Iskustva sa koronavirusom
Moderator: O'zone
-
Blidinje
#1426 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam u 3. mjesecu bio bolestan 3 do 4 dana sa nekom glupom temperaturom do 37 sa 8 nikakvih bolova nisam imao, nisam povraćao samo ima tu temperaturu 4 dan izašao van i to je to. Šta je to bilo nemam pojma, ljudi u tom periodu bili masovno bolesni.
-
Blidinje
#1427 Re: Iskustva sa koronavirusom
Testirao sam se negdje 25.9. sa onim brisao što ti uzimaju iz grla,bio sam negativan. Da li oni na osnovu to brisa mogu ustanoviti ako sam prije bio prebolovao nemam pojma.
- nepass1
#1428 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam bio ljetos sa pozitivnom osobom u kontaktu ali oboje masku nosili. Bio sam mozda 15cm udaljen od nje. Djete je u pitanju. I prije 15ak dana sa jos jednom pozitivnom osobom koja je morala skinuti masku, ja sam imao masku. Sad ta osoba ima obostranu upalu pluca, pije tri antibiotika, tj sumamed zavrsio sad druga dva. Bas los covjek. Isto minimalna distanca.stakasa wrote: ↑09/11/2020 08:17Bila je ova prica nedavno da bolesljivi ljudi, skloni prehladama eto kako sebe opisujes bolje reaguju na covid. Taman ti finoserum wrote: ↑08/11/2020 22:20Imam ja. Prije 10 dana cijela porodica izasla iz izolacije. Pisao sam prije. Supruga imala upalu pluca, oboje djece pozitivno, ja negativan, otac koji blizu stanuje imao takodje jaku upalu pluca, majka blage simptome, ja nikakve simptome osim gubitka njuha ali poslije 10-12 dana nakon što su ukucani bili pozitivni. Ja se nisam stitio od ukucana, opsluzivao sam i bolesnu suprugu po cijeli dan bez ikakve zastite, takodje i majku i oca. Ocekivao sam da cu i ja dobiti simptome, ali osim bola u sinusima i gubitka njuha koji traje vec 8 dana (inace imam problema sa sinusima tako da mozda i nije covid) nemam nista drugo.
Htio sam usput pitat da li je neko imao mozda slicno stanje da je dan i noc provodio sa zarazenim, spavao u istoj sobi, izbjegao zarazu? Nisam radio Seroloski, bojim se da nece nista pokazat, jer dosadasnja iskustva poznanika kazu da nije najtacniji. Da se pohvalim da sam nesto fit i u formi nisam. 37 god, visak jedno 15kg, pusac, fizicki neaktivan, jedino sto uzimam vit D vec duze vrijeme zbog dokazanog nedostatka. Prije me nebi fulio nijedan virus, gripa, cak sam prije par godina zbog loseg imuniteta dobio cytomegalo virus, koji upravo nastaje zbog pada imuniteta. Cudan je ovaj Covid, ocekivao sam najmanje da cu biti tesko bolestan, ali za sada nista. Ima li neko objasnjenje?![]()
Nemam nikakve simptome.
-
serum
#1429 Re: Iskustva sa koronavirusom
Znam druže, ali ja nisam imao masku, bio sam u stalnom direktnom kontaktu sa 3 zaražena u domaćinstvu po 24h dnevno....velika je to razlika mislim....
nepass1 wrote: ↑11/11/2020 09:34Ja sam bio ljetos sa pozitivnom osobom u kontaktu ali oboje masku nosili. Bio sam mozda 15cm udaljen od nje. Djete je u pitanju. I prije 15ak dana sa jos jednom pozitivnom osobom koja je morala skinuti masku, ja sam imao masku. Sad ta osoba ima obostranu upalu pluca, pije tri antibiotika, tj sumamed zavrsio sad druga dva. Bas los covjek. Isto minimalna distanca.stakasa wrote: ↑09/11/2020 08:17Bila je ova prica nedavno da bolesljivi ljudi, skloni prehladama eto kako sebe opisujes bolje reaguju na covid. Taman ti finoserum wrote: ↑08/11/2020 22:20
Imam ja. Prije 10 dana cijela porodica izasla iz izolacije. Pisao sam prije. Supruga imala upalu pluca, oboje djece pozitivno, ja negativan, otac koji blizu stanuje imao takodje jaku upalu pluca, majka blage simptome, ja nikakve simptome osim gubitka njuha ali poslije 10-12 dana nakon što su ukucani bili pozitivni. Ja se nisam stitio od ukucana, opsluzivao sam i bolesnu suprugu po cijeli dan bez ikakve zastite, takodje i majku i oca. Ocekivao sam da cu i ja dobiti simptome, ali osim bola u sinusima i gubitka njuha koji traje vec 8 dana (inace imam problema sa sinusima tako da mozda i nije covid) nemam nista drugo.
