Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- sTEVA i Mileva
#12251 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ma svaka čast samo pišem ono što ja znam.
kod mene nijedna nema više od metar ipo cijevi i nikad problema!
- ljevoruki
#12252 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Renoviranje stana u toku i dilema da li obnoviti, kompletno, plinsko etazno grijanje ili preci na elektricne konvektore.
Zanima me koji je ekvivalent struje u kw sa jednim m3 plina, ima li neko da mi to objasni?
Kilovat struje sa svim troskovima, kombinacija skupe i jeftine, je 0,265 KM.
Kubni metar plina je 0,85 KM.
Logika kaze da je bolje imati jedno tijelo koje grije, plinski bojler, nego 5 ili 6 konvektora koji svi trose struju ali bih volio da mi neko to pojasni.
Ako ima neko ko grije 75 m2 u solidno utopljenoj zgradi sa stanom ispod i iznad, dobrom stolarijom da mi kaze koliko potrosi kubika plina ili kilovata struje, bez pretjerivanja
Zanima me koji je ekvivalent struje u kw sa jednim m3 plina, ima li neko da mi to objasni?
Kilovat struje sa svim troskovima, kombinacija skupe i jeftine, je 0,265 KM.
Kubni metar plina je 0,85 KM.
Logika kaze da je bolje imati jedno tijelo koje grije, plinski bojler, nego 5 ili 6 konvektora koji svi trose struju ali bih volio da mi neko to pojasni.
Ako ima neko ko grije 75 m2 u solidno utopljenoj zgradi sa stanom ispod i iznad, dobrom stolarijom da mi kaze koliko potrosi kubika plina ili kilovata struje, bez pretjerivanja
-
romim
#12253 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti poznajes sve '' montere'' klima uredjaja i znas kako ugradjuju klime?sTEVA i Mileva wrote: ↑01/11/2020 08:54 ma svaka čast samo pišem ono što ja znam.
Kad bi na uredjaju pisalo sve sto treba da pise, zasto bi postojalo uputstvo?
Ako proizvodjac u uputstvu naglasi minimalnu duzinu, sigurno to nije napisao tek tako.
Posto kod nas svi dve znaju, a i ti evo izvaljujes znanje na pamet i zbunjujes ljude i pogrešno upucujes, onda sve moze i sve radi.
Vecina i ne gleda uputstvo nego sarafa sve klime po istom sistemu, do plafona, do zida, ma sve moze.
Isto tako i kod tebe moze takva instalacija, ali koliko si ti strucan i znas li da li bi ta klima bolje radila i bila efikasnija da je ugradjena po propisima proizvodjaca?
Ne mozes uletiti ovde i samo lupati na pamet, upravo se svi borimo protiv toga da sve moze i samo sarafaj, ma radice to dobro.
- rovac13
#12254 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja imao jednu te istu klimu sa kracom instalacijom,kad smo je prenijeli na drugo mjesto i stavili 3m ili nesto jace,nismo mogli vjerovat da je to ista klima.Brundanje vanjske se vise nije culo unutra.
Nama vise nece niko ugradit ispod 3m cijevi.
Iako na daikinu pise min 1,5 m
-
Ermin ZM
#12255 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hercegovac il ne citas kako treba il sta. Masa montera je aktivna po forumima i vecina potvrdjuje ovo. U s.m manualima pise od proizvodjaca propisani min, jbg valjda onaj ko je napravio zna. Toshiba je 2m min, Daikin 1.5m, Fujitsu, Gree ugl 3m itd itd.sTEVA i Mileva wrote: ↑01/11/2020 08:28nijedan monter klima uređaja neće ovo potvrdit niti na klima uređaju piše kolika je minimalna dužina instalirane cijevi.
meni je svaka skopčana direktno malo više od metar cijevi i nikad nije problema bilo.
Malo i forume procesljaj, imas i dosta iskustava gdje su ljudi rijesili buku sa produzenjem instalacije.
