Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Nera_22

#12101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Evo kratko da javim kakav je dojam sa daikin sensira 18ka klimom. Da napomenem klima je postavljena u hercegovini i grije nekih 45 kvadrata neizolovanog prostora. Otac mi nikako nije zadovoljan sa grijanjem. Zrak koji klima izbacuje je hladan i smeta. Samo ponekad (predpostsvljam poslije defrosta) se zaleti i puse vruc zrak. Klima stoji na 2 ponekad 3 crtice puhanje a temperaturu zna podignuti i na 29c na daljinskom da bi mu bilo ugodno u sobi. Trenutno grije samo jednu sobu od 15 kvadrata a ostalo se ne grije. Dok ne odem da se sam uvjerim ne mogu da vjerujem da 18ka nije u stanju ugrijati 15kv neizolovanu sobu u hercegovini.
romim

#12102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

Pa druze to je tornado u 15m2.
Koliko znam do sad se spominjalo da Sensira nisko modulira. Ako je i kod 18ke isti, slucaj onda nije ni, cudo sto nije zadovoljan.
Ventilator je prejak, a vazduh zbog niske modulacije hladnjikav i onda daje osjecaj svjezine iako je prostorija ugrijana.
Kod mene je Hansol u 37m2 pa mi je ventilator na dvije crte prilicno jak, a modulaciju spusti oko 180w, mada zna i na 110w.
Iako je u prostoru 24c zbog brzine ventilatora i niske temperature vazduha koji klima izbacuje, u prostoriji se osjeti kao da je malo svjezije.
Za pocetak neka smanji ventilator na minimum.
Po mom trenutnom iskustvu sve ispod 250w je vec nedovoljno topao vazduh na izlazu iz klime, koji u prostoriji stvara kontra efekat i osjecaj svjezine.
Felix77

#12103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

Nera_22 wrote: 23/10/2020 23:10 Evo kratko da javim kakav je dojam sa daikin sensira 18ka klimom. Da napomenem klima je postavljena u hercegovini i grije nekih 45 kvadrata neizolovanog prostora. Otac mi nikako nije zadovoljan sa grijanjem. Zrak koji klima izbacuje je hladan i smeta. Samo ponekad (predpostsvljam poslije defrosta) se zaleti i puse vruc zrak. Klima stoji na 2 ponekad 3 crtice puhanje a temperaturu zna podignuti i na 29c na daljinskom da bi mu bilo ugodno u sobi. Trenutno grije samo jednu sobu od 15 kvadrata a ostalo se ne grije. Dok ne odem da se sam uvjerim ne mogu da vjerujem da 18ka nije u stanju ugrijati 15kv neizolovanu sobu u hercegovini.
Ista stvar i kod moje majke, 12 ka sensira nekih 20m2, zali se puse hladno, smanjio brzinu oborio krilca skroz dole, zasad se ne zali, stavio ventilator na onaj nocni mod, ako bude to malo reko sam da pojaca na prvu brzinu
Ermin ZM

#12104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Nera_22 wrote: 23/10/2020 23:10 Evo kratko da javim kakav je dojam sa daikin sensira 18ka klimom. Da napomenem klima je postavljena u hercegovini i grije nekih 45 kvadrata neizolovanog prostora. Otac mi nikako nije zadovoljan sa grijanjem. Zrak koji klima izbacuje je hladan i smeta. Samo ponekad (predpostsvljam poslije defrosta) se zaleti i puse vruc zrak. Klima stoji na 2 ponekad 3 crtice puhanje a temperaturu zna podignuti i na 29c na daljinskom da bi mu bilo ugodno u sobi. Trenutno grije samo jednu sobu od 15 kvadrata a ostalo se ne grije. Dok ne odem da se sam uvjerim ne mogu da vjerujem da 18ka nije u stanju ugrijati 15kv neizolovanu sobu u hercegovini.
Upravo zbog toga sam se ja bojao uzeti Toshibu podnu i prelomio za drugi sigurno slabiji model za roditelje. Ona ide jos nize od Daikina, vecina ljudi to ne voli a pogotovo stariji.
epeco

#12105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by epeco »

Koliko ima da je klima montirana? Ako je prošle godine npr. jeste li servis radili?
piplica
Grijem se na: Ćumur

