Meni stvarno nije jasno, ko da sa zidom raspravljam. Drago mi je, ponavljam, da postoje mehanizmi zaštite kao i, kako navodiš, kompenzacijski fondovi kad nešto krene po zlu po korisnike. Pošteno bi bilo, iz ličnog iskustva govorim, kao proizvođač određenih proizvoda, da proizvođač i svi ostali u lancu koji zarađuju od nekog proizvoda, svojim primjerom svima ostalima pokažu da je njihov proizvod kvalitetan i siguran. Vjerujem da bi ličnim primjerom ponukali i trenutne skeptike među medicinskim radnicima da se vakcinišu te bi tako imali veći broj vakcinisanih što bi nam, slažes se, pomoglo u borbi protiv ugroze.Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 15:43I pitaju se zasto dajem odgovore na ovakve izjave.biglebovski wrote: ↑26/10/2020 15:38Kakvi umrli od vakcine, ko spominje umrle od vakcine? Kažem da mi je drago da u uređenim sistemima, sa ispravnim protokolima postoje budžetski fondovi koji izdašno kompenziraju eventualne slučajeve nus pojava vakcinacije i da bi kod nas trebalo tako nešto, a ne da se sve svaljuje na proizvođače vakcina. Pošteno je da svi poreski obveznici plaćaju odštetu, kad već farmacija nije sigurna u svoje proizvode, a bez vakcina ne možemo. I baš zato kažem da bi najpoštenije bilo da se novom vakcinom prvo vakcinišu radnici u farmaciji, apotekama, distribuciji i trgovini lijekova i tako pokažu svima da je njihov proizvod siguran i da valja. Šta bi ti pomislila o pekarskim proizvodima da odeš na burek sa gazdom buregdžinice i sjednete, i on ti kaže, joooj, nećemo ovdje jesti, bolje nemoj naručivati, ajmo na ćevape?Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 14:55
Moze podatak o tim umrlim od vakcine? Bilo koje?
EDIT: o umrlim u zemljama koje imaju uredjene sisteme i ispravne protokole (Evropa, Sjeverna Amerika)
A ovo vezano za vakcinu od COVIDA je upravo dio iz clanka koji si postavio:
The need to build public trust requires that state officials implement vaccination policy through a transparent and inclusive process, working closely with stakeholder groups such as local health officers, health professional and hospital associations, representatives of high-risk population groups, and groups concerned about vaccine safety.
Posto razvoj vakcine nije na nivou pekare postoje mehanizmi zastite. Prije svega klinicka ispitivanja na velikom broju dobrovoljaca, a onda i post-marketinsko pracenje (kad se vakcina primijeni na siru populaciju).
U tu tvrdnju da farmaceuti ne koriste proizvode farmaceutske industrije mogu ti povjerovati samo oni koji smatraju da je proizvodnja vakcina i pekara jedno te isto.
Sva sreca pa imamo tebe da nam razotkrijes tu globalnu zavjeru.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
biglebovski
#34401 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Mogy87
#34402 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa upravo se tako i finansiraju, kao akciza na svaku vakcinu koja se proda, a koju mora platiti proizvodjac vakcine.biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:10Meni stvarno nije jasno, ko da sa zidom raspravljam. Drago mi je, ponavljam, da postoje mehanizmi zaštite kao i, kako navodiš, kompenzacijski fondovi kad nešto krene po zlu po korisnike. Pošteno bi bilo, iz ličnog iskustva govorim, kao proizvođač određenih proizvoda, da proizvođač i svi ostali u lancu koji zarađuju od nekog proizvoda, svojim primjerom svima ostalima pokažu da je njihov proizvod kvalitetan i siguran. Vjerujem da bi ličnim primjerom ponukali i trenutne skeptike među medicinskim radnicima da se vakcinišu te bi tako imali veći broj vakcinisanih što bi nam, slažes se, pomoglo u borbi protiv ugroze.Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 15:43I pitaju se zasto dajem odgovore na ovakve izjave.biglebovski wrote: ↑26/10/2020 15:38
Kakvi umrli od vakcine, ko spominje umrle od vakcine? Kažem da mi je drago da u uređenim sistemima, sa ispravnim protokolima postoje budžetski fondovi koji izdašno kompenziraju eventualne slučajeve nus pojava vakcinacije i da bi kod nas trebalo tako nešto, a ne da se sve svaljuje na proizvođače vakcina. Pošteno je da svi poreski obveznici plaćaju odštetu, kad već farmacija nije sigurna u svoje proizvode, a bez vakcina ne možemo. I baš zato kažem da bi najpoštenije bilo da se novom vakcinom prvo vakcinišu radnici u farmaciji, apotekama, distribuciji i trgovini lijekova i tako pokažu svima da je njihov proizvod siguran i da valja. Šta bi ti pomislila o pekarskim proizvodima da odeš na burek sa gazdom buregdžinice i sjednete, i on ti kaže, joooj, nećemo ovdje jesti, bolje nemoj naručivati, ajmo na ćevape?
