Popularne stvari koje ne kontam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#29601 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by nepass1 »

Mathias
detroit-mercy

#29602 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Chasity, Liberty i ostala white trash imena :mrgreen:
detroit-mercy

#29603 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

Jack Be Nimble wrote: 03/11/2020 19:57 I ja sam srao o roditeljima cija djeca nisu znala govoriti. Ali kako je moja raja pocela imati djecu, pa i moja sestra, shvatio sam koliko je tesko samim roditeljima tesko to izvesti sa svim drugim obavezama.

U dijaspori it takes a village. Kada su 2000 skupljali pare za dzamiju, ja sam uvijek dizao ruku i pitao gdje sunpare za biblioteku, kulturni centar, knjige itd. Odgovor je u glavnom bio, mejtef ce sluziti za kulturu. I sada kada pitas roditelje sta bi najvise voljeli odgovor je biblioteka ili muzicka skola za nasu djecu, da bi djecu kroz nasu muziku ucili o kulturi a i jeziku. Jedina opcija za to sve je pepa pig ili dora prevedeni na jutubetu.
Dobri smo mi opet, meni su sega Italijani koji pricaju engleski sa italijanskim akcentom a neznaju rijeci italijanskog :mrgreen:
vaučer

#29604 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vaučer »

DonieBrasco wrote: 02/11/2020 20:05 Kad smo kod dijasporaca, djece rođenih vani a roditelji ih ne nauce nimalo maternjeg jezika, taj tamo strani ce svjedeno uciti u skoli i kroz zivot generalno steci. Pa kada dođu ovdje tokom ljeta ne znaju djeca progovoriti i ljute se sto mi ne pricamo te skandinavske jezike, njemacki, i ostale.

Koliko sam samo puta cuo takve roditelje sto jasno kazu "mi ne pricamo nas kuci uopste (bosanski, srpski, hrvatski)". Pa kad ste degnerici, stidite se porjekla i maternjeg jezika.
Puno ti tu zaključuješ na prečac. Moj slučaj je upravo takav, dijete je od 3. godine u inozemstvu, prije odlaska je govorila emgleski jezik - sad joj to više nije drugi nego prvi jezik. Kući pričamo miks hrvatskog i engleskog, njoj je hrvatski na razini kakav je bio kad je otišla i iskreno za išta više bi mi morali ulagati ozbiljno vrijeme u čitanje i rad na tom jeziku. A zašto? Da može pričati (s naglaskom i felerima) sedmicu-dvije godišnje kad dođe posjetiti rodbinu. Za nekoliko godina više neće ni dolaziti jer će joj ljetni odmor s roditeljima biti zadnja stvar na pameti.

Nema tu stida nikakvog, to je jednostavno tako. Njoj je BIH uspomena iz djetinjstva i mjesto gdje žive baka i dedo - ništa više niti treba biti išta više.
moonca

#29605 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

Ne mora znaciti- upoznala sam jedan par- Hrvati- i kcerka je odrasla bez znanja hrvatskog..no negdje u 20-im je pokazala interes za ucenje istog.... i ljeti je isla u Split- provodila godisnje odmore- da bi sta i naucila..
. oni su to ispricali kao kuriozitet- :)
nepass1

#29606 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by nepass1 »

Upoznao sam i ja 1997 dijasporu cija djeca nisu znala beknuti nas, ibretio se kakvi su fakini. 20g poslije skontam gdje zivim i da su 100% u pravu bili.
Ako mu je cejf da uci sad sa 20-25g nek uci samo.
Satori

#29607 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Satori »

Inspirativno djeluju na mlade roditelje te price o razvoju djetetovog mozga u uslovima odrastanja u dvojezicnoj sredini. Medjutim, cinjenica je da vecina djece rodjene u dijaspori, u vrticu ima engleski kao drugi jezik (ako je rodjen u Njemackoj, Svedskoj), i tu bosanski vec pravi komplikaciju u djetetovoj glavi.

