Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Moj paket iz Njemacke konacno dosao u BiH na carinu vrjednost paketa 290 KM
Dali nakon ovog pregleda paketa salju maticnoj posti kdje zivim ili se jos nesto ceka na carini
PerfekcionistaTZ wrote: ↑11/11/2020 15:58
Placa li se carina ako mi neko iz Amerike posalje vrijedan poklon za koji ne moram nista platiti pouzecem ali je sadrzaj paketa sam po sebi vrijedan, nista previse, do 1000KM???
Bukvalno na istoj stranici i odgovor prije tvog imas informaciju. Je li tesko procitati?
Tabijat wrote: ↑11/11/2020 18:30
Sad me baš hastra, 290 km vrijednost paketa
Kako ce prodavač dokazati da je poslao taj paket? Niti jedan regularani prodavač ne šalje artikle vrijednije od 50KM bez TN. Šta ako tebi dođe paket, kako će on dokazati da je stigao?
Kako ce prodavač dokazati da je poslao taj paket? Niti jedan regularani prodavač ne šalje artikle vrijednije od 50KM bez TN. Šta ako tebi dođe paket, kako će on dokazati da je stigao?
Regularan, najregularniji, webshop, postoje fizičke prodavnice...ne znam uopšte šta ti to znači.
REDDEVILS wrote: ↑12/11/2020 11:32
Dali nakon ovog pregleda paketa salju maticnoj posti kdje zivim ili se jos nesto ceka na carini
Zavisi kako će procjeniti vrijednost paketa i da li su zadovoljni propratnom dokumentacijom, ako ne poslat će obavijest da se dostave dokazi o plaćanju - paypal izvod ili bankovni izvod. Ako tipa zadrže duže od dan, pokušaj nazvati da vidiš stanje, pa ako budu tražili dokaze, pošalji odmah mailom
290 KM je sa dostavom ili bez ? Također, mislim da se obračun konverzije vrši na dan obrade paketa
Regularan, najregularniji, webshop, postoje fizičke prodavnice...ne znam uopšte šta ti to znači.
Smisao što un1ted želi reči je da se za vrijednije stvari niko ne želi zezati je li ili nije došlo i dokle je, tako da svi ozbiljni šalju sa trackingom.
Izgleda da nisi shvatio...
Platio si paypalom (recimo), i zalis se paypalu da artikal nije stigao. Na koji nacin prodavac moze reci, da stigao je ako nema validan broj za praćenje. Po meni, ili ti prodavač nije naveo TN, ili nije posalo, ili je poslao bez TN, sto je malo vjerovatno, jer ti i kada preuzmes, ako nije registrovana posiljka, mozes reci da nije stiglo. Kako ce dokazati da je stiglo?
Pa ne kontam fakat. Paypalom nisam platila nego karticom, na regularnom web shopu regularne prodavnice. Ne znam jesu li poslali sa TN, u svakom slučaju u mailu potvrde da je narudžba poslana nije naveden TN broj. Ono što jeste pisalo, na paketu koji je stigao drugu(moj nije) jeste "osigurani iznos". Možda su poslali s nekim osiguranjem, šta ja znam. U svakom slučaju nisam naručivala od nekog nepoznatog Janeza preko E-baya.
Na ova tvoja pitanja ti ne mogu odgovoriti , a ti izgleda insinuiras da oni to nisu ni poslali ili stajaznam.
Ne vjerujem.
Vjerovatniji scenario mi je ili da je "ispalo iz aviona" ili da i dalje čeka pregled na carini posto ovi rade svaki treći dan radi korone. Samo to meni ne pomaže u dilemi koliko da čekam da kontaktiram prodavnicu i uopšte mogu li išta ja u ovoj situaciji.
Meni danas dosla posiljka preko Deutsche post koju sam narucio prije 10 dana, dok sa druge strane imam 5-6 posiljaka iz Kine preko Sunyou, SpeedPak i slicnih koje sam narucio prije 3 mjeseca i nista od toga ne dolazi. Da li neko zna kuda idu ove posiljke?
Tabijat wrote: ↑12/11/2020 14:45
Samo to meni ne pomaže u dilemi koliko da čekam da kontaktiram prodavnicu i uopšte mogu li išta ja u ovoj situaciji.
Q&A, Terms and Conditions, i slično bi trebalo da ima na stranici, ako je već pitanju "poznata" prodavnica, tu će pisati kad se smatra pošiljka izgubljenom i slično. Na kraju, slobodno pošalji mail, pokaži interesovanje i pitaj njih imaju li info dokle je pošiljka
bit101 wrote: ↑12/11/2020 15:10
Meni danas dosla posiljka preko Deutsche post koju sam narucio prije 10 dana, dok sa druge strane imam 5-6 posiljaka iz Kine preko Sunyou, SpeedPak i slicnih koje sam narucio prije 3 mjeseca i nista od toga ne dolazi. Da li neko zna kuda idu ove posiljke?
Prate posljednju putanju Malaysia Airlines Flight 370
Šalu na stranu, valjda dođu ti paketi, svi ih mi čekamo, ali u svakom slučaju svi smo manje više dobili refund, tako da nemaš brigu
NecuVise wrote: ↑11/11/2020 13:44
Poznaje li to zakon?
Kad je uzet pare, zakon je jasan Ti kazes da je poklon i ako prelazi 300KM, oni ce cariniti na osnovu "kataloške vrijednosti", ala otvore internet i vide koliko odoka košta. Eto...
Ako je od fizicke osobe onda je vrijednost za carinjenje preko 90. Ja mislim da je zakon sasvim ok, sta znaci poklon uopste, vrijednost predmeta nema veze koga je platio.