Posto razvoj vakcine nije na nivou pekare postoje mehanizmi zastite. Prije svega klinicka ispitivanja na velikom broju dobrovoljaca, a onda i post-marketinsko pracenje (kad se vakcina primijeni na siru populaciju).
U tu tvrdnju da farmaceuti ne koriste proizvode farmaceutske industrije mogu ti povjerovati samo oni koji smatraju da je proizvodnja vakcina i pekara jedno te isto.
Sva sreca pa imamo tebe da nam razotkrijes tu globalnu zavjeru.
Sigurna sam da ce se svi u lancu koje navodis svojim primjerom doprinijeti kolektivnom imunitetu. Ti i dalje ne moras, ako ne zelis.
-
biglebovski
#34403 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
I ja sam siguran, jer bi baš panglu bilo da farmaceuti, dileri lijekova, distributeri, trgovci i članovi njihovih porodica odbiju da se vakcinišu protiv kovida sada kad nam krenu stizati vakcine sa svih strana svijeta. U suštini, vlasti bi to trebale zakonski regulisati, evo sad imaju i framework za strategy.
-
Mogy87
#34404 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A cinjenica da vec dvije stranice pises o kompenzacijskom fondu i njegovom finansiranju, a nemas pojma o cemu se radi?biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:28I ja sam siguran, jer bi baš panglu bilo da farmaceuti, dileri lijekova, distributeri, trgovci i članovi njihovih porodica odbiju da se vakcinišu protiv kovida sada kad nam krenu stizati vakcine sa svih strana svijeta. U suštini, vlasti bi to trebale zakonski regulisati, evo sad imaju i framework za strategy.
To si onako elegantno preskocio, bas kao i svaki put.
Ne. Trebalo bi biti na izbor, bas kao sto sam napisala. Kako su izjavili sto nasi, sto svjetski zvanicnici. Jer svi smo odrasli ljudi koji imaju pravo odlucivati o svom zdravlju.
Kako virus izaziva vecinom blaze simptome kod djece, odluke roditelja ne ugrozavaju njihovo zdravlje.
I svi sretni. Neko prirodno, neko vakcinom cemo doprinijeti kolektivnom imunitetu i ova nocna mora ce biti iza nas.
-
biglebovski
#34405 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 16:34A cinjenica da vec dvije stranice pises o kompenzacijskom fondu i njegovom finansiranju, a nemas pojma o cemu se radi?biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:28I ja sam siguran, jer bi baš panglu bilo da farmaceuti, dileri lijekova, distributeri, trgovci i članovi njihovih porodica odbiju da se vakcinišu protiv kovida sada kad nam krenu stizati vakcine sa svih strana svijeta. U suštini, vlasti bi to trebale zakonski regulisati, evo sad imaju i framework za strategy.
Ne. Trebalo bi biti na izbor, bas kao sto sam napisala. Kako su izjavili sto nasi, sto svjetski zvanicnici. Jer svi smo odrasli ljudi koji imaju pravo odlucivati o svom zdravlju.
