Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- sparky
#42252 Re: Automobilizam - All about
Dobar saksonijus. Prije nekih 10 godina je limun bio bas fora. Autic sa kojim sam mozda i najvise uzivao. Malo brzo žuto. Rijetko koja patrola nije pokazala palicu 
Reminder:
zvao sam te da pitam zasto nece da se okrene pod rucnom.
Reminder:
-
LikeLike
#42253 Re: Automobilizam - All about
Kad sam prvo auto kupovao otisao da gledam ovakvog Saxa samo plavi. Savrseno izgledao, sve top, ali kad je majstor pregledao, kaze sav zguzvan, 99% prevrtan 
- bitanga_sa_otesa
-
citroen xm
#42255 Re: Automobilizam - All about
Joj kako mu boja dobro stoji, uffff
Saxo VTS i obični su nebo i zemlja.
- sparky
#42256 Re: Automobilizam - All about
Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.tempuser wrote: ↑04/11/2020 09:27Da razjasnimo stvari olo lagodne vožnje...sparky wrote: ↑04/11/2020 08:53 Slazem se sa Privkor u potpunosti oko kupovine i prodaje. Oni sto nesto plate pa poklone nisu trgovci nego dobrotvori.
Meni je bas drago kad vidim da neko jos uvijek kupuje ta auta i drago mi je kad vidim ili cujem za neki ocuvan auto jer je postalo rijetkost.
Za ovu pricu o lagodnim voznjama sto ste razvezali, samo bih upitao gdje to na magistralnim putevima vozilo sa 60-70ks smeta na putu? U nasoj zemlji je takva konfiguracija puteva da su na 80% pravaca ogranicenja do 60km/h. Smeta vozac koji ne zna, ne smije, ne moze ili nece da vozi po ogranicenju. Auto ako je ispravno, sigurno moze. Slazem se i nerviraju me vozaci turbo dizela koji zaborave da im auto od 100ks ipak nije poletno u petoj/sestoj brzini na pojedinim dijelovima puta, pa dok se sjete, prođe isprekidana a iza njih ostane oblak dima. Da ne bude zabune vozim i sam takvo auto, ali kad mu je neko smislio i ugradio taj mjenjac onda ga i koristim. Tri auta koja vozim imaju potpuno razlicite karakteristike, dizel, turbo dizel i benzinac. Razlika je po cca 100ks. Na istim relacijama u nekom normalnom tempu vremenski su zanemarljive razlike. Osjecaj sigurnosti je nesto drugo i ukupan dojam ne spominjem. Naravno da je ugodnije voziti auto od 240ks nego auto od 60ks ali za normalnu upotrebu i put od tacke a do tacke b je nebitno. Sva ta novija auta imaju bar neku osnovnu opremu da putovanje cine ugodnim. Ostalo je preseravanje i nabijanje cijene.
Posto nazalost nijedno od ta tri auta nije zastava, a Bitanga ce da nas podavi ko macice jer seremo po temi. Over and out![]()
Ne pričamo o hobi vožnji oldtimera kad biraš gdje ćeš i kad da voziš nego svakodnevnoj vožnji. Smeta u BiH, tačno je da su 80% puteva magistrala sa ograničenjem 60-80, ali isto tako tačno da bar 2/3 tih magistralnih putea prolazi preko uspona i prevoja gdje je vožnja underpowered auta sve samo lagodna.
Koliko znam ne živiš u BiH pa si možda malo zaboravio kako to izgleda, ali sljedeći put kad dođeš provozaj se tim autom od 60 KS do Tuzle ili preko Romanije, Komara itd pa kad zapneš za jednog koji guzelja četeres' uzbrdo, a ti nemaš kuveta da ga pretekneš, sve će ti sve biti jasno. Ne radi se o vožnji od A do B, to možeš i s 23 KS u tetrapaku, nego o lagodnoj vožnji.
