Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Medobrundo25

#34351 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

ime_kojeg_nema wrote: 07/11/2020 22:09
Medobrundo25 wrote: 07/11/2020 17:54
ime_kojeg_nema wrote: 07/11/2020 16:54 Moram reci da mi je kao nekome ko povremeno proviri ovdje totalno zanimljiva evolucija ove teme. Jos od onog salika i bluemore u samom pocetku i prica ima korone - nema korone, pa Tesla i jos neki i price jeste opasna - nije opasna i evo sada kako vidim vecine starih diskutanata nema a glavna tematika je zbrajanje "zrtava" (ne mislim doslovno) i zdravstveni sistem. Bas dobar presjek razvoja situacije s virusom. Inace me je jos od proljetos totalno sjebala rasirenost razlicitih teorija zavjere u vezi ovoga, a i generalno. Znao sam da postoje ti ljudi ali da su u tolikom broju, da ih imam toliko medju prijateljima pa i clanovima porodice... to me bas sjebalo. Sve mi je to nevjerovatno, ne znam, u rangu cinjenice da toliki broj ljudi podrzava Trampa naprimjer. Mislim da je zapadnjacki kulturno-civilizacijski krug prilicno sjeban kao i dominirajuci ekonomski model sto to mi i nije neki novitet. Sve zanimljivija mi je Kina i Azijati i cini mi se da su umnogome superiorniji od nas (ne mislim pritom na rasnu superiornost jer ne vjerujem u te koncepte nego na doraslost trenutku i razumijevanje dinamika sadasnjice). U svakom slucaju osjeti se neophodnost "reset-a", promjenu paradigme, radikalan zaokret inace ce sve ovo otici u tri lijepe p.m.
Trumpa podrzavaju idioti, kinezi su najbolja nacija na svijetu itd, reset i promjena sadasnjeg kapitalizma (impliciranje kako je totalitarizam najbolji itd. Bla bla bla Ovi pro kineski /komunisticki botovi sve cesce se pojavljuju po forumima.
Probacu odgovoriti kratko i jednostavno, bojim se da kompleksnija objasnjenja nisi u stanju razumijeti. Trampa ne podrzavaju samo idioti, mada ih nije zanemariv broj medju njima, ali sasvim sigurno ga ne podrzavaju dobronamjerni ljudi. O potrebi promjene sadasnjeg, neoliberalnog modela kapitalizma govore ekonomski strucnjaci kao sto su Piketty, Stiglitz, Streeck... pa cak su i iz MMF-a ukazivali na to. Oni vjerovatno nisu "komunisticki botovi" Govorimo li o danasnjoj Kini treba reci da ona nema nikakve veze sa komunizmom i vjerovatno nije ideal nikome ko sebe smatra komunistom, socijalistom ili ljevicarem opcenito. Kina svoju trenutnu snagu moze itekako zahvaliti upravo dominirajucem modelu kapitalizma, koji opet ima svoje dvije inacice, liberalni u zapadnim zemljama i politicki kakav je u Kini. Ostale gluposti koje mi impliciras necu ni komentarisati jer mi je jasno da ne mozes bolje.
Hahhaha politicki kapitalizam u Kini. Daj ba covjece ne lupaj. Budi sretan sto zivis u Europi pa nozes svakakve gluposti slobodno pisati po forumima. :thumbup: :run: ne zagadjuj temu vise pro kineskim glupostima i mitovima.
laik1981