Kako virus izaziva vecinom blaze simptome kod djece, odluke roditelja ne ugrozavaju njihovo zdravlje.
I svi sretni. Neko prirodno, neko vakcinom cemo doprinijeti kolektivnom imunitetu i ova nocna mora ce biti iza nas.
Priznajem, kompenzacijski fondovi za žrtve nus pojava pri vakcinisanju mi nisu uža specijalnost. A preskočio ih nisam, ti si ih potencirala i ja sam rekao da mi je drago i da bi kod nas tako nešto trebalo uspostaviti, možda da se dodatno oporezuje farmaceutska industrija, bubam.
EDIT: Slažem se da smo svi odrasli ljudi koji imaju pravo odlučivati o svom zdravlju, ali ipak, pandemija je izvanredna okolnost i ovakvu ugrozu nismo imali još od Španske gripe, što bi rekao dr. Fauci, tako da, znaš kako kažu, izvanredne okolnosti zahtjevaju izvanredne mjere, poput prisilnog zatvaranja ljudi, prisilnog zatvaranja određenih poslova te srozavanja kvalitete obrazovanja i gušenja kulture i sporta.
A to da bi trebao biti izbor, ne znam. Ovako logički gledano, na primjer, dijete direktora veledrogerije se zarazi u školi, prenese virus roditeljima, ovaj iako asimptomatski ode na posao sutra, zarazi sekretaricu, koja zarazi mlađeg stručnog saradnika na otpremnicama, on raširi virus po kutijama proizvoda namijenjenim za naše bolnice i eto ga belaj. Nije to baš tako jednostavno.
-
Mogy87
#34406 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ne. Ti si prvi spomenuo kompenzacijske fondove koji se "finansiraju od para gradjana".biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:48Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 16:34A cinjenica da vec dvije stranice pises o kompenzacijskom fondu i njegovom finansiranju, a nemas pojma o cemu se radi?biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:28
I ja sam siguran, jer bi baš panglu bilo da farmaceuti, dileri lijekova, distributeri, trgovci i članovi njihovih porodica odbiju da se vakcinišu protiv kovida sada kad nam krenu stizati vakcine sa svih strana svijeta. U suštini, vlasti bi to trebale zakonski regulisati, evo sad imaju i framework za strategy.
Priznajem, kompenzacijski fondovi za žrtve nus pojava pri vakcinisanju mi nisu uža specijalnost. A preskočio ih nisam, ti si ih potencirala i ja sam rekao da mi je drago i da bi kod nas tako nešto trebalo uspostaviti, možda da se dodatno oporezuje farmaceutska industrija, bubam.
EDIT: Slažem se da smo svi odrasli ljudi koji imaju pravo odlučivati o svom zdravlju, ali ipak, pandemija je izvanredna okolnost i ovakvu ugrozu nismo imali još od Španske gripe, što bi rekao dr. Fauci, tako da, znaš kako kažu, izvanredne okolnosti zahtjevaju izvanredne mjere, poput prisilnog zatvaranja ljudi, prisilnog zatvaranja određenih poslova te srozavanja kvalitete obrazovanja i gušenja kulture i sporta.
A to da bi trebao biti izbor, ne znam. Ovako logički gledano, na primjer, dijete direktora veledrogerije se zarazi u školi, prenese virus roditeljima, ovaj iako asimptomatski ode na posao sutra, zarazi sekretaricu, koja zarazi mlađeg stručnog saradnika na otpremnicama, on raširi virus po kutijama proizvoda namijenjenim za naše bolnice i eto ga belaj. Nije to baš tako jednostavno.
Svi navedeni u lancu su odrasle osobe koje ce potencijalno (ako se dokaze da je vakcina sigurna i efikasna) imati mogucnost da se vakcinisu. Ako ne zele, njihov izbor. Tu obaveza drzave prema njima prestaje. I dolazi do normalizacije stanja.
