Nagorno Karabah

Post Reply
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#12326 Re: Nagorno Karabah

Post by parappa »

ne trolajte temu opet :roll:
Kikibombona

#12327 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

JoseMujica wrote: 03/11/2020 17:16ti si fakat bolestan čovjek :roll: i iskreno da kažem žao mi te je

Ne mogu da vjerujem da iko normalan tako preskače pravnu činjenicu, da je NG dio Azerbejdžana i da ljudi oslobađaju teritorij svoje države, kao što ti činiš, lupetajući nekakve ideološki iskonstruirane propagandne frazetine.

Pa zapitaj se bolan, ako je to tako ko što ti drviš ovdje, zašto niti jedna država ne pomaže Armeniju?
Jesam li negdje pomenuo Azerbejdzan? Ja sam za to da se Armeni i Azeri dogovore i rijese spor koji imaju.

...

Ovdje govorim o Turskoj i njenoj ulozi. Moderna Republika Turska je nastala na genocidu nad Armenima jednako kao RS kod nas. I uopste se ne kaju zbog toga. Stavise, patoloski mrze Armene i zele ih totalno zgaziti. Turska danas Bajraktarima masakrira prezivjele zrtve genocida i na njih salje sirijske teroriste. To je problem.

...

To bi bilo isto kada da se u izraelsko-palestinski kinfilkt umijesa Njemacka i podalje vojnu silu da masakrira Izraelce. Kako bi na to svijet reagovao?
Grean

#12328 Re: Nagorno Karabah

Post by Grean »

Malo je nejasno sto se Turska ne umijesa otvoreno.

Laicki Azerbejdzan pravno moze da potpise ugovor i da dozvolu kao sto je Izedbegovic ovlastio HV za borbena dejstva na teritoriji BiH Splitskim sporazumom pred samu Oluju.
MoodSwingeR

#12329 Re: Nagorno Karabah

Post by MoodSwingeR »

Nakon mjesec dana u ratu za koji se obje strane spremaju četvrt stoljeća, došlo je do usporavanja frontalnih sučeljavanja, zbog nejasno formiranih linija, pa izgleda kao da je nastupilo zatišje, a nije. Sa postignutim do sada, obje strane mogu biti djelimično zadovoljne, azerska nešto više.

Sa armenskog stanovišta, može se zaključiti da su prve linije izdržale većinu naleta kako je planirano - oko 90 procenata svih prvih položaja je odbilo azerske napade, do pomjeranja je došlo jedino na sjevernoistočnom ćošetu, a ta azerska ofanziva je amortizirana. Na jugoistoku je došlo do većeg proboja i prolaza azerskih jedinica nizinama i dolinama rijeka, prvo ravno na zapad, a potom na sjeverozapad, sve do granice sa Armenijom. Pri ulasku u "lijevak" prema laçinskom koridoru, azersko napredovanje je usporeno do skoro potpunog zastoja.

Većina do sada izgubljenih teritorija je ionako bila na pregovaračkom stolu, a jednom kada se zaustavi azersko napredovanje, možda će biti moguće povratiti neke od njih. Vrijeme, u oba značenja, ide Armencima na ruku, i što se duže oteže ovaj sukob, veće su prilike da će se neke od velikih sila, kao i šira međunarodna zajednica, podstaknute armenskom dijasporom, aktivnije uključiti u sukob nametanjem nekog primirja, čime se sukob opet zamrzava bez konačnog dogovora. Sličan razvoj situacije je armenska komanda predviđala kroz brojne scenarije, pa je tako i postavljala odbrambene položaje.

