BHTelecom All About

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
MTV

#73526 Re: BHTelecom All About

Post by MTV »

Hvala ti na odgovoru i objasnjenju.

Ok ovo za rezoluciju i mislio sam da nazalost nema tog infa za ulaznu rezoluciju kanala. Glavna stavka je ipak broj na EPG vodicu al eto on se isto nazalost razlikuje od korisnika do korisnika, mislio sam da ima neka glavna da su svima kanali na istim pozicijama pa za sada ja ne bih pravio listu na tvcl-u.
Mozda da na svoju trenutnu sljedeci put dodas TTX :)
dend

#73527 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Bit ce format i TTX za sledeci put.

Sve je u excelu pa se lako moze poredati ako postoji neka glavna smjernica redoslijeda kanala, kažem kod mene je STB duže vrijeme, nisam mijenjao kanale ali opet ima par razlika kanala kod mene i kod oca na STB, zato bi bio zahvalan da mi neko napise pozicije nekih nasumicnih kanala na MojaTV pa da uporedim sa svojom listom. :thumbup:
darktheme

#73528 Re: BHTelecom All About

Post by darktheme »

Doveli mi priključak za optiku (nisu još uređaje zamijenili) pa me zanimalo kakve pakete nude vezane za optički internet. Imam net flat 10 paket pa kontam jel ih stid takve brzine davati putem optike :D

Nazvao 1444 kaže mi žena da u ponudi ostaju isti paketi i cijene nevezano za infrastrukturu :-) , ali onda mi onako nevoljno promrmlja "maksimalna brzina 25, garantovana 10", šta god to značilo. Ona mi baš i nije znala dalje objasniti s obzirom da tvrdi da ovisi od parice, a pričamo o optici. :D
kakaljin

#73529 Re: BHTelecom All About

Post by kakaljin »

darktheme wrote: 03/11/2020 21:21 Doveli mi priključak za optiku (nisu još uređaje zamijenili) pa me zanimalo kakve pakete nude vezane za optički internet. Imam net flat 10 paket pa kontam jel ih stid takve brzine davati putem optike :D

Nazvao 1444 kaže mi žena da u ponudi ostaju isti paketi i cijene nevezano za infrastrukturu :-) , ali onda mi onako nevoljno promrmlja "maksimalna brzina 25, garantovana 10", šta god to značilo. Ona mi baš i nije znala dalje objasniti s obzirom da tvrdi da ovisi od parice, a pričamo o optici. :D
Mozes uzeti bilo koji paket odavde kada ti uvedu optiku

http://www.mojatv.ba/net-paket.html
sencobih

#73530 Re: BHTelecom All About

Post by sencobih »

darktheme wrote: 03/11/2020 21:21 Doveli mi priključak za optiku (nisu još uređaje zamijenili) pa me zanimalo kakve pakete nude vezane za optički internet. Imam net flat 10 paket pa kontam jel ih stid takve brzine davati putem optike :D

Nema posebnih paketa za optiku, nego mogu ti preko optike priključiti koji god zelis paket , naravno ako imas para i ako ti treba.
Bosanac sa dna kace

#73531 Re: BHTelecom All About

Post by Bosanac sa dna kace »

ing-ecc wrote: 03/11/2020 12:00 Ako Dodo dozvoli bice i novih BS :D
A gdje provjerim kolko mi giga ostalo od onih 100?
I lista kanala na kablovskoj mi ne godi baš, može'l se to malo korigovati ako se odlučim na ugovor?
dend

#73532 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Nema posebnih paketa za optiku. Ogromna je prednost sto mozes bilo koji paket izabrati i biti 100% siguran da ce ti to biti isporuceno.

http://www.mojatv.ba/net-paket.html
Best buy opcija je MojaTV Net 3 gdje je internet 300/40 ( 71KM )
+ dobijes taj jedan STB sa dodatnim TV paketima:
HD Paket ( Arene HD + 30tak dodatnih HD kanala )
Pink + ( pinkovi neki )
HBO Premium ( 3xHBO,2xCinemax, Timeshift na kanalima 7 dana, HBO OD, HBO GO na 2 uređaja )

Imaš i naravno brže internete samo sto su skuplji
MojaTV Net 6 - 500/100 ( 111KM )
MojaTV Net 7 - 1000/200 ( 161KM )

bhT fiksni internet je skup ( van paketa )
Tornjo1

#73533 Re: BHTelecom All About

Post by Tornjo1 »