-
xvassido
#12256 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
gluposti i de nam montera koji će ovo da potvrdi a ja vama email od uvoznika i distributera za iste, deltron, servis čović, erkond itd, gdje jasno pišu da nema instrukcija i manual od proizvođača za to što pametuješ.
-
Ermin ZM
#12257 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Google i opleti, stvarno masa se moze nac o tome. U pravu si za montere ima ih da to ne priznaju, kao i vakumiranje itd.. samo takvima ne treba dat prici klimi vec sa vrata vratit
-
xvassido
#12258 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
fama oko dužine instalacije cijevi je obična laž i debankirana odavno evo nekoliko linkova sa benchmark foruma
nikovi nexteen i SerijeSync
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page471
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... ja/page473
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page474
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page475
od mene toliko na ovu temu punu stručnjaka.
nikovi nexteen i SerijeSync
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page471
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... ja/page473
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page474
https://forum.benchmark.rs/showthread.p ... t!/page475
od mene toliko na ovu temu punu stručnjaka.
- rovac13
#12259 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hercegovac nije uzeo terapiju na vrijeme 
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#12260 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jeste uzeo, ali nema krova, samo ploca, pa prokisne, a na to sve slama...natopi se.
- -Chesterfield-
#12261 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je to ova utičnica? Ne vidim na toj tvojoj koji je model?Dzemss wrote: ↑07/01/2020 08:10
Ja ima par smart uredjaja, to jest "pametne" utičnice.
Jednu koristim samo da pratim potrošnju invertera, na njoj imaš krivu potrošnje. Prati ti trenutnu, dnevnu i mjesečnu potrošnju. Od opcija na njoj što imaš je ON/OFF, timer za gašenje/paljenje i praćenje potrošnje. Preko nje možeš pratit potrošnju klime, samo ne diraj ON/OFFOna dodje 30-tak KM.
Sve te uređaje imam u jednoj aplikaciji (Smart life).
Ako može ova pratiti potrošnju, da ne kupujem drugu?

- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#12262 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene je vanjska jedinica odmah iza unutrašnje. Kada su radili montažu, pratio sam montere da li će ispoštovati 3m. Vidim odmjeriše kako treba, tako da nisam imao potrebu mješati im se u posao. Višak su smotali u krug iza vanjske jedinice.
- saiks
#12263 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ali ako nije moguce ispostovati 3 metra instalacije,sta onda uraditi?
Postoji li mogucnost uvijanja cijevi u spiralu da se dobije potrebna duzina kao kod npr rashladnih vitrina?
Postoji li mogucnost uvijanja cijevi u spiralu da se dobije potrebna duzina kao kod npr rashladnih vitrina?
-
Ermin ZM
#12264 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Upravo ti je clan post iznad tvog opisao. Smota se u krug iza vanjske jedinice
-
romim
- spree
#12266 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko love te izaslo da je prebacis na drugo mjesto?rovac13 wrote: ↑01/11/2020 11:27 Ja imao jednu te istu klimu sa kracom instalacijom,kad smo je prenijeli na drugo mjesto i stavili 3m ili nesto jace,nismo mogli vjerovat da je to ista klima.Brundanje vanjske se vise nije culo unutra.
- rovac13
#12267 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bilo je davno,zaboravio sam tacno.
Ali otprilike nesto kao i ugradnja nove klime.
Ispalo je demontaza gratis.
Mislim.
Ali otprilike nesto kao i ugradnja nove klime.
Ispalo je demontaza gratis.
Mislim.
- saiks
#12268 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pogrešno sam se izrazio ali mislimo na isto
-
romim
#12269 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma nisi pogrijesio nego mi je bilo cudno da pitas odma iza posta gdje je covjek opisao kako ide instalacija.
Malo sam se ja nasalio sa tim spirala, krug.
Malo sam se ja nasalio sa tim spirala, krug.
-
Dzemss
#12270 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne može ti ta pratit potrošnju.Za Broadlink samo sa oznakom SP3-S mogu pratit potrošnju.-Chesterfield- wrote: ↑01/11/2020 12:39Da li je to ova utičnica? Ne vidim na toj tvojoj koji je model?Dzemss wrote: ↑07/01/2020 08:10
Ja ima par smart uredjaja, to jest "pametne" utičnice.
