TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
shalla

#15751 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

PItanje kojem možda i nije mjesto ovdje...

Gdje kupiti daljinski za tv, konkretno za Sony model XD8005, evo ovakav:
https://www.sony.ba/electronics/televiz ... /rmf-tx200

Da se razumijemo, ne mora biti ovaj originalni, ne treba mi voice control ali eto ne bi bilo loše kada bi imao ovaj Netflix predefinisanu tipku...

Ili, alternativno, gdje bih ovaj mogao srediti. Mislim, nije mu ništa, samo mu se ova strelica za lijevo kao ono "utisnula" pa se haman i ne osjeti kad se pritisne...

Hvala unaprijed
muxa

#15752 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

U biti XH9096 je viša serija i bolji TV, samo sto je VA panel pa slika gubi na kvaliteti kad se gleda pod uglom. Ne znam koliko je to podnošljivo i odakle ćeš ti gledati TV pa je najbolje uživo pogledati da li ti to smeta ili ne. I ja uskoro planiram to uraditi.
XH8096 ima IPS panel pa je slika slabija, odnosno kontrast, crna više vuce na sivu, al je slika skoro ista bez obzira pod kojim uglom se gleda. I da, XH9096 je 100hz TV.
To je ono što sam ja upratio jer imam istu dilemu.
Iz tog razloga sam počeo razmišljati o Samsungu Q80T ako mu cijena bude prihvatljiva pred praznike, jer sam gledao recenziju na rtings gdje su naveli da ima Ultra Wide Angle Technology sto omogućava bolji ugao gledanja od ostalih VA panela. Ne kao IPS, ali u biti to je neki kompromis. Međutim, naknadno mi je kolega CooK pojasnio da to imaju samo modeli za američko i možda još neka tržišta, al da ovi modeli koji se kod nas prodaju nemaju Ultra Wide Angle Technology.
nepass1

#15753 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nepass1 »

muxa wrote: 10/11/2020 17:49 U biti XH9096 je viša serija i bolji TV, samo sto je VA panel pa slika gubi na kvaliteti kad se gleda pod uglom. Ne znam koliko je to podnošljivo i odakle ćeš ti gledati TV pa je najbolje uživo pogledati da li ti to smeta ili ne. I ja uskoro planiram to uraditi.
XH8096 ima IPS panel pa je slika slabija, odnosno kontrast, crna više vuce na sivu, al je slika skoro ista bez obzira pod kojim uglom se gleda. I da, XH9096 je 100hz TV.
Iz tog razloga sam počeo razmišljati o Samsungu Q80T ako mu cijena bude prihvatljiva pred praznike, jer sam gledao recenziju na rtings gdje su naveli da ima Ultra Wide Angle Technology sto omogućava bolji ugao gledanja od ostalih VA panela. Ne kao IPS, ali u biti to je neki kompromis. Međutim, naknadno mi je kolega CooK pojasnio da to imaju samo modeli za američko i možda još neka tržišta, al da ovi modeli koji se kod nas prodaju nemaju Ultra Wide Angle Technology.
Ja hocu za ps5 da kupim tv, igranje sa 2,5m udaljenosti, direktno gledam u tv. Ne zanimaju me ostali ukucani sta ce vidjeti sa strane :D
Sad imam samsung ju 6872 50", cetiri godine star i imam kvar na njemu. Ne znam ni isplati li se popravljati
Image

Nekad se sam popravi bude deset dana ok onda se ponovo ovo tamnilo javlja.

Ugl meni je sad bubica u glavi da mi treba novi bolji i veci tv, ovaj xh9... Preporucuju za ps5, tj. jedan je od preporucenih na ign.
semirsar

#15754 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

muxa wrote: 10/11/2020 17:49 U biti XH9096 je viša serija i bolji TV, samo sto je VA panel pa slika gubi na kvaliteti kad se gleda pod uglom. Ne znam koliko je to podnošljivo i odakle ćeš ti gledati TV pa je najbolje uživo pogledati da li ti to smeta ili ne. I ja uskoro planiram to uraditi.
Ko god mi je dosao u stan i raspitivao se o mom tv je i pogledao da l' je to bas toliki problem i ziku ba, nikom nije smetalo osim ako gleda ono bas iz mrtvog ugla iliti kornera :-)
kupuje se tv a ne vreca kupusa, sto je problem zapisati modele tv i otici u radnju i uzivo pogledati razliku izmedju VA i IPS panela?!
muxa

#15755 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

semirsar wrote: 10/11/2020 18:50
Ko god mi je dosao u stan i raspitivao se o mom tv je i pogledao da l' je to bas toliki problem i ziku ba, nikom nije smetalo osim ako gleda ono bas iz mrtvog ugla iliti kornera :-)
kupuje se tv a ne vreca kupusa, sto je problem zapisati modele tv i otici u radnju i uzivo pogledati razliku izmedju VA i IPS panela?!
Da si pratio temu vidio bi da trenutno ne mogu to učiniti te da planiram uskoro, upravo da vidim koliko se gubi kvalitet iz ugla iz kojeg ću ja gledati. Ponavljam JA, ne gosti jer njihova mišljenja ne ne zanimaju. Tih 2-3 sata koliko budu ne moraju ni gledati TV.
semirsar