#12106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Ermin ZM wrote: 24/10/2020 04:11 drugi sigurno slabiji model za roditelje.
Pa kako radi taj "slabiji" model?
Ermin ZM

#12107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

piplica wrote: 24/10/2020 10:56
Ermin ZM wrote: 24/10/2020 04:11 drugi sigurno slabiji model za roditelje.
Pa kako radi taj "slabiji" model?
Na zalost necu moci dati detaljne inf. Za 2 sedmice se ugradjuje, al nisam fizicki tu da to pratim. Moci cu samo rec dal uspijeva ugrijat i koliko struje je potrosila na kraju mjeseca ako otac bude htio stavit moj mjerac i jesu li zadovoljni. Ugl trebala bi radit posao, mala kvadratura, dobra stolarija i izolacija. U januaru kad budem na godisnjem(ako ne zezne korona) cu moc malo pratit pa detaljnije dat iskustva sa parapetnom.
Nera_22

#12108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

epeco wrote: 24/10/2020 08:40
Koliko ima da je klima montirana? Ako je prošle godine npr. jeste li servis radili?
Klima montirana prije mjesec
rovac13

#12109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nera 22
Kako nije u stanju ugrijati,kad je ugrijala i puse hladno ?
Koliko otac ima godina :)

Tolka klima zatvorena u 15m2 i fan stoji na 800-900 m3h,to ti je slican izduv kao nocria na max.Sto im nisi rekao da stave najmanju mogucu brzinu puhanja :)

Kad podjes njima ponesi nesto da izmjeris temp izduva i koliko vuce kad radi minimalno.Kod mojih daikin 50gv uopce ne moze nisko da radi(nocria radi na nizoj snazi),ako taj moze mogao bi onda mene zanimat.
piplica

#12110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Šta je ovo opsesija postala da klima može ako ikako na 50w da radi?

Temp. vode u podnom grijanju je od 27c na gore, pa bude ugodno, šta očekivati od klime da ima izduv od 30c i da bude po nogama toplo?
rovac13

#12111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nisko mogu da rade male klime.
Ovaj daikin ne vjerujem da moze nize od tvojih mits fh.
Jer ni kod mojih ne moze.Jel mice pusu hladno.

Ja mislim da se samo radi o subjektivnom osjecaju,mali prostor velika klima navijena da puse jace.Prvo sto mozes ocekivat je promaja,jos ako su stariji ljudi koji su navikli na vrelinu iz drva :)
piplica

#12112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Moje nikada nisu puhale hladno, da se na osjet nije mogla osjetiti temp..

Druga stvar, loše dimenzioniranje i tip uređaja dovedu do ovoga kako je sada.

Ako ti je primarno grijanje onda uzmeš mašinu koja grije, ako je dogrijavanje, onda opet nešto drugo...ako hladiš onda mogu i treće.
Nera_22

#12113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

Otac je bas star i zimogriz. Kod mene kuci kad je bio sobu grijo na 27c. Ja mu kazem da ne treba biti toplije od 24c on kaze da na 24 oblaci jaknu. Uvijek su govorili da ne valja klimu na niskoj brzini drzati da to obara cop pa mu ja reko da drzi na 2. Javit cu mu da stavi na auto ili na 1. Problem je ako je na 1 fan kako ce ugrijat ostatak kuce. Kada odem postavit cu mu aqara hub i 3 senzora temperature rasporedit po kuci da vidim stvarno stanje.
piplica

#12114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Rješenje su 2 manja uređaja, može i jedan, ali ako imas kuću energetskog razreda A i više.
Uvijek su govorili da ne valja klimu na niskoj brzini drzati da to obara cop
Svašta ljudi govore, a i svašta ljudi slušaju, ali nije niko napisao koliko ga obara u procentima, a koliki je omjer komfora u svemu tome?
rovac13

#12115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Zar nije ugodan osjecaj bitniji od cop.
Ta klima u onom tihom modu ima izduv 660 m3h
Mnoge klime 12ke na max imaju toliko pa griju prostor.

Moras probat sve varijante.
Ima i varijanta auto fan.
Tad bi trebala krenut puhat jako pa kad postigne temp sama se snizi u minimum.

