Provjeri brojeve na modulima RAM-a jos jednom.. DDR4 3200MHz and higher memory modules will run at max. 3200MHz on AMD Ryzen™ 2nd Generation Processors
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
DonieBrasco
#18301 Re: PC gamerske konfiguracije
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/S ... essors.pdf
- arnes_king
#18302 Re: PC gamerske konfiguracije
U pocetku sam instalirao one porpatne programe sto sam nasao za njih i opet sam imao problem.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑07/11/2020 10:25 Mozda je glupo, al pogledaj i na Kingstonovoj stranici specificne drajvere/softver za mis/tipkovnicu i instaliraj![]()
Provjerio na specifikacijama RAM-a da li se poklapaju postavke kada upalim xmp/docp i sve je kako su oni i naveli.DonieBrasco wrote: ↑07/11/2020 10:25 https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/S ... essors.pdf
Provjeri brojeve na modulima RAM-a jos jednom.. DDR4 3200MHz and higher memory modules will run at max. 3200MHz on AMD Ryzen™ 2nd Generation Processors
Trenutno sam ugasio fast startup, ako ne pomogne, idem reset bios i ostaviti ugasen xmp/docp, ako ni to ne pomogne pokusat cu sa drugim monitorom i samo 1 spojiti.
Isti problem sam imao sa drugim modelom maticne i drugim modelom RAM-a. Trenutni RAM je HX432C16FB3/8
-
imperator01
#18303 Re: PC gamerske konfiguracije
Arnese, prebaci opet uticnice i snimi na mob kako se zaledio, trazi SVE novo i tacka.
Sve i jedna komponetna ti moze praviti problem, pa cak i vent na kucistu, reset dugme i sl. moze probijati struju i biti uzrok zaledjivanja.
Ili mozda tvoj stari hdd, mescini da njega i dalje koristis?
Sve i jedna komponetna ti moze praviti problem, pa cak i vent na kucistu, reset dugme i sl. moze probijati struju i biti uzrok zaledjivanja.
Ili mozda tvoj stari hdd, mescini da njega i dalje koristis?
-
l33t
#18304 Re: PC gamerske konfiguracije
Meni je taj Kernel Power error bio prije 10ak dana. Samo se ugasio PC kao da mu je struje nestalo. Pogledao na netu fixove:
Update Windows 10
Disable Windows 10 fast startup
Reseat your RAM and graphics card
Run CHKDSK and SFC
Test for a faulty PSU
Uradio ovo i nije se ponovilo... tj. sve osim testiranja napojne.
sumnjam na verziju windowsa
Update Windows 10
Run CHKDSK and SFC
Test for a faulty PSU
- arnes_king
#18305 Re: PC gamerske konfiguracije
Ukoliko je problem sa xmp, da li bi memtest morao izbaciti gresku dok testiram sa upaljenim xmp?
-
DonieBrasco
#18306 Re: PC gamerske konfiguracije
Kazes da si na prosloj maticnoj i ram modulima imao isti problem, sada imas drugu plocu i module a isti procesor. Znaci eliminacijom hardvera mozda je do procesora, sta jos imas od ssd, hdd, m2 ?
Imas li neke adaptere, kontrolere prikljucene na plocu ?
Da eliminisemo hardever do kraja, pa da vidimo da li je do softvera, biosa.
Da eliminisemo hardever do kraja, pa da vidimo da li je do softvera, biosa.
- arnes_king
#18307 Re: PC gamerske konfiguracije
Evo pitao servisere znaci zamjenili su MB, RAM, PSU i cak i GPU. Jedino CPU nije mijenjan.DonieBrasco wrote: ↑07/11/2020 11:31 Kazes da si na prosloj maticnoj i ram modulima imao isti problem, sada imas drugu plocu i module a isti procesor. Znaci eliminacijom hardvera mozda je do procesora, sta jos imas od ssd, hdd, m2 ?
Imam 3 SSD disks u njemu, na 2 razlicita instalirao windows nanovo i na oba se desavalo.
Nemam nista posebno spojeno, samo od kucista prednji usb/audio i kuciste ima samo naprijed led traku koja je nastimana da se mijenja nacin i boja preko reset tipke.
Mis i tastaturu sam iste koristio na starom pc bez problema. Samo su monitori drugaciji.
