USA - Izbori za predsjednika 2020
-
darktheme
#5351 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Topi se prednost u Michiganu.
- refffko
#5352 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Navijam za Bidena, jer su mi jednostavno demokrati blizi, ali po nas je apsulutno svejedno ko ce pobijediti.
- spinel_
-
freelancerBIH
-
convict
#5355 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
kako god ovo zavrsi, ostaje cinjenica da su pollsteri redom fulali uz puno vecu gresku nego na proslim izborima. davali su preko 10% prednosti Bidenu u midwest drzavama, prednost na Floridi i u Ohio...
- ExNihilo
#5356 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Zadnjih 14 ciklusa ko je pobijedio u Ohaju, pobijedio je. 
- astala_vistala
#5357 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Griješiš, izbori u Iranu, Rusiji, Brazilu itd itd nisu bitni i nemaju nikakvu refleksiju na nas ovde, ali izbori u US nas se jako tiču jer sta god tamo da se desi reflektira se i ovde na nas, htjeli mi priznati ili ne mi smo njihov mali Izrael na Balkanu.
- spinel_
#5358 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Na foxu:freelancerBIH wrote: ↑04/11/2020 12:50
Kakve ba 3 milje, mislis 60000 razlike glasova? Ili ja pratim na pogresnom mjestu..?![]()

p.s da mislim 60 milja. Nego hocu da kazem da je bila prednost od 66 milja, a sada je ccc 62 milje....
-
Maxxtro
#5359 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Krenuh jednom na drugoj temi odgovorit, al odustah, pa cu sad ovdje stavit i svaki naredni put zalijepit kad se neko od Trumptarda krene tjesit kako nisu u drustvu mahom nepismenih troglodita.ExNihilo wrote: ↑04/11/2020 09:55 Šta je tačno "naučna zajednica"? To je jedan od onih neodređenih termina koji se i inače koristi da bi se tobože dao kredibilitet određenom stavu, a koji je opsežno korišten od strane demokrata u medijskom ispiranju mozga.
Postoje tek individualni naučnici koji su izrazili svoj politički stav, ali oni svakako nisu i ne mogu biti reprezentativni za cjelokupnu populaciju naučnika, niti postoji bilo kakva zajednica koja bi se oglasila u njihovo ime, a i da postoji zadatak joj ne bi bio političko usmjeravanje.
Al' jebajga, kontam ja, mediji su nam objasnili da su sile dobra za Bidena, a sile zla za Trumpa, pa je jasno gdje naučnici tu spadaju.
Sta je naucna zajednica? Ne postoji naravno neko zvanicno tijelo koje zastupa sve naucnike, ali je itekako moguce pratiti naucni konsenzus. Drugim rijecima, sta vecina ljudi koji imaju pojma o cemu pricaju kazu po nekom pitanju. Pa evo da ti pokusam pribliziti.
- NJEM (new england journal of medicine), sveti gral medicinskih zurnala, je prvi put u svojoj 200+ godisnjoj historiji objavio editorijal u kojem se podrzava jedan predsjednicki kandidat [1]. Mislim da nema potrebe na navodim kojeg.
- The Lancet, mozda drugi najbolji zurnal u svijetu, jet takodjer izasao javno sa podrskom Bidenu i ostrom kritikom Trumpovog (ne)upravljanja pandemijom [2], takodjer prvi put u svojoj skoro 200 godisnjoj historiji.
- Nature, koji nadam se ne moram predstavljat je takodjer izasao sa podrskom BIdenu, ali u tom slucaju podrska nije bez presedana [3].
- Science je izasao sa prvom podrskom predsjednickom kandidatu u 175 godina postojanja i ostrom denuncijom Trumpovih lazi [4], [5].
- Scientific American je prvi put u svojoj 150+ godisnjoj historiji takodjer objavio editorijal podrske Bidenu [6]. Inace, svi ove pobrojane su izuzetno uvazeni, vrhunski naucni casopisi. Rekao bih da ih se ne treba predstavljati i da njihova imena govore sama za sebe, ali se ovdje obracam kultu nepismenog degenerika koji ne zna navesti jednu knjigu koju je u zivotu procitao, pa osjecam da moram naglasiti.
- 81 Nobelovac je potpisao izjavu podrske BIdenu, najveci broj Nobelovaca ikad koji je podrzao jednog predsjednickog kandidata[7].
- 700 ekonomista, ukljucujuci i neke Nobelovce je izaslo sa javnom podrskom Bidenu.