#15756 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

muxa wrote: 10/11/2020 21:56 Da si pratio temu vidio bi da trenutno ne mogu to učiniti te da planiram uskoro, upravo da vidim koliko se gubi kvalitet iz ugla iz kojeg ću ja gledati. Ponavljam JA, ne gosti jer njihova mišljenja ne ne zanimaju. Tih 2-3 sata koliko budu ne moraju ni gledati TV.
Pratim ja temu, tu i tamo :mrgreen:
Tvoj post mi je samo posluzio da naglasim sto naglasih... kupujes tv, sad je o panelima rijec, VA ili IPS, odes i pogledas ga, pase ti, plati i nosi, ne pase trazi dalje... :mrgreen: kako ti tako i svi drugi koji citaju temu. To je jedini moj osvrt, kao sto rekoh, zgodno si napisao sto citirah pa otud moj post.
Kad sam kupovao tv, 6mj. sam tabirio dumao, hodao od radnje do radnje, birao i odabrao na kraju... sad imam tv koji ne bih dao ni za koji noviji iste klase :thumbup: Imali smo prije debatu na temi o panelima... zakljucak na kraju je i jedini koji je logican, idi i vidi sta ti pase, ha ja.
UFati se ti gostiju, pa vidi, nijesu mi oni kupili tv, kupih ga ja sebi kao sto vec rekoh, samo ih priupitah kako se njima cini, kakva je njima slika iz uglova s kojih su gledali tekmu. Ipak nemamo svi isti pogled na svijet oko sebe :lol:
Ajd, nek ti je sa srecom u odabiru i da budes zadovoljan sa slikom koji god panel bio :thumbup:

P.S. Ako imas mogucnosti za XH9096 :thumbup:
HardCore

#15757 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Prava razlika izmedju ips i va panela se tek vidi kad se gleda u mraku, tako da nece biti neka bitna razlika kad se gleda u osvjetljenom prostoru..
problemnatravunu

#15758 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by problemnatravunu »

muxa wrote: 10/11/2020 21:56
Da si pratio temu vidio bi da trenutno ne mogu to učiniti te da planiram uskoro, upravo da vidim koliko se gubi kvalitet iz ugla iz kojeg ću ja gledati. Ponavljam JA, ne gosti jer njihova mišljenja ne ne zanimaju. Tih 2-3 sata koliko budu ne moraju ni gledati TV.
Ma bježi , jesi normalan, pa da te onda gosti otračavaju po cijelom gradu kako ti teve nije ni za q.... :lol: :lol:
semirsar

#15759 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

problemnatravunu wrote: 11/11/2020 06:35
muxa wrote: 10/11/2020 21:56

Ma bježi , jesi normalan, pa da te onda gosti otračavaju po cijelom gradu kako ti teve nije ni za q.... :lol: :lol:
:lol: :thumbup:
sta god da uzmes zjbo si se, nemres svima ugoditi, zato samo svoj ceif gOnjat' treba :mrgreen:
moke_31

#15760 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by moke_31 »

muxa wrote: 10/11/2020 10:38 Baš glupo. To mi nekako bilo primamljivo jer dobijam VA panel sa boljim uglovima gledanja. Ovako opet ostaje dilema Sony XH80 ili XH90 upravo zbog uglova gledanja. Za par dana mi ističe izolacija pa ću otići pogledati uživo koliko se slika degradira pod uglom pod kojim će se kod mene otprilike sjediti. Da je XH80 serija 100hz nebi bilo dileme, a ovako jos nisam siguran.
Druže ne zamaraj se sa uglovima gledanja jer za gledanje TV-a do ugla od 30 stepeni gotovo da i nema razlike (zavisi od tv-a do tv-a) i ako baš zbog konfiguracije sobe moraš TV non-stop gledati iz nekog velikog onda wide angle tehnologija bi ti dobro došla ili IPS panel, inače ti je bolje VA panel bez pomenute tehnologije u nekim normalnim okolnostima zbog kontrasta i općenito bolje kvalitete slike.
Plus Tv se ne uzima zbog gostiju koji povremeno dođu već ga uzimaš zbog sebe, i ako si filmofil i voliš gledati TV u mraku (a za sport obavezno 100 hz) onda ti je VA panel najbolji izbor. Kad se nameračiš nešto gledati poziiioniraš se ispred TV-a i nećeš sjesti u neki ćošak sobe i gledati neki blockbuster film ili tekmu :D Po meni IPS ili VA panel sa wide angle tehnologijom treba uzimati samo ako si prisiljen stalno ili veliku većinu vremena gledati TV iz malo većeg ugla nego je to uobičajeno.
Aleksa83

#15761 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Aleksa83 »