-
DonieBrasco
#18308 Re: PC gamerske konfiguracije
Eto neka bude da su MB, RAM, PSU, GPU ispravni, sad ides dalje.
Tu led traku prvu ugasi - znaci da nema dodira sa napajanjem ni maticnom. Reset kabal na maticnu gdje mu je i mjesto.
Potom samo jedan od tih SSD (m2 ili sata), uz samo mis/tastauru i 1 monitor, graficku.
P.S. Jesi li RAID sta radio radnije ili da nije mozda do toga ?
Tu led traku prvu ugasi - znaci da nema dodira sa napajanjem ni maticnom. Reset kabal na maticnu gdje mu je i mjesto.
Potom samo jedan od tih SSD (m2 ili sata), uz samo mis/tastauru i 1 monitor, graficku.
P.S. Jesi li RAID sta radio radnije ili da nije mozda do toga ?
- arnes_king
#18309 Re: PC gamerske konfiguracije
Za svaki slucaj testiram ram sa xmp profilom i evo test je pri kraju nakon skoro 3 sata i nema niti 1 greske.
Pokusat cu drugi i to samo 1 monitor a nakon tog cu pokusati isključiti ovaj case led iako mu ne vidim traga gdje je spojen ali vidjet ce se sigurno s druge strane.
RAID nisam nikad koristio.
Gledam da testiram 1 po jednu stvar jer ako problem nestane moram znati tacno sta ga je uzrokovalo.
Memtest prosao savrseno bez gresaka na 3200MHz profilu.
Pokusat cu drugi i to samo 1 monitor a nakon tog cu pokusati isključiti ovaj case led iako mu ne vidim traga gdje je spojen ali vidjet ce se sigurno s druge strane.
RAID nisam nikad koristio.
Gledam da testiram 1 po jednu stvar jer ako problem nestane moram znati tacno sta ga je uzrokovalo.
Memtest prosao savrseno bez gresaka na 3200MHz profilu.
-
Pirija
#18310 Re: PC gamerske konfiguracije
@arnes_king kad ti pocrni ekran jel ti audio i dalje radi ?
- arnes_king
#18311 Re: PC gamerske konfiguracije
Svaki put kad se desi potrefi se da nije nikakav audio pokrenut, najcesce na browsanju neta, odmah nakon boota ili cak na idle.
Prvo sto slijedece radim ako se opet desi jeste da gasim xmp/docp. Idem korak po korak po listi mogucih uzrocnika i sistemom eliminacije.
-
airbroi
#18312 Re: PC gamerske konfiguracije
ma kernel power je samo windows error da ti se pc ugasio naglo,l33t wrote: ↑07/11/2020 11:09 Meni je taj Kernel Power error bio prije 10ak dana. Samo se ugasio PC kao da mu je struje nestalo. Pogledao na netu fixove:
Update Windows 10
Run CHKDSK and SFC
Test for a faulty PSU
@arnes_king
ako ti se bude desavalo sa PBO ugasenim, problem je u CPU
pisao sam ranije da mi smrdi na CPU, razlog tome je po mom iskustvu kad je CPU neispravan, desavaju se scenariji kao kod tebe...
freeze na najrandom mjestima, power stateovi ne funkcionisu kako treba, zato cak ni prime95 ne moze pokazati neispravnost cpua, osim u brutalno dugom testu od par dana..
da je bilo sta drugo, imao bi neki vid BSOD-a:
da je ram u pitanju, imao bi kernel timeout ili clock watchdog
da je grafa u pitanju imao bi neki vid TDR bsoda
- arnes_king
#18313 Re: PC gamerske konfiguracije
Jutros sam odmah ugasio PBO ali ubrzo nakon toga je opet zaledio. Istestirat cu jos ovo par stvari sto sam zapoceo, ako nista ne rijesi problem onda opet nosim PC jer su rekli da ce zamjeniti i CPU i samim time bi sve komponente bile promijenjene.
Ev naletio sam na jos jedan strani forum gdje je lik problem opisao identicno kao kod mene a i kod njega ryzen.
"is freezing totally just when running in idle or low usage. Sometimes in standby/screen off mode.
it happens every 3-5 days, sometimes juts once a week. My system ist used daily for hours.
I have to long press the power button to reboot, since there is no input possible. Cursor and all is totally dead, video output stuck.
There is totally no error log which is telling me what's up just before the crash. Most of the time I can surf the web, do graphic design with the Adobe CS, listen music... no freezes while
working or media stuff."
