Nije istina. Evo na linku dobna struktura. Najviše je umrlih od 60 do 80 g.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 21:53
A kada skontaš kod nas možda i najviše smrtnih slučajeva u toj nekog kategoriji od 40 do 50 godina.
https://covid-19.ba/
Moderator: O'zone
Nije istina. Evo na linku dobna struktura. Najviše je umrlih od 60 do 80 g.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 21:53
A kada skontaš kod nas možda i najviše smrtnih slučajeva u toj nekog kategoriji od 40 do 50 godina.
Problem je što nema vječnog imuniteta. Šta sad treba da se vakcinišemo svake pola godine. Nisu to čokoladice pa da ih unosiš u sebe tek tako svako malo.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:38Pa lični je izbor, barem za sada, pa ako nećeš nemoj. Mislim da svako to sa sobom mora raščistiti, rizik postoji, ja sam imao jedan hirurški zahvat prije 4-5 godina i ono raščistiš sam sa sobom u glavi, sagledaš rizike i benefite i odradiš. Sve bilo OK. Tako isto i sa ovom vakcinom, primio bih je 100% bez puno razmišljanja, bolje vakcina i imunitet nego ovako se *ebavati i patiti sa maskama i kockati se sa raspiratorom.Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:33Hm. Ali šta sa onih 10%. Nije se igrati.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:27
Prije nego bi tom nekom otjazao bubreg u krvi bi se sigurno ranije pokazali parametri koji ukazuju na to. Mislim da ovi koji su primili i dalje redobno daju krv na analizu tako da je malo vjerovatno za to. Naravno, rizik postoji uvijek ali nema ništa 100% sigurno. I anestreziju kada primiš možeš podleći na zubarskoj stolici.
OK, fulao sam, izvinjavam se.biglebovski wrote: ↑11/11/2020 22:39Nije istina. Evo na linku dobna struktura. Najviše je umrlih od 60 do 80 g.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 21:53
Nema idealnog rješenja, barem ne za sada i u obliku kojem se ti nadaš.Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:41Problem je što nema vječnog imuniteta. Šta sad treba da se vakcinišemo svake pola godine. Nisu to čokoladice pa da ih unosiš u sebe tek tako svako malo.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:38Pa lični je izbor, barem za sada, pa ako nećeš nemoj. Mislim da svako to sa sobom mora raščistiti, rizik postoji, ja sam imao jedan hirurški zahvat prije 4-5 godina i ono raščistiš sam sa sobom u glavi, sagledaš rizike i benefite i odradiš. Sve bilo OK. Tako isto i sa ovom vakcinom, primio bih je 100% bez puno razmišljanja, bolje vakcina i imunitet nego ovako se *ebavati i patiti sa maskama i kockati se sa raspiratorom.
Pa jeste problem, ali postoji li bolja solucija? Cekanje da priroda uradi svoje nije bolja solucija...Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:41Problem je što nema vječnog imuniteta. Šta sad treba da se vakcinišemo svake pola godine. Nisu to čokoladice pa da ih unosiš u sebe tek tako svako malo.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:38Pa lični je izbor, barem za sada, pa ako nećeš nemoj. Mislim da svako to sa sobom mora raščistiti, rizik postoji, ja sam imao jedan hirurški zahvat prije 4-5 godina i ono raščistiš sam sa sobom u glavi, sagledaš rizike i benefite i odradiš. Sve bilo OK. Tako isto i sa ovom vakcinom, primio bih je 100% bez puno razmišljanja, bolje vakcina i imunitet nego ovako se *ebavati i patiti sa maskama i kockati se sa raspiratorom.
Što jest jest, generalno se takva slika stvara, ali je na sreću, daleko od istine.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:42OK, fulao sam, izvinjavam se.biglebovski wrote: ↑11/11/2020 22:39Nije istina. Evo na linku dobna struktura. Najviše je umrlih od 60 do 80 g.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 21:53
Mislim 90% je učinkovita, a pored toga nije dugotrajna koliko sam shvatio. Može se desiti da je primiš a da ne djeluje i ako je primiš da djeluje par mjeseci i onda opet si u situaciji da se možeđ zaraziti. Nisu ni te vakcine bezzalene pa da ih možeš uzimati samo tako. Kao što reće Milenko neka svako za sebe razmisli, ali ne bi trebalo da drugi odlučuju za nas. Nije u redu da me se na nešto primorava.adsubzero wrote: ↑11/11/2020 22:52Pa jeste problem, ali postoji li bolja solucija? Cekanje da priroda uradi svoje nije bolja solucija...Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:41Problem je što nema vječnog imuniteta. Šta sad treba da se vakcinišemo svake pola godine. Nisu to čokoladice pa da ih unosiš u sebe tek tako svako malo.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:38
Pa lični je izbor, barem za sada, pa ako nećeš nemoj. Mislim da svako to sa sobom mora raščistiti, rizik postoji, ja sam imao jedan hirurški zahvat prije 4-5 godina i ono raščistiš sam sa sobom u glavi, sagledaš rizike i benefite i odradiš. Sve bilo OK. Tako isto i sa ovom vakcinom, primio bih je 100% bez puno razmišljanja, bolje vakcina i imunitet nego ovako se *ebavati i patiti sa maskama i kockati se sa raspiratorom.