#34352 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 08/11/2020 11:26 Ako je i bilo ranijih slučajeva korone kod nas prije februara, to je moglo biti samo par slučajeva. Većina nespecifičnih pneumonija su se dokazivale kasnije (ne na primarnom nivou) kao gripe. Za sve koje misle da su imali koronu, neka se pokušaju prisjetiti da li su imali gubitak čula okusa i mirisa koji je vrlo specifičan za ovu bolest. Na kraju krajeva da je bila raširena pokazalo bi se na povećanom broju pacijenata na intenzivnoj i respiratorima, kao i na povećanom broju umrlih od "nespecifične pneumonije" za taj period. Postoje li dokazi da je bila povećana smrtnost od takvih oboljenja u tom periodu?
Ja sam par puta u zivotu imao gubitak cula okusa i mirisa. Zadnji put mozda prije 7-8 godina. Nije ni taj simptom iskljucivo vezan za covid. A kako ces imati dokaze o povecanoj smrtnosti kada se nije testiralo? Eno onaj doktor iz amerike sto je sinoc bio na face-u rece da su u juznoj americi imali manje pneumonija ove zime, koja je nedavno kod njih prosla, nego u prethodnim godinama.. A nije i da se umire samo od upala pluca i respiratornih problema kada je covid u pitanju. Epidemioloska formula za izracunavanje aktivnih slucajeva je jasna. Po njoj svi umrli,a kod kojih je prethodno ili naknadno utvrdjen pozitivan nalaz na covid idu u statistiku covid umrlih..
daddy-kool

#34353 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 08/11/2020 11:35
daddy-kool wrote: 08/11/2020 11:26 Ako je i bilo ranijih slučajeva korone kod nas prije februara, to je moglo biti samo par slučajeva. Većina nespecifičnih pneumonija su se dokazivale kasnije (ne na primarnom nivou) kao gripe. Za sve koje misle da su imali koronu, neka se pokušaju prisjetiti da li su imali gubitak čula okusa i mirisa koji je vrlo specifičan za ovu bolest. Na kraju krajeva da je bila raširena pokazalo bi se na povećanom broju pacijenata na intenzivnoj i respiratorima, kao i na povećanom broju umrlih od "nespecifične pneumonije" za taj period. Postoje li dokazi da je bila povećana smrtnost od takvih oboljenja u tom periodu?
Ja sam par puta u zivotu imao gubitak cula okusa i mirisa. Zadnji put mozda prije 7-8 godina. Nije ni taj simptom iskljucivo vezan za covid. A kako ces imati dokaze o povecanoj smrtnosti kada se nije testiralo? Eno onaj doktor iz amerike sto je sinoc bio na face-u rece da su u juznoj americi imali manje pneumonija ove zime, koja je nedavno kod njih prosla, nego u prethodnim godinama.. A nije i da se umire samo od upala pluca i respiratornih problema kada je covid u pitanju. Epidemioloska formula za izracunavanje aktivnih slucajeva je jasna. Po njoj svi umrli,a kod kojih je prethodno ili naknadno utvrdjen pozitivan nalaz na covid idu u statistiku covid umrlih..
Postoje li dokazi da je bila povećana smrtnost od bolesti koje mogu podsjećati na Covid prošlu zimu? Da li je bio povećan priliv pacijenata u bolnicama, JIN, na respiratorima? Kažu da je gubitak čula mirisa i okusa jako specifičan, tako da bi to bila barem jedna indikacija da je mogao biti Covid.

Na kraju krajeva može se i ne testirati, ali dio onih koji zaplate moraju doći do bolnice, a neki i do intenzivne i respiratora.
laik1981

#34354 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

daddy-kool wrote: 08/11/2020 11:42
laik1981 wrote: 08/11/2020 11:35
Postoje li dokazi da je bila povećana smrtnost od bolesti koje mogu podsjećati na Covid prošlu zimu? Da li je bio povećan priliv pacijenata u bolnicama, JIN, na respiratorima? Kažu da je gubitak čula mirisa i okusa jako specifičan, tako da bi to bila barem jedna indikacija da je mogao biti Covid.

Na kraju krajeva može se i ne testirati, ali dio onih koji zaplate moraju doći do bolnice, a neki i do intenzivne i respiratora.
Konkretan dokaz moze biti samo test. Ne znam kakva je situacija bila na podhrastovima, u infektivnoj klinici i ostalim klinikama. Znam da je na primarnom nivou bila jako zajebana. Sam sam svjedok nenormalnih guzvi u cekanicama domova zdravlja. Iz prve ruke znam sta su na jezeru savjetovali novopecenim roditeljima. Nesto se neuobicajeno desavalo. Sta, ptice znaju. Vjerovatno se i to moze ispitati i dokazati, ali je nerealno to ocekivati od naseg tzv. sistema..