-
biglebovski
#34407 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Sad bi tebi neki rekli da si podmukli antiwaxer i štatijaznam, ezoterični nacista, znaš kad ljudi krenu sa etiketama...Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 17:04Ne. Ti si prvi spomenuo kompenzacijske fondove koji se "finansiraju od para gradjana".biglebovski wrote: ↑26/10/2020 16:48Mogy87 wrote: ↑26/10/2020 16:34
A cinjenica da vec dvije stranice pises o kompenzacijskom fondu i njegovom finansiranju, a nemas pojma o cemu se radi?
Svi navedeni u lancu su odrasle osobe koje ce potencijalno (ako se dokaze da je vakcina sigurna i efikasna) imati mogucnost da se vakcinisu. Ako ne zele, njihov izbor. Tu obaveza drzave prema njima prestaje. I dolazi do normalizacije stanja.
Pa gledaj, vjerujem da se i te akcize koje spominješ odbijaju od cijene lijeka koju plaća građanin ili država iz budžeta. Tako je barem sa ovim našim akcizama za puteve. Opet kažem, ugroza je ogromna, neviđena, i mnogi svjetski stručnjaci se slažu da će nas vakcina spasiti. Pa i šef WHO-a, onaj Etiopljanin, je tako rekao. I njegov finansijer, Bill Gates tako kaže, i sad dođe neka Mogy i počne pričati kako je to sve sloboda izbora i slobodna volja. Nadam se da će vlasti shvatiti važnost obaveznog vakcinisanja kod ovih grupa i njihovih obitelji koje sam spomenuo, dakle, farmacija, medicinski radnici, nastavnici, uredski radnici i da ćemo ih, ako treba i natjerati da se vakcinišu, i tako dadnu svoj doprinos u borbi protiv ugroze.
-
biglebovski
#34408 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Strašno šta se po Evropskoj uniji dešava... Nemaju hrane za bolesnike, bože sačuvaj....
NESLUŽBENO doznajemo kako je zbog stanja u KB-u Dubrava, gdje se prema riječima liječnika, pacijentima ne može pružiti adekvatna skrb jer im nedostaje i osnovnih lijekova i hrane za bolesnike, pomoćnik za kvalitetu dr. Božo Radić podnio ostavku. To nam nije službeno potvrđeno budući da nam se ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić nije javljao na pozive, no više različitih izvora Indexu je potvrdilo navedenu informaciju.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/jed ... 24858.aspx
NESLUŽBENO doznajemo kako je zbog stanja u KB-u Dubrava, gdje se prema riječima liječnika, pacijentima ne može pružiti adekvatna skrb jer im nedostaje i osnovnih lijekova i hrane za bolesnike, pomoćnik za kvalitetu dr. Božo Radić podnio ostavku. To nam nije službeno potvrđeno budući da nam se ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić nije javljao na pozive, no više različitih izvora Indexu je potvrdilo navedenu informaciju.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/jed ... 24858.aspx
-
last mohicans
#34409 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Hrvatski znanstvenik, molekularni biolog prof. dr. sc. Miroslav Radman koji je prije tri tjedna primio orden Reda Legije časti, najviše francusko odlikovanje, pita se zašto se društvo uznemiruje oko 400-tinjak preminulih od i uz koronavirus, a ne oko više od 50 tisuća ljudi koliko godišnje umre u Hrvatskoj.
Radman, koji je član savjeta hrvatske Vlade za borbu protiv koronavirusa, daje drugačije poglede na pandemiju od svojih kolega.
'U svakom pothvatu dobro je početi od najšireg pogleda pa tek onda ići u detalje – vjerodostojnim podacima i činjenicama dolaziti do detalja. Ako u detalje odete prebrzo, možete se strašno lako izgubiti u džungli detalja. Primjerice, dobro je prisjetiti se da u većini zemalja svake godine umire otprilike jedan posto populacije, a i rađa se otprilike jedan posto populacije. Dakle, Hrvatska ima otprilike 51-52.000 mrtvih godišnje. Dok sad razgovaramo, podaci su da imamo ukupno nešto više od 400 umrlih od COVID-19. Koliko bi od ovih 400 ljudi bilo umrlo i bez koronavirusa, nikada nećemo saznati, a uglavnom su bili stari i bolesni!', kaže u intervjuu za Večernji list
Ima sumnju i kada je u pitanju i testiranje.