Istina je da veliki broj arcakovskih snaga, čak i elitnih jedinica, nije uveden u borbu, jer iste čame čekajući azerske tenkove na prvim linijama isturenim duboko ispred Nagorno Karabaha... a tenkova nema. U stvari, tenkovi su tu, samo ne napadaju. Na donjojoj slici se vidi koliko su isturene netaknute arcakovske linje odbrane na istoku:

Ono što se nije odvijalo u skladu sa armenskim planovima su samo dvije stvari, ali dvije stvari koje za Arcakovce moguće predstavljaju isto što i santa leda za Titanik. Prva je bila gubitak kontrole zračnog prostora u prvim sedmicama rata, a druga je bila neočekivano okretanje azerskih snaga na sjever zapadno od Hadruta i njegovo zauzimanje sa zapadne strane. Armenci su tako bili prinuđeni da se povuku u sela iznad Hadruta, čime su ostvarili ravnotežu, ali su im Azeri još jednom prišli sa zapada i potjerali ih na istok i nadolje, prema Grimiznom Bazaru.

Ovladavši masivom Velikog Krasa, Azeri su bili u stanju da izviđačko-diverzantskim jedinicama prođu sve do Şuşe, gdje su svojom pojavom doveli do panike i uzrokovali uništavanje velikog skladišta streljiva. Da su brzo uzele Azıx, Zoğalbulaq i Şəkər, znatne azerske snage su mogle zaobići Grimizni Bazar i tako prići Şuşi koja je de facto bez odbrane:
Image

Pošto to Azeri nisu uspjeli dovoljno brzo, armenske snage su uspostavile defanzivnu liniju na potezu Daghyurd - Qarqar i artiljerijski zatvorile prolaz većim azerskim snagama sa suprotne strane kotline (isprekidana zelena linija). Azeri su do Şuşe i dalje iza hrbata mogli prolaziti sa manjim snagama da tamo prave provokacije sa ciljem razvlačenja odbrane (tanka zelena linija). Armenima je, da zatvore prolaz, ostalo još samo da uspostave liniju Jivani - Dilağarda i povežu se sa izuzetno utvrđenim prvim linijama odbrane Khojavenda/Martunija:

Jedini problem? Položaji koje je trebalo popuniti predstavljaju drugu i treću liniju odbrane prema Khojavendu/Martuniju, a prve još nisu pale. Uz potrebu da se barem minimalne snage rasporede u Şuşi, nastao je akutni nedostatak ljudstva, i tu rupu je armenska komanda pokušala popuniti dovođenjem manjih grupa i dolaskom viših oficira da naprave prenamjenu ranije izgrađenih fortifikacija sa odbrane prema jugoistoku na odbranu prema jugozapadu. Upravo su od te lokacije azerska avijacija i njihove bespilotne letjelice napravile "zoravanske brežuljke smrti" ili crnu rupu koja je progutala stotinjak armenskih vojnika i desetak viših zapovjednika.

U ovom pravcu Azeri mogu, ali i ne moraju nastupiti, a Armenci moraju zatvoriti linije (veliki upitnik). Ako se odluče da, uz pripremu terena i spremnost na veće gubitke, zauzmu Grimizni Bazar, Qarqar, Şuşikənd i Çartar, Azeri u potpunosti ulaze u "mehki trbuh" Nagorno Karabaha i dobijaju ogromnu nadmoć u smislu biranja pravaca prodora koje Armenci više neće moći pokriti. Da li će to dovesti do još većeg krvoprolića ili do konačnog sjedanja za pregovarački sto, teško je predvidjeti.

U svakom slučaju, u prethodnim je danima armenska napravila par poteza koje će imati pogubno psihološko dejstvo po njihovu poziciju u budućnosti. Prvi je bio dovođenje ruskih vojnika na granicu sa Azerbejdžanom, postupak koji je potcrtao granicu između "matice" i tzv. Arcaka, i razotkrio njihov različit tretman u armenskoj politici. Drugi loš potez je bilo pozivanje Armena da "pohitaju u pomoć odbrani" Şuşe, iako su znali da su azerske snage u blizini minimalne i da mogu samo rovariti, a ne i pomjerati linije. Ovaj poziv se mogao smisleno uputiti samo jednom i to je učinjeno i potrošeno bez velike potrebe.

