Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#476 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup:

Drzimo fige da ovo uspije.
zomri

#477 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

:thumbup:

Nemam ništa protiv ni ruske ni bilo čije vakcine ali ako je urađeno sve po najvišim sigurnosnim standardima. Što je više takvih vakcina, svima bi nam kao čovječanstvu trebalo biti bolje.

Ovo ostalo je vjerujem politika. Fauci već sedmicama najavljuje "oprezni optimizam" u vezi vakcine tako da je moguće da je znao prije izbora za ovo. A što se Rusa tiče indikativno je da su danas izašli sa ovom informacijom, a i malo smiješno jel' :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#478 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

Nisam nasao sta su Rusi objavili, ali mogu reci da Gamelaja nije bezveze prica, nego vrlo ozbiljan institut.
freelancerBIH

#479 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by freelancerBIH »

Masovna vakcinacija kod nas nece poceti ni do jeseni iduce godine. Pa ljudi moji mi cemo imati vakcine za 20% stanovnistva - a krenut ce se sa medicinskim radnicima pa onda ugrozene kategorije (stariji itd.) - ostatak naroda ce cekati i do Bozica 2021.

To je moja pretpostavka...

Do tada cuvajmo se, nosimo maske, drzimo distancu i nemojmo se okupljat bezveze po kafanama!
Last edited by freelancerBIH on 09/11/2020 20:22, edited 1 time in total.
zomri

#480 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

_BataZiv_0809 wrote: 09/11/2020 20:11 Nisam nasao sta su Rusi objavili, ali mogu reci da Gamelaja nije bezveze prica, nego vrlo ozbiljan institut.
Ima na Reutersu. Postavim kasnije kad budem pri racunaru.
Otprilike da su klinicka ispitivanja u toku ali da iz primjene na stanovnistvu, mimo klinickih dakle, imaju takve rezultate :-)
espn

#481 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by espn »

:D :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#482 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

zomri wrote: 09/11/2020 20:22
_BataZiv_0809 wrote: 09/11/2020 20:11 Nisam nasao sta su Rusi objavili, ali mogu reci da Gamelaja nije bezveze prica, nego vrlo ozbiljan institut.
Ima na Reutersu. Postavim kasnije kad budem pri racunaru.
Otprilike da su klinicka ispitivanja u toku ali da iz primjene na stanovnistvu, mimo klinickih dakle, imaju takve rezultate :-)
Hajde postavi kad mognes. Ovo boldano mi je malo nevjerovatno.
banjaluka078
Moderator

#484 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by banjaluka078 »

Positive data on BioNTech and U.S. partner Pfizer Inc’s COVID-19 vaccine is an unlikely success for the married couple behind the German biotech firm, who have devoted their lives to harnessing the immune system against cancer.Pfizer said on Monday said its experimental vaccine was more than 90% effective in preventing COVID-19 based on initial data from a large study.

Pfizer and BioNTech are the first drugmakers to show successful data from a large-scale clinical trial of a coronavirus vaccine. The companies said they have so far found no serious safety concerns and expect to seek U.S. emergency use authorization later this month.

From humble roots as the son of a Turkish immigrant working at a Ford factory in Cologne, BioNTech Chief Executive Ugur Sahin, 55, now figures among the 100 richest Germans, together with his wife and fellow board member Oezlem Tuereci, 53, according to weekly Welt am Sonntag.

The market value of Nasdaq-listed BioNTech, which the pair co-founded, had ballooned to $21 billion as of Friday’s close from $4.6 billion a year ago, with the firm set to play a major role in mass immunisation against the coronavirus.

“Despite his achievements, he never changed from being incredibly humble and personable,” said Matthias Kromayer, board member of venture capital firm MIG AG, whose funds have backed BioNTech since its inception in 2008.

He added Sahin would typically walk into business meetings wearing jeans and carrying his signature bicycle helmet and backpack with him.

Doggedly pursuing his childhood dream of studying medicine and becoming a physician, Sahin worked at teaching hospitals in Cologne and the southwestern city of Homburg, where he met Tuereci during his early academic career.

Medical research and oncology became a shared passion.

Tuereci, the daughter of a Turkish physician who had migrated to Germany, said in a media interview that even on the day of their wedding, both made time for lab work.

Together they honed in on the immune system as a potential ally in the fight against cancer and tried to address the unique genetic makeup of each tumour.

