Papanluk na automobilima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
DonieBrasco

#14876 Re: Papanluk na automobilima

Post by DonieBrasco »

Kakvi su ovo ljudi ?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#14877 Re: Papanluk na automobilima

Post by bitanga_sa_otesa »

degenerici
Laplace

#14878 Re: Papanluk na automobilima

Post by Laplace »

citroen xm wrote: 04/11/2020 16:40 Moj je farban u šupi i naravno loše ofarban, ali tada su postojali razlozi za to. Sledeće farbanje za par godina će biti temeljnije.

Da se ne lažemo, većina radi ovako i većina su priučeni lakireri. Pratim jednog lakirera na instagramu, znam ga i lično. Ne postoji auto koje je farbao a da je skinuo šteke, svjetla i lajsne... E to je karina. Neki dan izbacio slike, farbao skoro čitavo auto, a na gepeku mu ostalo ono fabričko spužvasto ljepilo kojim su zalijepljene oznake modela i motora. :run:

Da čovjek samo varba pregažene dvice da se kotrljaju još 3-4 godine, ja bi razumio. Ali liku dovoze auta ozbiljnih vrijednosti za naše prilike. :skoljka:
Da je to samo kod lakirera, ni pola muke. Kod većine zanimanja na Balkanu je to tako.
jelleMania

#14879 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

A kako se postaje laker ...ides u skolu za lakere pa na fax sta ? ... cuj priuceni :lol: jok et doktorirali lakerstvo
basicm

#14880 Re: Papanluk na automobilima

Post by basicm »

mk ultra wrote: 04/11/2020 19:47 Image

Mačkom :mrgreen:
Zivom mackom.
CikCikCikPogodi

#14881 Re: Papanluk na automobilima

Post by CikCikCikPogodi »

Image
tempuser

#14882 Re: Papanluk na automobilima

Post by tempuser »

jelleMania wrote: 05/11/2020 10:22 A kako se postaje laker ...ides u skolu za lakere pa na fax sta ? ... cuj priuceni :lol: jok et doktorirali lakerstvo
Kako se postaje pručeni lakirer?
Ev' 'vako...Maloprije u prodavnici boja i lakova neki trkačoiodni lik kupuje temeljnu, neku flouroscentno žutu bazu i 2-komponentni lak (mislim za felge ili tako nešto) i pita za savjet prodavca. Prodavac, koji je opet lik koje ga znam 30 god i koji nikad ništa nije ofarbao, mu savjetuje koliko mora čekati između dvije ruke, koliko između slojeva, koju diznu da koristi itd... Elem trkačoid je ušao u prodanicu kao neuk, a izašao kao lakirer koji će svoja zanja prenositi drugima...
Kako se postaje pravi lakirer?
Upišeš ŠMZ ili Školu metalskih zanimanja III stepen smjer KV autolimar, pa u toku školovanja ideš na praksu u radionice gdje malo meteš i čistiš radionicu, slažeš alat, pereš auta dok gledaš, slušaš i po potrebi pitaš kako se limarija popravlja i lakira, malo vježbaš na starim dijelovima itd. Kad se jednom zaposliš onda te majstor uči i daje ti stvari od jednostavnijih (apcigovanje, zaštita, poliranje isl) do složenijih da radiš s bojama, špricama, komorom itd.
jelleMania

#14883 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

tempuser wrote: 05/11/2020 11:08
jelleMania wrote: 05/11/2020 10:22 A kako se postaje laker ...ides u skolu za lakere pa na fax sta ? ... cuj priuceni :lol: jok et doktorirali lakerstvo
Ev' 'vako...Maloprije u prodavnici boja i lakova neki trkačoiodni lik kupuje temeljnu, neku flouroscentno žutu bazu i 2-komponentni lak (mislim za felge ili tako nešto) i pita za savjet prodavca. Prodavac, koji je opet lik koje ga znam 30 god i koji nikad ništa nije ofarbao, mu savjetuje koliko mora čekati između dvije ruke, koliko između slojeva, koju diznu da koristi itd... Elem trkačoid je ušao u prodanicu kao neuk, a izašao kao lakirer koji će svoja zanja prenositi drugima...
Upišeš ŠMZ ili Školu metalskih zanimanja III stepen smjer KV autolimar, pa u toku školovanja ideš na praksu u radionice gdje malo meteš i čistiš radionicu, slažeš alat, pereš auta dok gledaš, slušaš i po potrebi pitaš kako se limarija popravlja i lakira, malo vježbaš na starim dijelovima itd. Kad se jednom zaposliš onda te majstor uči i daje ti stvari od jednostavnijih (apcigovanje, zaštita, poliranje isl) do složenijih da radiš s bojama, špricama, komorom itd.
A djaba ti praksa ako te posalju kod trkacoida jelle :mrgreen: on ce te opet priucit pogresno , elem to je vise do tebe citas , raspitujes se , vjezbas dok ne skontas kako ide sve to ....uglavnom svi su priuceni ... nea skole da te uci kako ces biti laker , mozda u Sarajevu ima nesto slicno tome , al u ostalim gradovima nemas tog zanata sigurno ...
tempuser