Na kraju kaze da je pomocu programa driver booster azurirao drivere i nije vise imao problema. Evo skinuo sam i ja taj driver booster i pronasao je azuriranja za mreznu, printer, USB Mass storage device, HID Keyboard, i 2 puta Standard SATA AHCI Controller.
Ev naletio sam na jos jedan strani forum gdje je lik problem opisao identicno kao kod mene a i kod njega ryzen.
"is freezing totally just when running in idle or low usage. Sometimes in standby/screen off mode.
it happens every 3-5 days, sometimes juts once a week. My system ist used daily for hours.
I have to long press the power button to reboot, since there is no input possible. Cursor and all is totally dead, video output stuck.
There is totally no error log which is telling me what's up just before the crash. Most of the time I can surf the web, do graphic design with the Adobe CS, listen music... no freezes while
working or media stuff."
Na kraju kaze da je pomocu programa driver booster azurirao drivere i nije vise imao problema. Evo skinuo sam i ja taj driver booster i pronasao je azuriranja za mreznu, printer, USB Mass storage device, HID Keyboard, i 2 puta Standard SATA AHCI Controller.
-
Pirija
#18314 Re: PC gamerske konfiguracije
meni se cini da ti imas isti problem kao sto sam ja imao i rijesio ga prelaskom na Nvidiu
- arnes_king
#18315 Re: PC gamerske konfiguracije
Pa sta ti je bio konkretno problem?
Iskreno, to mi nije rješenje jer sam prije par mjeseci kupio nov komp preko firme i dosao me oko 1500KM sa svime.
EDIT: Nasao sam u event vieweru i ovu gresku, zadnji put 04.11 a koliko sam upratio ovo mi je teamgroup ssd jer su samsunzi disk 0 i disk 1 a samo jos treci imam to je disk 2 teamgroup. Tako da cu probat iskljuciti ovaj teamgroup skroz. Iako gledajuci vrijeme ovog errora, on mi se pojavio oko sat nakon sto mi je komp zaledio ali vidim i ranije da se pojavljivao povremeno ali ga nisam uocio do danas.
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk3\DR11.
-
Pirija
#18316 Re: PC gamerske konfiguracije
pa problem je bio kao i kod tebe samo ekran pocrni... proguglaj malo nisi jedini sa tim problemom....
- Averus
#18317 Re: PC gamerske konfiguracije
Ovo odavno govorim
-
el_bake007
#18318 Re: PC gamerske konfiguracije
@arnes_king
Prije nego se i CPU zamjeni, napravi clean install windowsa sa minimalnom periferijom prikljucenom i minimalnim brojem diskova, samo jedan SSD/HDD za kojeg znas da je 1000% ispravan , ne skidaj nikakve programe za RGB/monitoring , dakle samo ono osnovno OS+Steam i nekoliko igara sa njega, benchmarksa tipa Furmark,prime95. Ukljuci provjerenu periferiju i jedan monitor ili TV preko HDMI/DP kabla , bez ikakvih adaptera. Promjeni utičnicu ili produžni kabal.
Prije nego se i CPU zamjeni, napravi clean install windowsa sa minimalnom periferijom prikljucenom i minimalnim brojem diskova, samo jedan SSD/HDD za kojeg znas da je 1000% ispravan , ne skidaj nikakve programe za RGB/monitoring , dakle samo ono osnovno OS+Steam i nekoliko igara sa njega, benchmarksa tipa Furmark,prime95. Ukljuci provjerenu periferiju i jedan monitor ili TV preko HDMI/DP kabla , bez ikakvih adaptera. Promjeni utičnicu ili produžni kabal.
-
Naslovnica
#18319 Re: PC gamerske konfiguracije
Imate li koga za preporuku za popravku napojne?
Corsair XH450, odjednom prestala raditi nakon min. 7 godina cjelodnevnog rada.
Ne znam, žao mi je bacati ako se isplati popraviti.
Osigurač nije, zasmrdilo nije.
Na izlazima nula poena. Ne vrti ventilator, mrtva.
- HAL9000
#18320 Re: PC gamerske konfiguracije
@arnes_king
Pretpostavljam da je graficka polovna? Je li xfx?
Zamijeni je sa Nvidia grafickom, 1060 bi tu negdje bila sa cijenom i mislim da ce sve biti ok.