- Nekolicina naucnika je sastavila tzv Great Barrington Declaration, u kojem se advocira u osnovi pristup stjecanja kolektivnog imuniteta za Covid, ili drugim rijecima, odsustva bilo kakve strategije zaustavljanja sirenja virusa, sto naravno ide u korist nekompetentnom moronu koji je (ne)cinio upravo to. Naravno, WHO, American Public Health association i brojne druge grupacije su izasle sa osudama takvog pristupa, poput ove "“The declaration is not a strategy, it is a political statement. It ignores sound public health expertise. It preys on a frustrated populace." Naravno, deklaracija je sponzorirana od strane Koch sponzoriranog libertatrijanskog think-tanka, jednog u nizu mnogih, koji izmedju ostalog negiraju antropogene klimatske promjene. Naravno, ima mnogo i laznih imena medju potpisnicima, poput "Dr Johnny Fartpants", "Dr Person Fakename", te raznoraznih homeopata, fizioterapeuta, masazera. Naravno, Fauci je nazvao deklaraciju "ridiculous", "total nonsense" and "very dangerous". Al sta on zna levat, dobice nogu vrlo brzo. Naravno, u Lancetu je vrlo brzo objavljen editorijal kojim se opovrgava ovaj pristup, opisavsi ga rijecima "This is a dangerous fallacy unsupported by scientific evidence". Kao odgovor je objavljen protu-memorandum, nazvan The Jon Snow memorandum, koji je potpisalo skoro 7000 eksperata iz relevantnih oblasti. Naravno, svako je slobodan da preceslja imena i pronadje slicne neregularnosti kao ove gore.
- Nadam se da je poznato da postoje metastudije koje se upravo bave problemom konsenzusa naucnika po odredjenim pitanjima. Pisao sam nasiroko na jednoj temi o naucnom konsenzusu po pitanju globalnog zagrijavanja. Brojka od 97% je jedna od studija, a najkonzervativnija procjena ne ide ispod 85% medju eskperitima, ako se dobro sjecam. Sta mislis koga ce ti svi naucnici podrzavati? Bidena, sa konkretnim planom suocavanja sa najvecim, mozda presudjujucim izazovom za covjecanstvo u vidu Green New Deal-a, ili Trumpa, koji zeli bombardovati uragane, zeli "cisti" ugalj, koji ocito ne zna razliku izmedju generalne okolisne svijesti (zeli cist zrak, cistu vodu) i problema klimatskih promjena, koji imenuje naftne lobiste na celo EPA, i koji je ukinuo vise od 125 regulacija za zastitu okolisa iz Obamine ere?
U slucaju da neko nije primjetio ono o cemu sam vec ranije pisao na ovoj temi, obratite paznju generalno kako je s ovim valom desnicarskog populizma posljednjih godina primjetno zaostrena retorika spram naucnika i nauke kao jedinog vida imunizacije protiv ignorancije i ubleha koje dugogodisnji prevaranti poput Trumpa prodaju. Pa tako danas imamo ljude poput nekih na ovoj temi, koji ce radije biti u drustvu nepismene bagre pa bez imalo premisljanja reci kako su naucnici u sluzbi propagande, ako im se na prvu ne svidja ono sto imaju za reci. Ili pak da su fakulteti institucije za liberalnu indoktrinaciju, jer eto nekim neobjasnjivim cudom, ljudi prosire svoje vidike i stavove pohadjajuci iste. Naravno, ima i bilo je kroz historiju i naucika koji su se stavljali u sluzbu posebnih interesa, ali ako je vecina najboljih naucnika u slobodnom, demokratskom drustvu slozna u necemu, ako svjedocimo njihovim sve smjelijim javnim istupima i aktivizmu po pitanju kljucnih problema sa kojima se svi suocavamo, onda bi to svakom sa dvije mozdane celije trebao biti poziv za budjenje. Ovo nazalost iskljucuje Trumpovce sa njihovom jednom, poluraspadnutom celijom, pa smo tu gdje jesmo.
[1] https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMe2029812
[2] https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 4/fulltext
[3] https://www.nature.com/articles/d41586-020-02852-x
[4] https://science.sciencemag.org/content/370/6514/266
[5] https://science.sciencemag.org/content/369/6510/1409
[6] https://www.scientificamerican.com/arti ... oe-biden1/
[7] https://www.chemistryworld.com/news/us- ... 77.article
Last edited by Maxxtro on 04/11/2020 12:55, edited 1 time in total.
