Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Olaf1

#34976 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Olaf1 »

A opet nemamo neki značajniji porast smrtnosti, govorim o KS, ako uzmemo u obzir divljanje broja novozaraženih u proteklih par sedmica.
palermo

#34977 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

kad smo već o smrtnosti.......HNK i SKB Mostar
U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminulo je jedanaest osoba: muškarac iz Konjica rođen 1959. godine, muškarac iz Mostara rođen 1953. godine, muškarac iz Mostara rođen 1938. godine, muškarac iz Livna rođen 1953. godine, žena iz Konjica rođena 1952. godine, žena iz Čapljine rođena 1937. godine, muškarac iz Širokog Brijega rođen 1939. godine, žena iz Konjica rođena 1946. godine, muškarac iz Mostara rođen 1936. godine, žena iz Čapljine rođena 1955. godine i žena iz Ljubuškog rođena 1934. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno je 103 bolesnika, od kojih je 7 na invazivnoj i 10 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirano je 18, a otpušteno 15 pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirano je 974 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 258 i to: 158 iz Mostara, 40 iz Čapljine, 27 iz Konjica, 14 iz Jablanice, 14 iz Stoca i 5 iz Čitluka.
manuchao91

#34978 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

ja sam uvijek prije mislio da policijski sat traje jedan sat
avenija

#34979 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avenija »

U kantonu Sarajevo samo 1 preminulo i neko kaze da policijski sat od 23 nema efekta :-)
GAU8

#34980 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

manuchao91 wrote: 11/11/2020 11:28 ja sam uvijek prije mislio da policijski sat traje jedan sat
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ili ovo: Image
Better Man

#34981 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

hatemondays wrote: 11/11/2020 04:24 Citam profesor Samir B. preminuo juce od korone, znam covjeka mislim da 74-75 godiste mlad covjek, izgleda da je na redu sad ova generacija sve vise ih nestaje. Doduse on je ranjen tesko na pocetku rata i mozda je i to imalo utjecaja na kraju. Tuzna vijest, kako god dobar insan ode...
73 je godište. Baš je tužno i strašno.
Better Man

#34982 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Better Man »

avenija wrote: 11/11/2020 11:36 U kantonu Sarajevo samo 1 preminulo i neko kaze da policijski sat od 23 nema efekta :-)
Mislim da od danas počinje primjena policijskog sata.
banjaluka078
Moderator

#34983 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Trebinje pokazuje da su bili na sahrani u Podgorici. Za Banjaluku jasno kao dan da se testiraju samo ozbiljni.
Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za posljednja 24 sata u Srpskoj je potvrđeno 443 novih slučajeva virusa korona, a 37 osoba je preminulo.

U posljednja 24 sata na virus korona u Republici Srpskoj je testirano 1158 uzoraka. Prisustvo virusa kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеno је kоd 443 оsоbe u Rеpublici Srpskој. Rаdi sе о 224 muških i 219 žеnskih оsоbа оd kојih је 53 mlаđе, 287 srеdnjе i 103 оsоbа stаriје živоtnе dоbi.

Najviše zaraženih je u Trebinju (79), a u Banjaluci je u posljednja 24 sata registrovano 75 novih slučajeva zaraze.
Ostali su "vjerovatno zaraženi".
https://www.banjaluka.com/aktuelno/bih/ ... na-koronu/
armin071

#34984 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by armin071 »

avenija wrote: 11/11/2020 11:36 U kantonu Sarajevo samo 1 preminulo i neko kaze da policijski sat od 23 nema efekta :-)
Ma kako nema pusti budale ba. Vidiš da ima preefekta jer iako još nije počeo već daje rezultate. Puna podška kriznom štabu :thumbup:
palermo

#34985 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

37 mrtvih u RS-u.....mnogo, brate
Johnny_x

#34986 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

el_bake007 wrote: 11/11/2020 01:26
tandmand wrote: 10/11/2020 23:40 Ovaj predizborni skup, ko iz nekog horora ...

Čerkez je u pravu, i njegov emotivni istup je opravdan. Ovaj policijski od 23h je očajnička mjera, da se eto nešto radi i suzbije rad nedododirljivih folkoteka.

Progonit će sitnu raju po ulici za masku, kafiće pitati gdje im je na ulazu pismena obavijest o Covid mjerama (za goste koji još nisu čuli da je pandemija).

Mevludi, mise, sahrane i svadbe, predizborni skupovi - to su stubovi našeg društva koje ni pandemija ne smije poljuljati.

