iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

mbenz

#25051 Re: iPhone - All about

Post by mbenz »

Raja imam jedan problem , a radi se o zdravlju baterije. Prije 10 dana sam kupio brzi 18w punjac i od tada do danas mi je zdravlje baterije palo sa 86 na 84, a prije toga na 86 sa "sporim" punjacem drzalo je pola godine . Zna li iko sta bi to moglo biti ? Nesto kontam , mozda ga buni jer se npr prije od 10 do 100 punio za 2 ipo sata a sada za sat ipo , pa mozda misli da je smanjen kapacitet baterije i prije se napuni , ili jednostavno ovako steti bateriji ovo brzo punjenje :shock: :shock: :shock:
avijon

#25052 Re: iPhone - All about

Post by avijon »

probook wrote: 10/11/2020 00:01
avijon wrote: 09/11/2020 20:06
Pitate se zašto?
Ovakav potez će značajno smanjiti emisiju štetnih gasova u atmosferu te Apple smatra da korisnici verovatno već imaju neke punjače “u šteku“ od ranije ili su prešli na bežične slušalice te ili neke druge kompanije.
Ja ne znam ko puši ovu pricu? ima li neko? Ljudi napravili iphone 12 koji je nemoguce popraviti ni sa orginalnim apple komponentama. Tjerajuci te da kupis opet novi??? Sto onda svake godine nove telefone izbacuju ako im je toliko do planete? sad i po 5 modela iste 12ke?? A ovo je samo u zadnoj godini sta su uradili o Iphoneu da ne prelazimo sta rade sa macbookovima itd.

Sad sam uvjeren da Apple namjerno provocira sa ovim izjavama. Bore se u Americi na sudu da niko osim njih ne smije "popraviti" njihov uredjaj nego da ce to samo oni raditi sto je u 90% tjeranje na kupovinu novog uredjaja.

Na kraju krajeva moze se kutija drugacije dizajnirat da sve stane unutra. I taj usb kabal je beskoristan na ranijim adapterima jer je C port.
:thumbup:

Ja nzm apsolutmo nikoga da Ima u rezervi punjac sa usb C :run:

Isto tako vrlo malo ljudi ima vise od jednog punjaca. Valjda misle da ce ga neko puniti na punjacu prastarom koji isporucuje 1A :run: Doduse ti punjaci nemaju usbC...uglavnom 90% kupaca novog iPhona kupice i punjac :run: pa ti skontaj koja je to dodatna zarada
Meni je samo to upalo u oko kako se bukvalno podsmjevaju i provociraju sa izjavom zelimo spasiti planetu tako da musterija ispasta. Sto nisu napravili eto barem 30W punjac pa ga dali dzabe ove godine ali da traje on 5 godina npr. Ako im je do planete i milion načina je bilo.

I normalno svi ce polako njihovu politiku da prepisu i najvise zajebana ostaje musterija, uskracen. Ali to je moc Applea i debila koji podrzavaju to, mogu uraditi sta god im padne napamet imace podrsku.
Da je cak i Samsung prvi pomislio o ukidanju 3.5mm takvu bi samarcinu dobili od influensera i medija da bi note 7 skandal bio mala maca.

Sa tehnologijom smo krenuli unazad, prije su se borili ko ce vise opcija da ponudi sada ih ukidaju i jos platis vise. Inovacije su nepostojece skoro, kinezi daju nadu/alternativu za sada..
papalukas

#25053 Re: iPhone - All about

Post by papalukas »

Pozdrav svima,

dobio sam iphone 11 pro i to je moj prvi susret sa ios. Molim vas ako neko može da mi odgovori na pitanje,a vezano je za to da li da uređaj registrujem na BiH store ili kao što to većina raje radi, Hrvatska ili neke druge evropske zemlje. Hvala puno.
Grom2017

#25054 Re: iPhone - All about

Post by Grom2017 »

Registruj USA, kakva bih i pm. Kao i srbijanski app store pola aplikacije nemaju.
Control panel

#25055 Re: iPhone - All about

Post by Control panel »

Gdje zamijeniti bateriju na iPhonu, da je original i da nije zara kao u meklajnu i atstoru.
Hvala :zjev:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#25056 Re: iPhone - All about

Post by gentoo »

Nigdje.. Kako ce neko ko nije ovlasten doci do orginalne baterije ?