Prije 10 dana sam bas tim vozilom vozio od Banjaluke preko Jajca do Sarajeva nisam imao problema. Povratak je bio Sarajevo-Živinice-Tuzla-Brčko i dalje autoput.Naravno da nije isto preteci nekoga sa 60ks i sa 150ks, ali nije ni nemoguca misija. Taj auto imam vec 7 godina i znam bukvalno sta moze i sta ne moze. Samo kazem da ne treba biti iskljuciv po tom pitanju. Svakako ne treba petljati ni hobi voznju sa potrebom, ali stojim iza toga da svako auto sa 60ks moze ispuniti makar minimum uslova da ne ometa saobracaj na nasim cestama.
-
Me_again
#42257 Re: Automobilizam - All about
Realno. Podržavam svaku riječ.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04
Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
Prije 10 dana sam bas tim vozilom vozio od Banjaluke preko Jajca do Sarajeva nisam imao problema. Povratak je bio Sarajevo-Živinice-Tuzla-Brčko i dalje autoput.Naravno da nije isto preteci nekoga sa 60ks i sa 150ks, ali nije ni nemoguca misija. Taj auto imam vec 7 godina i znam bukvalno sta moze i sta ne moze. Samo kazem da ne treba biti iskljuciv po tom pitanju. Svakako ne treba petljati ni hobi voznju sa potrebom, ali stojim iza toga da svako auto sa 60ks moze ispuniti makar minimum uslova da ne ometa saobracaj na nasim cestama.
Uz uslov da vozač nije išao u online autoškolu, a ovdje ih je večina takvih, izgleda. Ispred svog vremena
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#42258 Re: Automobilizam - All about
ja sa ovim preticao sve ko i sa 2x jacom mazdom
samo treba dobra procjena i ne bit budaletina u voznji..

motor moze u ruksak stat
PS.noge su mi klecale dok sam preticao šticare uz romaniju,jebo majku nikad ih proc,dzaba 2. brzina i gas

motor moze u ruksak stat
PS.noge su mi klecale dok sam preticao šticare uz romaniju,jebo majku nikad ih proc,dzaba 2. brzina i gas
-
Me_again
#42259 Re: Automobilizam - All about
Samo dobri zaleti pred preticanjeEvolution_IV wrote: ↑04/11/2020 17:29 ja sa ovim preticao sve ko i sa 2x jacom mazdom![]()
motor moze u ruksak stat
PS.noge su mi klecale dok sam preticao šticare uz romaniju,jebo majku nikad ih proc,dzaba 2. brzina i gas![]()
- bitanga_sa_otesa
#42260 Re: Automobilizam - All about
realno na nasim prostorima ima 70% degenerika koji ne znaju voziti/neznaju vladati vozilom.Me_again wrote: ↑04/11/2020 17:23Realno. Podržavam svaku riječ.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04
Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
Uz uslov da vozač nije išao u online autoškolu, a ovdje ih je večina takvih, izgleda. Ispred svog vremena![]()
ne znaju se drzati svoje trake,dalje ne trebamo ici u diskusiju uopste...
-
tempuser
#42261 Re: Automobilizam - All about
Niko nije isključiv. Naravno da nije nemoguća misija, i sa 23k KS ćeš ispuniti minimum uslova, doći od A do B, ali u vremenu kad su savremeni dostavnjaci u prosjeku brži od auta od 60 KS, to nije nikakva lagoda kako se pokušava prodati, nego puno zahtjevnija vožnja nego da voziš savremeniji i jači auto.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04 Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
20 godina sam vozio privatno TD-a, uporedo s tim vozio i i još uvijek vozim starog nejakog benzinca, srednje starog nejakog benzinca i novijeg nejakog benzinca (svi 75-80 KS), danas vozim novijeg turbo benzinca, znači iz 1. ruke sagledao stvar is svih uglova tako da mi niko ne može prodavati bajke u ladognoj svakodnevnoj vožnji u tehnički prevaziđenim autima i priču da sam idiot ili loš vozač zato što mi je lakše preteći auto ako imam 250 umjesto 120 Nm, pogotovo ne neko ko posmatra stvari isključivo iz jedne perspektive.
Last edited by tempuser on 04/11/2020 18:16, edited 1 time in total.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#42263 Re: Automobilizam - All about
Ima li neki fazon kako se izboriti sa bolom u leđima od vožnje? 
