Vrlo moguće da jeste ako si primjetio da je bolja stabilnost sistema bez XMPa uključenog, i sam kažeš da treba čekati taj peti dan jer ti je prije na njemu crashalo kad si mislio da si riješio. Mislim da ce bez problema XMP raditi na tačno 2933 , nemoj ići tih dodatnih 70 Mhz za početak. Probaj i automatski i manuelno. Ako vidiš da tu bude dobra stabilnost na 2933 onda sa Ryzen DRAM calculatorom probaj iscjedit još iz te memorije. Ako na kraju ne bude do XMPa ili produžnog jer si to spominjao, jedino što mi još pada na pamet je da ti je savijen pin na procesoru, ali pošto je u garanciji nemoj se ti baviti sa tim već reci njima da pogledaju.arnes_king wrote: ↑11/11/2020 10:57Pa onda su dobre sanse da me to i zeza sve vrijeme? Kolike su sanse da ce na xmp 3000MHz raditi kako treba, ili da rucno namjestim 2933MHz? Svakako, ako bude do tog, stupit cu u kontakt s doper-tech da vidim sta mozemo uraditi jer sam platio 3200MHz RAM i volio bih da dobijem performanse koje sam platio. Trenutno 2400MHz mi je prenisko.el_bake007 wrote: ↑11/11/2020 10:51Zen+ arhitekturalno podrzava RAM do 2933 MHz u XMP modeu , RAM koji je na QVL listi je tu sa razlogom, te memorije su fabrički testirane da će raditi u "one click" XMPu odnosno postoje profili za njih hajmo reći. Za sve preko 2933 MHz trebaju ti se poklopiti sva 3 faktora, dobra memorija (B die obično), matična i sreća . Naravno u manual XMP modeu gdje ćeš ručno podešavati sve od voltaže do timingsaarnes_king wrote: ↑11/11/2020 10:39
Jeste Ryzen 7 2700. Ne znam odakle ta info da podrzava max 2933MHz, gdje god sam gledao ima podrsku za 3200MHz i cak svi preporucuju minimalno tu brzinu da bi se proc maksimalno iskoristio. Vidim da pisu u pocetku da su imali probleme sa kompatibilnoscu preko 2933MHz ali da je rijeseno. Evo gledao sad Ryzen Gen2 QVL i tacno ove oznake rama koje su kod mene nema na spisku, imaju neke slicne. Trenutno je HyperX Fury, a prije tog je bio T-Force....
Moze biti da je i tu problem sa kompatibilnoscu, ako mi se ne ponovi ovako problem bez xmp onda cu pokusati jos 3000MHz profil umjesto 3200MHz.
Mislim da je velika greška dopera prema mušterijama što su reklamirali/reklamiraju i prodaju Zen+ sa 3200 MHz memorijom , pogotovo na entry level pločama i sa "običnom" non B-die memorijom. Većina prosječnih kupaca nema pojma kako Ryzen funkcioniše sa memorijom i koliko je osjetljiv na nju niti bi ih to trebalo zanimati, tu je i AMD napravio grešku što ne postoji disclaimer na Ryzen kutijama ,stranici ili tako nešto. Svi naravno lete prema što većem broju