Rijetka su djeca koja ce odrasti u poliglote, i to ne zbog neambicioznosti roditelja. Nismo svi za sve i vecina je u stanju da misli samo na jednom jeziku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29608 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Ah kad se sjetim jedne hrvatske Amerikanke ili americke Hrvatice, ljeto 2014, Vodice, hotel Imperial, don't stop i jače, jačeu kombinaciji, pogubila se jadna :hm:
vjesticanametli

#29609 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by vjesticanametli »

Aham i sta bi kad si se probudio

Djeca mogu uciti 3 jezika istovremeno .....ucice koliko roditelj bude prenosio....danas vala malo ko ima vremena u 8 navece cvrkutat im na bosanskom

Moj je ucio nas eng i njem....njem u kuci :mrgreen:
hadzinicasa

#29610 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by hadzinicasa »

Satori wrote: 04/11/2020 09:33 Inspirativno djeluju na mlade roditelje te price o razvoju djetetovog mozga u uslovima odrastanja u dvojezicnoj sredini. Medjutim, cinjenica je da vecina djece rodjene u dijaspori, u vrticu ima engleski kao drugi jezik (ako je rodjen u Njemackoj, Svedskoj), i tu bosanski vec pravi komplikaciju u djetetovoj glavi.

Rijetka su djeca koja ce odrasti u poliglote, i to ne zbog neambicioznosti roditelja. Nismo svi za sve i vecina je u stanju da misli samo na jednom jeziku.
nije bas tako - imam prijateljicu, udata za Talijana, zive u Njemackoj. kad je dobila prvog sina, posavjetovala se s pedijatrom i on joj rekao da svaki roditelj prica s djetetom na svom jeziku, a njemacki ce nauciti u vrticu - moze se desiti da kasnije propricaju. Ona se drzala toga i eno, tri sina - sva trojica bez problema pricaju tri jezika + engleski.

bilingualna djeca imaju bolje umrezen mozak, zahvaljujući stvaranju većeg broja sinapsi (koje se razvijaju do 12 godine, pa je tako i zapocinjanje ucenja drugog ili treceg jezika najbolje prije tog perioda). Veci broj sinapsi doprinosi brzem razmisljanju, mogucnosti obavljanja vise zadataka odjednom i fleksibilnosti. Citala sam u nekim clancima da se smanjuje mogucnost oboljevanja od Alchajmera ili da su simptomi blazi. Zahvaljujući bolje umreženom mozgu, dvojezična deca brže razmišljaju, bolja su u obavljanju više zadataka u isto vreme i fleksibilnija su. Cak im pomaze u rjesavanju kompleksinh matematickih zadataka.

Za djecu posebno do 3 godine, ucenje 2-3 jezika uopce ne predstavlja nikakv problem. problem je u roditeljima.

Licno mislim da je zlocin dijete uskratiti za jos jedan jezik koji mu je tako lako usaditi od strane roditelja, jer je i njemu samom maternji. ne treba nista, samo pricati s djetetom na svom jeziku... ne vidim ni jednog validnog argumenta protiv.
vjesticanametli

#29611 Re: Popularne stvari koje ne kontam

:thumbup: to haDZince naravno da im nije problem

sve se moze samo moras hOtit i istrajati :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29612 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

vjesticanametli wrote: 04/11/2020 10:42 Aham i sta bi kad si se probudio
Zornjak. Sto jes to ljubomorna :P
vjesticanametli