Zasad nema optimizma za skorim mirovnim rješenjem, a može se desiti da dođe i do postepenog zamrzavanja sukoba ili do povlačenja arcakovskih snaga (i, nažalost, stanovništva) na teritorij Armenije, bez dogovora za stolom. Čak i potpuni vojni slom jedne strane ne znači trajan mir, jer se Azeri opet mogu spremati za rat duži niz godina, a Armenci mogu nastaviti sa oružanim provokacijama i diverzantskim upadima na ono što smatraju svojim teritorijem. Još katastrofalniji razvoj događaja bi bio da armenska strana, u pokušaju odmazde, minira branu Sarsang ili uputi dalekometne projektile na elektranu i branu Mingəçevir, uz raketiranje plinovoda i urbanih ciljeva.

Historijski gledano, ovo ne bi bilo u potpunosti neočekivano, jer planovi za ovakve očajničke poteze postoje već dugo vremena. Armenska dijaspora je, osim toga, prije nego što je Armenija stekla nezavisnost, vodila jednu od najaktivnijih terorističkih organizacija u svijetu. Za armenske pokrete ASALA, JCAG i ARA su i IRA, i ETA, i ustaški HOP/HRB, tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća bili amateri. Nastavak borbe za "svetu stvar" drugim sredstvima, dakle, ne bi predstavljao veliko iznenađenje. Inače, jedan od spektakularnijih napada ove vrste bio je atentat na turskog ambasadora u Jugoslaviji 1983. godine; tom prilikom su teroristi pucali i na beogradske civile.
The 51st State

#12330 Re: Nagorno Karabah

Post by The 51st State »

Mood i spreca zajedno sa biserom, najvrijedniji kontributori temi :thumbup:

Imace, armeniz prijete kaznama svim zvanicnicima koji napsutre teritorije nk, sta god im to znacilo,
Kikibombona

#12331 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

MoodSwingeR wrote: 03/11/2020 17:25...
Da li su Armeni pogrijesili sto se nisu odmah povukli sa juga i utvrdili na planinama.

Imam dojam da su na ravnici bespotrebno izgubili previse ljudi i tehnike.
zilog

#12332 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 03/11/2020 17:16
japin_mutapi wrote: 03/11/2020 17:12 Armeni su sami krivi za ovu katastrofu koju prozivljavaju i vojni poraz koji su/ce dozivjeti.
Kriva je armenska politika.

Morali su biti u korak sa vremenom, osigurati dronove i jaci PVO. Dronove ima Srbija kojoj ne prijeti niko a nema Armenija. Velika greska koju glavom placa hiljade armenskih momaka.

I morali su osigurati bolju poziciju na medjunarodnoj sceni.

...

Da su sve to napravili Azeri i Turci ne bi nikad napali. Umjesto toga, armenski politicari su se bavili kriminalom i korupcijom. Zato sada ginu mladi lavovi.
Dronovi se placaju zivom lovom Kiki, koje Armeni nemaju. Ne mozes ih dobiti na pocek, kao sto rusi, na pocek, daju svoju zastarjelu tehniku, koja bi im ionako hrdju hvatala po depoima...
video

#12333 Re: Nagorno Karabah

Post by video »

Mood nas Jurij :thumbup:
Kikibombona

#12334 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 03/11/2020 17:37Dronovi se placaju zivom lovom Kiki, koje Armeni nemaju. Ne mozes ih dobiti na pocek, kao sto rusi, na pocek, daju svoju zastarjelu tehniku, koja bi im ionako hrdju hvatala po depoima...
Jedan Bajraktar Kosta 5 miliona dolara. To je nista, skuplji PVO.

...

Kinezi imaju dosta mocnih dronova jos jeftinijih.

...

A poredjenja radi, samo jedna armenska fondacija je skupila 200 miliona dolara pomoci od pocetka rata. Samo jedan armenski biznismen iz Argentine je uplatio 4 miliona dolara. Oni imaju ogromnu i bogatu dijasporu. Ko iz sale skupe milijardu dolara za sve sto treba.

...