Sta ovo znaci 50/8
jel mozes dobit max? 50mbps download i maximalno 8mbps uploada? ili cak je moguce da ni to ne dobijes zavisi li od cega?
dend

#73534 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Tornjo1 wrote: 03/11/2020 23:53 Sta ovo znaci 50/8
jel mozes dobit max? 50mbps download i maximalno 8mbps uploada? ili cak je moguce da ni to ne dobijes zavisi li od cega?
Zavisi od tehnicke mogucnosti.
Ako si do 1.5km od centrale odakle ti dolazi signal moze 50/8 bez problema. Takodje novije zgrade gdje je FTTB bez problema. I naravno FTTH ili akovima optika na lokaciji.

Tamo gdje tehnicke mogucnosti nisu moguce za 50/8, pusta se 30/8.

Sve brzine kod bhT se isporucuju najmanje od 60% deklarisane.
ing-ecc

#73535 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

Uzmes 100 Mb simetricno :mrgreen: i jos budes provajder u mahali :)
ing-ecc

#73536 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

Bosanac sa dna kace wrote: 03/11/2020 21:55
I lista kanala na kablovskoj mi ne godi baš, može'l se to malo korigovati ako se odlučim na ugovor?
Imas onaj broj 54x-xxx i na Help D provjeris stanje po broju :D
Kanale sam sebi porazbacas po zelji.
Bosanac sa dna kace

#73537 Re: BHTelecom All About

Post by Bosanac sa dna kace »

ing-ecc wrote: 04/11/2020 07:37
Bosanac sa dna kace wrote: 03/11/2020 21:55
Imas onaj broj 54x-xxx i na Help D provjeris stanje po broju :D
Kanale sam sebi porazbacas po zelji.
Ha, ðe, koji broj? 🙂
Ma nije raspored kanala nego meni fale neki kanali kojih ima inače u svim paketima kablovske tipa BBC world, CNN... Ne treba meni ni jedan kanal iz Pink paketa... Koji će mi ðavo Zvêzde Granda..
samired

#73538 Re: BHTelecom All About

Post by samired »

dend wrote: 04/11/2020 00:46
Ako si do 1.5km od centrale odakle ti dolazi signal moze 50/8 bez problema. Takodje novije zgrade gdje je FTTB bez problema. I naravno FTTH ili akovima optika na lokaciji.

U tvojim snovima.
Na 850 metara jedva izvlačilo oko 30/4.
Tako nemaj obmanjivati ljude.
Na 1500 metara ako bude imao i 15/2 je premija.
dend

#73539 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

samired wrote: 04/11/2020 08:33

U tvojim snovima.
Ja sam na nekih 800m i maksimala na liniji mi je 80mbps, VDSl2, nikakva obmana. Nisam u teskoj selendri pa nikad nije kablo presjeceno od centrale do mene, takodje mreza je uradjena prije oko 12-13g.

Na kraju krajeva, nije samo udaljenost glavni faktor za maksimalnu brzinu jer ima tu dosta faktora ,ali je dobar generalni indikator.
ing-ecc

#73540 Re: BHTelecom All About

Post by ing-ecc »

U tvojim snovima.
postoji drugi tehnički problem zbog kojeg nije bila veća brzina ali nije ograničenje brzine zbog dužine parice :mrgreen:
allem_77

#73541 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

ing-ecc wrote: 04/11/2020 10:33

U tvojim snovima.
postoji drugi tehnički problem zbog kojeg nije bila veća brzina ali nije ograničenje brzine zbog dužine parice :mrgreen:
Image

Da se ovo još malo pojača? :sad: Šta misliš? :D
Ne puca veza. Jučer nestajalo struje, i vidim sada se povećale ove cifre.

Da ne bude Noise Margin ispod 8 i to bi bio maksimum.

Image
dend

#73542 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 04/11/2020 11:14
ing-ecc wrote: 04/11/2020 10:33
U tvojim snovima.
Image

Da se ovo još malo pojača? :sad: Šta misliš? :D
Ne puca veza. Jučer nestajalo struje, i vidim sada se povećale ove cifre.

Da ne bude Noise Margin ispod 8 i to bi bio maksimum.