Naručio sam 01.11. sa Outletinna tri artikla vrijednosti 137.46 EUR sa dostavom. Dostavu radi DPD firma. Pratio sam dostavu, išla je iz Španije, preko Njemačke, Austrije, Hrvatske i sada bi trebala da uđe u BiH.
Jučer mi dolazi mail iz firme Lagermax d.o.o.: U prilogu račun u najavi pošiljke, koja bi trebala drumskim transportom doći
na CI Sarajevo i proći određenu uvoznu carinsku proceduru.
Prema vrijednosti pošiljka bi se mogla osloboditi od carine i PDV-a pa bi
vam ostalo za platiti samo carinsko posredovanje za oslobađanje od carine i
PDV-a u iznosu od 23,40 KM
E mene interesuje šta je ovih 23,40 KM i zbog čega to moram plaćati kada je iznos ispod 300 KM kao što i sami kažu?
Nemoj platiti.. reci slobodno nek vrate paket.. Fataju te na foru, ja sam skoro sa iste stranice narucivao.. najgori experience def. I ne zbog DPD-a nego zbog lagermax-a. Iako je meni rekao "eto mal je iznos, nemam obraza da ti nesto naplatim". Do Zagreba dodje za 2-3 dana i onda oni levati idu kamionom u ZG po to.. Tu fataju na foru ne bi li im ljudi pokrili troskove prevoza. Da DPD zna za to izgubili bi partnerstvo i mahali usima.. vjerovatno.
Svaka pošiljka koja ima komercijalnu vrijednost mora imati carinsku dekleraciju.
Na toj carinskoj dekleraciji se mora upisati vrijednost robe prije nego se preda poštanskom servisu. Po toj vrijednosti bi se trebala i cariniti. Ako carinik sumnja u to, može tražiti dodatne dokumente.
Zavisi kako će procjeniti vrijednost paketa i da li su zadovoljni propratnom dokumentacijom, ako ne poslat će obavijest da se dostave dokazi o plaćanju - paypal izvod ili bankovni izvod. Ako tipa zadrže duže od dan, pokušaj nazvati da vidiš stanje, pa ako budu tražili dokaze, pošalji odmah mailom
290 KM je sa dostavom ili bez ? Također, mislim da se obračun konverzije vrši na dan obrade paketa
Sa dostavom 290 KM i sad imam uodete tracing broja pa me zanima jeli proslo carinu
Sa dostavom 290 KM i sad imam uodete tracing broja pa me zanima jeli proslo carinu
zincx wrote: ↑12/11/2020 18:31
Na toj carinskoj dekleraciji se mora upisati vrijednost robe prije nego se preda poštanskom servisu. Po toj vrijednosti bi se trebala i cariniti. Ako carinik sumnja u to, može tražiti dodatne dokumente.
Jesi li ti ikada pogledao carinsku deklaraciju iz kine pa sve je gift i sve je 5$.
Ostalo je tacno, moze traziti i u vecini slucajeva traze samo za proizvode iz kine.
zincx wrote: ↑12/11/2020 18:31
Jesi li ti ikada pogledao carinsku deklaraciju iz kine pa sve je gift i sve je 5$.
Ostalo je tacno, moze traziti i u vecini slucajeva traze samo za proizvode iz kine.
Duugo ja već trgujem na webu, sjećam se lijepog vakta kad nisu ni gledali cn22 koji je dolazio iz US ili EU.
Dzakozuki wrote: ↑12/11/2020 18:25
E mene interesuje šta je ovih 23,40 KM i zbog čega to moram plaćati kada je iznos ispod 300 KM kao što i sami kažu?
Nemoj vracati. Trazi im da ti dostave na osnovu kojeg clana zakona vrse carinjenje, kada je 300KM minimum za uvoz oslobodjen od dazbina.
Ovo je moguće naplata za usluge Lagermax-a sto su propratili proceduru, npr. meni je ovo DHL naplatio kada je išlo preko njih, ali tad artikal je podlijegao carini, tako da ne znam po kojem osnovu oni sad naplaćuju
Last edited by zLatk0 on 11/02/2022 10:04, edited 2 times in total.
To je protivzakonito! Ne mogu i ne smiju to uraditi, jer ti si platio sve dazbine i dostavu na adresu. Javno kazem, ko plati on je najveća budala i kreten i zasluzuje da ga naguzi ko god stigne.
tad artikal je podlijegao carini.
To je druga stvar i tu mogu naplatiti za "carinsko posredovanje i dokumentaciju" i tu nema priče. Ispod 300KM, niste duzni platiti ovim lihvarima apsolutno nista. Cak i pošta koja naplaćuje onaj 1.8KM je protivzakonito.
zLatk0 wrote: ↑12/11/2020 16:14
Q&A, Terms and Conditions, i slično bi trebalo da ima na stranici, ako je već pitanju "poznata" prodavnica, tu će pisati kad se smatra pošiljka izgubljenom i slično. Na kraju, slobodno pošalji mail, pokaži interesovanje i pitaj njih imaju li info dokle je pošiljka
Kontaktirala, poslali mi TN (eto izgleda da imaju ali ne salju automatski), u to taman zove i brza pošta, došlo, daj 9,5 km. Pade mi kamen sa srca.
Ako se dobro sjećam ti si naručio Crucial ram, tako da pripremi 9.50 KM za poštara, jer su meni za moj Corsair isto naplatili. Ja nikako ne mogu da prihvatim ovu pljačku tj. naplaćivanje pregleda kao nešto normalno, ali eto valjda će doći vrijeme kada ćemo ih pritisnuti dovoljno da ukinu ili bar odrede nižu, ali fiksnu cijenu za ovo.