Nera 22 ima sve klime fujitsu.
A fujitsu radi drugacije od svih.
Jedino fujitsu ksd zadam manualno najvecj fan brzinu ona kod mene cesto puse u najmanjoj.

To nema na drugim klimama.
piplica

#12116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote: 24/10/2020 14:28 Jedino fujitsu ksd zadam manualno najvecj fan brzinu ona kod mene cesto puse u najmanjoj.
Ovo više liči na bug nego na promišljenu funkciju.
rovac13

#12117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nije bug :)

To je funkcija koja rjesava probleme sa ovim slucajevima kao kod njegovog oca.

Kod drugih klima navijes npr max fan klima povuce 1000w 1500w 2000w ugodno toplo puse.Ali soba se lagano grije potrosnja se spusta,i kad se soba vec dovoljno ugrije imamo potrosnju na nekih 300-400w onda taj max fan izgleda hladan,a da je bio u minimumu bio bi ugodan.

Kod drugih ako nisi upoznat sa stelovanjem klima mozes dovest do neprijatnog hladnjikavog duvanja.

Fujitsu ima zastitu od hladnog duvanja sto je opisano detaljno u manualu.Ako se temp izduva spusti do neke temp, fan se smanjuje bez obzira sto si postavio manualno.Talo za svaku brzinu ima odredjeno ispod koje temp nece dalje duvat nego ce ici na manje.

Ja licno ne volim to kod fujitsu.
Ali za ovakve slucajeve,starije ljude,i one koji nisu skloni podesavanju je izgleda pun pogodak.
Felix77

#12118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Felix77 »

rovac13 wrote: 24/10/2020 15:00 Nije bug :)

To je funkcija koja rjesava probleme sa ovim slucajevima kao kod njegovog oca.

Kod drugih klima navijes npr max fan klima povuce 1000w 1500w 2000w ugodno toplo puse.Ali soba se lagano grije potrosnja se spusta,i kad se soba vec dovoljno ugrije imamo potrosnju na nekih 300-400w onda taj max fan izgleda hladan,a da je bio u minimumu bio bi ugodan.

Kod drugih ako nisi upoznat sa stelovanjem klima mozes dovest do neprijatnog hladnjikavog duvanja.

Fujitsu ima zastitu od hladnog duvanja sto je opisano detaljno u manualu.Ako se temp izduva spusti do neke temp, fan se smanjuje bez obzira sto si postavio manualno.Talo za svaku brzinu ima odredjeno ispod koje temp nece dalje duvat nego ce ici na manje.

Ja licno ne volim to kod fujitsu.
Ali za ovakve slucajeve,starije ljude,i one koji nisu skloni podesavanju je izgleda pun pogodak.
I daikin radi tako, treca brzina nastimana evo sad smanjivao da vidim koja je tacno , radi na prvoj
rovac13

#12119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Na daikinu 50 ja to nisam primijetio nikad.
Na ovom mom malom 35 sam primijetio nesto ali ne kao fujitsu.

Fujitsu grije zadatom brzinom i kad ugrije onda pocne smanjivat.

A ovaj daikin 35 kod mene ako grije npr 3 brzinom on tako nastavi uvijek.Ali kad tek startuje,zadam npr fan 3,ona pocinje polako da se zalijece,kako se freon pocinje grijat ona prvo pusti najnizu fan brzinu,kako se freon vise grije tako ona povecava fan brzine,i kad pocne puhat zadatom brzinom vise ne smanjuje.

Eh sta se moze desit.
Ako daikin radi na premaloj snazi kao kod tebe jer imas tri klime,on u tom startu se ne zaleti dovoljno jako pa ne uspije podic fan brzinu.

Kod mene fujitsu ove godine jos nije pusten u pogon pa daikin mi sam grije sve,ne pravi pauze,jednom startuje i uvijek puse tom brzinom.

Mozes li felix ovo isto probati kod sebe.
Last edited by rovac13 on 24/10/2020 16:16, edited 2 times in total.
Nera_22

#12120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Nera_22 »

E sad vise nisam pametan. Pa ja sam mislio da kad stavis na 2 ili 3 onda se klima zalijece do 2 i malo agresivnije puse a kad postigne zeljenu temp onda je logicno da se smanji. Tako je kod fujitsu mojih. Ja drzim na 2 da mi nebi u noci poslo puhat na 3 poslije defrosta.
romim

#12121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 24/10/2020 13:44 Šta je ovo opsesija postala da klima može ako ikako na 50w da radi?

