Ma ovo je stari sistem koji pali na sve.NediM17 wrote: ↑07/11/2020 18:34 To direktno paljenje na plin inace ide tesko, kod starijih auta kad je ugrijan motor jos i moze. Plin se u tanku nalazi u tecnom stanju (Liquefied Petroleum Gas) i tek prolaskom kroz isparivac, kako i samo ime kaze, prelazi u gasovito stanje i kao takav ulazi u cilindre. Plinski sistemi su podeseni tako da se pali na benzin i nakon dostizanja odredjene temperature rashladne tecnosti automatski se prebacuje na plin.
Covjek rece i da je izvrtao svjecice i kaze da su suhe, dakle, ne dolazi gorivo.
Zna se sta starom benzincu treba da kresne, ispravna struja i gorivo, nema tu puno nauke.![]()
Karbaš sa ubušenom diznom za plin u usisnoj grani.
Inače sam palio na benzin, pa pritisnem na onaj srednji položaj dok ne istroši benzin, pa prebacim na plin
Kad gasim prebacim direkt na benzin i složim mu turažu da bi povukao benzina i onda ugasim.
Ugrijanog sam ga palio na plin (nije mi praktično da ponavljam stalno proces) možda sekundu duže zavergla ali nije bilo problema.
Ponekad kad zaboravim prebaciti naveče sa plina na benzin ujutru upalim na plin bez problema (jer ću ga u tom slučaju malo sutra upaliti na benzin)
Lako ću ako je sturja ili pumpa (vakumska na motoru), ali me brine postoji li mogućnost da mi je kompresija naglo opala u par dana jer je bio u pogonu 7-8 sati, i po 10-tak paljenja i gašenja za taj period, još se išlo i tamo gdje koze pasu pod ručnom.
Eh nema ništa neobično u antifrizu niti na čepu ulja, nisam primjećivao nikakav dim osim standardnog kad isparava kondenz.
Nisam ga valjda produvao za par dana špartanja po Pofalićima, Hrasnom brdu, Bistriku, Širokači i drugim naseljima.