PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mate_Miso_Kovac

#18326 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mate_Miso_Kovac »

Isplati li se zbog stotinjak maraka kockati sa ostalim dijelovima racunara? :roll:
Qler

#18327 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

el_bake007 wrote: 08/11/2020 06:17
Naslovnica wrote: 08/11/2020 01:42 Imate li koga za preporuku za popravku napojne?
Corsair XH450, odjednom prestala raditi nakon min. 7 godina cjelodnevnog rada.
Ne znam, žao mi je bacati ako se isplati popraviti.
Osigurač nije, zasmrdilo nije.
Na izlazima nula poena. Ne vrti ventilator, mrtva.

Napojne se ne popravljaju iz razloga što ih je lakše zamjeniti a i popravke nisu sigurne, ako dotakneš neki krivi dio u njoj možeš poginuti tj struja će te ubiti (nevezano što je iskopčana iz zida) ili čak i ako je popraviš pošto se radi o osjetljivom djelu niko ti ne garantuje da se nešto neće desiti što će ubiti i ostale komponente. Reci budzet i ostatak konfiguracije,planove za upgrade pa cemo preporuciti nesto
Boga ti kako će ga ubiti struja ako je iskopana napojna? I kondenzatori su se vjerovatno do sad ispraznili, ne kontam šta je to toliko osjetljivo na realno najprimitivnijem dijelu u računaru?
HAL9000

#18328 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by HAL9000 »

Pirija wrote: 08/11/2020 02:20 @HAL9000 jasta... ja svoju kupio novu 2015-te nije kopala sigurno... za tvoju informaciju i sa Nvidiom se kopa...
Druze, imao sam rudnike i fino sam napisao da se Nvidia karticama ne prcka bios.
Iz tvog posta se moze zakljuciti da amd kartice uopste nisu ok zato sto si ti naletio pri kupovini na neispravnu, sto naravno nije tacno.

@arnes_king
Onda probaj jos cpu promijeniti, samo ti je jos to ostalo. Sretno, volio bih da to rijesis.
Naslovnica

#18329 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Naslovnica »

el_bake007 wrote: 08/11/2020 06:17
Naslovnica wrote: 08/11/2020 01:42 Imate li koga za preporuku za popravku napojne?
Corsair XH450, odjednom prestala raditi nakon min. 7 godina cjelodnevnog rada.
Ne znam, žao mi je bacati ako se isplati popraviti.
Osigurač nije, zasmrdilo nije.
Na izlazima nula poena. Ne vrti ventilator, mrtva.

Napojne se ne popravljaju iz razloga što ih je lakše zamjeniti a i popravke nisu sigurne, ako dotakneš neki krivi dio u njoj možeš poginuti tj struja će te ubiti (nevezano što je iskopčana iz zida) ili čak i ako je popraviš pošto se radi o osjetljivom djelu niko ti ne garantuje da se nešto neće desiti što će ubiti i ostale komponente. Reci budzet i ostatak konfiguracije,planove za upgrade pa cemo preporuciti nesto
Ne bih je ja ni popravljao nego stručno lice.
Žao mi je bacati, odlično je služila, modularna, stvarno nisam imao zamjerke. Možda je neki trivijalan kvar tipa kondenzator. Zato mi se ne bacaju pare na novu napojnu.
A ako bih uzimao novu, gledam da bude modularna zbog viška kablova. 500W će biti dovoljno.
Imaju ove MS Platinium Pro (vjerojatno ćete odmah popljuvati tu ideju) oko stotinjak maraka za 700W. Znam da to nije prava snaga, ali meni realno treba oko 400W za ovo što imam.
Ne daju mi se velike pare.
Znači neki best buy.
HVALA!
Pirija

#18330 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pirija »

kod mene je pocelo poslije 5 godina normalnog koristenja... ljudi sa novim 5700 XT isti problem imali da nije AMD prije isporuke kop'o sa njima ?
Naslovnica

#18331 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Naslovnica »

Ovakvo nešto?

MSI PLATINUM PRO 80PLUS 700W MODULAR (119 KM)
https://www.olx.ba/r/39187737/308167
Optimus09

#18332 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Optimus09 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 08/11/2020 10:19 Isplati li se zbog stotinjak maraka kockati sa ostalim dijelovima racunara? :roll:
Meni otiska ploca i graficka,za ram ne znam.
Ionako je bio krs #justsayin
Mate_Miso_Kovac

#18333 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pitanje je bilo više retoričko :D Naravno da se ne isplati. Iako tehnološki gledano ispravljač/pretvarač nije cutting edge tehnologija koju je tesko reproducirati i popraviti, margine, pouzdanost, upravljanje i stabilnost nisu stvari koje je lako ofrlje pogoditi i napraviti u garaži :D 8)
Naslovnica

#18334 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Naslovnica »

Prijedlog za best buy napojnu cca.500W
Pirija

#18335 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Pirija »

Naslovnica wrote: 08/11/2020 14:22 Prijedlog za best buy napojnu cca.500W
https://www.olx.ba/artikal/39712018/sea ... y-modular/
Naslovnica

#18336 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Naslovnica »

Pirija wrote: 08/11/2020 14:25
Hvala!
Ne bih polovno, samo novo sa garancijom i računom.
Optimus09

#18337 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Optimus09 »

Pirija wrote: 08/11/2020 14:25
Prije par mjeseci kod 007
Seasonic 620W M12II Bronze Evo SS-620GM2, ATX, 120mm, 80 plus Bronze, Modular 140 KM :mrgreen:
arnes_king

#18338 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

Eh, evo sastavio sam opsiran tekst na engleskom sa svim detaljima svog problema te sam postavio na 2 popularna strana foruma i dodatno na reddit.