-
MMM1977
- spinel_
-
CotSuljakovic
#5362 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Otvori, vidi koliko okruga je ostalo i koji su. Ostalo je jos 38 posto da se prebroji iz Wayne okruga gdje je Detroit a tu demokrate sisaju i ima puno glasova u opticaju.spinel_ wrote: ↑04/11/2020 12:53Na foxu:freelancerBIH wrote: ↑04/11/2020 12:50
Kakve ba 3 milje, mislis 60000 razlike glasova? Ili ja pratim na pogresnom mjestu..?![]()
p.s da mislim 60 milja. Nego hocu da kazem da je bila prednost od 66 milja, a sada je ccc 62 milje....
- dale cooper
- Tesla Edison
#5364 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
JEBOTE KAKAV PREOKRET
Biden ako zadrži trenutno stanje ima 277 elektora u ovom momentu
Sad znam što nikad ne igram kladionicu
Biden ako zadrži trenutno stanje ima 277 elektora u ovom momentu
Sad znam što nikad ne igram kladionicu
-
freelancerBIH
#5365 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma kakav bolan preookret..??? Ja kako sam racunao po trenutnom moze imat max 270 elektorskih glasova.... Gdje ti zivota ti vidis jos tih 7?TESLA_EDISON wrote: ↑04/11/2020 13:00 JEBOTE KAKAV PREOKRET![]()
![]()
![]()
![]()
Biden ako zadrži trenutno stanje ima 277 elektora u ovom momentu![]()
![]()
![]()
Sad znam što nikad ne igram kladionicu![]()
Ajde updateuj nas sa tim velikim preokretom, sta se desilo, gdje je poveo?
-
Benjo34
#5366 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Iskreno ne razumijem se bas u njihov izborni sistem, tako da izbore pratim isključivo ovdje na forumu. Ujutro je bilo, da Trump pobjeđuje, sad Biden okreće, jel trolate ili?
-
Milenkov buraz
#5367 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
astala_vistala wrote: ↑04/11/2020 12:53Griješiš, izbori u Iranu, Rusiji, Brazilu itd itd nisu bitni i nemaju nikakvu refleksiju na nas ovde, ali izbori u US nas se jako tiču jer sta god tamo da se desi reflektira se i ovde na nas, htjeli mi priznati ili ne mi smo njihov mali Izrael na Balkanu.
- atmel
#5368 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Milenkov buraz wrote: ↑04/11/2020 13:04astala_vistala wrote: ↑04/11/2020 12:53Griješiš, izbori u Iranu, Rusiji, Brazilu itd itd nisu bitni i nemaju nikakvu refleksiju na nas ovde, ali izbori u US nas se jako tiču jer sta god tamo da se desi reflektira se i ovde na nas, htjeli mi priznati ili ne mi smo njihov mali Izrael na Balkanu.Mi mali Izrael?
Mi smo *ovno koje svako može kako hoće okretati, kakav Izrael, ne možemo u istu rečenicu. Sreća da smo toliko mali i nebitni da nam je praktično svejedno ko pobjedi, niko neće ništa spektakularno napraviti.
- Riddle
#5369 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Cuomo i ovaj njegov ljubimac objasnjavaju prebrojavanje kao da se obracaju djeci u vrticu.
Ja cijelu noc pricam da treba sacekati urbane centre koji su pretezno demokratski, pa onda prognozirati nesto. Jok, cim je prezident objavio pobjedu i citavo stado je pocelo blejati da je pobijedio.
Mene vlastite obaveze odvlace od ovog "spektakla" kojem cu se pridruziti veceras kada sam siguran da ce jos trajati.
Ja cijelu noc pricam da treba sacekati urbane centre koji su pretezno demokratski, pa onda prognozirati nesto. Jok, cim je prezident objavio pobjedu i citavo stado je pocelo blejati da je pobijedio.
Mene vlastite obaveze odvlace od ovog "spektakla" kojem cu se pridruziti veceras kada sam siguran da ce jos trajati.
-
Loki2k9
#5370 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Maine 3/4 electoral votes demokrate i sada i 2016.TESLA_EDISON wrote: ↑04/11/2020 12:27U pravu si, do mene je. Zamijenio sam Mičigen sa Majnom.
Ovo je već nešto.
Nebraska 4/5 republikanci sada, za razliku od 2016. kada su imali 5/5.
U Wisconsinu vodi Biden za oko 11 hiljada glasova (95% izbrojano), u Michiganu Trup za 55 i po hiljada (88% izbrojano). Ne znam da li su ovdje ubrojani postom glasovi.
