Zena i ja smo konacno dobili pozitivan rezultat testa, 5 dana nakon uradjenog testa i 2 dana nakon prestanka simptoma (u mom slucaju, zena jos kaslje). Test sada za mene vise nema nikakve vrijednosti osim informativne, da znam da sam prebolovao ovo sranje. Mislim da to sada komotno mogu reci, jer mi je danas 10. dan od prve pojave simptoma, te 13. dan od kontakta sa zarazenima.
Od simptoma sam prvo dva dana imao temperaturu koja nije prelazila 37.8, te generalnu malaksalost i bolove u misicima koji su me pratili jos nekoliko dana nakon prestanka temperature. Najgori simptom mi se pojavio cetvrtog dana - povremeno bih osjetio "stezanje" u prsima, praceno vrtoglavicom u glavi, lupanjem srca i nestankom daha, te suzenjem nosnih disajnih puteva. To bi trajalo izuzetno neprijatnih 15-20 minuta, pa bi me popustilo, i tako povremeno naredna 3-4 dana. RTG pluca uradjen cetvrtog dana mi je bio "cist", ali ga planiram ponoviti kad izadjem iz izolacije.
Od terapije pijem standardne dodatke za imunitet, Aspirin protect, med od kadulje u velikim kolicinama, Paracetamol za snizavanje temperature dok sam je imao, te dvije kutije Sumameda koje su mi telefonski prepisali kao preventivu.
Sto se tice iskustva sa doktorima, prvo moram pohvaliti medicinsko osoblje i u domovima zdravlja i u covid ambulanti da su stvarno profesionalni i da daju sve od sebe, iako se na njima vidi da "padaju" od umora. No, organizacija na tom prvom nivou koji svi Covid pacijenti moraju proci je ocajna. Telefonske linije ambulanti su preopterecene, i cesto mi je trebalo po dva sata da dodjem do doktorice porodicne medicine. Redovi za pregled u Saraj polju su ogromni, i nije mi jasno da se nije moglo organizovati da i u Omer Maslicu bude druga Covid ambulanta koja ce pokrivati Novo Sarajevo. Takodjer nedostaje neko ko ce odrzavati red i ograniciti broj ljudi u cekaonici - ljudi su nervozni, i par puta je skoro doslo do fizickog obracuna sa onima koji su isli "preko reda".
Izolacija je lose organizovana, jer mi je policija rekla jedan datum isteka izolacije, a doktorica drugi, dok zenu jos nisu provjeravali. Niko me nista nije pitao za kontakte koje sam imao. Jos uvijek nisam dobio nikakvo zvanicno rjesenje o izolaciji, a dodatnu konfuziju unosi jucerasnja informacija o skracenju trajanja izolacije za koju ne znam da li se na mene odnosi. Svakako se nisam planirao nigdje kretati prije vikenda. Taman imam vremena da isplaniram gdje cu slaviti Novu Godinu sa novostecenim imunitetom