Mozes probati sa Asbis, po pravilu su malo jeftiniji.. ali ne puno, mozda 20-30km
djama

#25057 Re: iPhone - All about

Post by djama »

sacekas ponudu za black friday mozda i ove godine bude neka dobra ponuda
vojopd

#25058 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

https://discussions.apple.com/thread/251997533

Kakve budale, kao da nisu vidjeli sta se desilo sa Mate 20 Pro i LG oledom... Iphone 12 koristi LG oled, a 12 mini, pro i max Samsung. Tako da i na to obrati paznju par forumasa koji se dvoume izmedju 11 pro i obicne 12.
diablobih

#25059 Re: iPhone - All about

Post by diablobih »

Ma ne mogu sad nista tu, samo reci pogrijesili smo dragi kupci. Pa opet iduce godine isto.
Grom2017

#25060 Re: iPhone - All about

Post by Grom2017 »

Kupim ja Xs (mali) nov, vakum, imei i serijski broj provjerio kad sam upalio sve odgovara, pazio ga kao oci u glavi, kako telefon tako i samu bateriju, nema igrica i kojekakvih gluposti, nakon 8 mjeseci zdravlje baterije se smanji za 8%. Prodam njega i uzmem od druga Xs Max, kupljen u Njemackoj, godina prosla vec, zdravlje baterije na 94%. Djevojka imala Xs kupljen isto tamo, 82% baterije i drzi bolje nego taj moj Xs sa 92% a koristenje skoro isto.
Od sad pa na dalje i ubucuce samo inostranstvo za kupovinu. Imam jos primjera za svoju tvrdnju ali sada pisemo o ajfonu ovde pa ih necu iznositi.
Control panel

#25061 Re: iPhone - All about

Post by Control panel »

Vidim univerzalno nudi original baterije za iPhone kao i zamjenske pisen.
Pa reko da pitam forumase imaju li islustba sa zamjenom baterija. Skupe u meklajnu.
nivla

#25062 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

ja sam zamijenio u pacomoby i stavili su originalnu bateriju u iphone 7, naplatili su 40-45km sve, zavrsili za sat vremena
sto se tice popusta i ja sam cekao na iste u meklineu, ali korona je jednostavno ukinula prvoaprilski popust koji je bio 2019
redhat

#25063 Re: iPhone - All about

Post by redhat »

Control panel wrote: 10/11/2020 12:56 Vidim univerzalno nudi original baterije za iPhone kao i zamjenske pisen.
Pa reko da pitam forumase imaju li islustba sa zamjenom baterija. Skupe u meklajnu.
Na dosta iPhone modela zamjena baterije je rizična procedura, recimo na starim modelima sa home dugmetom postoji velika šansa da sklop home dugmeta koji moraš skinuti poslije nećeš moći vratiti i da ćeš "zabrikovati" iphone.
E sad kad se to desi u Meklineu dobiješ novi uređaj bez ijednog suvišnog pitanja, a kad se to desi u univerzalnom dobiješ nešto sasvim drugo :)
Te stvari se samo i isključivo mijenjaju u ovlaštenom servisu po meni, pogotovo na uređajima koji su XYZ maraka.
U Meklineu prošle godine zamjena bila 20 KM, 20 minuta procedura akcija doduše.
nivla

#25064 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

da nisam celav i da imam fen u kuci, procedura zamjene baterije na iphone 7 je toliko jednostavna da nije potrebno ici u ovlasteni da se zamijeni
sto se tice akcija, cekao i nije bilo, zamijenili ljudi na crno profesionalno, nisu nista prekinuli, njima je to svakako barem 100. iphone na kojem to rade, a meni bi bio prvi, plus oni imaju sav potreban alat
redhat

#25065 Re: iPhone - All about

Post by redhat »

