Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#5701 Re: Alfa Romeo
Stavljaju ih i na obična cestovna auta. Sa dizajnerske strane meni su katastrofa.
-
cove41
#5702 Re: Alfa Romeo
Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
Prateći cijene, tj. da se između 10k - 15k može naći naizgled dobar primjerak, ozbiljno razmišljam da si ispunim tu želju. Moje pitanje svima koji imaju/su imali ili vozili ovo auto, da li je vrijedno toga, odnosno kakav je život sa ovim autom? Da li se isplati ispuniti sebi ovaj hir ili je ipak bolje držati se podalje?
Ne zanimaju me toliko tehnički detalji (većinu sam već istraživao, do sada se pokazala kao jedna od pouzdanijih AR, letva volana i sl.), nego me više zanima neki subjektivni doživljaj auta i života s njim. Prednost bih dao benzincu (dizel dolazi u obzir samo ako bih našao nevjerovatan primjerak).
Prateći cijene, tj. da se između 10k - 15k može naći naizgled dobar primjerak, ozbiljno razmišljam da si ispunim tu želju. Moje pitanje svima koji imaju/su imali ili vozili ovo auto, da li je vrijedno toga, odnosno kakav je život sa ovim autom? Da li se isplati ispuniti sebi ovaj hir ili je ipak bolje držati se podalje?
Ne zanimaju me toliko tehnički detalji (većinu sam već istraživao, do sada se pokazala kao jedna od pouzdanijih AR, letva volana i sl.), nego me više zanima neki subjektivni doživljaj auta i života s njim. Prednost bih dao benzincu (dizel dolazi u obzir samo ako bih našao nevjerovatan primjerak).
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5703 Re: Alfa Romeo
meni su nocna mora kad ih vidim na dizalici,pocevsi od filtera ,prednjih lafeta,sajli rucne ,alternatora denso ,fuj 
- S4mpion
#5704 Re: Alfa Romeo
Reče mi mehaničar, prije 20ak dana, da su imali neku Alfu (ne sjećam se koju spomenuše), morali joj skidat' kompresor klime da bi zamijenili ulje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5705 Re: Alfa Romeo
Ma to su bombe. Nije Sputnjik 2 pobogu.
- S4mpion
#5706 Re: Alfa Romeo
Ma to je smiješno u poređenju s onim što sam viđ'o.
Tri auta se završe, ali Alfa još uvijek na dizalici.
Tri auta se završe, ali Alfa još uvijek na dizalici.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5707 Re: Alfa Romeo
Obicno je do majstora ne do auta.
- S4mpion
#5708 Re: Alfa Romeo
Onda je do 10 majstora.
Jednog vidjeh, zabio pajser negdje pod lafetu i kompletan se okačio i psuje sve po spisku, 166 u pitanju.
Jednog vidjeh, zabio pajser negdje pod lafetu i kompletan se okačio i psuje sve po spisku, 166 u pitanju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5709 Re: Alfa Romeo
Pa jeste. U vecim gradovima imas par majstora koji su se specijalizovali za Italijane. U manjim mjestima nema nikako.
Majstori se uglavmom orjentisu prema onome sto je na trzistu, a tu je preko 50% WAG.
Sto ce se frajer u Gornjem Vakufu orjentisati na Italijane kad u gradu imaju 3 dostavna Fiata i po 1 Lancia i Alfa.
Majstori se uglavmom orjentisu prema onome sto je na trzistu, a tu je preko 50% WAG.
Sto ce se frajer u Gornjem Vakufu orjentisati na Italijane kad u gradu imaju 3 dostavna Fiata i po 1 Lancia i Alfa.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- S4mpion
#5711 Re: Alfa Romeo
Ma ima i do toga, ali ima i do proizvođača, milion nekih stvari bez veze zakomplikuju.
Zovnu me kona jednom, crkla joj sijalica na Megane-u, kontam to je očas posla, kad ono... rak dobit' dok je zamijeniš.
Zovnu me kona jednom, crkla joj sijalica na Megane-u, kontam to je očas posla, kad ono... rak dobit' dok je zamijeniš.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5712 Re: Alfa Romeo
Alfa i nema neke benzince koji su vrijedni pomena a da te neće glava zaboljeti... Možda jedino TBI (1750 TBi) sa oko 200-ak KS.cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5713 Re: Alfa Romeo
Je li te nagradila kona kad si joj rijesio sijalicu
1.8 Opelov je najbolji u 159.liaar wrote: ↑11/11/2020 15:29Alfa i nema neke benzince koji su vrijedni pomena a da te neće glava zaboljeti... Možda jedino TBI (1750 TBi) sa oko 200-ak KS.cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
- S4mpion
#5714 Re: Alfa Romeo
Nije, nek joj je slijedeći put servis mijenja.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5715 Re: Alfa Romeo
Alfa i mjtd je najbolja koNbinacija.liaar wrote: ↑11/11/2020 15:29Alfa i nema neke benzince koji su vrijedni pomena a da te neće glava zaboljeti... Možda jedino TBI (1750 TBi) sa oko 200-ak KS.cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
-
Throttle
#5716 Re: Alfa Romeo
Logično
-
530i
#5717 Re: Alfa Romeo
Jesi li se raspitao o TBI motoru ili si samo čitao po forumima? Problem sa alfama je taj što su najbolje mušterije ljudi koji ciganče sa održavanjem i kupovinom...šatro alfisti.