Life as entrepreneurs started in 2001 when they set up Ganymed Pharmaceuticals to develop cancer-fighting antibodies, but Sahin - by then a professor at Mainz university - never gave up academic research and teaching.

They won funding from MIG AG as well as from Thomas and Andreas Struengmann, who sold their generic drugs business Hexal to Novartis in 2005.

That venture was sold to Japan’s Astellas in 2016 for up to $1.4 billion. By then, the team behind Ganymed was already busy building BioNTech, founded in 2008, to pursue a much broader range of cancer immunotherapy tools.

That included mRNA, a versatile messenger substance to send genetic instructions into cells.
DREAM TEAM

For MIG’s Kromayer, Tuereci and Sahin are a “dream team” in that they reconciled their visions with the constraints of reality.

The BioNTech story took a twist when Sahin in January came across a scientific paper on a new coronavirus outbreak in the Chinese city of Wuhan and it struck him how small the step was from anti-cancer mRNA drugs to mRNA-based viral vaccines.

BioNTech quickly assigned about 500 staff to project “light speed” to work on several possible compounds, winning pharma giant Pfizer and Chinese drugmaker Fosun as partners in March.

Matthias Theobald, a fellow oncology professor at Mainz university who has worked with Sahin for 20 years, said his tendency towards understatement belies a relentless ambition to transform medicine, exemplified by the leap of faith to a COVID-19 vaccine.

“He is a very modest and humble person. Appearances mean little to him. But he wants to create the structures that allow him to realise his visions and that’s where is aspirations are far from modest,” Theobald said.

Sahin told Reuters on Monday the read-out amounted to an “extraordinary success rate” but that he did not know earlier in the year how difficult the task overall would be.

“It’s certainly not something that you would easily voice as a serious scientist, but it was within the realms of possibility from the beginning.”

https://uk.reuters.com/article/uk-healt ... KKBN27P1NX
zomri

#485 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

Mogy87 wrote: 09/11/2020 14:37
zomri wrote: 09/11/2020 14:29
daddy-kool wrote: 09/11/2020 14:23 Mislim da i kod nje ide booster. Njihov cilj je bilo 2 milijarde doza do kraja ove godine, od čega je pola u Indiji, tako da bi USA i EU mogli odmah dobiti velike količine.
To je sjajno. Malo je logisticki problem tu jer koliko znam trebaju hladnjace da ih hlade na -70. Mi smo sa EU, a nadati se da uskoro dobijemo dovoljno za doktore i 65+ raju.
Pfizerova i Modernina vakcina zahtijevaju -70. AstraZeneca ne zahtijeva takav hladni lanac.
Pfizer -70 do -90
**Moderna -20
Oxford/AZ -10?

https://archive.vn/V5u7D
Mogy87

#486 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

zomri wrote: 10/11/2020 08:06
zomri wrote: 09/11/2020 14:29

To je sjajno. Malo je logisticki problem tu jer koliko znam trebaju hladnjace da ih hlade na -70. Mi smo sa EU, a nadati se da uskoro dobijemo dovoljno za doktore i 65+ raju.
Pfizerova i Modernina vakcina zahtijevaju -70. AstraZeneca ne zahtijeva takav hladni lanac.
Pfizer -70 do -90
**Moderna -20
Oxford/AZ -10?

Ovo su odlicne vijesti :thumbup:

Ovo nisam do sada upratila. Znaci uspjeli su da razviju vakcinu koja zahtijeva manje “nisku” temperaturu.

Earlier this year, Moderna stored its vaccine at minus 70 degrees Celsius in preparation of clinical trials. Since then, it has done further study and now plans to ship the shots at minus 20, the company said. Once thawed, the vaccine can remain refrigerated for a week.

Jer ako se pokaze da su vakcine sigurne i efikasne veliki izazov bice i logistika. Posebno za ove koje zahtijevaju jako nisku temperaturu.
zomri

#487 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

Mogy87 wrote: 10/11/2020 09:01
zomri wrote: 10/11/2020 08:06
Pfizer -70 do -90
**Moderna -20
Oxford/AZ -10?

Ovo su odlicne vijesti :thumbup:

Ovo nisam do sada upratila. Znaci uspjeli su da razviju vakcinu koja zahtijeva manje “nisku” temperaturu.

Earlier this year, Moderna stored its vaccine at minus 70 degrees Celsius in preparation of clinical trials. Since then, it has done further study and now plans to ship the shots at minus 20, the company said. Once thawed, the vaccine can remain refrigerated for a week.