nivla wrote: 10/11/2020 13:56 da nisam celav i da imam fen u kuci, procedura zamjene baterije na iphone 7 je toliko jednostavna da nije potrebno ici u ovlasteni da se zamijeni
sto se tice akcija, cekao i nije bilo, zamijenili ljudi na crno profesionalno, nisu nista prekinuli, njima je to svakako barem 100. iphone na kojem to rade, a meni bi bio prvi, plus oni imaju sav potreban alat
Vjeruj mi da nije, pusti se youtube videa i tear it down tutoriala. Kako se ti keks poslići znaju zakomplikovati do besvijesti. Od diht mase koju nemaš, vrlo upitno hoćeš li staru moci iskoristiti - prije da nećeš nego da hoćeš, itd itd itd. U servisu šta god se desi oni imaju rezervu ili dio, ili makar mogu naručiti. Univerzalno koje proda 500 huawei telefona pa onda jedan iPhone to baš i nema. I fulaš poentu, ako dadneš 1500 KM za telefon, jel treba da ga fenom otvaraš i silikonom zatvaraš, jel treba da poslije te operacije u kojoj si uštedio 40 KM telefon malo "diše".
A pošto si iphone 7 spomenuo, na toj seriji uređaja sa tim i takvim home dugmetom i haptic enginom - zamjena baterije i ponovno vraćanje sklopa u telefon ti je fina šansa da poslije dugme neće raditi pa samim tim ni telefon.
Vjeruj da ne pričam na pamet :)
nivla

#25066 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

redhat wrote: 10/11/2020 14:03
nivla wrote: 10/11/2020 13:56 da nisam celav i da imam fen u kuci, procedura zamjene baterije na iphone 7 je toliko jednostavna da nije potrebno ici u ovlasteni da se zamijeni
Vjeruj mi da nije, pusti se youtube videa i tear it down tutoriala. Kako se ti keks poslići znaju zakomplikovati do besvijesti. Od diht mase koju nemaš, vrlo upitno hoćeš li staru moci iskoristiti - prije da nećeš nego da hoćeš, itd itd itd. U servisu šta god se desi oni imaju rezervu ili dio, ili makar mogu naručiti. Univerzalno koje proda 500 huawei telefona pa onda jedan iPhone to baš i nema. I fulaš poentu, ako dadneš 1500 KM za telefon, jel treba da ga fenom otvaraš i silikonom zatvaraš, jel treba da poslije te operacije u kojoj si uštedio 40 KM telefon malo "diše".
A pošto si iphone 7 spomenuo, na toj seriji uređaja sa tim i takvim home dugmetom i haptic enginom - zamjena baterije i ponovno vraćanje sklopa u telefon ti je fina šansa da poslije dugme neće raditi pa samim tim ni telefon.
vjeruj mi da sam rastavio vise elektronickih uredjaja, i da je istina da je ranije bilo zezanje sa istim, ali da samo debil moze napraviti stetu u servisu pa prekinuti touch id dugme
evo nedavno sam imao slucaj, rekao serviser za laptop koji se palio i koji polovan kosta oko 2000km da je crkla ploca, levat prekinuo DC dzek jer ga je pokusao na silu iskopcati(iako nikakva sila nije potrebna) pa napravio kratak spoj i sreca nije nista sprzio, samo je do servisera
Last edited by nivla on 10/11/2020 14:22, edited 1 time in total.
redhat

#25067 Re: iPhone - All about

Post by redhat »

nivla wrote: 10/11/2020 14:12
redhat wrote: 10/11/2020 14:03
vjeruj mi da sam rastavio vise elektronickih uredjaja, i da je istina da je ranije bilo zezanje sa istim, ali da samo debil moze napraviti stetu u servisu pa prekinuti touch id dugme
evo nedavno sam imao slucaj, rekao serviser za laptop koji se palio i koji polovan kosta oko 2000km da je crkla ploca, levat prekinuo DC dzek jer ga je pokusao na silu iskopcati(iako nikakva sila nije potrebna)
Nije mi uopšte namjera da se natežem niti dokazujem ko je više čega rastavio, a nije mi stran šarafciger od gedore 16 pa to preciznog torxa ili "penta" torxa TS1 ili TS4 koje apple koristi. Ne bih rekao da su po servisima levati, a na apple stranici taj isti apple daje garanciju na čitav telefon ukoliko dođe do problema prilikom zamjene baterije - znači svjesni su da je pipavo i da ima velika šansa za šlus.
Kako god, moja logika je očito malo drugačija - ako imam pare da vozim audi a7 primjera radi, imam pare i da mi se na njemu ne uči avlijaner majstor. Istom logikom idem i kad je iPhone u pitanju gdje je prosječni polovan model star 3 godine 1200 KM. I sve to da uštedim 20-30 KM u odnosu na ovlašteni servis.
ps5

#25068 Re: iPhone - All about

Post by ps5 »