Ako je virus izolovan u novembru prosle godine u otpadnim vodama u Spaniji i Italiji onda je valjda to dokaz da je virus bio prisutan u populaciji. U kom omjeru ostaje da nagadjamo..

Razloge za eventualnu povecanu smrtnost mozemo traziti i u restrikcijama u zdravstvenom sistemu koje otezavaju pravovremeno i adekvatno lijecenje onih koji su bolesni..
daddy-kool

#34355 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

laik1981 wrote: 08/11/2020 12:01
Konkretan dokaz moze biti samo test. Ne znam kakva je situacija bila na podhrastovima, u infektivnoj klinici i ostalim klinikama. Znam da je na primarnom nivou bila jako zajebana. Sam sam svjedok nenormalnih guzvi u cekanicama domova zdravlja. Iz prve ruke znam sta su na jezeru savjetovali novopecenim roditeljima. Nesto se neuobicajeno desavalo. Sta, ptice znaju. Vjerovatno se i to moze ispitati i dokazati, ali je nerealno to ocekivati od naseg tzv. sistema..

Ako je virus izolovan u novembru prosle godine u otpadnim vodama u Spaniji i Italiji onda je valjda to dokaz da je virus bio prisutan u populaciji. U kom omjeru ostaje da nagadjamo..

Razloge za eventualnu povecanu smrtnost mozemo traziti i u restrikcijama u zdravstvenom sistemu koje otezavaju pravovremeno i adekvatno lijecenje onih koji su bolesni..
:mrgreen:
Čuj konkretan dokaz može biti samo test, a testovi tada nisu postojali, ali bilo je puno gripe, mora da je bila korona ali ne možemo dokazati jer nije bilo testova za koronu. Ali konkretan dokaz je samo test.

Boldano, koje isključivo može biti nekakav pokazatelj, prema mojim informacijama nije ukazivalo na nešto drugačije što se nije pojavljivalo po obimu, simptomima i broju umrlih u odnosu na prethodne godine.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#34356 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by konektovan »

Sad je drugacja situacija u potpunosti, odmah na pojavu prvih simptoma, sumnja se na koronu i gotovo, to je to. Ljudi se odmah zatvsraju, izoluju, javljaju doktoru i usmjeravaju na testiranje. Cak i one za koje nemaju pozitivan test, a imaju simptome vode se kao pozitivni. Narod je od marta pod stalnom medijskom torturom, postoji samo korona...
E sad, ovako medijski popraceno, nismo imali nikad nista slicno....ljudi su i prije obolevsli, ali ljudi nisu imali strah ko sad, pa su mnogi ostajali svojoj kuci i lijecili se sami, bez zivkanja doktora i bilo kakvog testirsnja..
Ne zelim minimizirati ovo sranje sa koronom, mislim da je sve tu jasno,...
Pisao sam vec, prosle godine krajem augusts, zena je imala zestoku upalu pluca, 20 dana van pogona.....temperature, kašalj, malaksalost, teraoije antibioticima....izborila se s tim, i ne daj Boze da se u ovom sas periodu desilo, da izvinete na izrazu, sasrali bi se....
AmirBaa

#34357 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

daddy-kool wrote: 08/11/2020 12:07

Čuj konkretan dokaz može biti samo test, a testovi tada nisu postojali, ali bilo je puno gripe, mora da je bila korona ali ne možemo dokazati jer nije bilo testova za koronu. Ali konkretan dokaz je samo test.

Boldano, koje isključivo može biti nekakav pokazatelj, prema mojim informacijama nije ukazivalo na nešto drugačije što se nije pojavljivalo po obimu, simptomima i broju umrlih u odnosu na prethodne godine.
Da, tad simptomi slicni gripi nisu bili korona nego gripa, a sad ti isti simptomi su sigurno korona. Daj ba vise :-)
Kakvim tvojim informacijama, jesi to ti neki doktor pa imas neke informacije o pacijentima? Naravno da nemas, nego tipkas gluposti vec mjesecima ovdje na forumu i siris pesimizam i paniku i radujes se losim vijestima.
laik1981

#34358 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

E pa ne znam. I danas je pcr test zlatni standard kod dokazivanja covida.. Tada ga nije bilo.. Eto pulmolog koji je na prvoj liniji kaze da je imao brojne atipicne upale puca kakve i sada imamo.. To ti je valjda relevantna informacija iz prve ruke..