#14884 Re: Papanluk na automobilima

Post by tempuser »

jelleMania wrote: 05/11/2020 11:18
tempuser wrote: 05/11/2020 11:08
A djaba ti praksa ako te posalju kod trkacoida jelle :mrgreen: on ce te opet priucit pogresno , elem to je vise do tebe citas , raspitujes se , vjezbas dok ne skontas kako ide sve to ....uglavnom svi su priuceni ... nea skole da te uci kako ces biti laker , mozda u Sarajevu ima nesto slicno tome , al u ostalim gradovima nemas tog zanata sigurno ...
Škola te neće poslati kor trkačoida ne brini... Trkačoid nema registrovan obrt, on farba na trotoaru, šupi ili kakvom sličnom smetljarniku.
Tačno je da ti je džaba škola ako nećeš da učiš, jednako kao škola nije presudna ako hoćeš da učiš, ali u školi ćeš nešto morati naučiti o tome i u svakom slušaju postoji razlika između školovanog i pručenog lakirera.
jelleMania

#14885 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

A cek ko ima reg. obrt on je pod must majstor jel? ...daj ba pa ja znam 5 lakera koji nisu registrovani , a rade bolje od ovih registrovanih ... i taj registrovani s komorom s svim je priuceni ... sve je do majstora i koliko se posveti poslu prije svega ... nije to nuklearna fizika ...
tempuser

#14886 Re: Papanluk na automobilima

Post by tempuser »

jelleMania wrote: 05/11/2020 11:30 A cek ko ima reg. obrt on je pod must majstor jel? ...daj ba pa ja znam 5 lakera koji nisu registrovani , a rade bolje od ovih registrovanih ... i taj registrovani s komorom s svim je priuceni ... sve je do majstora i koliko se posveti poslu prije svega ... nije to nuklearna fizika ...
Po zakonu ne možeš registrovati obrt bez odgovarajuće škole.
Nema potrebe da otkrivaš toplu vodu i da se vadiš jer si pogrešno predpostavio da za lakirera ne postoji škola i da su svi priučeni.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#14887 Re: Papanluk na automobilima

Post by Evolution_IV »

i ja citam i ne vjerujem,cuj nema skola :lol:

sta je onda ovo http://ssskskola.edu.ba/?cat=42
jelleMania

#14888 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

tempuser wrote: 05/11/2020 11:41
jelleMania wrote: 05/11/2020 11:30 A cek ko ima reg. obrt on je pod must majstor jel? ...daj ba pa ja znam 5 lakera koji nisu registrovani , a rade bolje od ovih registrovanih ... i taj registrovani s komorom s svim je priuceni ... sve je do majstora i koliko se posveti poslu prije svega ... nije to nuklearna fizika ...
Nema potrebe da otkrivaš toplu vodu i da se vadiš jer si pogrešno predpostavio da za lakirera ne postoji škola i da su svi priučeni.
A tesko kod kod nas kupit skolu ...pogotovo zanat :lol:
jelleMania

#14889 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

Evolution_IV wrote: 05/11/2020 11:52 i ja citam i ne vjerujem,cuj nema skola :lol:

Ja ti kazem imas u Sarajevu ....u Zenici ev npr nemas to zanimanje da ucis

http://szskola.com.ba/zanimanja.html
jelleMania

#14890 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

jelleMania wrote: 05/11/2020 12:01
Evolution_IV wrote: 05/11/2020 11:52 i ja citam i ne vjerujem,cuj nema skola :lol:

Ja ti kazem imas u Sarajevu ....u Zenici ev npr nemas to zanimanje da ucis i sugurno u jos vise od 70 % Federacije

citroen xm

#14891 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Na ovom forumu treba uvesti i crtanje pored teksta. Nekima očigledno nije dovoljno napisati da bi shvatili, a i pretjerano bukvalno shvataju.