- konektovan
#5718 Re: Alfa Romeo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5719 Re: Alfa Romeo
To nisu Alfisti nego ljudi koji vide limuzinu za par hiljada
- sparky
#5720 Re: Alfa Romeo
4 godine imam 159sw 1.9 16v. Ako ti naleti primjerak koji je uredno odrzavan, mislim da neces imati problema. Ne znam sta ocekujes od auta, ali ako zelis auto sa kojim mozes otici na pijacu, na put od 1000km ili negdje na neku vijugavu brdovitu cestu da se ispuses onda kupi 159. Na oko pravo velik auto, sirok, ali ustvari na zadnjoj klupi vrlo uzak i kratak (meni ne smeta, sjedim lijevo naprijed)cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
-
cove41
#5721 Re: Alfa Romeo
Ja sam uvjerenja da je dizel prevaziđen i da ćemo i mi (region) prije ili kasnije stići EU mentalitet u tom pogledu. Moja namjera je uzeti ovaj auto 'za svoju dušu', po potrebi srediti i ne prodavati dalje, dakle zadržati trajno za sebe (nakon nekog vremena vjerovatno kao drugo auto). Zato i gledam prvenstveno benzin - međutim, taj turbo benzinac i nije bio tako čest i nisam do sada vidio neki primjerak s tim motorom. U pravilu kod nas imaju 2.2. JTS benzinci.liaar wrote: ↑11/11/2020 15:29Alfa i nema neke benzince koji su vrijedni pomena a da te neće glava zaboljeti... Možda jedino TBI (1750 TBi) sa oko 200-ak KS.cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
-
cove41
#5722 Re: Alfa Romeo
Hvala na postu. Tako nekako planiram, ostaviti je sebi trajno, zato bi radije gledao benzin.sparky wrote: ↑11/11/2020 22:384 godine imam 159sw 1.9 16v. Ako ti naleti primjerak koji je uredno odrzavan, mislim da neces imati problema. Ne znam sta ocekujes od auta, ali ako zelis auto sa kojim mozes otici na pijacu, na put od 1000km ili negdje na neku vijugavu brdovitu cestu da se ispuses onda kupi 159. Na oko pravo velik auto, sirok, ali ustvari na zadnjoj klupi vrlo uzak i kratak (meni ne smeta, sjedim lijevo naprijed)cove41 wrote: ↑11/11/2020 12:06 Pozdrav Alfistima i onima koji se tako osjećaju. Nikad nisam imao niti vozio AR, prvenstveno jer nisam mislio da je pametna kupovina (pouzdanost, troškovi održavanja i popravaka, mogućnost kasnije prodaje), ne ulazeći u to da li su takvi stereotipi opravdani ili ne. Dugogodišnja želja mi AR 159 (od kako se pojavila), koja je po meni ubjedljivo dizajnerski najljepše auto u 21. stoljeću i sigurno budući klasik (možda je i već sada klasik).
Ne zanimaju me toliko tehnički detalji (većinu sam već istraživao, do sada se pokazala kao jedna od pouzdanijih AR, letva volana i sl.), nego me više zanima neki subjektivni doživljaj auta i života s njim. Prednost bih dao benzincu (dizel dolazi u obzir samo ako bih našao nevjerovatan primjerak).Drzanje u krivinama, međuubrzanje, 200km/h-3500 o/m, u kombinaciji sa relativno normalnom potrosnjom, dizajn koji nece zastariti jos dugo vremena. U odnosu na neku konkurenciju, oprema i u najlosije opremljenim je odlicna. Ako naletis na ocuvan Ti vjerovatno ces je ostaviti sebi dok bude mogla da se pomjeri sa mjesta. 19" felge, 235/40 gume, koza, tamna stakla, navigacija, 11cm visina auta... Ako ti previse ne igra ulogu, moj savjet svakako je da kupis dizela.
- konektovan
#5723 Re: Alfa Romeo
Htio ili ne, kad kupiš alfu, ostaje trajno u tvom vlasnistvu..
Šala of kors..

Šala of kors..
-
530i
#5724 Re: Alfa Romeo
Kupi onda Breru ili Spidera iz te generacije, još sa 3.2 motorom i zdravo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5725 Re: Alfa Romeo
Da ako ces je trajno ostaviti onda definitivno Brera. Samo se to vise ne moze uvesti kod nas.