Ako ima neka zvanicna statistika o broju pneumonija i hospitalizacija vezanih za respiratorne infekcije u prosloj godini i u prva dva mjeseca ove godine neka ih neko objavi pa da analiziramo. Ljudi sa pneumonijama nisu lezali samo na infektivnim klinikama. Bilo ih je i na ostalnim klinikama koje su se bavile njihovim primarnim oboljenjima..

Smrtnost se nije racunala na osnovu testiranja kako se danas radi. Pacijenti su bili bolje rasporedjeni i vjerovatno nije bilo pritiska na sistem kakav imamo sada zahvaljujuci svim ogranicenjima i protokolima..

Virus je izolovan u pomenutim drzavama dosta ranije od uvodjenja bilo kakvih restrikcija. Valjda je to jasan materijalni dokaz da je bio prisutan u populaciji i to u vremenu koje je najvise pogodovalo njegovom sirenju..

Svjestan sam ja da se, kada pricamo o ovome, mozemo baviti samo hipotetickim tezama.. Hipoteticki je moguce da ogranicenja u zdravstvu kumuju vecem broju tezih klinickih slika jer dok nije bilo ogranicenja nije bilo ni posebnih problema, bar da je javnost bila upoznata sa njima. Opet ponavljam da je dokazano prisustvo virusa ranije nego sto se pocelo i pricati o njemu, a puno prije nego sto je izazvao probleme..
AmirBaa

#34359 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

laik1981 wrote: 08/11/2020 12:32

E pa ne znam. I danas je pcr test zlatni standard kod dokazivanja covida.. Tada ga nije bilo.. Eto pulmolog koji je na prvoj liniji kaze da je imao brojne atipicne upale puca kakve i sada imamo.. To ti je valjda relevantna informacija iz prve ruke..

Ako ima neka zvanicna statistika o broju pneumonija i hospitalizacija vezanih za respiratorne infekcije u prosloj godini i u prva dva mjeseca ove godine neka ih neko objavi pa da analiziramo. Ljudi sa pneumonijama nisu lezali samo na infektivnim klinikama. Bilo ih je i naostalnim klinikama koje su se bavile njihovim primarnim oboljenjima..

Smrtnost se nije racunala na osnovu testiranja kako se danas radi. Pacijenti su bili bolje rasporedjeni i vjerovatno nije bilo pritiska na sistem kakav imamo sada zahvaljujuci svim ogranicenjima i protokolima..

Virus je izolovan u pomenutim drzavama dosta ranije od uvodjenja bilo kakvih restrikcija. Valjda je to jasan materijalni dokaz da je bio prisutan u populaciji i to u vremenu koje je najvise pogodovalo njegovom sirenju..

Svjestan sam ja da se, kada pricamo o ovome, mozemo baviti samo hipotetickim tezama.. Hipoteticki je moguce da ogranicenja u zdravstvu kumuju vecem broju tezih klinickih slika jer dok nije bilo ogranicenja nije bilo ni posebnih problema, bar da je javnost bila upoznata sa njima. Opet ponavljam da je dokazano prisustvo virusa ranije nego sto se pocelo i pricati o njemu, a puno prije nego sto je izazvao probleme..
Ma sta zna jedan iskusni i jako dobar pulmolog, bolje zna jedan anonimus koji na forumu ima 2-3 profila i soli pamet svima.
splinter

#34360 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Corona se pojavila otprilike kad se zvanično smatra da jeste, odnosno najviše nekih 15-20 dana ranije i to je to.
Atipične uplate pluća su u posljednje vrijeme u blagom porastu zbog načina života, povećanog aero zagađenja i nekih drugih uzročnika.
Simptomi Gripe i Covida su dosta različiti i nije ih toliko tesko razlikovati. Nema ništa senzacionalistički oko svega ovoga. Dosta se ovoga može predvidjeti ako se prati redovno stanje na terenu.
Ljudi stalno teže nekom senzacionalizmu i mistici ali sve je jednostavno.
U svakom slučaju treba se maksimalno čuvati i koliko može izbjeći ovu bolešćuru koliko god da je to moguće. Ovo kažem iz prve ruke. Vrlo hinjava bolest.
laik1981