Ovdje je totalno zakazalo politicko vodstvo i vojni vrh. Pa Srbija ima kineske dronove sa navodecim raketama. Jebena Srbija, a nema Armenija kojoj Turska od kad postoji radi o glavi.
zilog

#12335 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog »

Kikibombona wrote: 03/11/2020 17:47
zilog wrote: 03/11/2020 17:37Dronovi se placaju zivom lovom Kiki, koje Armeni nemaju. Ne mozes ih dobiti na pocek, kao sto rusi, na pocek, daju svoju zastarjelu tehniku, koja bi im ionako hrdju hvatala po depoima...

...

...

A poredjenja radi, samo jedna armenska fondacija je skupila 200 miliona dolara pomoci od pocetka rata. Samo jedan armenski biznismen iz Argentine je uplatio 4 miliona dolara. Oni imaju ogromnu i bogatu dijasporu. Ko iz sale skupe milijardu dolara za sve sto treba.

...

Ovdje je totalno zakazalo politicko vodstvo i vojni vrh. Pa Srbija ima kineske dronove sa navodecim raketama. Jebena Srbija, a nema Armenija kojoj Turska od kad postoji radi o glavi.
I da su milijardu skupili, to je malo. Imas podatak ovdje na temi, da Armene svaki dan rata kosta 50 miliona dolara. Dakle za 20 dana ode ta milijarda. Niko nece Armenima dati dronove bez placanja unaprijed, ni jeftini Kinezi, a treba ih opet prebaciti do Armenije, te obuciti ljude.
PVO su od rusa dobijali na pocek, a ljude vec imaju. To sto je sada taj PVO bezvrijedan je drugi par rukava.
Comanche

#12336 Re: Nagorno Karabah

Post by Comanche »

Kikibombona wrote: 03/11/2020 17:47

...

...

...

Pa Jel moze proći i jedan post da ti ne spomeneš Tursku?????

Azerbejdžan oslobađa svoju zemlju i uz to imaju podršku Turske. Nema tu nista čudno. Isto tako Jermeni imaju Rusiju koja drži svoje vojnike u Armeniji u garantuje im bezbjednost, ne razumijem sta je tu čudno kad to isto Turci rade u Azerbejdžanu?!?!?!?!

Samo nemoj sad počinjati sa Kosovom, Sirijom itd.
belfy

#12337 Re: Nagorno Karabah

Post by belfy »

Capljina74 wrote: 02/11/2020 23:14
belfy wrote: 02/11/2020 23:09
Capljina74 wrote: 02/11/2020 20:07 :zoka:

Ne lete kada je oblačno.
prvo je Amhilohije nije znao sto blagosilja vojnike, jer je moglo biti da oslobadjaju Srbiju negdje, a sada dronovima smetaju oblaci. doduse, jest Vucic pitao one pilote helikoptera smetaju li im kumulonimbusi...
Da li si ispratio temu?

Da jesi vidio bi da ne lete po lošem vremenu.

Da, da Đedo tebe boli...
naravno da sam ispratio temu, a letjeti po losem vremenu nema isto znacenje kao da im smetaju oblaci. oblake imas i kada je vrijeme lijepo.

a, za to me zaboli nesto drugo, nego mi smijesno kako druge trpas u torove, evo i mene na prvu, a sam ne vidis da si rov zauzeo za sebe...
Yamcha

#12338 Re: Nagorno Karabah

Post by Yamcha »

Kiki mrzi Tursku više nego ja šumsku, Srbiju i Izrael zajedno. A imam razloga da ih mrzim. Kao i dobar dio nas ovdje na forumu.
Kikibombona

#12339 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

zilog wrote: 03/11/2020 17:57I da su milijardu skupili, to je malo. Imas podatak ovdje na temi, da Armene svaki dan rata kosta 50 miliona dolara. Dakle za 20 dana ode ta milijarda. Niko nece Armenima dati dronove bez placanja unaprijed, ni jeftini Kinezi, a treba ih opet prebaciti do Armenije, te obuciti ljude.
PVO su od rusa dobijali na pocek, a ljude vec imaju. To sto je sada taj PVO bezvrijedan je drugi par rukava.
Ocigledno se ne razumijemo.