Temp. vode u podnom grijanju je od 27c na gore, pa bude ugodno, šta očekivati od klime da ima izduv od 30c i da bude po nogama toplo?
Nije opsesija, nego problem u prelaznom periodu kad temperatura nije niska, a objekat je dobro izolovan.
Ako klima radi na vecoj snazi onda se cesto gasi, pa za vrijeme dok se ponovo upali pojavljuje se subjektivan osjecaj hladnoce iako je prostorija zagrijana.
Sa druge strane opet se pojavljuje problem, ako radi dovoljno nisko da ce onda vazduh na izlazu iz klime biti nedovoljne toplote pa se opet javlja subjektivan osjecaj hladnoce.
Nema idealnog.
Svi imaju razlicitu potrebu za toplinom.
Sto se tice modulacije, kod Hansola su ga pretjerali.
rovac13

#12122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Pa sta sad ne pase.
Imas za nocriu veliki pdf service instruction sa svim detaljima.

Tako i jest.Fan brzine na nocria dodju kao ogranicenja maximalnog duvanja.Ako si stavio fan 2 onda nocria duva najvise na 2 a po potreb i smanjuje.Isto tako,ako stavis na 3 onda duvs nakvise 3 ili manje.

Pored toga ima opisano da svakim fanom kod nocrie ogranicavac snagu kompresora.Tako npr ako izaberes fan hi onds klima moze povuc max 3000w ako za,to ima potrebe.Ako stavis med fan ne moze preko 2000w potegnut.Ako,stavis low me moze preko 1500w,quiet ne moze preko 1250w otprilike......Ima jos manja brzina super quiet zaboravio sam kolko je tu ogranicenje snage kompresora 1000w ili manje mozda
rovac13

#12123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Klime su fenomenalne teme za rat navijaca brendova.
Sve klime rade razlicito,i tu ima mjesta za brdo rasprava cija je klima bolja.Igre bez granica :)

A ustvari klime ne rade isto ni unutar jednog proizvodjaca.Ja imam daikin 35 i daikin 50.
Po ponasanju su toliko razliciti da su pokrili logo ja nebi vjerovao da su obje jedan brand.

Daikina 50 mi smo stavili u veliki prostor.I tu radi posao nema dalje.Da sam,ga,stavio u mali prostoe zahebo bi se.Nije to to.Gasi se cesto sa 300 pa i 400w.U malim sobama bi me nerviralo.

A daikin 35 susta suprotnost.U malim prostorima mi radi super,u veliki ga nebi stavio.
piplica

#12124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

romim wrote: 24/10/2020 16:00 Sto se tice modulacije, kod Hansola su ga pretjerali.
Kako i zašto?
romim

#12125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by romim »

piplica wrote: 24/10/2020 16:31
romim wrote: 24/10/2020 16:00 Sto se tice modulacije, kod Hansola su ga pretjerali.
Kako i zašto?
Pa, s obzirom da je na papiru 12ka a karakteristikama i dimenzijama 18ka, ima previse nisku modulaciju da imam osjecaj hlaadnoce kad pocne da duva jedva topao vazduh.
Cesto radi na oko 180w a cak sam dva puta uspio upratiti da recimo po 5 min radi na oko 110w.
Prostor nije mali 37m2.
Bar da moze nize ici sa ventilatorom bilo bi dobro.
U Crown ne znam kakvu modulaciju ima al uvijek izbacuje prilicno topao vazduh.
Nalazi se u istoj kvadraturi i po specifikacijama ima nizu snagu izduva na minimumu.
Kod mene je trenutno u prostoru 24.3c al ponekad imam osjecaj svjezine zbog tog nedovoljno toplog vazduha na izlazu iz klime.
Sto se tice grijanja, ja ne volim hladnocu i prirodno imam losu cirkulaciju, tako da mozda sto je meni toplo, drugima bi bilo prevruce.
Meni je licno 22c u dnevnom boravku hladno.
Post Reply