Generalno ovaj narod je opičen ...
Čerkez nije u pravu niti je policijski čas očajnička mjera,policijski čas pogotovo u ovakvom formatu je komunistička,diktatorska mjera koja jedino može dovest do psihološkog potonuća stanovništva i dodatnog nagrizanja ekonomije, da ne spominjem resurse koji će se trošiti za održavanje istog.Umobolnicima koji su odobrili policijski čas želim da završe 0-24 u samici, tako će biti najsigurniji :thumbup: Da nikad ne vide više svijetlo dana
Ja ne znam da li oni uopste imaju pravo donjeti policijski cas. U federaciji BiH nije proglaseno vandredno stanje ili stanje nesrece, ako se ne varam.
Clan 2 ustava BiH kaze, nijedan zakon, akt odredba nije iznad konvencije o ljudskim pravima, a konvencija o ljudskim pravima kaze da je pravo na kretanje jedno od osnovnih ljudskih prava. Moze li neki pravnik da ovo fino objasni, imaju li pravo na ovo, sta ako me policija zaustavi na ulici, na osnovu kojeg zakona mi moze pisati kaznu?
palermo

#34987 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Johnny_x wrote: 11/11/2020 12:26
Ja ne znam da li oni uopste imaju pravo donjeti policijski cas. U federaciji BiH nije proglaseno vandredno stanje ili stanje nesrece, ako se ne varam.
Clan 2 ustava BiH kaze, nijedan zakon, akt odredba nije iznad konvencije o ljudskim pravima, a konvencija o ljudskim pravima kaze da je pravo na kretanje jedno od osnovnih ljudskih prava. Moze li neki pravnik da ovo fino objasni, imaju li pravo na ovo, sta ako me policija zaustavi na ulici, na osnovu kojeg zakona mi moze pisati kaznu?
ma odakle im pravo da zabrane čovjeku da se malo proveseli, istutnja.....naravno da nema tu ni pravnog ni ljudskog osnova....
,
Iker C

#34988 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Iker C »

Ovdje svi pisu protiv policijskog sata a realnost je da vecina cumura kuci od 20 h. Ova mjera nece nista puno promijeniti ali ce udariti po bezobraznim gazdama koji ne prezaju ni od cega da bi zaradili marku vise. Gazde tih kafana od 95. god kradu drzavu na porezu, imaju nerealno visoke cijene i nisu u stanju da jednu godinu rade na pozitivnoj nuli. Zato puna podrska za policijski sat.
Nivelacija

#34989 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.312 uzoraka, od kojih su 1.004 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Ovo je jos bolji procent nego jucer.

Broj aktivnih slucajeva se poceo smanjivati :bih:
manuchao91

#34990 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by manuchao91 »

Čerkez je u pravu, i njegov emotivni istup je opravdan. Ovaj policijski od 23h je očajnička mjera, da se eto nešto radi i suzbije rad nedododirljivih folkoteka.

Progonit će sitnu raju po ulici za masku, kafiće pitati gdje im je na ulazu pismena obavijest o Covid mjerama (za goste koji još nisu čuli da je pandemija).

Mevludi, mise, sahrane i svadbe, predizborni skupovi - to su stubovi našeg društva koje ni pandemija ne smije poljuljati.

Čerkez nije u pravu niti je policijski čas očajnička mjera,policijski čas pogotovo u ovakvom formatu je komunistička,diktatorska mjera koja jedino može dovest do psihološkog potonuća stanovništva i dodatnog nagrizanja ekonomije, da ne spominjem resurse koji će se trošiti za održavanje istog.Umobolnicima koji su odobrili policijski čas želim da završe 0-24 u samici, tako će biti najsigurniji :thumbup: Da nikad ne vide više svijetlo dana
ne znam drug al ja imam poštovanje prema policijskim agencijama Federacije Bosne i Hercegovine te samim tim ne bi nista protivrijecio.Ako kazu da nema kretanja poslije 23 h onda je to tako i gotovo .

DJe ces uopste poslije 23 h navecer.
Puna podrska policijskim snagama FbIH u provodjenju mjera koje je dao krizni štab
palermo

#34991 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Nivelacija wrote: 11/11/2020 12:33 Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.312 uzoraka, od kojih su 1.004 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

A u RS-u su još bolji :bih: tamo, samo 400 i kusur zaraženih :bih: ....

dobro, sad ima i onaj neki podatak da je 69 umrlo, al i to je manje od 73 kao što je neki dan bilo :bih:
Nivelacija

#34992 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

palermo wrote: 11/11/2020 12:41
Nivelacija wrote: 11/11/2020 12:33 Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 4.312 uzoraka, od kojih su 1.004 pozitivna na koronavirus. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

dobro, sad ima i onaj neki podatak da je 69 umrlo, al i to je manje od 73 kao što je neki dan bilo :bih:
Ne znam sta ti nije jasno.

