Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne skidati, ne instalirati zvucne driveri mimo onih koje dadne sam Windows - preko update ili proizvođac ploce tj. oni driveri koje preuzmete sa stranice ploce uglavnom su to Realtek. Zvucni driveri cesto prave konflikte sa sistemom, ne slusalice/zvucnini kao hardver.
Isto vazi za ostale drivere, preuzimate samo one sto W10 dadne automatski ili sa stranice ploce, graficke...itd.
Sto se tice ventilatora, bilo na kucistu ili ovih na radiatoru (tower) hladnjacima, AIO, costum hlađenja, pumpe, kopcate ih na matincu plocu, nikakvi adapteri pa dva na jedan.
Ako ste bas fanatik ventilatora, kontrole brzina, rgb sranja, imate neki AIO veci radiator ili neko costum vodeno hlađenje ljepo otovorite novcanik i kupite provjeren kontroler ne ova sranja sto samo provode struju.
RGB sranja, trake, to treba zakonom zabraniti ... necu ni komentarisati.
...
Sve ovo pod uslovom da vam sam hardver nije pokvaren, ostecen.
Meni licno najdraze "koliko para toliko muzike" u smislu samih performansi i naravno jos vaznije kvalitete hardvera.
Samo da javim da mi je stigao komp sa servisa. Prvo sve pohvale za Doper-Tech, stvarno s njima uvijek pozitivna iskustva.
Prvo sto su mi komp rijesili za 1 dan, jucer odnjeo danas mi vratili. Zamjenili mi maticnu plocu, i RAM te kazu da ne bi trebalo vise biti problema a ako bude da im javim.
Dodatno, ram mi je bio teamgate 3200MHz a oni sad ubacili Kingston HyperX Fury 3200MHz, pored tog ploca mi bila MSI A320M-Pro a oni sad ubacili Asus Prime a320M-K. Novi ram kao i ploca su malo skuplji u odnosu na stari a nista nisam doplatio a ono sto mi je najvise drago jeste sto ova ploca ima M.2 slot a "stara" nije imala
Nadam se da ce sad sve raditi kako treba.
Last edited by arnes_king on 31/10/2020 23:33, edited 1 time in total.
Bios time mi na staroj ploci bio 12.5 - 13.3 sekunde, na ovom evo podesio sta sam znao i trenutno je cold boot 6.3 sek i na to dodje jos jedno do 10 sekundi dok mi windows ucita
Koji je najpovoljniji M.2 NVME a da je pouzdan? Treba mi 128-250GB jer bih na njega samo sistem i programe, za ostalo imam ove druge SSD-ove, mozel se sta do stoje naci i koliko je pouzdano polovan kupiti?
arnes_king wrote: ↑31/10/2020 17:49
Samo da javim da mi je stigao komp sa servisa. Prvo sve pohvale za Doper-Tech, stvarno s njima uvijek pozitivna iskustva.
Prvo sto su mi komp rijesili za 1 dan, jucer odnjeo danas mi vratili. Zamjenili mi maticnu plocu, i RAM te kazu da ne bi trebalo vise biti problema a ako bude da im javim.
Također, baš neki dan burazu istekla garancija za komp sto je kupio kod njih. Napojna jedinica ssamo sto ne pukne koliko se vrti kad se upali, i javi se njima i kaze tako i tako. Istekla garancija ali eto pogledajte ako treba platit cu. Platio samo poštarinu.
EDIT: Sve izvadio, sve ponovo prikopčao.
Procesor izvadio, očistio.
Cooler izvadio, očistio.
"Od nule" sve ponovo i cable management i sve. Primjetio sam na CPU da se pasta nije fino razmazala... Na jednu stranu je bilo previše, na drugu ništa.
Ne znam zašto i kako se to desilo, ali ajde, evo stavio sam istu MX-4 ponovo.
Opet ide čekanje i praćenje
Last edited by Averus on 01/11/2020 13:18, edited 1 time in total.
Nisam neki stručnjak, a želio bih nadograditi procesor jer vidim da mi je CPU uglavnom na 100% i sjecka mi dok igram neke igre, a ne igram neke zahtjevne uglavnom Fortnite, WoW, Fifa.
Da li mogu na ovo staviti Ryzen 5 2600 ili neku u tom cjenovnom rangu i kakva je procedura pri mijenjanju? Zamijenim cpu i cooler i reinstaliram drajvera ili se moram i po BIOSU nesto zajebavati (neko mi i to rece)?
stativa wrote: ↑01/11/2020 11:49
Pozdrav imam ovu konfiguraciju:
Ryzen 3 2200g
RX 580 4gb
8gb RAM DDR4
Asus 320M-K
Nisam neki stručnjak, a želio bih nadograditi procesor jer vidim da mi je CPU uglavnom na 100% i sjecka mi dok igram neke igre, a ne igram neke zahtjevne uglavnom Fortnite, WoW, Fifa.
Da li mogu na ovo staviti Ryzen 5 2600 ili neku u tom cjenovnom rangu i kakva je procedura pri mijenjanju? Zamijenim cpu i cooler i reinstaliram drajvera ili se moram i po BIOSU nesto zajebavati (neko mi i to rece)?
Ne isplati ti se na tu plocu A320 stavljat Ryzen 5 2600 gotovo ces iste, mozda malo bolje performanse imati. Jako je limitiran taj A320 cip, te ploce su ulazne bile kad je tek Ryzen izasao - sluzile su za testiranje i sada su maltene historija.