#34361 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 08/11/2020 12:44 Corona se pojavila otprilike kad se zvanično smatra da jeste, odnosno najviše nekih 15-20 dana ranije i to je to.
Atipične uplate pluća su u posljednje vrijeme u blagom porastu zbog načina života, povećanog aero zagađenja i nekih drugih uzročnika.
Simptomi Gripe i Covida su dosta različiti i nije ih toliko tesko razlikovati. Nema ništa senzacionalistički oko svega ovoga. Dosta se ovoga može predvidjeti ako se prati redovno stanje na terenu.
U svakom slučaju treba se maksimalno čuvati i koliko može izbjeći ovu bolešćuru koliko god da je to moguće. Ovo kažem iz prve ruke. Vrlo hinjava bolest.
Znaci ovi podaci o izolovanom virusu u uzorcima otpadnih voda iz novembra u Spaniji i Italiji nisu tacni i zvanicni? Da li je to laz ili nije? Ako je to laz ja ih vise nikada necu pomenuti. Ako je istina onda je to dokaz da je virus bio prisutan i ranije..
Last edited by laik1981 on 08/11/2020 12:53, edited 1 time in total.
TheRealist

#34362 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

Nije bila povećana popunjenost intenzivne njega. Ko tvrdi da je toga bilo masovno, to može jednostavno i dokazati. Svi RTG snimci se čuvaju u impax sistemu, svi nalazi u BIS-u (AIS-u). Neka se traži pristup od etičkog komiteta i šifriranjem ličnih podataka i prikažu ti slučajevu.

Nikada, ali nikada nije bio ovoliki priliv pacijenata koji su zahtjevali ovakvu kiseoničku potporu, sa ovolikom upotrebom NIV-a i respiratora, te da su toliko umirali sa ovim simptomima, kao što i nije bila popunjenost intenzivnih (namjerno pišem u množini, jer su se morali širiti kapaciteti) njega usljed ovih komplikacija. Dokazano je da je Covid 19 sistemsko oboljenje, zato i postoji toliko komplikacije, koje se ne mogu predvidjeti, uprkos preventivnim mjerama, pa onda ljudi govore nije Covid, već tromboza, sepsa, i td..., i to je isto nešto što je novo, što bi se itekako primjetilo da se masovno dešavalo. I ovaj podatak je suštinski najbitniji, kada govorimo o opasnosti neke bolesti.

Dešavalo se da se usljed gripe skoro popuni intenzivna, ali iz razloga što su svi kantoni slali pacijente, jer su brzo popunjavali svoje kapacitete. Sada ostali kantoni uglavnom ne šalju covid pacijente usljed povećanih kapaciteta, ali je broj pacijenata na intenzivnoj njezi svejedno višestruko veći. A vjerujte, da bi ih se još moglo prebaciti na intenzivnu, ali nema mjesta, pa iako dobijaju intenzvni tretman, ne ulaze tu statisku jer im je krevet "sprat niže".

A neko je spominjao CT dijagnostiku. Ona se radi, jer je jako često bila prvi dokaz da se raci o COVID-u, iako je test bio negativan, da bi kasnije i test došao pozitivan, iako simptomatologija uveliko postoji.
Last edited by TheRealist on 08/11/2020 13:01, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34363 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by _BataZiv_0809 »

laik1981 wrote: 08/11/2020 11:14
kakavdanakneiskustvu wrote: 08/11/2020 11:12 ja sam u januaru vjerovatno imao upalu pluća,kašljao sam ko lud,anisam doktoru išao,pio sirupe,med ,i prodje a ono ne do bog nikom koliko sam kašljao
Mnogi su i u januaru i u februaru prebolovali nesto zajebano i neuobicajeno za njih. Al eto, kazu da je bila gripa. Cinjenica je da ne znamo jer se tada nije testiralo, niti se imalo cime testirati..
Takodjer. U februaru sam bas nesto atipicno prebolovao. Vrlo rijetko sam gripozan, moram raditi na imunitetu jer sam kao student prebolovao mononukleozu, ali ovo me satralo bilo.... tek mjesec kasnije se pocelo govoriti o ovome kod nas.
mistek

#34364 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

Postoji li igdje neki članak o procjeni stvarnog broja zaraženih, bilo gdje na svijetu? Zapadna Evropa, Amerika, nešto?

