Slazem se za Njemacku. Njima dodati i Japan koji je stoljećima maltretirao sve oko sebe. Danas su normalna drzava.neki wrote: ↑03/11/2020 14:43Kakva Francuska i civilizacijski iskorakJedina evropska država koja je napravila stvaran civilizacijski skok je Njemačka...na osnovu bolne prošlosti okrenuli su se sami sebi - uspješno.
Sve ostale "bivše" evropske kolonijalne sile i dalje dobar dio svog bogatstva zasnivaju na iskorištavanju drugih
Ali sta nam ovo govori?
Ako bi se slomila kicma turskog nacionalizma, u bliskoj budućnosti bi postali normalna drzava. Imali bi ekonomiju kao Njemacka i Japan, postovali bi ljudska prava itd. Za Tursku bi bilo plodonosno da se formira nezavisan Kurdistan i da nacionalizam dozivi konacni poraz. I tek onda bi se mogli posvetiti normalnim stvarima, biti nova Njemacka, Japan, Australija, Kanada i sl.
...
Sve lose sto su Francuzi radili lose, od Alzira pa nadalje, osudjem na svaki način. Zemlja im kosti izbacila, onima koji su to radili. Zlocinacko bez ijednog ali.
Francuska pod Emanuelom Makronom je okrenula novi list i ja podrzavam tu politiku. Sutra ako pobijedi Le Pen, preko ove zastave cu nacrtati veliki X.
...
Ja nisam vjerski fundamentalista da nekome dajem podrsku samo radi vjere kao sto rade pojedini turkofili. Ja podrzavam samo djela a osudjujem nedjela.