#29613 Re: Popularne stvari koje ne kontam

:roll:
vjesticanametli

#29614 Re: Popularne stvari koje ne kontam

nepass1 wrote: 03/11/2020 20:55Mathias
ma kakav matias sve esme haruni i svi u DZamiji :D :lol: idu svi u neke skole to se bajramluci ma cirkus

dobro je pa neAm male djece :run:
hadzinicasa

#29615 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by hadzinicasa »

vjesticanametli wrote: 04/11/2020 11:41 :thumbup: to haDZince naravno da im nije problem

sve se moze samo moras hOtit i istrajati :)
pa ne bih mogla ni zamisliti da bih sa svojim djetetom razgovarala i na jednom drugom jeziku osim na nasem, a pricam 3 jezika.
ali kako rekoh to je moj stav.
nikad ne znas gdje ce te (ili dijete) zivot odvesti i sta se moze desiti, pored ovog identitetskog momenta, valja djecu naoruzati svim mogucim i nemogucim oruzjima, (a obrazovanje i znanje mu niko ne moze oduzeti) zlu ne trebalo.
bandit_mo

#29616 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by bandit_mo »

Prije sam i ja frkćala na djecu dijaspore što natucaju naš (koji god ovih nekoliko :lol: ), no sad, da odem vani s djetetom.. sine, fokus na jezik države gdje si doselio, engleski i kroz školovanje ako ide još neki. Stipu ti ove jezike koje 10mil ljudi govori, a moli boga da i ono negdje progovori njemački/švedski/danski.
dobar osjecaj

#29617 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by dobar osjecaj »

Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Rekoh joj da to smatram nepotrebnim i da umjesto "investigation" moze "invest" u svoj ili djetetov engleski. Da li ljudi stvarno vjeruju da ce biti bolje prihvaceni i zivjeti bolje ako se odreknu takvog dijela svog identiteta kao sto je ime ili prezime?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29618 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by _BataZiv_0809 »

Kakvi tu buckurisi u glavama nastaju.
detroit-mercy

#29619 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

dobar osjecaj wrote: 04/11/2020 16:11 Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Rekoh joj da to smatram nepotrebnim i da umjesto "investigation" moze "invest" u svoj ili djetetov engleski. Da li ljudi stvarno vjeruju da ce biti bolje prihvaceni i zivjeti bolje ako se odreknu takvog dijela svog identiteta kao sto je ime ili prezime?
Njihova licna nesigurnost.
moonca

#29620 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

:zoka:

Opravdano.. djeca imaju problema, ne samo zbog imena----odrasle osobe ne...
kakavdanakneiskustvu

#29621 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by kakavdanakneiskustvu »

detroit-mercy wrote: 04/11/2020 18:10
dobar osjecaj wrote: 04/11/2020 16:11 Neki dan pricam s majkom desetogodisnjeg djeteta koje majka ispisuje iz BiH drzavljanstva i usput zeli da djetetu o jednom trosku promijeni i prezime u neko germansko te kaze da je to dobra "investigation" u buducnost djeteta, jer ce tako imati bolji tretman u zemlji u kojoj zivi.
Njihova licna nesigurnost.
:thumbup:
detroit-mercy

#29622 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by detroit-mercy »

moonca wrote: 04/11/2020 18:15 :zoka:

Pa ono kad ti roditelji daju ime Dick :mrgreen: naravno da ces imati problema :mrgreen:
moonca

#29623 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by moonca »

detroit-mercy wrote: 04/11/2020 19:25
moonca wrote: 04/11/2020 18:15 :zoka:

Pa ono kad ti roditelji daju ime Dick :mrgreen: naravno da ces imati problema :mrgreen:
..``````````````Image
..jah. ili detroit.. :zoka:
Satori

#29624 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Post by Satori »

Rocky, Rambo, Tarzan ili Jugoslav / Titoslav.
Promijeniti, nego sta.

Dosta njih su zbog imena imali probleme u USA 2000-tih, razni Muhamedi, Abdurahmani, Huseini su, kazu, mijenjali imena ili se koristili nadimkom u svakodnevnom zivotu.
vjesticanametli

#29625 Re: Popularne stvari koje ne kontam

Pa vidis i na aerodromu kako ih odvoje :mrgreen: nek mjenjaju ba kakvi abdulaSi i razije :lol:
Post Reply