Kako i čime čistite tv ekran? :)
zippoo87

#15762 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

Izgleda da cu ja ipak nov tv kupiti u dnevnu sobu a sebi cu prebaciti ovaj sadasnji 48w705c sony za ps4 i extended monitor

Uzimati cu 55 inca pa ili samsung ili sony vjerovatno,budzet je do 1000 KM a sto manje,to bolje....pa ako neko uganja dobre dealove sada neka okaci.
Pratim i ja i ekupi i sve ali ako sta promakne
Pozeljno VA opet ...mozda tu7000 serija od samsunga da je sada best buy
rida1976

#15763 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by rida1976 »

Aleksa83 wrote: 11/11/2020 17:02 Kako i čime čistite tv ekran? :)
Microfiber krpa i destilovana voda
dinao

#15764 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by dinao »

shalla wrote: 10/11/2020 17:42 PItanje kojem možda i nije mjesto ovdje...

Da se razumijemo, ne mora biti ovaj originalni, ne treba mi voice control ali eto ne bi bilo loše kada bi imao ovaj Netflix predefinisanu tipku...

Ili, alternativno, gdje bih ovaj mogao srediti. Mislim, nije mu ništa, samo mu se ova strelica za lijevo kao ono "utisnula" pa se haman i ne osjeti kad se pritisne...

Hvala unaprijed
Shalla moj..
Imas u electronic centru na M.Dvoru. Ja sam nedavno kupovao.
https://www.olx.ba/artikal/38729899/dal ... rt-027486/
shalla

#15765 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by shalla »

dinao wrote: 11/11/2020 20:23
shalla wrote: 10/11/2020 17:42 PItanje kojem možda i nije mjesto ovdje...

Hvala unaprijed
Shalla moj..
Imas u electronic centru na M.Dvoru. Ja sam nedavno kupovao.
https://www.olx.ba/artikal/38729899/dal ... rt-027486/
Vidio sam ovaj brt, jel funkcioniše sve ok?
muxa

#15766 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by muxa »

Jbt napokon se udostojili da odgovore iz Samsung BiH i moram reci da prosto ne vjerujem ko tamo radi. Nije ni čudo da prodavci ne znaju, ako ljudi iz Samsunga ovako (ne)poznaju uredjaje koje prodaju.
Napisali biseri da svi Qled modeli iz 2020. imaju Ultra Wide Angle Technology :)
zippoo87

#15767 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

Pitanje za znalce...a i one koji su vec kupili ovaj model TVa
Naime gledam Samsung TU7000 (2020)seriju da uzmem,55 ili 58 inca ako bude mala razlika u cijeni i gledam malo na rtings review ...vidim da contrast,dubina crne poslije kalibracije budu haman pa perfektni i to mi je drago procitati
e sada vidim ovamo da ima samo 2 HDMI izlaza sto mi je malo...trebaju mi tri barem
i zanima me ako neko ima ovaj model "samsung tu7172" ili bilo koji iz tu7000 serije,da mi napise koliko je zadovoljan i kakvi su uglovi gledanja,jer je VA panel
na rtings uglovi nisu neka sreca i dolazi do degradacije slike,ali ja ne gledam iz kosa skroz,malo pa se na sony televizoru degradacija jedva primjeti
Cossack

#15769 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

Odličan. Jedan od best buy modela zasigurno.
jarobot

#15770 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by jarobot »

Cossack wrote: 12/11/2020 14:42
Odličan. Jedan od best buy modela zasigurno.
Sad će 🌩️🤼🤺⛈️🌩️

https://youtu.be/FoWVvWdsiJY
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#15771 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Entropio »

Valja li ovaj: Samsung TU8079 65 incha ?
HardCore

#15772 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Nije los, bit ce od veceras akcija na ekupi pa provjeri hoce li biti na snizenju :)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#15773 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Entropio »

HardCore wrote: 12/11/2020 23:07 Nije los, bit ce od veceras akcija na ekupi pa provjeri hoce li biti na snizenju :)
Sta znaci nije los? Kako se razlikuje od ovih skupljih?
HardCore

#15774 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by HardCore »

Entropio wrote: 13/11/2020 00:00
HardCore wrote: 12/11/2020 23:07 Nije los, bit ce od veceras akcija na ekupi pa provjeri hoce li biti na snizenju :)
Sta znaci nije los? Kako se razlikuje od ovih skupljih?
Ti napisi koliko si spreman dati para, a mi cemo ti odgovorit sta je best buy za te pare
zippoo87

#15775 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zippoo87 »

evo pocela black friday akcija na ekupi.ba...ko ima visa raiffaisen karticu,na ove cijene jos -15% ...
ja bi sada uzeo tv da imam ovu karticu,to su te cijene i nece se mijenjati sigurno do NG
uzeo bi ovaj Samsung 58TU7172
https://www.ekupi.ba/SAMSUNG-LED-televi ... 31439.aspx

ali nemam ovu karticu...imam mastercard RF
Post Reply