U Kantonu Sarajevo 12.101 slučaj do sada, zvaničan. Mislim da je ovaj broj u stvarnosti barem 10 puta veći, ali najmanje. Već sam pisao par puta na forumu, u mojoj porodici 15 ljudi blisko povezanih, od kojih je 14 imalo simptome (a ne vidim kako 15. ne bi bio zaražen), samo 6 testiranih. Dakle, 9 prebolovali bez da su ušli u zvanične statistike. Jučer mi kolegica javlja da ima simptome, zvala, rekli joj da se izoluje ako već može, da nema potrebe da je testiraju ako joj ne znači za posao i sl. Znam i dva slučaja gdje je čitava porodica imala simptome, ali se nisu testirali (obje porodice po 4 člana).

Najzad, kod oca na poslu oko 60 zaposlenih, do sada utvrdili za 17 njih da su imali ili prebolovali koronu (a organizacija je strašna bukvalno, mjere baš rigorozne).
Kod mene na poslu isto par slučajeva gdje su kasnije saznali da imaju antitijela, ali nasumičnim testiranjem, a velika smo organizacija (preko 100 zaposlenih), pa je teško procjenjivati.

Helem, ja fakat vjerujem da će ovo za par dana prema dole, jer mu se obim gdje se može širiti baš smanjuje.
splinter

#34365 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

:run:
laik1981 wrote: 08/11/2020 12:48
splinter wrote: 08/11/2020 12:44 Corona se pojavila otprilike kad se zvanično smatra da jeste, odnosno najviše nekih 15-20 dana ranije i to je to.
Znaci ovi podaci o izolovanom virusu u uzorcima otpadnih voda iz novembra u Spaniji i Italiji nisu tacni i zvanicni?
Oni su tu sekvencirali samo pojedine sekvence virusa, nisu cijeli genom. Sami su i bili napomenuli u zaključku da je potrebno dosta dodatnih istraživanja i studija da bi se ta teorija potvrdila. Cijela studija je nekako manjkava.
Ali šta je bilo bilo je. Trebamo se okrenuti sadašnjosti i gledati kako se sto efikasnije zaštiti sa sto manje posljedica po ekonomiju i javno zdravstvo u cijelini.
To je sada najvažnije. Jedino retrospektivno istraživanje koje po meni ima smisla je ono o porijeklu virusa, kako bi smo bili spremni da ispravimo pogreške i spremimo se bolje za buduće pandemije.
Drug Saban

#34366 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Drug Saban »

Ovdje bukvalno svaki sljedeci dan mozes pogoditi koliko ce biti zarazenih, samo se ponavlja trend od psorle sedmice.
shape of despair

#34367 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by shape of despair »

da sad imam onu upalu pluca iz januara bila bi korona,srednje teska klinicka slika
TheRealist

#34368 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

konektovan wrote: 08/11/2020 12:28 Cak i one za koje nemaju pozitivan test, a imaju simptome vode se kao pozitivni.
Ovo nije tačno. Oni idu u izolaciju, mada tu nema rješenja, ali ako im je bolje nakon par dana iz iste mogu izaći. S tim da bi to trebalo biti normalno i bez korone. Kud hodaju ljudi bolesni!?

Slučaj kada se vode kao pozitivni, a nemaju test imamo ako je direktni član porodice pozitivan (tipa suprug, supruga), a drugi član ima jasne simptome. Tada se zna odlučiti da se ne testira.