Zamolio bih vas da svako ko ima reddit udje i samo klikne na upvote na moj post kako bi se povecale sanse da sto vise ljudi vidi i napise neki odgovor :)

ferratilis

#18339 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Dobio si upvote.

Na kojim forumima si pitao?
arnes_king

#18340 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

ferratilis wrote: 08/11/2020 17:05 Dobio si upvote.

Na kojim forumima si pitao?
Hvala ti! Pisao sam na linustechtips i tomshardware, ako znate jos koji forum da je popularan, odnosno da mogu ocekivati odgovor i pomoc napisite pa cu se regat i postaviti i tamo. Ove sam odabrao jer su mi najcesce izlazili prilikom guglanja problema. Pokusao postaviti i na AMD support forumu, al je nesto ubagovano tako da ne mogu postati kako god da pokusam, samo me vrati.
ferratilis

#18341 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Htio sam i preporucit tomshardware, mislim da su oni najbolji za takva pitanja. Tamo ces vjerovatno dobit bolji odgovor nego na ostalim. :thumbup:
arnes_king

#18342 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

na ovom linustechtips forumu su mi se raspisali vec dobro :D

Maloprije mi se opet zaledilo, nakon sto sam ponovo upalio opet zaledi, tako da se pocelo zakuhavati :lol:

Sad sam po prvi put kako imam PC ugasio XMP/DOCP samo da mogu biti u potpunosti siguran da nije ili jest do tog. PC sam trenutno odvojio u posebnu uticnicu gdje je sam on spojen, a sutra cu zvat nekog da testira uticnice i napon posto mi na redditu neki pise da veoma lahko do tog moze biti.

Ako nista od gore pomenutog ne pomogne samo cu jos pokusati skroz drugi monitor spojiti, umjesto trenutnih, a ako se opet desi onda im nosim nek mijenjaju i CPU.

Sad je najgore sto imam paranoju da ako mi daju potpuno novi komp da ce mi se opet desiti....

Nego imam pitanje, koliko je osjetna razlika u praksi sa 3200MHz na 2400MHz, te koliko mi utice na CPU (R7 2700)? Napominjem da veoma rijetko igram igre, i komp koristim najvise/skoro uvijek za posao koji je nezahtjevan poprilicno za PC i browsanje neta.
HAL9000

#18343 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by HAL9000 »

@pirija, graficka pocela praviti probleme nakon 5 godina....pa? I meni je jedna 2060 crkla nakon 15 dana, jel to znaci da Nvidia ne valja? 5700xt je imala drugacije probleme, izbacivala iz igara, pod opterecenjem i sl.
Ovo je specifičan problem. Pogodio sam da je xfx kartica. Pretpostavio sam i da je Polaris, jer se sa njima najvise kopalo i zezalo sa biosom. Ok, kaze da je nova, a ja nesto sumnjam u to, ma kako izgledala.
Apsolutno se podudara sa stavrima koje sam vidjao mnogo puta u zadnjih godinu dana, otkako su kopacice preplavile trziste.
Sve isti simptomi, ledi nakon paljenja a nece pod punim opterecenjem.
Ne bih dalje pisao. @arnes_king ostavicu ti broj u pp, pa ako hoces nazovi da ti dam svoje vidjenje problema i kako sam ja to rjesavao.
mickey84

#18344 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

@arnes_king

Vec vise puta sam pisao, tvoj problem nije softverske prirode. Dakle, kada imas ispravan hardver, nemas ti sta prckati po biosu, softveru itd - sve out of box mora da radi.
Gubis vrijeme i na forumima. Kupio si nov racunar, i on mora da radi. Posalji ga i treci put na reklamaciju, pa neka pomijenjaju ono sto nisu - kad nisu odmah prvi put uradili detaljnu dijagnostiku (a ni drugi).
To mijenjanje komponenti napamet nema bas ama nikakvog smisla. Valjda imaju bar jednog krstenog servisera da rijesi problem.
Do struje u tvom stanu/kuci nije, jer bi imao problem i sa drugim uredjajima.
arnes_king

#18345 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by arnes_king »

mickey84 wrote: 08/11/2020 20:42 @arnes_king

Vec vise puta sam pisao, tvoj problem nije softverske prirode. Dakle, kada imas ispravan hardver, nemas ti sta prckati po biosu, softveru itd - sve out of box mora da radi.
Gubis vrijeme i na forumima. Kupio si nov racunar, i on mora da radi. Posalji ga i treci put na reklamaciju, pa neka pomijenjaju ono sto nisu - kad nisu odmah prvi put uradili detaljnu dijagnostiku (a ni drugi).
To mijenjanje komponenti napamet nema bas ama nikakvog smisla. Valjda imaju bar jednog krstenog servisera da rijesi problem.
Miki ti samo cekas priliku da popljujes druge prodavace.... Dijagnostiku na ovaj problem je tesko adekvatno uraditi kako god okrenes, pogotovo ako se kod njih problem nije nijednom desio.