- A što reći o podacima dnevno novozaraženih? Pitanje je koliko je testova učinjeno i jesu li su učinjeni nasumce. Ovako mogu reći da, ako želite da nikada ne bude više od tisuću novozaraženih dnevno (pa makar svi na kraju pomrli od COVID-19), napravite dnevno maksimum 999 testova… Ovom neslanom šalom obratio bih se svjetskoj struci. Izgleda kao da pomagala (tehnologije) uništavaju kompetenciju i zdrav razum njihovih konzumenata. No, što je s ovih više od 50.000 mrtvih godišnje, zašto smo se koncentrirali samo na ovih 400, što je otprilike kao da padne jedan avion (iako ne bi baš bilo dobro da sam ja u njemu, za mene bi to bilo tragično, kao i za svakoga u tom avionu)! Nešto mi tu ne štima. Iako će razumni ljudi reći da nećemo čekati da 100.000 ljudi umre, reagiramo kada ih je 50 ili 100. Da, ali veće resurse stavljamo oko 400 mrtvih nego oko 50.000. Nemam odgovor i zato ne želim kritizirati. Samo mi se čini da je sve to disproporcionalno, da smo ovog puta mi, ili netko drugi, odlučili da se plašimo. A kada je bila svinjska gripa, u Francuskoj je ubila sličan broj ljudi, samo nitko o tome nije pisao ni govorio. Kada prođe ova godina, volio bih znati kolika je bila globalna smrtnost u Hrvatskoj i drugim zemljama i spreman sam na iznenađenja - kaže Radman.
Ranije je Covid-19 prozvao ovaj virus zvijezdom, a nije mu jasno zašto je to tako. Sumnja da je sve dio socijalnog eksperimenta.
- Možda je netko odlučio da se napravi neki eksperiment s javnim mnijenjem, koliko je lako ili teško mijenjati navike. Ili manipulirati ljudima, ne znam, tko bi to znao! Ali, doista jest disproporcionalno s obzirom na druge, realne opasnosti od kojih se umire stotinu ili tisuću puta više kada govorimo o brojkama. Naviknuti se da umre 50.000, a ne naviknuti da umre još 400, vrlo je zagonetno. Nažalost, ne nudim nikakva rješenja, nego mi se čini da smo jako neusklađeni u reakcijama na opasnosti. Postoje i interesi koji nisu čisti interesi javnog zdravstva, utječu i na znanstvenike i na znanost: odjednom ima više novca za 400 mrtvih ljudi nego što ima novca za onih 50.000. To su čudne igre i ja ih ne razumijem, naravno da me kopka je li ova pomutnja inscenirana ili spontana. Nemam odgovor.
-
kakavdanakneiskustvu
- Tesla Edison
#34411 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
http://ba.n1info.com/Vijesti/a481713/Dr ... stiti.html"On postane impotetniji kao virus i na kraju služi samo da ljudi dobiju imunitet", rekao je Radman.
Na pitanje da li to znači da ne vjeruje u vakcine već u samouništenje virusa, rekao je: "Da".
Međutim, način da se čovjek ne zarazi ne postoji. Da bismo ga izbjegli morali bismo, kazao je, "ostati izolirani doma dok se svi virusi ne unište sami".
Objašnjavajući zašto je došlo do pojave gorih simptoma i pogoršanja epidemiološke situacije kazao je da je do toga došlo zbog miješanja virusa raznih asimptomatskih nosioca virusa iz različitih zemalja koji su se tokom odmora susretali, plesali skupa u klubovima, ljubili se i grlili.
"Ako se ti virusi nađu u istoj ćeliji, onda će se kompletirati jer će zajedno stvoriti sve proteine koje trebaju. Nigdje nije buknula bolest Covid kao nakon miješanja", rekao je dr. Radman.