Image
Prvo riješiti te CRC greške ( loš spoj, korozija na bakru, loš kabl .. ) pa onda probati sa VDSL jer gubitak ti je na samoj granici ( 15db ), dok je 18db neka gornja granica gubitka na liniji ( Line attenuation ). SNR margina odlicna, vjerovatno gubitak pokazuje zbog neke smetnje na liniji ( gore napisao ) :thumbup:
allem_77

#73543 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

dend wrote: 04/11/2020 13:06

Prvo riješiti te CRC greške ( loš spoj, korozija na bakru, loš kabl .. ) pa onda probati sa VDSL jer gubitak ti je na samoj granici ( 15db ), dok je 18db neka gornja granica gubitka na liniji ( Line attenuation ). SNR margina odlicna, vjerovatno gubitak pokazuje zbog neke smetnje na liniji ( gore napisao ) :thumbup:
Kako riješiti te greške? Pisao sam već ranije, dolazili monteri, našli kvar u zemlji i to popravili. Sve spojeve navodno ponovo prespojili, čak i onaj na FTTC, kako su mi prenijeli.

Nisam zadovoljan kako ovaj lokalni monter radi. :-)
Parice mu bile kratke, i on samo odvalio čekićem po ovoj kutiji. Vidi se kako je oštetio žice. Ali mislim da to ne pravi ove greške koje pominješ?

Image

Nemam više volje zivkati i pisati podršci.
Nadam se da će doći konkurencija sa optikom. Već sam čuo neke glasine? A i ja sam im poslao emajl, traže 10-ak korisnika. I tih 10-ak se već našlo, sada je do njih. Ali ja ne vjerujem dok ne počnu razvlačiti optiku po banderama.
dend

#73544 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Provjeri ispod izolir trake da nema hrdje. Najveca je sanse da hrdja se skupi ispod izolir trake jer vlaga dugo ostaje ispod. Ako su imalo zahrdjale, onda skini malo sa zice izolacije i ponovo ih zavezi kako su bile zavezane.

Preporuka je da odes i kupis skochlok ( elektro radnje ) i samo prespoji zice preko njega i mozes biti siguran da tu nikad nece vise zahrdjati. Ne moras traziti posebna klijesta, samo zavezi zicu jednu za drugu i uguraj ih u jednu rupicu i onda obicnim klijestima stisni poklopac sa uhvati zice i da gel izadje. Tako i na drugoj na drugi skochlok.
Spoiler
Show
Image
Nego vidim da ti dvije linije dolaze u kucu? Jel to od prije nesto ili su obje aktivne ?
rusdotokija

#73545 Re: BHTelecom All About

Post by rusdotokija »

Zdravo, koristil neko ovaj 4g internet kao kućni od 100GB mjesecno. Isplatil se kako se je pokazao?
dend

#73546 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 04/11/2020 13:43
dend wrote: 04/11/2020 13:06

Kako riješiti te greške? Pisao sam već ranije, dolazili monteri, našli kvar u zemlji i to popravili. Sve spojeve navodno ponovo prespojili, čak i onaj na FTTC, kako su mi prenijeli.

Nisam zadovoljan kako ovaj lokalni monter radi. :-)
Parice mu bile kratke, i on samo odvalio čekićem po ovoj kutiji. Vidi se kako je oštetio žice. Ali mislim da to ne pravi ove greške koje pominješ?

Image

Nemam više volje zivkati i pisati podršci.
Nadam se da će doći konkurencija sa optikom. Već sam čuo neke glasine? A i ja sam im poslao emajl, traže 10-ak korisnika. I tih 10-ak se već našlo, sada je do njih. Ali ja ne vjerujem dok ne počnu razvlačiti optiku po banderama.
Provjeri ispod izolir trake da nema hrdje. Najveca je sanse da hrdja se skupi ispod izolir trake jer vlaga dugo ostaje ispod. Ako su imalo zahrdjale, onda skini malo sa zice izolacije i ponovo ih zavezi kako su bile zavezane.

Preporuka je da odes i kupis skochlok ( elektro radnje ) i samo prespoji zice preko njega i mozes biti siguran da tu nikad nece vise zahrdjati. Ne moras traziti posebna klijesta, samo zavezi zicu jednu za drugu i uguraj ih u jednu rupicu i onda obicnim klijestima stisni poklopac sa uhvati zice i da gel izadje. Tako i na drugoj na drugi skochlok.
Spoiler
Show
Image
Nego vidim da ti dvije linije dolaze u kucu? Jel to od prije nesto ili su obje aktivne ?

mozes i provjeriti spojeve tako sto ce bukvalno ih dodirnuti i vidjeti da li pada linija, prekida tv itd..
allem_77

#73547 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

dend wrote: 04/11/2020 14:28

Spoiler
Show
Image

mozes i provjeriti spojeve tako sto ce bukvalno ih dodirnuti i vidjeti da li pada linija, prekida tv itd..
Jeste dvije parice. Na jednoj tv, a na drugoj internet.
Sada sam otišao da vidim, i samo što sam dirnuo žice nestade interneta. :D Palio - gasio modem neće da dođe. I onda ponovo izvukao te žice sve vani i dođe internet. Ali vidim da se broj tih greška odmah uduplao.