Ja sam rekao da su Armeni prije rata trebali nabaviti dronove, 2,3 ili 5 godina prije rata. Da su to uradili do ovog rata ne bi ni doslo.

Rusi isto imaju efikasne dronove, mogli su od njih kupiti. Ako kupe sada treba im bruka vremena da se obuce. Vec je za to kasno.

...

Armeniju ce ovaj rat kostati 10-20-30 milijardi dolara, o ljudskim zrtvama da ne govorim. Da su radili na vrijeme, za milijardu dolara su mogli kupiti bruku tehnike i do rata nikad ne bi doslo.

...

Al' tako je to kad na vlasti imas lopove koji od pljačke ne mogu voditi računa o drugim stvarima.
Kikibombona

#12340 Re: Nagorno Karabah

Post by Kikibombona »

Yamcha wrote: 03/11/2020 18:04 Kiki mrzi Tursku više nego ja šumsku, Srbiju i Izrael zajedno. A imam razloga da ih mrzim. Kao i dobar dio nas ovdje na forumu.
Ne mrzim uopste, mnogo grijesis. Svi mi pomrli (rodjeni i nerodjeni) ako mrzim ijednog Turcina. Naprotiv. Ja kada govorim o Turskoj zapravo govorim o politici a ne narodu.

A zasto recimo ti mrzis Izrael a ne mrzis Tursku? Zlocinci jedni i drugi, s tim da je Turska ucinila mnogo vise zla kada se na papir stave brojke.
Haris.ba

#12341 Re: Nagorno Karabah

Post by Haris.ba »

MoodSwingeR wrote: 03/11/2020 17:25

Zasad nema optimizma za skorim mirovnim rješenjem, a može se desiti da dođe i do postepenog zamrzavanja sukoba ili do povlačenja arcakovskih snaga (i, nažalost, stanovništva) na teritorij Armenije, bez dogovora za stolom. Čak i potpuni vojni slom jedne strane ne znači trajan mir, jer se Azeri opet mogu spremati za rat duži niz godina, a Armenci mogu nastaviti sa oružanim provokacijama i diverzantskim upadima na ono što smatraju svojim teritorijem. Još katastrofalniji razvoj događaja bi bio da armenska strana, u pokušaju odmazde, minira branu Sarsang ili uputi dalekometne projektile na elektranu i branu Mingəçevir, uz raketiranje plinovoda i urbanih ciljeva.
Sumnjam da će Azeri ako krenu na granicu Armenije prije toga ne ostaviti koridor za bježaniju sa NK. A, u tim okolnostima šta ostaje Armeniji? Pokrenuti otvoreni rat protiv Azera. Isto ko Srbija što nije ništa uradila za RSK u Hrvatskoj, prije će to biti.

Koliko Armenija ima Rusiju kao garant odbrane, to znači i da su joj ruke vezane za aktivno napadanje. Jer, to se može protumačiti kao da Rusi to odobravaju. Eto ti Turaka koji to ne bi dopustili na svojoj granici. A Rusi su pokazali da u Siriji ne bi ratovali sa Turcima.
Capljina74

#12342 Re: Nagorno Karabah

Post by Capljina74 »

belfy wrote: 03/11/2020 18:01
Capljina74 wrote: 02/11/2020 23:14
belfy wrote: 02/11/2020 23:09

prvo je Amhilohije nije znao sto blagosilja vojnike, jer je moglo biti da oslobadjaju Srbiju negdje, a sada dronovima smetaju oblaci. doduse, jest Vucic pitao one pilote helikoptera smetaju li im kumulonimbusi...
Da li si ispratio temu?

Da jesi vidio bi da ne lete po lošem vremenu.

Da, da Đedo tebe boli...
naravno da sam ispratio temu, a letjeti po losem vremenu nema isto znacenje kao da im smetaju oblaci. oblake imas i kada je vrijeme lijepo.

a, za to me zaboli nesto drugo, nego mi smijesno kako druge trpas u torove, evo i mene na prvu, a sam ne vidis da si rov zauzeo za sebe...
Kakav rov?