Komentirajući činjenicu da od virusa umiru i mladi koji nemaju druge bolesti, kzaoa je kako "postoji peh u životu i da to ljudi ne vole čuti".
Ponovio je kako je broj umrlih ove godine u Hrvatskoj manji za oko hiljadu, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, a i da globalno broj umrlih nije povećan.
"Kako možete panicirati kada ima manje mrtvih nego prošle i pretprošle godine? Mislim da je to na granici nerazuma. Nepotrebno je opisivati. Naš organizam je beskrajno divno kompliciran i zato je bolest jedna disharmonija. Nema više mrtvih nego lani", rekao je.
Govoreći o tome kako se stalno priča o o pritisku na zdravstveni sistem, a da su bolnički kreveti prazni, poručio je: "Nemojte nas kretenizirati".
Ovaj doktor genetike je sigurno ravnozemljaš.
Kako se samo usudio ovo reći i proturječiti kriznim štabovima.
-
Mogy87
#34412 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nije ravnozemljas, ali evo imao je ovakve momente:
Radman 'eliksirom mladosti' razbacuje teško stečen ugled?
Stručnjaci uglednom akademiku dr. sc. Miroslavu Radmanu uglavnom predbacuju diletantizam i 'garažnu prodaju' proizvoda preko interneta, a optužuju ga i da je svoju uspješnu karijeru iskoristio radi bogaćenja na dodatku hrani koji nije prošao ozbiljna klinička istraživanja, već samo in vitro laboratorijska, što je, kako ističu, 'klasičan obrazac kakvim se plasiraju šarlatanske kreacije'. Neki misle da je moguće da je Radman iskorišten, dok drugi nagađaju da je konkretnim proizvodom htio konačno ostvariti svoje godinama opetovane najave da će stvoriti eliksir mladosti. U svakom slučaju, ima ih dosta koji kažu da se od znanstvenika njegova kalibra ipak očekivalo više.
Tako nam je Radmanov bivši kolega u Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu (MedILS), akademik dr. sc. Ivan Đikić poslao pismo u kojem kaže da je zatečen količinom medijske manipulacije u promociji ADR-a. Ističući da želi iznijeti isključivo objektivne znanstvene činjenice na koje neće utjecati nikakve osobne ili neznanstvene insinuacije, upozorio je da ne postoje potvrđeni rezultati koji bi dokazali pozitivan učinak ADR-a na zdravlje ili dugovječnost ljudi.
'Ti preparati nisu odobreni kao lijekovi niti kao klinički ispitani sastojci hrane, nego samo kao dodaci koje ljudi moraju uzimati na svoju vlastitu odgovornost', tvrdi u pismu Đikić.
Ne postoji niti jedan znanstveni rad na temelju kojeg bi znanstvenici mogli evaluirati rezultate njihova djelovanja. Svatko ima pravo vjerovati u eliksire i kupovati bilo kakve tabletice za 200 eura po kutijici, no onda treba biti spreman i snositi posljedice vlastitih odluka. Tko može garantirati da previše antioksidansa nije štetno za ljudski organizam? Ravnoteža u metaboličkim putovima zahtijeva dinamiku razine oksidativnih procesa u stanici. Blokiranje te dinamike jakim antioksidansima može primjerice izazvati globalni poremećaj u metabolizmu stanica mozga i time njihova oštećenja', upozorio je dr. Đikić koji kaže da nije protiv toga da se važna znanstvena otkrića komercijaliziraju, ali jest protiv toga da Radman svoju teško stečenu znanstvenu reputaciju koristi za promociju nedovoljno provjerenog dodatka hrani pod bombastičnim imenom eliksira mladosti.
https://www.tportal.hr/tehno/clanak/rad ... d-20111023
Radman 'eliksirom mladosti' razbacuje teško stečen ugled?