-
LikeLike
#42264 Re: Automobilizam - All about
Ne postoji ugodna voznja u slabom autu. Vozio sam Pezoa 207 1.4 benzin 75 konjskih snaga i vjeruj da sam bio izmrcvaren poslije svakog malo duzeg puta.tempuser wrote: ↑04/11/2020 17:43Niko nije isključiv. Naravno da nije nemoguća misija, i sa 23k KS ćeš ispuniti minimum uslova, doći od A do B, ali u vremenu kad su savremeni dostavnjaci u prosjeku brži od auta od 60 KS, to nije nikakva lagoda kako se pokušava prodati, nego puno zahtjevnija vožnja nego da voziš savremeniji i jači auto.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04 Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
20 godina sam vozio privatno TD-a, uporedo s tim vozio i i još uvijek vozim starog nejakog benzinca, srednje starog nejakog benzinca i novijeg nejakog benzinca (svi 75-80 KS), danas vozim novijeg turbo benzinca, znači iz 1. ruke sagledao stvar is svih uglova tako da mi niko ne može prodavati bajke u ladognoj svakodnevnoj vožnji u tehnički prevaziđenim autima i priču da sam idiot ili loš vozač zato što mi je lakše preteći auto ako imam 250 umjesto 120 Nm, pogotovo ne neko ko posmatra stvari isključivo iz jedne perspektive.
- Evolution_IV
#42265 Re: Automobilizam - All about
@mk ultra
ima,razduzis daciu
salim se,probaj ovaj jastuk za lumbalnu potporu leĐa :

http://bauerfeind.ba/kategorija-proizvo ... i-nasloni/
ima,razduzis daciu
salim se,probaj ovaj jastuk za lumbalnu potporu leĐa :

http://bauerfeind.ba/kategorija-proizvo ... i-nasloni/
- mk ultra
#42266 Re: Automobilizam - All about
Ma jebem joj mater, drugi put u 6mj ne mogu da se savijem...
Jucer u lukavcu morao stati nisam mogao kvacilo da pritisnem dok me nije popustilo, a sjediste namjestiti nema sanse, primaknem se, namjestim pod 90, al ne ide jbt...
Ko fol ima prostora a sjedista plitka, kad sjednem ima 15cm do koljena
Od toga koljena bole
Desna peta od gasa
Jucer u lukavcu morao stati nisam mogao kvacilo da pritisnem dok me nije popustilo, a sjediste namjestiti nema sanse, primaknem se, namjestim pod 90, al ne ide jbt...
Ko fol ima prostora a sjedista plitka, kad sjednem ima 15cm do koljena
Od toga koljena bole
Desna peta od gasa
- Evolution_IV
#42267 Re: Automobilizam - All about
katastrofa
,ja sam se kocio i u dusteru,a mladji sam skoro duplo od tebe 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#42268 Re: Automobilizam - All about
Nisi puno mladji, i nas je mk ultraš iznenadio svojim godinama.Evolution_IV wrote: ↑04/11/2020 18:53 katastrofa,ja sam se kocio i u dusteru,a mladji sam skoro duplo od tebe
![]()
- sparky
#42269 Re: Automobilizam - All about
Vecinu stvari koje pisem su iz prve ruke. Ja ne znam kako je voziti avion ili konjska kola. Pricam o autima koja posjedujem ili sam koristio duze vrijeme. Auta koja sam vozio od 500 metara do 10 kilometara ne spominjem jer je to premalo da bi nesto tvrdio. Spominjes dostavna vozila i to je ok. Ja nisam rekao nigdje da si brz ili brzi sa slabim autom. Samo tvrdim da ispravan auto kojim upravlja uredan vozac ne smeta na cesti i da mu drugi ne smetaju. Zasto bi ja preticao nekoga uz Komar ko vozi 70, ako znamo kakva je gore cesta. Svi koji idu ispod 50 nisu problem. Na autoputu taj auto mora ici 130-140 ili je leš. Udobnost i lagodnost su individualni osjecaj. Znam ljude koji se umore nakon 200km u limuzini vise srednje klase, vrlo potentnog motora sa svim mogucim olaksicama, a isto tako imao sam saputnike koji su prezadovoljni i u malom gradskog autu sa nejakim dizelskim motorom. Meni licno kao vozacu uvijek fali snage, ali sam dovoljno zreo da se prilagodim autu.tempuser wrote: ↑04/11/2020 17:43Niko nije isključiv. Naravno da nije nemoguća misija, i sa 23k KS ćeš ispuniti minimum uslova, doći od A do B, ali u vremenu kad su savremeni dostavnjaci u prosjeku brži od auta od 60 KS, to nije nikakva lagoda kako se pokušava prodati, nego puno zahtjevnija vožnja nego da voziš savremeniji i jači auto.sparky wrote: ↑04/11/2020 17:04 Da se prebacimo sa one teme. Bezveze cemo je zatrpavati a ova mi se cini kao prava.