NK je Azerbejdžan. To je trebalo urediti bez rata. Nisu htjeli Jermeni, nije htjeo Alijev.
Sada jedu govna koja su izasrali.

Prenosim Jermene, jer mi je bilo muka od drkica na snimke razvaljivanja dronovima.

A sada im skidam kapu, jer su devastirani, uništene tehnike, a bore se!
ultrajvosa 1987

#12343 Re: Nagorno Karabah

Post by ultrajvosa 1987 »

Treba sve PKK teroriste kurdske pobit :D

Ono malo da ima covjek sad o cemu referisat kad je vec sve zasro sa Turcima i kurcima. :-)

Fakat ba Kiki usra i sefa i stanicu.

Dodjem da vidim dokle su Azeri a ono tvoje besjede.

Haj ziv bio prestani o turcima, isilu, sirijcima... shvatili smo sta hoces reci i sta potenciras, al nebitno je to totalno za ovaj sukob. 99 % Azeri deru ovo, 1% ako ima placenika evo glava , ostalo propaganda u stilu rahmetli skakaca sa stijene kod Zvornika.
BRT

#12344 Re: Nagorno Karabah

Post by BRT »

Kikibombona wrote: 03/11/2020 17:25
JoseMujica wrote: 03/11/2020 17:16ti si fakat bolestan čovjek :roll: i iskreno da kažem žao mi te je

Ne mogu da vjerujem da iko normalan tako preskače pravnu činjenicu, da je NG dio Azerbejdžana i da ljudi oslobađaju teritorij svoje države, kao što ti činiš, lupetajući nekakve ideološki iskonstruirane propagandne frazetine.

Pa zapitaj se bolan, ako je to tako ko što ti drviš ovdje, zašto niti jedna država ne pomaže Armeniju?
Jesam li negdje pomenuo Azerbejdzan? Ja sam za to da se Armeni i Azeri dogovore i rijese spor koji imaju.

...

Ovdje govorim o Turskoj i njenoj ulozi. Moderna Republika Turska je nastala na genocidu nad Armenima jednako kao RS kod nas. I uopste se ne kaju zbog toga. Stavise, patoloski mrze Armene i zele ih totalno zgaziti. Turska danas Bajraktarima masakrira prezivjele zrtve genocida i na njih salje sirijske teroriste. To je problem.

...

To bi bilo isto kada da se u izraelsko-palestinski kinfilkt umijesa Njemacka i podalje vojnu silu da masakrira Izraelce. Kako bi na to svijet reagovao?
Jednom doživiš genocid i imaš džokera da praviš sranja kakva želiš, a da pritom prolaziš nekažnjeno? Da se zaletimo na Vatikan i Monako bar? Ono, imamo neke sanse. Osim toga, ne znam zašto potenciraš da ratuju s Turskom, ovo je rat između NK separatista potpomognutih iz Armenije i Republike Azerbejdžan. Ko je na čijoj strani je sasvim druga priča. Turska prodaje oružje, Turci jesu uz Azerbejdžan, međutim, granica između Turske i Armenije je mirna i nema nikakvih neprijateljstava. Nije kao da Turci neselektivno oru po Gyumriju. Uz to, i Jevreji su preživjeli genocid, pa prodaju oružje Azerbejdzanu.
Milenkov buraz

#12345 Re: Nagorno Karabah

Post by Milenkov buraz »

BRT wrote: 03/11/2020 18:27

...

...