Jednu koristim samo da pratim potrošnju invertera, na njoj imaš krivu potrošnje. Prati ti trenutnu, dnevnu i mjesečnu potrošnju. Od opcija na njoj što imaš je ON/OFF, timer za gašenje/paljenje i praćenje potrošnje. Preko nje možeš pratit potrošnju klime, samo ne diraj ON/OFFOna dodje 30-tak KM.
Sve te uređaje imam u jednoj aplikaciji (Smart life).
Ako može ova pratiti potrošnju, da ne kupujem drugu?
![]()

-
Nera_22
#12271 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za vikend sam bio u Hercegovini kod roditelja. Klima od pocetka sezone grijanja potrosila 185kwh. Otac ne vjeruje dok ne dodje racun za struju. Klima na minimumu trosi 340w i zrak iz klime opste nije hladan al otac je jako osjetljiv na propuh. ako na daljinskom postavim 26 u sobi bude oko 23. Na postavljenih 29 u sobi bude oko 26c. Po meni klima radi sasvim normalno i uspijeva da ugrije bez problema cijeli sprat kuce kada je vanjska oko 8.Nera_22 wrote: ↑23/10/2020 23:10 Evo kratko da javim kakav je dojam sa daikin sensira 18ka klimom. Da napomenem klima je postavljena u hercegovini i grije nekih 45 kvadrata neizolovanog prostora. Otac mi nikako nije zadovoljan sa grijanjem. Zrak koji klima izbacuje je hladan i smeta. Samo ponekad (predpostsvljam poslije defrosta) se zaleti i puse vruc zrak. Klima stoji na 2 ponekad 3 crtice puhanje a temperaturu zna podignuti i na 29c na daljinskom da bi mu bilo ugodno u sobi. Trenutno grije samo jednu sobu od 15 kvadrata a ostalo se ne grije. Dok ne odem da se sam uvjerim ne mogu da vjerujem da 18ka nije u stanju ugrijati 15kv neizolovanu sobu u hercegovini.
Problem je do oca. on jednostavno ne podnosi ni najmanje strujanje zraka. Vrata ne zeli da drzi otvorena jer mu smeta strujanje iz donika. da drzim klimu na silent nema sanse da ugrije ista osim te jedne sobe. tako da smo opet vratili pec na drva da se grije.
Razmisljam da unutrasnju spustim skroz blizu poda nebi li se smanjilo to strujanje zraka jer je ovako klima neupotrebljiva.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#12272 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imao sam ja par slucajeva gdje sam je spustao na nekih 70-80cm od poda.
Isto stariji ljudi,ako ne grije noge kaze to nista ne valja.
Steta samo sto nisi odmah kupio fujitsu podnu i rijesio problem.Kod tebe su ono sve ostale fujitsu?
Steta samo sto nisi odmah kupio fujitsu podnu i rijesio problem.Kod tebe su ono sve ostale fujitsu?
-
Nera_22
#12273 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
kod mene kuci su sve fujitsu. ma gledat cu da je spustimna pod nema mi druge.haso hasic wrote: ↑02/11/2020 11:14 Imao sam ja par slucajeva gdje sam je spustao na nekih 70-80cm od poda.
- HardCore
#12274 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene fh35 funkcionise odlicno, zadata temp 24h je 23c, a sobna temp vecinom 23-24c, a u spavacoj oko 21c navecer, preko dana bude toplija zbog sunca
-
Ermin ZM
#12275 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zvijer je to klima. Btw mozes li mi kao korisnik demantovat ili potvrdit sto se pisalo po forumima, da ta klima malo ima problema sa odrzavanjem temp u automodu, pa se mora drzat u manualnom fanu?
Cudnovato mi da bi takav previd napravili kod flagship modela, prije mislim da je rekla kazala.
Cudnovato mi da bi takav previd napravili kod flagship modela, prije mislim da je rekla kazala.