@redhat ne ide to s našim mentalitetom :D Kod nas ljudi kupuju novi iPhone na rate u bhtelecomu i onda im je bitno hoće li zamjenu baterije platiti pacomoby 45KM ili meklineu 100KM :D
redhat

#25069 Re: iPhone - All about

Post by redhat »

ps5 wrote: 10/11/2020 14:27 @redhat ne ide to s našim mentalitetom :D Kod nas ljudi kupuju novi iPhone na rate u bhtelecomu i onda im je bitno hoće li zamjenu baterije platiti pacomoby 45KM ili meklineu 100KM :D
Apsolutno.....imam ih ja takvih koji su "oriđinal" baterije kupovali i ugrađivali radi uštede od 20 KM pa onda kad mu telefon odbije da očita status baterije prodaje telefon za 200 KM jeftinije jer svaki kupac koji nešto zna vidi da nešto nije u redu i da je čačkano.
nivla

#25070 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

na odrzavanje stvari koju koristim, u trenutku zamjene, 3,5 godine, zaista je besmisleno dati 100km za bateriju, kad je realna vrijednost iste (iphone 7) 200km, a trzisna 300
ps5

#25071 Re: iPhone - All about

Post by ps5 »

Ako će se taj telefon koristiti bar još godinu-dvije valjda mu gledaš vrijednost po tome kako će te služiti a sa fake baterijom je to lutrija dok sa originalnom imaš solidan mobitel u tih godinu-dvije.
bob_1921

#25072 Re: iPhone - All about

Post by bob_1921 »

Negdje procita da su krenule zalbe na 12, 12 pro vezano za display - boje nisu kako treba :) da li ke sw greska ili hw ne znam ... tu je mislim BOE radio display a mini i max samsung? ...oni sto dizu verziju iphona kao i ja nesto sve kontam da je bolje uzeti 11 pro :) nego 12 ako je izbor izmedju 11pro i 12 ...
nivla

#25073 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

ps5 wrote: 10/11/2020 16:00 Ako će se taj telefon koristiti bar još godinu-dvije valjda mu gledaš vrijednost po tome kako će te služiti a sa fake baterijom je to lutrija dok sa originalnom imaš solidan mobitel u tih godinu-dvije.
baterija je original i ima sve procente i health kao da je ugradjena u ovlastenom
https://ibb.co/7jddPkk
ps5

#25074 Re: iPhone - All about

Post by ps5 »

nivla wrote: 10/11/2020 16:03
ps5 wrote: 10/11/2020 16:00 Ako će se taj telefon koristiti bar još godinu-dvije valjda mu gledaš vrijednost po tome kako će te služiti a sa fake baterijom je to lutrija dok sa originalnom imaš solidan mobitel u tih godinu-dvije.
baterija je original i ima sve procente i health kao da je ugradjena u ovlastenom
Očigledno da jest original. Šta bi se desilo da su nešto zeznuli prilikom popravke pa da ti je "brickovan" telefon? Ako i tu daju neku garanciju onda je ok, ali čisto sumnjam.
nivla

#25075 Re: iPhone - All about

Post by nivla »

ps5 wrote: 10/11/2020 16:06
nivla wrote: 10/11/2020 16:03
Očigledno da jest original. Šta bi se desilo da su nešto zeznuli prilikom popravke pa da ti je "brickovan" telefon? Ako i tu daju neku garanciju onda je ok, ali čisto sumnjam.
da se desilo, vjeruj da bi se rijesilo u moju korist, telefon nema ni najmanjeg traga koristenja a ovr price o brickovanju su smijesne
kazem ti opet da bih i ja bez greske zamijenio isto, ali nisam mogao navi original bateriju ispod ove cijene koja mi je naplacena i kad ljudi to ugradjuju sto bih se ja zamarao
nisam nikakav uber serviser, ali samo malo paznje je dovoljno i da se ne napravi sranje, garancija je 6 mjeseci
opet podcrtavam da se previse pridaje paznja ovlastenim servisima za bilo sta, a za neke ovlastene znam da im radnici uce sa jutuba kako ce rastaviti laptope i tablete koji im musterije donose na servis
to je garancija ko ove u neovlastenim na zupcasti remen, da ti on “garanciju” 80000 a ti ne zamijenis npr remenicu radilice koja crkne nakon 30000, zaista mislis da ce ti priznati i uvaziti bilo da je ovlasteni ili ne to sto je pukao zupcasti
Post Reply