Htio sam usput pitat da li je neko imao mozda slicno stanje da je dan i noc provodio sa zarazenim, spavao u istoj sobi, izbjegao zarazu? Nisam radio Seroloski, bojim se da nece nista pokazat, jer dosadasnja iskustva poznanika kazu da nije najtacniji. Da se pohvalim da sam nesto fit i u formi nisam. 37 god, visak jedno 15kg, pusac, fizicki neaktivan, jedino sto uzimam vit D vec duze vrijeme zbog dokazanog nedostatka. Prije me nebi fulio nijedan virus, gripa, cak sam prije par godina zbog loseg imuniteta dobio cytomegalo virus, koji upravo nastaje zbog pada imuniteta. Cudan je ovaj Covid, ocekivao sam najmanje da cu biti tesko bolestan, ali za sada nista. Ima li neko objasnjenje?![]()
Nemam nikakve simptome.
-
Blidinje
#1430 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja imam prijatelje u Švedskoj mati mu je smještena u starački dom u Švedskoj, kaže da je cijeli dom dobio koronu samo njegova mati nije, ima preko 70 godina
- muha_sa
#1431 Re: Iskustva sa koronavirusom
@Naslovnica kakav si jutros 
-
damirc_sa
#1432 Re: Iskustva sa koronavirusom
Supruga juce imala temp 37,8 jutros vec nema nikakve temperature, osjeca malaksalost i bol u kostima, i ima proljev, sta mislite da li ima potrebe da se testira (privatno bih radio test), da li je potrebno ili da "sacekamo" jos koji dan, jer mozda je u pitanju samo prehlada.
Toliko su nam mozak isprali da vise ne znamo sta da mislimo, jer sada covjek i od obicne gripe sumnja na Coronu. Najgore je sto ja regularno idem na posao dok je ona kuci, pa ne bismo zeljeli da dalje "sirimo" ako slucajno bude pozitivna.
U kojoj fazi je najbolje raditi test, da li cekati jace simptome ili se moze tek tako uraditi pa da znamo na cemu smo.
Toliko su nam mozak isprali da vise ne znamo sta da mislimo, jer sada covjek i od obicne gripe sumnja na Coronu. Najgore je sto ja regularno idem na posao dok je ona kuci, pa ne bismo zeljeli da dalje "sirimo" ako slucajno bude pozitivna.
U kojoj fazi je najbolje raditi test, da li cekati jace simptome ili se moze tek tako uraditi pa da znamo na cemu smo.
- nepass1
#1433 Re: Iskustva sa koronavirusom
@serum
Jeste velika razlika, nisam ni zelio uporediti sa tvojom situacijom. To je najblize sto znam da sam bio u kontaktu sa pozitivnim.
Jeste velika razlika, nisam ni zelio uporediti sa tvojom situacijom. To je najblize sto znam da sam bio u kontaktu sa pozitivnim.
- muha_sa
#1434 Re: Iskustva sa koronavirusom
Vjeruj da u ovom svom belaju nema praviladamirc_sa wrote: ↑11/11/2020 10:01 Supruga juce imala temp 37,8 jutros vec nema nikakve temperature, samo osjeca malaksalost i bol u kostima, sta mislite da li ima potrebe da se testira (privatno bih radio test), da li je potrebno ili da "sacekamo" jos koji dan, jer mozda je u pitanju samo prehlada.
Ludilo
-
Alkos
#1435 Re: Iskustva sa koronavirusom
Mati mi je pozitivna, u pon se testirala. Ali nikakvih težih simptoma, osim groznice i znojenja ponekad. Temperatura ispod 36 sa 7 svaki put kad izmjeri. Jako dobro se osjeća, osim prvih par dana kada je imala nekakve čudne simptome - jake bolove u stomaku gdje su joj doktori rekli da je u pitanju upala/infekcija mokraćnih kanala i pijesak u burezima (od čega joj je i otac bolovao). Pa je valjda to objašnjenje tih jakih bolova. Niko od doktora nije posumnjao na koronu, dok odjednom nije izgubila čulo mirisa i okusa.
Da li je moguće da joj je korona pokrenula te bolove u stomaku, da je udarila na druge organe, a ne na pluća?
Također me zanima koliko ima razloga za zabrinutost iako je lakša klinička slika (nema bolova u plućima, kašljanja, temperature)? Da li je potrebno uraditi RTG pluća, uključiti Aspirin 100, mjeriti zasićenost kisikom prevencije radi? Vitamine C, D, Zink i Selen pije redovno, razne tekućine, supice, redovna ishrana...