Pa ko te primorava??Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:59Mislim 90% je učinkovita, a pored toga nije dugotrajna koliko sam shvatio. Može se desiti da je primiš a da ne djeluje i ako je primiš da djeluje par mjeseci i onda opet si u situaciji da se možeđ zaraziti. Nisu ni te vakcine bezzalene pa da ih možeš uzimati samo tako. Kao što reće Milenko neka svako za sebe razmisli, ali ne bi trebalo da drugi odlučuju za nas. Nije u redu da me se na nešto primorava.
Pa tako neki kažu, sada kome vjerovati u ovo doba kontradiktornih infomacija.konektovan wrote: ↑11/11/2020 23:09Pa ko te primorava??Lao Ce wrote: ↑11/11/2020 22:59Mislim 90% je učinkovita, a pored toga nije dugotrajna koliko sam shvatio. Može se desiti da je primiš a da ne djeluje i ako je primiš da djeluje par mjeseci i onda opet si u situaciji da se možeđ zaraziti. Nisu ni te vakcine bezzalene pa da ih možeš uzimati samo tako. Kao što reće Milenko neka svako za sebe razmisli, ali ne bi trebalo da drugi odlučuju za nas. Nije u redu da me se na nešto primorava.
Medijski su ovi slucajevi ispod 60 najvise popraceni. Ipak brine i ovoliko slucajeva u nizim dobnim skupinama. Gledam HRT neku noc i oni se cude sto imaju dva mladja smrtna slucaja ‘61 i ‘63 godiste, slagacu. Na onim dnevnim izvjestajima iz HNK dosta smrti je ispod ‘60tog godistaMilenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 22:42OK, fulao sam, izvinjavam se.biglebovski wrote: ↑11/11/2020 22:39Nije istina. Evo na linku dobna struktura. Najviše je umrlih od 60 do 80 g.Milenkov buraz wrote: ↑11/11/2020 21:53
Kako stvari stoje mi bi do januara 2021 mogli imati par spremnih vakcina.Alexander Gintsburg, direktor istraživačkog centra u Moskvi, izjavio je kako će ova zemlja početi masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa najvjerovatnije u januaru i februaru 2021. godine.
Nece virus nikad nestati. Gotovo je sad. On ce uvijek biti tu, napadati tu i tamo one koji odbiju sezonsku vakcinaciju (bas kao i virus gripe), ali ono cega nece biti to je PANDEMIJA. nece biti masovno sirenje virusa kao sto sada imammo. Dobicemo imunitet krda sa vakcinom. To znaci da ce nas biti dovoljno sa antitijelima da kada virus sa tebe skoci na mene, nece se uspjeti razmnoziti mnogo u meni jer cu vec imati antitijela. Tu ce se njegov prenos zaustaviti.animus wrote: ↑12/11/2020 00:36 Puno više muski umiru kod nas. Kod osoba preko 60 omjer je ca. 80/20%.
Nece niko nikoga primoravati da se vakcinise ali ce sigurno biti lakse zivjeti onima koji se vakcinisu tipa prelasci granice i slicno.
Iako vakcina nece djelovati neograničeno mislim da bi trebalo da ima bar godinu dejstvo. Jednom kad bude dovoljan broj vakcinisanih virus bi mogao samo da nestane.
Hoces li sad povuc napisano?akcija007 wrote: ↑12/11/2020 11:50 Svi nabavljaju vakcinu osim nas. Hrvatska shvatila da eveldrogerije nemaju mogucnost da skladiste vakcine na -80C pa ce se skladistiti u hladnjacama Konzuma, Leda, Dukata i Lidla.
Srbija 1,8 mil doza nabavila
A mi, Musa je jucer rekao da cekamo potvrdu o ucinkovitosti 90% pa cemo onda nabavljati. A gdje cemo je skladistiti !? U Hladnjaci srebrene maline mozda !?
Tako je
S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u BiH, ali i interes javnosti o nabavci vakcina protiv COVID-19, posebno nakon što je saopćeno da je vakcina iz Pfizera učinkovita više od 90 posto, oglasilo se i Ministarstvo civilnih poslova BiH.