Ovo sto ja sam cackam i pokusavam je zbog tog sto nije ogroman problem, dakle mogu koristiti komp u medjuvremenu, a komp mi treba za posla i sa zamjenskim laptopom mi posao trpi.

Do njih nikad nije bilo, cim sam im prijavio problem rekli su da donesem, i svaki put kazu da im ponovo donesem ako se ponovi. Vjerujem da ce mi na kraju, ako bude potrebe, dati i potpuno novu konfiguraciju.

Uglavnom vise nista ne diram i ne pokusavam, taman bio bez racunara 2 mjeseca. Ako se ponovo desi nosit cu im i reci nek ostave ako treba i mjesec dok im se ne desi problem. Kada mi vrate taman da mi 5 puta daju novu konfiguraciju ako se meni ponovi problem svaki put cu im vracati.
Last edited by arnes_king on 08/11/2020 21:32, edited 1 time in total.
REDDEVILS

#18346 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by REDDEVILS »

Ja sam sebi kupio komponente na piku krajem 2015 godine, i hvala Bogu nikad nisam imao ni jedan problem🙂
Komponente sam uzimao kod @mickey84 i od još jednog PIK prodavača😎
mickey84

#18347 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

arnes_king wrote: 08/11/2020 20:58

Miki ti samo cekas priliku da popljujes druge prodavace.... Dijagnostiku na ovaj problem je tesko adekvatno uraditi kako god okrenes, pogotovo ako se kod njih problem nije nijednom desio.

Ovo sto ja sam cackam i pokusavam je zbog tog sto nije ogroman problem, dakle mogu koristiti komp u medjuvremenu, a komp mi treba za posla i sa zamjenskim laptopom mi posao trpi.

Do njih nikad nije bilo, cim sam im prijavio problem rekli su da donesem, i svaki put kazu da im ponovo donesem ako se ponovi. Vjerujem da ce mi na kraju, ako bude potrebe, dati i potpuno novu konfiguraciju.

Uglavnom vise nista ne diram i ne pokusavam, taman bio bez racunara 2 mjeseca. Ako se ponovo desi nosit cu im i reci nek ostave ako treba i mjesec dok im se ne desi problem. Kada mi vrate taman da mi 5 puta daju novu konfiguraciju ako se meni ponovi problem svaki put cu im vracati.
Apsolutno netacno. Nadji ijedan moj post gdje sam bilo sta lose napisao za bilo koga (a mogao sam milion puta). Kvotuj ga ovdje i brisem svoj nalog.
Ovdje sam napravio nalog iskljucivo da pomognem/unaprijed ovaj dio foruma, i 99% mojih postova je u tom cilju.
Isto kao sto sam tebi napisao par puta. Cak sam i pohvalio tvog prodavca za super brzu reakciju. Ali ako ti ili bilo ko ocekuje od mene kao vrsnog poznavaoca hardvera/softvera da na to sto 2 puta saljes racunar na reklamaciju, a prodavac nije u stanju da uradi detaljnu dijagnostiku kazem bravo, svaka cast, onda nemam sta dalje dodati.
Odjavljujem se.
mickey84

#18348 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by mickey84 »

mickey84 wrote: 08/11/2020 22:06
arnes_king wrote: 08/11/2020 20:58

Apsolutno netacno. Nadji ijedan moj post gdje sam bilo sta lose napisao za bilo koga (a mogao sam milion puta). Kvotuj ga ovdje i brisem svoj nalog.
Ovdje sam napravio nalog iskljucivo da pomognem/unaprijedim ovaj dio foruma, i 99% mojih postova je u tom cilju.
Isto kao sto sam tebi napisao par puta. Cak sam i pohvalio tvog prodavca za super brzu reakciju. Ali ako ti ili bilo ko ocekuje od mene kao vrsnog poznavaoca hardvera/softvera da na to sto 2 puta saljes racunar na reklamaciju, a prodavac nije u stanju da uradi detaljnu dijagnostiku kazem bravo, svaka cast, onda nemam sta dalje dodati.
Odjavljujem se.
Optimus09

#18349 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Optimus09 »

Nije tip napadao kolege,ne znam sto ti je to trebalo :shock:
soul_eclipse

#18350 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by soul_eclipse »

E raja computeruniverse stranica od koje vi narucujete komponente ,koliko treba da dođe artikal kod nas u BiH ? I kako ide plačanje malo me uvedite prvi put naručujem dijelove za Pc van BIH ? :mrgreen: Hvala unaprijed
Last edited by soul_eclipse on 09/11/2020 15:06, edited 1 time in total.
Post Reply