Ako si u mogucnosti da uzmes neku B350m ili jos bolje neku jeftinu B450m onda bi ti taj Ryzen 2600 dobro legao.
Također imas 8gb rama i 4gb na grafickoj smanji neke opcije u igrama da ti ne bude sjeckanja. Ipak igras WOW ima tu dosla posla za procesor dok sve ucita.
A ako bas hoces to da radis, prvo uradis update BIOS-a sa tim trenutnim procesorom pa onda ubaci novi. Ali opet ti kazem to se ne isplati raditi za tu plocu.
Ryzen 3 2200g
RX 580 4gb
8gb RAM DDR4
Asus 320M-K
Ne isplati ti se na tu plocu A320 stavljat Ryzen 5 2600 gotovo ces iste, mozda malo bolje performanse imati. Jako je limitiran taj A320 cip, te ploce su ulazne bile kad je tek Ryzen izasao - sluzile su za testiranje i sada su maltene historija.
Ako si u mogucnosti da uzmes neku B350m ili jos bolje neku jeftinu B450m onda bi ti taj Ryzen 2600 dobro legao.
A ako bas hoces to da radis, prvo uradis update BIOS-a sa tim trenutnim procesorom pa onda ubaci novi. Ali opet ti kazem to se ne isplati raditi za tu plocu.
Ploca jeste ulazni model, ali slobodno se moze uraditi upgrade na 2600. Ne treba raditi update bios-a, niti bilo sta instalirati/reinstalirati. Samo se zamijeni procesor/cooler.
Ryzen 3 2200g
RX 580 4gb
8gb RAM DDR4
Asus 320M-K
Po meni se tebi ne isplati ici na Ryzen 5 2600 zato sto iako ce biti upgrade,nece biti toliko znacajan.Moj ti je savjet da skupljas jos novca i kupis Ryzen 5 3600 , ici ce on na tu maticnu (https://www.youtube.com/watch?v=wF8EuEfKH3Q&app=desktop) ali uz dobar airflow i kada dodju topliji dani ja bi nekako namjestio 1 ili 2 120mm fana da pusu u VRMove da se nebi istopili. Ali ono sto je tebi jos bitnije od procesora je memorija,vjerovatno ti zbog tog stutteraju igre , pretpostavljam da je tih 8GB DDR4 jedan stick i to 2666 ili jos gore 2133 Mhz? Ryzen je ekstremno osjetljiv na memoriju i preporučava se što brža memorija sa što nižim CAS latencyom , 3200MHz minimum dok je CL16 3600 optimalno.Kupi 2x8GB DDR4 3200 MHz za pocetak pa onda gledaj u nadogradnju procesora. Da stavis 3700X opet ces imat nizak FPS i stuttere sa tim single channel sporim RAMom
Ryzen 3 2200g
RX 580 4gb
8gb RAM DDR4
Asus 320M-K
Kako ti sjecka FIFA na tom processoru ,pogledaj moje kante radi na ULTRA FIFA 21 bez ikakvog stekanja
Trebao bih oboje znaci nadograditi, ali trenutno mogu samo jednu komponentu. Drug sto igramo zajedno ima isto rama i istu grafičku, ryzen 5 2600 i bolju matičnu on nema problema sa navedenim igricama.
A mislim da zbog cpu bottlenecka graficka.
@Mraka
Fifa nikako dok igram, ali dok loaduje FUT i dok ne počne utakmica zna zaštekati.
Ako vam sta znaci kod mene je ista ploca, asus prime a320m-k, donedavno cak i losija, a imam Ryzen 7 2700 i radi savrseno proc na ploci, bez problema u igrama.
Kad sam sastavljao racunar, nisam uopce dirao m.2 heatsink na maticnoj jer trenutno nemam m.2 ssd, ali tek sam danas primijetio da ispod heatsinka ima zastitna folija. Trebam li to skidati iako se ne koristi slot, pa vratiti heatsink? Postoji li rizik da se istopi i napravi neku stetu?
EDIT: B550 Tomahawk je u pitanju
ferratilis wrote: ↑01/11/2020 18:22
Kad sam sastavljao racunar, nisam uopce dirao m.2 heatsink na maticnoj jer trenutno nemam m.2 ssd, ali tek sam danas primijetio da ispod heatsinka ima zastitna folija. Trebam li to skidati iako se ne koristi slot, pa vratiti heatsink? Postoji li rizik da se istopi i napravi neku stetu?
Auuuuuuuuu to ti ne valja druže
Pod hitno mijenjaj ploču, to je već gotova priča
Evo izađem ti ja u susret dam ti Gigabyte B550 Aorus Elite, ne moraš ništa doplatiti samo daj tu ja ću nju popraviti
Evo izađem ti ja u susret dam ti Gigabyte B550 Aorus Elite, ne moraš ništa doplatiti samo daj tu ja ću nju popraviti
Ne zajebavam se, ako moram to skidat onda mi valja skinut i cooler. Nisam ni obracao paznju na m.2 slot kad sam sastavljao.
Imam vec jedan Gigabyte proizvod u kucistu, ako ubacim jos jedan bicu baksuz
Ne odljepljivaj ništa i ne diraj dok ti ne zatreba . neće se ništa dogoditi , bez brige . Stoji i kod mene već par mjeseci i nema nikakvih problema .Imam m2 SSD ,ali stručnjaci iz asusa su stavili heatsink na slot 2 koji koristi linije od grafike , pa ga nisam iskoristio .