- sparky
#42270 Re: Automobilizam - All about
To nema veze sa snagom motora. Ima veze sa tim sto je to auto namijenjen za kratke relacije. Moguce da i ti nisi u vozackoj formi, ali to sto ima 75ks ne igra nikakvu ulogu. Ne znam sta ti znaci duza voznja, meni npr sve ispod 300-400 kilometara je sasvim ok.LikeLike
Ne postoji ugodna voznja u slabom autu. Vozio sam Pezoa 207 1.4 benzin 75 konjskih snaga i vjeruj da sam bio izmrcvaren poslije svakog malo duzeg puta.
Last edited by sparky on 04/11/2020 19:46, edited 1 time in total.
-
530i
#42271 Re: Automobilizam - All about
Malo auto sa SDI motorom nije ni približno sporo kao kombi 1.6 ili 1.9 dizel...t3 i t4. Oni su u klasi natovarenih kamiona.
- bitanga_sa_otesa
-
Me_again
#42273 Re: Automobilizam - All about
Ja sam sa tim istim motorom ali u P 206 u jednom danu otišao do Skadra u Albaniji i vratio se u Sa. Jesam bio umoran, naravno, ali baš i nisam bio slomljen. Ovo su neka raja što su u svili rasla, izgleda.sparky wrote: ↑04/11/2020 19:44To nema veze sa snagom motora. Ima veze sa tim sto je to auto namijenjen za kratke relacije. Moguce da i ti nisi u vozackoj formi, ali to sto ima 75ks ne igra nikakvu ulogu. Ne znam sta ti znaci duza voznja, meni npr sve ispod 300-400 kilometara je sasvim ok.LikeLike
Ne postoji ugodna voznja u slabom autu. Vozio sam Pezoa 207 1.4 benzin 75 konjskih snaga i vjeruj da sam bio izmrcvaren poslije svakog malo duzeg puta.
- mk ultra
#42274 Re: Automobilizam - All about
Nije problem u danu, problem je kad je svaki dan 300-400 u takvom autu
Meni je redovno jednom u mjesec/dva Sa-Bihac-Cazin-Bos.Krupa-Sanski Most-Sarajevo (760km), ili Sarajevo - Petrovac - Ključ - Glamoč - Sarajevo (cca 650km) sve na 1 dan, ali kad zareda jos u TZ sedmicno, Posusje, Široki, Bijaca (380km), onda krene da boli...
Meni je redovno jednom u mjesec/dva Sa-Bihac-Cazin-Bos.Krupa-Sanski Most-Sarajevo (760km), ili Sarajevo - Petrovac - Ključ - Glamoč - Sarajevo (cca 650km) sve na 1 dan, ali kad zareda jos u TZ sedmicno, Posusje, Široki, Bijaca (380km), onda krene da boli...
-
Me_again
#42275 Re: Automobilizam - All about
Ne brini, otpašče ti leđa samamk ultra wrote: ↑04/11/2020 20:30 Nije problem u danu, problem je kad je svaki dan 300-400 u takvom autu![]()
Meni je redovno jednom u mjesec/dva Sa-Bihac-Cazin-Bos.Krupa-Sanski Most-Sarajevo (760km), ili Sarajevo - Petrovac - Ključ - Glamoč - Sarajevo (cca 650km) sve na 1 dan, ali kad zareda jos u TZ sedmicno, Posusje, Široki, Bijaca (380km), onda krene da boli...![]()
I ja sam imao problema sa tim, ali malo vježbe čuda čini. Danas mi je problem samo desna noga, zaboli pravo.