- madner
#5371 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Potpuno netacno, ja sam rekao da je sirenje zaraze preko ljeta u USA bilo pametno jer je tako smanjen broj ljudi koji ce se sada zaraziti, ti si citirao clanke kako ne smijemo niposto ljude zaraziti jer nesto. Imas USA i EU, gdje su jedni pratili te strategije i sada ih boli glava jer imaju nagli skok, moraju opet zatvarati ekonomiju i sve sto ide uz to i imas USA koja ima rast, ali nije u opasnosti da izmakne kontroli. I ujedno je i upitno koliko maske stvarno pomazu, opet vidi pod EU gdje su uveli da se mora nositi.Maxxtro wrote: ↑04/11/2020 08:41Koji su se clanci pokazali pogresnim? Daj izvore ili se poklopi konacno. Propagandni uradci? Naucni radovi? Ovo je taj val antiintelektualizma ciji je najzorniji simptom Trump a koji prijeti da nas sve poplavi. Govorio si o kolektivnom imunitetu kao dobroj strategiji a ja sam ti naveo clanak iz ni manje ni vise nego Lanceta koji govori kolika je to zabluda. Jesi li ti svjestan svoje kolosalne gluposti?madner wrote: ↑04/11/2020 08:29Vjerujem da to mislis, no nisi dokazao nikad razumjevanje za samu materiju. Citiranje clanaka koji su se pokazali kao pogresnim, jer danas imamo vise podataka pogotovo.Maxxtro wrote: ↑04/11/2020 08:06
Ja sam te cini mi se svaki put poklopio sa referencama, pa si se prestao javljati sa svojim glupostima o koroni. Sta ono rece samo, naucni radovi su propaganda? Idioti skandiraju kako treba Faucija otpustit, koji je izmedju ostalog rekao da vakcina nece prije 2021, a glasaju za covjeka koji je rekao da ce biti do izbora, i koji je rekao da su pobijedili virus u vremenu kad se biljezi rekordni rast slucajeva. Da, apsolutno su glupi, citav ovaj idiotski pojas ruralne Amerike koji zivi u paralelnoj stvarnosti, sa alternativnim cinjenicama.
Problem je sto nisi u stanju da shvatis tezu ni kontratezu, nego samo izbacujes svoje propagadne uratke sa preformiranim misljenjem koje nije bas pretjerano zanimljivo za dekonstrukciju. Odnosno lupas gluposti bez da si u stanju reagovati na povratnu informaciju.
Rast slucajeva nije toliko bitan, to je pitanje testiranja. Bitan je rast kriticnih slucajeva i popunjenosti ICU. To USA dobro stoji, za razliku od Europe koja je ljetos propustila sansu.
Samo opet ti nece biti nista jasno.![]()
Ne mislim, nego znam da materiju bolje razumijem od tebe. U rast slucajeva i nismo toliko zarovili, rijec je bila o maskama, il se samo pravis glup po obicaju? O rastu slucajeva mozemo poslije. Evo ja sam spreman na ozbiljnu diskusiju i razmjenu informacija iz pouzdanih izvora.
Kolektivni imunitet je jedno, tu treba veliki broj zarazenih, ali svako ko se ranije zarazio smanjuje mogucnost zaraze sada.
Nije bilo pametno u EU preko ljeta kada je zdravstveni sistem imao kapacitete da totalno suzbija sirenje, puno bolje bi im bilo da su ove brojeve sada prepolovili.
Drago mi je bar da si usvojio cinjenicu da kolektivni imunitet nije laz, prije si tvrdio da to i ne postoji.
- bunk
#5372 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jel ubrojan grad Detroit?
-
neko_sa_strane
#5373 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Možda su mislili na površinu zemlje jer je Izrael manji od BiH ali kada je u pitanju uticaj mi smo potpuno nebitni i tu svaka sličnost sa Izraelom prestaje.Milenkov buraz wrote: ↑04/11/2020 13:04astala_vistala wrote: ↑04/11/2020 12:53Griješiš, izbori u Iranu, Rusiji, Brazilu itd itd nisu bitni i nemaju nikakvu refleksiju na nas ovde, ali izbori u US nas se jako tiču jer sta god tamo da se desi reflektira se i ovde na nas, htjeli mi priznati ili ne mi smo njihov mali Izrael na Balkanu.Mi mali Izrael?
Mi smo *ovno koje svako može kako hoće okretati, kakav Izrael, ne možemo u istu rečenicu. Sreća da smo toliko mali i nebitni da nam je praktično svejedno ko pobjedi, niko neće ništa spektakularno napraviti.
- jazzer
#5374 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Jebo vas izbori u USA, hoce li neko osvjeziti temu Nagorno Karabah? Kako braca stoje danas? 
- Artest
#5375 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
I da padne WI, mogli bi ovo Michigan i Gruzija izvuc. Onda je i Nevada nebitna.