A drugi monter je kada su popravljali ponovo to sve preradio - nema hrđe.

Image

Image

Image

Znači iz ovog skochlok izađe gel, i faktički to zabetonira.

https://youtu.be/JD8T4yrDaEY
dend

#73548 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

allem_77 wrote: 04/11/2020 15:11
dend wrote: 04/11/2020 14:28

Image

Jeste dvije parice. Na jednoj tv, a na drugoj internet.
Sada sam otišao da vidim, i samo što sam dirnuo žice nestade interneta. :D Palio - gasio modem neće da dođe. I onda ponovo izvukao te žice sve vani i dođe internet. Ali vidim da se broj tih greška odmah uduplao.

A drugi monter je kada su popravljali ponovo to sve preradio - nema hrđe.

Image

Image

Image

Znači iz ovog skochlok izađe gel, i faktički to zabetonira.
Ako prekida na dodir nasao si uzrok. Sad treba samo otkloniti taj problem tu.

Tako je, nije bas zabetonirano ali drzi veoma dobro i gel sprijecava koroziju

Evo kako bi to izgledalo prema mojim ovim opisom, da ulazi na jednu rupicu ,a da obje zavezes prije toga

Image

:thumbup:

Nadji negdje i kupi sebi desetak, ako nisi siguran da ces to uraditi kako treba prijavi na 1444 pa neka monter to spoji preko scothloka, mada nije to neka nauka spojiti.

I na kraju kad se bude pokusavao isprobati vdsl, izmjeriti obje linije i viditi koja daje bolje mjerenje na toj kutiji i poslije toga pokusati preko jedne parice pustiti VDSL sa tv i internetom ,a da druga parica obavezno bude skinuta na centrali da ne pravi pometnju jer to kablo koje izlazi tebi na kutiju nema nikakvu zastitu i nije namjenjeno da se obje parice koriste ( samo plasticni omotac oko parica i jedan alu sloj okolo obje parice )
allem_77

#73549 Re: BHTelecom All About

Post by allem_77 »

dend wrote: 04/11/2020 15:47

Nadji negdje i kupi sebi desetak, ako nisi siguran da ces to uraditi kako treba prijavi na 1444 pa neka monter to spoji preko scothloka, mada nije to neka nauka spojiti.

I na kraju kad se bude pokusavao isprobati vdsl, izmjeriti obje linije i viditi koja daje bolje mjerenje na toj kutiji i poslije toga pokusati preko jedne parice pustiti VDSL sa tv i internetom ,a da druga parica obavezno bude skinuta na centrali da ne pravi pometnju jer to kablo koje izlazi tebi na kutiju nema nikakvu zastitu i nije namjenjeno da se obje parice koriste ( samo plasticni omotac oko parica i jedan alu sloj okolo obje parice )
:D

Već sam ja ranije na ovoj temi sve pisao, samo ti nisi bio tada.
Kod mene sve i jeste išlo preko jedne parice. Dva stb i internet.
Podnio zahtjev za Moja tv full 4
Monter došao i rekao da nema TM za taj paket, ali mi je pustio 25/2
Tada mi je televizija počela štekati, oni su smanjivali brzinu, ali tv i dalje štekao.

Kasnije monter donio dva modema da barem napravi kako je bilo. :D I nije uspio.

Na kraju došao čovjek iz Zenice sa instrumentima, ispitao liniju, našao kvar u zemlji 80 m od kuće. To su napravili i sada je ostalo ovako.

Znači, ne smijem više ni tražiti ništa, jer su imali posla. Traženje kvara, kopanje zemlje...

Ovako je bilo preko vdsl, samo je tada linija bila u kvaru.
I ne znam zašto se ove greške javljaju uglavnom na upload?

Image
dend

#73550 Re: BHTelecom All About

Post by dend »

Aj javi se u pp pa da vidimo da se javis na email telekomu :thumbup:
Locked