Da li je moguće da joj je korona pokrenula te bolove u stomaku, da je udarila na druge organe, a ne na pluća?
Također me zanima koliko ima razloga za zabrinutost iako je lakša klinička slika (nema bolova u plućima, kašljanja, temperature)? Da li je potrebno uraditi RTG pluća, uključiti Aspirin 100, mjeriti zasićenost kisikom prevencije radi? Vitamine C, D, Zink i Selen pije redovno, razne tekućine, supice, redovna ishrana...
-
vindfaker
#1436 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ako moze pomoc neka hitno... Naime, tetka mi ima simptome covid-a ma da nije mogla dobiti test, ali je bila kod doktorice jucer i receno je da doktorica ne cuje nista na plucima sumnjivo ali da ce je poslati na snimak pluca...
Sve je pocelo prije sedam-osam dana sa obicnom prehladom, pa je dobila temperaturu nakon toga 37 sa nesto a danas joj je temperatura 39.. doktorica je ukljucila sumamed. Tetka koristi i vitamine neke i tako to pa ako bi neko mogao samo da preporuci iz iskustva sta ste vi koristili da se to ublazi malo, hvala puno unaprijed!
Sve je pocelo prije sedam-osam dana sa obicnom prehladom, pa je dobila temperaturu nakon toga 37 sa nesto a danas joj je temperatura 39.. doktorica je ukljucila sumamed. Tetka koristi i vitamine neke i tako to pa ako bi neko mogao samo da preporuci iz iskustva sta ste vi koristili da se to ublazi malo, hvala puno unaprijed!
-
Blidinje
#1437 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja sam prije nekih 10 dana usred bijela dana iz čista mira osjetio neku mučninu. Pojeo sam pitu zeljanicu, i otišao na Begovo čorbu. Vidim ja da to neće biti dobro i odem kući i na silu sve povratim. Dobijem temperaturu 37 sa jedan i ništa nisam pio sama je prošla za neka dva 3 h ali sam dobio proljev isto kao da si vodu odvrnuo. Bio sam samo ono za proljev ne znam kako se zove i sve stalo za 2 danadamirc_sa wrote: ↑11/11/2020 10:01 Supruga juce imala temp 37,8 jutros vec nema nikakve temperature, osjeca malaksalost i bol u kostima, i ima proljev, sta mislite da li ima potrebe da se testira (privatno bih radio test), da li je potrebno ili da "sacekamo" jos koji dan, jer mozda je u pitanju samo prehlada.
-
axe22
#1438 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jedno pitanje: Kakav je apetit? Zelja za hranom?
Posto vidim da se uzimaju ogromne kolicine vitamina, minerala i slicni cuda, zar to ne tusi potrebu za hranom?
(vidim masovno i koji nisu bolesni uzimaju vitamine, zar nije bolja solucija poboljsati ishranu nego tablete? mislim na ove koji nisu zarazeni ili imaju skroz blage simptome).
Ja sam u martu jednu noc imao temperaturu izmedju 38-39 i nije se dala skinuti (tusiranje pomogne mozda 30 minuta i kraj, nikakve tablete nisam uzeo) i to je trajalo oko 24 sata, poslje proljev isto oko 24 sata i nista vise.
U posljednji mjesec dana bio sam u kontaktu s 3 osobe zarazene, cak je jedna i znala ali se kretala normalno, tek kasnije rekla i za sad nista.
Posto vidim da se uzimaju ogromne kolicine vitamina, minerala i slicni cuda, zar to ne tusi potrebu za hranom?
(vidim masovno i koji nisu bolesni uzimaju vitamine, zar nije bolja solucija poboljsati ishranu nego tablete? mislim na ove koji nisu zarazeni ili imaju skroz blage simptome).
Ja sam u martu jednu noc imao temperaturu izmedju 38-39 i nije se dala skinuti (tusiranje pomogne mozda 30 minuta i kraj, nikakve tablete nisam uzeo) i to je trajalo oko 24 sata, poslje proljev isto oko 24 sata i nista vise.
U posljednji mjesec dana bio sam u kontaktu s 3 osobe zarazene, cak je jedna i znala ali se kretala normalno, tek kasnije rekla i za sad nista.
-
Naslovnica
-
Naslovnica
#1440 Re: Iskustva sa koronavirusom
Jedino Panadol Extra za temperaturu (dupli) i mirovanje.vindfaker wrote: ↑11/11/2020 10:21 Ako moze pomoc neka hitno... Naime, tetka mi ima simptome covid-a ma da nije mogla dobiti test, ali je bila kod doktorice jucer i receno je da doktorica ne cuje nista na plucima sumnjivo ali da ce je poslati na snimak pluca...
