Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Obratite pažnju na detalje na kućama i drugim građevinama... Dosta neobično za Karabah jer to nije ono što vidite kod Armenaca. Ovakve kuće i objekte možete npr vidjeti u starom gradu u Tbilisiju u Gruziji koji je bio pod velikim utjecajem orijenta. Armenska arhitektura i ne baš. Dakle, Šuša je bio azerski grad s velikim brojem Armenaca, također.
Jedna od više džamija u samom gradu
Ovo je sve prazno jer broj Armenaca jednostavno ne može napraviti balans s obzirom da su tu živjeli Azeri
Na minaret sam se popeo i dobio jednu od najboljih fotki s ovog puta. Kasnije sam vidio da se slična koristila za neke knjige o Karabahu. Odmah ispod u nekoj polu-raspadnutoj kući žive armenske izbjeglice. Tu gdje je bijelo auto
Šuša je totalno prazna za razliku od Stepanakerta koji je pun života
90minut wrote: ↑05/11/2020 23:55
Postavljao si ovo sve koliko se sjecam bilo je i onih snimaka 90tih i prije i Suse i još njih par ljepota danas u 2020 pustoš
Ne mogu se sjetiti, mislim da sam neke podijelio s bloga, može biti.
Postavljao si ovo sve koliko se sjecam bilo je i onih snimaka 90tih i prije i Suse i još njih par ljepota danas u 2020 pustoš
Ma nije bitno uopšte, doduše neke prvi put postavljaš pa stani gdje je ta s minareta?
90minut wrote: ↑06/11/2020 00:01
Reci mi u Nagorno recimo s Azerskim pasošem ne mozes uopste uci jel tako?
Tehnički možeš, Armenci nemaju taj vid zabrane mada sam siguran da ne bi pustili nekog s azerskim pasošem. Ne znam kako ni neki Azer i ušao u Armeniju.
S druge strane, u Azerbejdžan ne možeš ući ako ai Armenac ili imaš armensko korijene/prezime, uz par izuzetaka.
Tehnički možeš, Armenci nemaju taj vid zabrane mada sam siguran da ne bi pustili nekog s azerskim pasošem. Ne znam kako ni neki Azer i ušao u Armeniju.
S druge strane, u Azerbejdžan ne možeš ući ako ai Armenac ili imaš armensko korijene/prezime, uz par izuzetaka.
Ma nije bitno uopšte, doduše neke prvi put postavljaš pa stani gdje je ta s minareta?
Evo nekoliko
Ovdje vidiš da, iako je Šuša na uzvisini, što je strateški bitno, opet imaš brda i planinčuga iznad Šuše.
I onda mi mislimo da znamo šta je mržnja.
Ma Balkan je sasvim druga dimenzija, ovdje su godinu dana nakon rata već uspostavljene autobuske linije između do krvi zaraćenih gradova, počeli se poslovi praviti i sl.
I onda mi mislimo da znamo šta je mržnja.
Ma Balkan je sasvim druga dimenzija, ovdje su godinu dana nakon rata već uspostavljene autobuske linije između do krvi zaraćenih gradova, počeli se poslovi praviti i sl.
Hoces da kazes da je tamo bolje?
Ne ne, sasvim obratno. Kod nas su stvari relativno brzo nakon rata počele funkcionirati na terenu, ali tu su veliku ulogu odigrali stranci. Također, ta neka sistemska mržnja se jako kratko provodila s političkog nivoa, narod se brzo vratio običnom životu. Ja baš ne mogu zamisliti da neki azerski ili armenski pjevač gostuje u Bakuu ili Jerevanu. Uglavnom, ovdje taj oblik mržnje ne postoji kao što postoji između Azera i Armenaca. To je teško za objasniti dok ne odeš tamo, mada sam čak i tamo imao prilike čuti pomirljive tonove.
Hoces da kazes da je tamo bolje?
Ne ne, sasvim obratno. Kod nas su stvari relativno brzo nakon rata počele funkcionirati na terenu, ali tu su veliku ulogu odigrali stranci. Također, ta neka sistemska mržnja se jako kratko provodila s političkog nivoa, narod se brzo vratio običnom životu. Ja baš ne mogu zamisliti da neki azerski ili armenski pjevač gostuje u Bakuu ili Jerevanu. Uglavnom, ovdje taj oblik mržnje ne postoji kao što postoji između Azera i Armenaca. To je teško za objasniti dok ne odeš tamo, mada sam čak i tamo imao prilike čuti pomirljive tonove.
Ma ljudi k'o ljudi sve dok ne upoznaš lice u lice ne shvataš da se moze zajedno..
Nego upravo to stranci su ključ kod nas inace bi bilo identicno kod nas kao i kod njih mi vamo vi tamo i ne prelazi..
Naravno da sam ja svjestan da tu nema razlike mrzimo jedni druge isto.
Ma ljudi k'o ljudi sve dok ne upoznaš lice u lice ne shvataš da se moze zajedno..
Nego upravo to stranci su ključ kod nas inace bi bilo identicno kod nas kao i kod njih mi vamo vi tamo i ne prelazi..
Naravno da sam ja svjestan da tu nema razlike mrzimo jedni druge isto.
Ma ipak je to malo kompleksnije, ovdje smo mi ipak svi prihvatili da živimo zajedno i da postoji i taj drugi i treći, a Armencima i Azerima je pitanje Karabaha rješivo samo ako nema ovih drugih. Možda se nakon ovog rata stvari promijene. Također, taj duh, ili ideja da umreš za domovinu je i dalje veoma cijenjena kod Azera i Armenaca, posebno kod Armenaca, pa se taj oblik umiranja na Kavkazu i ne shvaća kao tragedija. Kod nas je ta ideja napuštena i cijenjena je manje-više samo među radikalnijim nacionalnističkim strankama. Tj, ta ideja da umreš za domovinu. Da pitaš običnog momka, mlađeg, bi li se borio ili umro za neki od naroda u BiH, vjerojatno bi te poslao u pm.
kad vec imamo prirodne ljepote da pokažemo malo i oslobodilacku stranu
evo i azerske 10 udarnicko-pusacke brigade hahahaha
Samrica. Nažalost, i ona je, ni kriva ni dužna bila dio Karabah skandala 2016. godine na Eurosongu kada su izbili prvi pravi sukobi tamo nakon potpisivanja primirja. I to svega par mjeseci prije Eurosonga pa su i Armenci i Azeri maksimalno koristili medijski prostor za to. Armenci su čak došli s karabaškom zastavom pa je i tu izbio skandal jer je ta zastava bila taman prije Eurosonga zabranjena za isticanje u areni.
A i Armenci poslali Ivetu Makuchyan. Dali smo bodove i jednoj i drugoj.