Jednom doživiš genocid i imaš džokera da praviš sranja kakva želiš, a da pritom prolaziš nekažnjeno? Da se zaletimo na Vatikan i Monako bar? Ono, imamo neke sanse. Osim toga, ne znam zašto potenciraš da ratuju s Turskom, ovo je rat između NK separatista potpomognutih iz Armenije i Republike Azerbejdžan. Ko je na čijoj strani je sasvim druga priča. Turska prodaje oružje, Turci jesu uz Azerbejdžan, međutim, granica između Turske i Armenije je mirna i nema nikakvih neprijateljstava. Nije kao da Turci neselektivno oru po Gyumriju. Uz to, i Jevreji su preživjeli genocid, pa prodaju oružje Azerbejdzanu.
Takav je Kiki, kada su Kurdi ispušili foru u Siriji, Iraku i više manje u cijelom tom regionu onda su krivi Turci. zato drvlje i kamenje na Turke, manje-više razumijem ga.
Novosti

#12346 Re: Nagorno Karabah

Post by Novosti »

BRT :thumbup:
ultrajvosa 1987

#12347 Re: Nagorno Karabah

Post by ultrajvosa 1987 »

"Taj rat koji nažalost blizu nas vode Azerbajdžan i Armenija prijeti sigurnosti regije", rekao je ajatolah Hamenei u televizijskom obraćanju i naglasio da sukobi moraju što prije prestati.

"Svakako teritoriji koje je prisvojila Armenija moraju biti vraćeni i oslobođeni. To je temeljni uvjet. Taj teritorij pripada Azerbajdžanu koji nad njim ima sva prava", dodao je iranski čelnik.

"Sigurnost Armenaca koji žive na toj zemlji mora biti zajamčena", dodao je Hamenei i pozvao dvije strane da ne krše međunarodne granice.

Iran :thumbup:
moke_31

#12348 Re: Nagorno Karabah

Post by moke_31 »

:lol: :lol:

Image
sumirprimus

#12349 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Znaci armeni su pametno postupili sto su pruzili otpor dole na jugu izgubivsi prakticno vecinu borbenog potencijala. I napustajuci liniju koju su utvrdjivali 30 godina dole na jugu.
Imaju jos uvijek specijalce koji cekaju azerske tenkove.koji ne dolaze jer bplovi rade posao odlicno.
Vrijeme i zima im idu u prilog iako im je jedini put za dotur mts.a hrane i ljudstva skoro pa presjecen.
Sve su uradili kako treba samo su ih malo iznenadili izbivsi u susi.
Pa ne mogu bas nikako da se slozim. :mrgreen:
Odradili su ih azeri momacki da valja .
Last edited by sumirprimus on 03/11/2020 18:46, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12350 Re: Nagorno Karabah

Post by JoseMujica »

...

...

kolko poznajem historiju, kada se desio genocid nad Armenima Republika Turska nije postojala. Od dva talasa pokolja nad Armenima, jedan 1894-te a drugi tokom WWI (1916), oba su se desila unutar Osmanskog carstva. Republika Turska utemeljena je 1923. godine. Tvoja priča jednako je činjenično zasnovana koliko i priča o deset genocida nad Bošnjacima koju prosipa Smail Čekić :roll: po Sarajevu. Jednostavno, ne mogu se stvari importovati u historiju (i to historijski pluskvamperfekt) i tumačiti sukladno današnjim ideološkim postavkama. Svijet nije bio isti prije sto godina i pokušajem importovanja sadašnjih u prošlost stvara se iskrivljena slika iste. A isto tako ako prošlost projeciraš u sadašnjost.

Neupordivo je IZ-PL konflikt i ovo u NG. Vraćam se opet na pravnu osnovu konflikta, a to je da je NG dio Azerbejdžana. Dakle, po međunarodnom pravu na Azerbejdžan je izvršena agresija od strrane treće strane (Armenije) i NG je tada okupiran. Opet po međunarodnom pravu, u slučaju agresije na jednu državu bilo koja država svijeta ima unilateralno pravo da napadnutoj državi pruži pomoć bilo koje vrste. Tako da je umješanost Turske ili bilo koje druge države pravno utemeljena, sve dok postoji saglasnost Bakua. I ovo su razlozi zašto niko ne pomaže Armeniji, isto ko što niko nije pomagao Srbiji tokom naših ratova, barem ne otvoreno.

nadam se da ćeš se kutarisati tih predrasuda
Post Reply