Kada rekoh priučeni nisam mislio na to ima li školu ili nema, već na to da je počeo raditi samostalno ali nije ni blizu savladao zanat iz ovih ili onih razloga.
Laplace

#14892 Re: Papanluk na automobilima

Post by Laplace »

tempuser wrote: 05/11/2020 11:41
I onda kažu tempuser tvrdoglavc, tempuser neće da prizna da nije u pravu, tempuser 'vaki, tempuser 'naki.
NediM17

#14893 Re: Papanluk na automobilima

Post by NediM17 »

Pravilo 1. "Tempuser je uvijek u pravu"
Pravilo 2. "Ako tempuser nije u pravu postupiti po pravilu 1." :izet:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14894 Re: Papanluk na automobilima

Post by konektovan »

:lol:
tempuser

#14895 Re: Papanluk na automobilima

Post by tempuser »

Ako ćemo tako u Visokom nema Medicinskog fakulteta pa jel znači da su tamo sve priučeni doktori? :lol:
jelleMania

#14896 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

tempuser wrote: 05/11/2020 13:54

Ako ćemo tako u Visokom nema Medicinskog fakulteta pa jel znači da su tamo sve priučeni doktori? :lol:
Aj ne lupaj ... jedno je ici na fakultet za takve profesije , a drugo je ici npr iz Zenice u Sarajevo da bi zavrsio srednju skolu za lakera :lol: ...kad mozes istu kupit za 1500 km da se pojavis dva puta
Juka Jebach

#14897 Re: Papanluk na automobilima

Post by Juka Jebach »

fazon je sto ce se ta srednja u Sarajevu vise isplatiti nego ta od 1500, naucit ces kako treba a ne ovako zaposlit se kod nekoga ili sam poceti lakirati i haj sto ce sebe ebat, nego ce i sve koji dodu kod njega. drugo je ako ovaj sto kupi diplomu ima iskustva i ucio ga je pravi majstor zanata ali malo toga ima.
tempuser

#14898 Re: Papanluk na automobilima

Post by tempuser »

jelleMania wrote: 05/11/2020 13:56
tempuser wrote: 05/11/2020 13:54

Aj ne lupaj ... jedno je ici na fakultet za takve profesije , a drugo je ici npr iz Zenice u Sarajevo da bi zavrsio srednju skolu za lakera :lol: ...kad mozes istu kupit za 1500 km da se pojavis dva puta
Po toj logici oni sa sela ne bi trebali ići dalje od sednje škole?! Đeš putovat’ rad’ zanata?! :-)
Nije majka Muju karala što je kock’o neg’ što se vadio! :D
jelleMania

#14899 Re: Papanluk na automobilima

Post by jelleMania »

Juka Jebach wrote: 05/11/2020 14:05 fazon je sto ce se ta srednja u Sarajevu vise isplatiti nego ta od 1500, naucit ces kako treba a ne ovako zaposlit se kod nekoga ili sam poceti lakirati i haj sto ce sebe ebat, nego ce i sve koji dodu kod njega. drugo je ako ovaj sto kupi diplomu ima iskustva i ucio ga je pravi majstor zanata ali malo toga ima.
Problem je sto je to zanat i mozes naucit ako hoces i ako te interesuje i bez skole ...jbt nije nuklearna fizika da razdvajas atome da skola nesto znaci ..kao ono ako si isao za lakera po defultu si majstor ... Svasta... Samo vi idite tim skolovanim ... Nek vas gule
Juka Jebach

#14900 Re: Papanluk na automobilima

Post by Juka Jebach »

jelleMania wrote: 05/11/2020 14:13
Juka Jebach wrote: 05/11/2020 14:05 fazon je sto ce se ta srednja u Sarajevu vise isplatiti nego ta od 1500, naucit ces kako treba a ne ovako zaposlit se kod nekoga ili sam poceti lakirati i haj sto ce sebe ebat, nego ce i sve koji dodu kod njega. drugo je ako ovaj sto kupi diplomu ima iskustva i ucio ga je pravi majstor zanata ali malo toga ima.
Problem je sto je to zanat i mozes naucit ako hoces i ako te interesuje i bez skole ...jbt nije nuklearna fizika da razdvajas atome da skola nesto znaci ..kao ono ako si isao za lakera po defultu si majstor ... Svasta... Samo vi idite tim skolovanim ... Nek vas gule
Nisi majstor ali lakse i jeftinije je nauciti u skoli nego kao samovuk neki, zasto: zato sto u skoli ces uciti sta se stavlja prije lakiranja, da se treba podloga ocistit, ispraviti, da se treba primer staviti... A ovako ako sam pocnes bez ikakvog iskustva bez icega skuplje ispadne, mozda ti to ne gledas al razmisli da ti sada bez ikakvog iskustva pocnes raditi kao vozac kamiona labudicu, logicno da ce ti duze trebati da skontas kako sta radi, koliko ces puta sjebati kamio, ili da li ces udariti/zgaziti nekoga ili nesto.
Post Reply