OVO JE NAJBOLJI I NAJNIZI PROCENAT ZARAZENIH U FEDERACIJI OD POCETKA OVOG TALASA.

BROJ AKTIVNIH SLUCAJEVA SE PRVI PUT DANAS SMANJIO NAKON 30 DANA.
Johnny_x

#34993 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Johnny_x »

manuchao91 wrote: 11/11/2020 12:34

ne znam drug al ja imam poštovanje prema policijskim agencijama Federacije Bosne i Hercegovine te samim tim ne bi nista protivrijecio.Ako kazu da nema kretanja poslije 23 h onda je to tako i gotovo .

DJe ces uopste poslije 23 h navecer.
Puna podrska policijskim snagama FbIH u provodjenju mjera koje je dao krizni štab
Policija je dio izvrsne vlasti i nije njihovo da donose propise ili zakone, oni motaju postupati po zakonu, tako reci provodit ga. Sta u slucaju mene sad zaustavi kako hodam po ulici iza 23 sata, po kom osnovu on mene moze kazniti, koji je to zakon. Ako ce mi pisati kaznu mora navesti sta sam clan zakona koji sam prekrsio.
pyrocool1

#34994 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pyrocool1 »

Da bi se uopste raspravljalo o mjerama (ili bilo cemu sto pridonosi rastu ili padu zarazenih) cini mi se da je ovako potrebno gledati.
7-10 dana se stanje reflektuje kroz cifre zarazenih/pozitivnih.
10-15 dana se stanje reflektuje kroz broj hospitalizovanih.
15-30 dana se stanje reflektuje kroz broj umrlih.
Ne znam da li su ljudi koji se bave ovim kroz svoju struku( a ima ih na forumu) pisali nesto slicno. Pa da kazu grijesim li. Prateci cifre ovako mi nekako izgleda logicno slijed dogadjaja.
banjaluka078
Moderator

#34995 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Nisu. Ovdje jednostavno više ne testiraju. Uspostavili su novu kategoriju "vjerovatno zaražen", to su svi koji nemaju srednje tešku i tesku sliku, jer se sad samo ozbiljni testiraju. Ostali se jave doktoru, dr kaže da sjede kući i to je to.
palermo

#34996 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Nivelacija wrote: 11/11/2020 12:43

OVO JE NAJBOLJI I NAJNIZI PROCENAT ZARAZENIH U FEDERACIJI OD POCETKA OVOG TALASA.

Znaš šta meni nije jasno.....kako ovu ekipu kojoj i ti pripadaš nije sramota......jebo te 69 ljudi umrlo, ti raspredaš o nekom smanjenu, onakj tamo raspreda o tome ima li zakonske regulative da se proglasi policijski sat....

a ti probaj naglas brojati do 69.....nije lako ni izbrojati
palermo

#34997 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

banjaluka078 wrote: 11/11/2020 12:48
Nisu. Ovdje jednostavno više ne testiraju. Uspostavili su novu kategoriju "vjerovatno zaražen", to su svi koji nemaju srednje tešku i tesku sliku, jer se sad samo ozbiljni testiraju. Ostali se jave doktoru, dr kaže da sjede kući i to je to.
drugarice....ma znam, naravno
kakavdanakneiskustvu

#34998 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kakavdanakneiskustvu »

juče čerkez reče da ovo neće biti zvanično policijski sat
Nivelacija

#34999 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Nivelacija »

palermo wrote: 11/11/2020 12:51
Nivelacija wrote: 11/11/2020 12:43

Znaš šta meni nije jasno.....kako ovu ekipu kojoj i ti pripadaš nije sramota......jebo te 69 ljudi umrlo, ti raspredaš o nekom smanjenu, onakj tamo raspreda o tome ima li zakonske regulative da se proglasi policijski sat....

a ti probaj naglas brojati do 69.....nije lako ni izbrojati
prosle godine svakog dana je umiralo 110 ljudi u BIH jesi li brojao svaki dan?
palermo

#35000 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

Nivelacija wrote: 11/11/2020 13:00

prosle godine svakog dana je umiralo 110 ljudi u BIH jesi li brojao svaki dan?
nisam.....

znači, to je to, lažu nas da je ovo opasno i unose nepotrebnu paniku u narod, i plus mu ne daju da normalno živi
Locked