Jer ako se pokaze da su vakcine sigurne i efikasne veliki izazov bice i logistika. Posebno za ove koje zahtijevaju jako nisku temperaturu.
Valjda je to vec standard u transportu biomaterijala pa valjda nece biti preveliki problem za razvijeni svijet u koji nadam se i mi spadamo. Vakcine svakako neko vrijeme mogu u zamrzivac/frizider neposredno prije upotrebe.

Idealno bi bilo da oksfordska bude ovako efikasna pa da nemamo uopste problem cuvanja i transporta.
Mogy87

#488 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Mogy87 »

@zomri na temperaturi od -70 nije standard. Cak i u Americi takve uredjaje imaju samo velike bolnice i univerzitetski centri.

Evo kako se u Njemackoj pripremaju za eventualni dolazak vakcine

zomri

#489 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by zomri »

Vjerovatno imamo neki kapacitet i mi. Dovoljno da imas u drzavi dovoljno da mozes skladistiti kolicine koje dobijes, poslije mozes do bolnica obicnim hladnjacama razvoziti periodicno jer moze se danima cuvati u frizideru do upotrebe.
Iker C

#490 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Iker C »

Ima Fikret u Srebrenici hladnjace za maline pa mu treba povjeriti ovaj posao.
Milenkov buraz

#491 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Iker C wrote: 10/11/2020 10:27 Ima Fikret u Srebrenici hladnjace za maline pa mu treba povjeriti ovaj posao.
:lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#492 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by konektovan »

Smijesno, bizarno, ali vrlo moguce.... :mrgreen:
Rockefeller

#493 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Rockefeller »

:lol:
Medobrundo25

#495 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Medobrundo25 »

A sta ako su strucnjaci izracunali da cemo do kraja godine otprilike imati kolektivni imunitet , i da je ova vakcina ustvari obicni placebo da se umiri psihoza i nastavi dalje normalno? Hahahha salim se , nadam se da pocinje vakcinacija do kraja godine i da cemo konacno moci opet normalno zivjeti. :thumbup:
Enticer

#496 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Enticer »

Sta znaci ovo uspjesnost vakcine do 90%?

Jel to znaci da oni zarazeni koji prime vakcinu 90% njih ce se oporaviti.

Ili znaci da nezarazeni koji prime vakcinu 90% sansa im je da nece fasovati koronu?

Ja koliko znam da je postotak oporavka od korone daleko veci od 90% i bez vakcine.

:? :?
Better Man

#497 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Better Man »

Enticer wrote: 11/11/2020 12:05 Sta znaci ovo uspjesnost vakcine do 90%?

Ili znaci da nezarazeni koji prime vakcinu 90% sansa im je da nece fasovati koronu?

Ja koliko znam da je postotak oporavka od korone daleko veci od 90% i bez vakcine.

To ti znači da osobe koje nisu zaražene nakon što prime vakcinu imaju 90% šanse da se neće zaraziti.
Enticer

#498 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Enticer »

Better Man wrote: 11/11/2020 12:11To ti znači da osobe koje nisu zaražene nakon što prime vakcinu imaju 90% šanse da se neće zaraziti.
Pod uslovom da virus ne mutira. A sta ako virus mutira i ova vakcina ne bude imala efekta? Hoce li opet biti pandemija i represivne mjere godinu-dvije dok ne izume novu vakcinu?
Milenkov buraz

#499 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Better Man wrote: 11/11/2020 12:11
Enticer wrote: 11/11/2020 12:05 Sta znaci ovo uspjesnost vakcine do 90%?

To ti znači da osobe koje nisu zaražene nakon što prime vakcinu imaju 90% šanse da se neće zaraziti.
Mislim da i ako se zaraze da imaju dobre izglede da prođe bez značajnih komplikacija.
espn

#500 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by espn »

Enticer wrote: 11/11/2020 12:24
Better Man wrote: 11/11/2020 12:11To ti znači da osobe koje nisu zaražene nakon što prime vakcinu imaju 90% šanse da se neće zaraziti.
Pod uslovom da virus ne mutira. A sta ako virus mutira i ova vakcina ne bude imala efekta? Hoce li opet biti pandemija i represivne mjere godinu-dvije dok ne izume novu vakcinu?
Koliko sam procitao ovom virusu treba 5 godina da mutira.
Locked