Ostali dio posta sam uklonio iz citata, iako se sa nekim stvarima slažem.
laik1981

#34369 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

splinter wrote: 08/11/2020 12:57 :run:
laik1981 wrote: 08/11/2020 12:48
Znaci ovi podaci o izolovanom virusu u uzorcima otpadnih voda iz novembra u Spaniji i Italiji nisu tacni i zvanicni?
Oni su tu sekvencirali samo pojedine sekvence virusa, nisu cijeli genom. Sami su i bili napomenuli u zaključku da je potrebno dosta dodatnih istraživanja i studija da bi se ta teorija potvrdila. Cijela studija je nekako manjkava.
Ali šta je bilo bilo je. Trebamo se okrenuti sadašnjosti i gledati kako se sto efikasnije zaštiti sa sto manje posljedica po ekonomiju i javno zdravstvo u cijelini.
To je sada najvažnije. Jedino retrospektivno istraživanje koje po meni ima smisla je ono o porijeklu virusa, kako bi smo bili spremni da ispravimo pogreške i spremimo se bolje za buduće pandemije.
Slazem se, ali kako? I je li uopste moguce konkretno se zastititi?
Drug Saban

#34370 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Drug Saban »

Koliko gluposti, neistina, lazi, proizvoljnih zakljucaka ovdje mozes procitati.
laik1981

#34371 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

TheRealist wrote: 08/11/2020 13:00
konektovan wrote: 08/11/2020 12:28 Cak i one za koje nemaju pozitivan test, a imaju simptome vode se kao pozitivni.
Ovo nije tačno. Oni idu u izolaciju, mada tu nema rješenja, ali ako im je bolje nakon par dana iz iste mogu izaći. S tim da bi to trebalo biti normalno i bez korone. Kud hodaju ljudi bolesni!?

Slučaj kada se vode kao pozitivni, a nemaju test imamo ako je direktni član porodice pozitivan (tipa suprug, supruga), a drugi član ima jasne simptome. Tada se zna odlučiti da se ne testira.

Ostali dio posta sam uklonio iz citata, iako se sa nekim stvarima slažem.
U RS-u, ili tacnije u Banja Luci, od ponedjeljka testiraju samo one sa srednje teskom i teskom klinickom slikom. Svi ostali sa simptomima idu pod covid slucajeve i bez testa. To je zvanicna informacija.
TheRealist

#34372 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

mistek wrote: 08/11/2020 12:55 Postoji li igdje neki članak o procjeni stvarnog broja zaraženih, bilo gdje na svijetu? Zapadna Evropa, Amerika, nešto?
Mislim da nema, jer sve te procjene koje su davali su se pokazale kao pogrešne, kada su htjeli to provjeriti u Švedskoj i Španiji. Sada koliko su i ti testovi tačni je pitanje za sebe, ali kada su provjeravali antitijela, procenat je bio mizera 5-10%, a očekivalo se višestruko više.

Opet ponavljam, ono što nama treba biti bitno su prijemi u bolnice i potreba za intenzivnijim tretmanom, a prijemi itekako rastu i ja nisam uopšte optimističan da se približavamo vrhuncu, jer nama se broj pacijenata ne smanjuje, naprotiv.
palermo

#34373 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by palermo »

splinter wrote: 08/11/2020 12:44
:thumbup: suština.

Moj zaključak, nakon svih ovih diskusija (a bogami prije diskusija) je bolje je ne dobiti coronu nego je dobiti
TheRealist

#34374 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by TheRealist »

laik1981 wrote: 08/11/2020 13:03 U RS-u, ili tacnije u Banja Luci, od ponedjeljka testiraju samo one sa srednje teskom i teskom klinickom slikom. Svi ostali sa simptomima idu pod covid slucajeve i bez testa. To je zvanicna informacija.
Ja govorim o Federaciji i onome što se do sada radilo. Šta će biti poslije ćemo vidjeti, ali sumnjam da će smjeti u oficijelnu statistiku išta stavljati bez dokaza. U protivnom će imati skok od jedno 1000%, jer ćeš sve što nije prikazati kao covid, a nisam baš siguran da će se tako statistika kretati.
Drug Saban

#34375 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Drug Saban »

Prva vijest "u kantonu Sarajevo 665 zarazenih", sljedeca vijest "u FBiH 665 zarazenih"

da malo ovaj klix skoluje ove "novinare"
Locked