NIje ovdje problem sa AMD grafickom kao takvom, problem je sto su to sve rudarske graficke, Dopertech ih je otkupio na stotine i ne samo on, znam 100 posto. NIsu te kartice neispraven hardwerski, neispravne su state voltaže koje su ubacene biosom. Da ne idem dalje u problematiku, a ako nekog bude zanimalo mogu objasniti tacno sta je problem s tim karticama (nije sa svim, tacnije sa manjim brojem). Uglavnom probaj sa drugom grafickom, bilo kojom koja nije kopala. Nvidia moze jer se njoj ne prcka po biosu. Moze i AMD ali da si 100 posto siguran da nije kopala odnosno da nije flasovan bios ili da je to radio neko ko zna sta radi.
Takodje mi se desilo 2x da je bio neispravan r5 2600 procesor. Zna se i odakle je dosao
JEdan nije mogao ni instalirati win, a drugi je na random bacao razne greske. Moja pretpostavka je da su to procesori kojima je dusa uzeta klokanjem, a kasnije za malu lovu prodavani tj uvaljivani u pakete sa vise procesora...sve je izvor Kina.
Ako si u Sarajevu ili dolazis, dacu ti ja karticu jednu bezveze na probu i znaces odmah je li kartica.
Pretpostavljam da je graficka polovna? Je li xfx?
Zamijeni je sa Nvidia grafickom, 1060 bi tu negdje bila sa cijenom i mislim da ce sve biti ok.
NIje ovdje problem sa AMD grafickom kao takvom, problem je sto su to sve rudarske graficke, Dopertech ih je otkupio na stotine i ne samo on, znam 100 posto. NIsu te kartice neispraven hardwerski, neispravne su state voltaže koje su ubacene biosom. Da ne idem dalje u problematiku, a ako nekog bude zanimalo mogu objasniti tacno sta je problem s tim karticama (nije sa svim, tacnije sa manjim brojem). Uglavnom probaj sa drugom grafickom, bilo kojom koja nije kopala. Nvidia moze jer se njoj ne prcka po biosu. Moze i AMD ali da si 100 posto siguran da nije kopala odnosno da nije flasovan bios ili da je to radio neko ko zna sta radi.
Takodje mi se desilo 2x da je bio neispravan r5 2600 procesor. Zna se i odakle je dosao
Ako si u Sarajevu ili dolazis, dacu ti ja karticu jednu bezveze na probu i znaces odmah je li kartica.
-
Pirija
#18321 Re: PC gamerske konfiguracije
@HAL9000 jasta... ja svoju kupio novu 2015-te nije kopala sigurno... za tvoju informaciju i sa Nvidiom se kopa...
- arnes_king
#18322 Re: PC gamerske konfiguracije
Sve sam to vec probao osim monitora drugog, ali imam i to u planu.el_bake007 wrote: ↑08/11/2020 00:12 @arnes_king
@HAL9000 ne, kompletna konfiguracija je nova potpuno a sve osim CPU su vec ponovo mijenjali... Da je bila polovna morali bi e negdje primjetit tragovi da je koristenja, nema sanse da je mogu vratiti da izgleda kao potpuno nova, niti vjerujem da doper-tech vara kupce.
Last edited by arnes_king on 08/11/2020 10:10, edited 1 time in total.
-
_Astra_
-
el_bake007
#18324 Re: PC gamerske konfiguracije
Naslovnica wrote: ↑08/11/2020 01:42 Imate li koga za preporuku za popravku napojne?
Napojne se ne popravljaju iz razloga što ih je lakše zamjeniti a i popravke nisu sigurne, ako dotakneš neki krivi dio u njoj možeš poginuti tj struja će te ubiti (nevezano što je iskopčana iz zida) ili čak i ako je popraviš pošto se radi o osjetljivom djelu niko ti ne garantuje da se nešto neće desiti što će ubiti i ostale komponente. Reci budzet i ostatak konfiguracije,planove za upgrade pa cemo preporuciti nesto
- Averus
#18325 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam dabli jos uvijek radi ovajNaslovnica wrote: ↑08/11/2020 01:42 Imate li koga za preporuku za popravku napojne?
Mrvl
https://www.olx.ba//profil/Mrvl
Ako si blize Visokom, ima i tamo jedan momak dam ti br na pp ako treba