Ja sam pio Sumamed 6 dana, a od danas počinjem sa Doksiciklinom, 10 dana. Upravo zbog upale pluća.
Neka obavezni urafi D-dimer kako bi bila sigurna da nema tromboze. Ja zbog toga pijem Xeralto, a ona može na svoju ruku piti Aspirin protect 2x dnevno, neće joj škoditi.
- muha_sa
#1441 Re: Iskustva sa koronavirusom
Lezi i miruj--supice, cajeve i to je to.Naslovnica wrote: ↑11/11/2020 10:38Nemam povišenu temperaturu (obično bude predveče), subjektivno isti.
Definitivno osjetim da mi se nešto dešava sa plućima i da nema zajebancije.
A nikada u životu nisam imao problema sa plućima.
![]()
Možda ti se naka šuhva svezala pa kontaš da nešto nije regularno sa plucima.
Jebeno je kad se šuhva sveže
Nadam se da je to to i želim ti brz i uspješan oporavak
-
Naslovnica
#1442 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ja nisam imao apetita onih nekoliko dana povišene temperature, mada mi je organizam tražio mandarine, tako da sam ih pojeo kao nikada do sada.axe22 wrote: ↑11/11/2020 10:35 Jedno pitanje: Kakav je apetit? Zelja za hranom?
Što se tiče uzimanja vitamina kroz ishranu, što si nekada morao pojesti 1 jabuku, za istu količinu korisnih tvari danas moraš pojesti vjerovatno 4 komada. Mišljenja sam da je veoma teško unijeti sve potrebne tvari kroz ishranu. Da ne spominjem magnezij i ostale elemente.
-
Naslovnica
#1443 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ne znam šta bih ti rekao.muha_sa wrote: ↑11/11/2020 10:43Lezi i miruj--supice, cajeve i to je to.Naslovnica wrote: ↑11/11/2020 10:38Nemam povišenu temperaturu (obično bude predveče), subjektivno isti.
![]()
Jebeno je kad se šuhva sveže![]()
Nadam se da je to to i želim ti brz i uspješan oporavak![]()
Žigne povremeno nazad, naprijed, gore, dole, baš se osjeti. Jučer da se protegnem da otvorim prozor - presiječe me dole prema dnu pluća. Nimalo za zajebanciju, vjeruj mi.
-
sumirprimus
#1444 Re: Iskustva sa koronavirusom
Muha jesi vadio nalaze? Dimeri? Saturacija?
- muha_sa
#1445 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ništa od tog osim testa. Bježim od gužvi pa i u granapu--jednom živco vazda živco
Hanuma sve to vadila--ona ima strpljenja stajat satima u redu---saturacija (za koju ja prvi put cujem) joj 96
-
sumirprimus
#1446 Re: Iskustva sa koronavirusom
Temp je manji problem. Ovo je hinjavije i prodje ispod radara. Da te ne plasim nema potrebe. al vadi to care..i onda si rahat podravkina supica rakijica i hrabar jaran da donese kakve tople moče...

-
sumirprimus
#1447 Re: Iskustva sa koronavirusom
Pitanje, vama u sarajevu ne dodju kuci uzet testove i to?
-
Naslovnica
#1448 Re: Iskustva sa koronavirusom
Ako ne znate D-dimer, pijte aspirin protect preventivno 2 puta dnevno, neće vam odmoći.
- ovo_malo_duse
#1449 Re: Iskustva sa koronavirusom
Slazem se ...Nije sve od corone... Lezis po cijeli dan, misicna ukljestenja sva sta nesto...muha_sa wrote: ↑11/11/2020 10:43Lezi i miruj--supice, cajeve i to je to.Naslovnica wrote: ↑11/11/2020 10:38Nemam povišenu temperaturu (obično bude predveče), subjektivno isti.
![]()
Jebeno je kad se šuhva sveže![]()
Nadam se da je to to i želim ti brz i uspješan oporavak![]()
No shuhva...
-
sumirprimus
#1450 Re: Iskustva sa koronavirusom
Preventivno...
Al ako skoci care nije zajebancija.
Sad kad skontas umre neko mladji bez istorije neke bolesti, i pitamo se svi kako. Jel moguce da je ovo problem za taj dio?
Al ako skoci care nije zajebancija.
Sad kad skontas umre neko mladji bez istorije neke bolesti, i pitamo se svi kako. Jel moguce da je ovo problem za taj dio?