.
Tako stvari funkcioniraju u geopolitici. S napomenom da situacija tamo nema ni približne tačke sa stanjem u Bosni i Hercegovini.
- SanskiBiser
- bunk
#14698 Re: Nagorno Karabah
U kojoj si se kategoriji naso ili je tripldablneko_sa_strane wrote: ↑12/11/2020 23:18Stasala SDA omladina. Jesu li te postavili da visiš, mislim sa plakata?
- SanskiBiser
#14699 Re: Nagorno Karabah
Ovi matori u Jervevanu su izgleda svu kisnicu popili i lisce pojeli.
@spreca
Cujes li babe u Jerevanu, zajebala je i Biljanu Plavsic.
Lik joj kaze da to sto ona govori za Azere govore isto i Azeri o Armenima ali ona ne staje praznjenje do kraja.
Kaze nesto kao Rusija postaje muslimanska zemlja jer Rusi slabo sa Ruskinjama nesto tako
...tako nesto na kraju pa je prekinuo ovaj Rus koji inace zivi u Jerevanu.
A ovaj prijeti Putinu
Kaze
"Putin je postao predsjednik zahvaljujući armenskom policajcu kojeg je kći Borisa Jeljcina Naina Borisovna zamolila za pomoć na izborima. "

@spreca
Cujes li babe u Jerevanu, zajebala je i Biljanu Plavsic.
Lik joj kaze da to sto ona govori za Azere govore isto i Azeri o Armenima ali ona ne staje praznjenje do kraja.
Kaze nesto kao Rusija postaje muslimanska zemlja jer Rusi slabo sa Ruskinjama nesto tako
A ovaj prijeti Putinu
Kaze
"Putin je postao predsjednik zahvaljujući armenskom policajcu kojeg je kći Borisa Jeljcina Naina Borisovna zamolila za pomoć na izborima. "
-
sumirprimus
#14700 Re: Nagorno Karabah
Sto vise gledam ove komentare i postove po tviteru sve su mi ovi armeni veci barbari. Prica o ponovnom pokretanju rata ha dodju sebi spominju nekakav khojali? Jel đžmoguce da su topiko nerealni i neprijateljski raspolozeni iako su izgubili rat? Ono kad je trebalo nisam vidio kolone i desetine hiljada kako su spremni zalozit svoje guzice za taj isti nk. Nego djecu regrute zalozili i mobilizirane.
Pale kuce skidaju wc solje stokove od prozora uticnice.ccc koji barbari isto cetnici
Pale kuce skidaju wc solje stokove od prozora uticnice.ccc koji barbari isto cetnici