Stručnjaci uglednom akademiku dr. sc. Miroslavu Radmanu uglavnom predbacuju diletantizam i 'garažnu prodaju' proizvoda preko interneta, a optužuju ga i da je svoju uspješnu karijeru iskoristio radi bogaćenja na dodatku hrani koji nije prošao ozbiljna klinička istraživanja, već samo in vitro laboratorijska, što je, kako ističu, 'klasičan obrazac kakvim se plasiraju šarlatanske kreacije'. Neki misle da je moguće da je Radman iskorišten, dok drugi nagađaju da je konkretnim proizvodom htio konačno ostvariti svoje godinama opetovane najave da će stvoriti eliksir mladosti. U svakom slučaju, ima ih dosta koji kažu da se od znanstvenika njegova kalibra ipak očekivalo više.
Tako nam je Radmanov bivši kolega u Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu (MedILS), akademik dr. sc. Ivan Đikić poslao pismo u kojem kaže da je zatečen količinom medijske manipulacije u promociji ADR-a. Ističući da želi iznijeti isključivo objektivne znanstvene činjenice na koje neće utjecati nikakve osobne ili neznanstvene insinuacije, upozorio je da ne postoje potvrđeni rezultati koji bi dokazali pozitivan učinak ADR-a na zdravlje ili dugovječnost ljudi.
'Ti preparati nisu odobreni kao lijekovi niti kao klinički ispitani sastojci hrane, nego samo kao dodaci koje ljudi moraju uzimati na svoju vlastitu odgovornost', tvrdi u pismu Đikić.
Ne postoji niti jedan znanstveni rad na temelju kojeg bi znanstvenici mogli evaluirati rezultate njihova djelovanja. Svatko ima pravo vjerovati u eliksire i kupovati bilo kakve tabletice za 200 eura po kutijici, no onda treba biti spreman i snositi posljedice vlastitih odluka. Tko može garantirati da previše antioksidansa nije štetno za ljudski organizam? Ravnoteža u metaboličkim putovima zahtijeva dinamiku razine oksidativnih procesa u stanici. Blokiranje te dinamike jakim antioksidansima može primjerice izazvati globalni poremećaj u metabolizmu stanica mozga i time njihova oštećenja', upozorio je dr. Đikić koji kaže da nije protiv toga da se važna znanstvena otkrića komercijaliziraju, ali jest protiv toga da Radman svoju teško stečenu znanstvenu reputaciju koristi za promociju nedovoljno provjerenog dodatka hrani pod bombastičnim imenom eliksira mladosti.
https://www.tportal.hr/tehno/clanak/rad ... d-20111023
- GAU8
#34413 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja, koji genetiku poznajem samo iz škole i iz interneta se usuđujem reći da ovaj doktor genetike iznosi barem nekoliko neistina.
Neka me isprave stručnjaci na temi ako nisam u pravu.
Neka me isprave stručnjaci na temi ako nisam u pravu.
- Tesla Edison
#34414 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma tako je. Ovo je debil. Seka, Goran, Adem i forumska elita su nobelovci za ovog doktora.
'ta će on, šta on zna...
'ta će on, šta on zna...
-
Mogy87
#34415 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja zaista ne mogu ozbiljno shvatati covjeka koji prodaje sjemenke grozdja po cijeni od 200 eura i to nazove eliksir mladosti. Vjerovatno je do mene. Vi samo nastavite
Rekao bih kako smo uspjeli smiješati nekoliko litara vina, nekoliko kilograma rajčice i nekoliko litara zelenog čaja – slikovito je opisao proizvod dr. Ivković.
- Sva ljudska stanica nosi u sebi klicu besmrtnosti. No, sada nije bitno hoćemo li živjeti 120 ili 150 godina. Potencijal je tu, važno je reći da imamo legitimno pravo zaštititi sebe od preuranjene smrti – kaže akademik Radman.
Da se mnogi Hrvati nadaju besmrtnosti, potvrđuje i to što su neki od gostiju s promocije otišli i s desetak kutijica proizvoda Energizera.
Rekao bih kako smo uspjeli smiješati nekoliko litara vina, nekoliko kilograma rajčice i nekoliko litara zelenog čaja – slikovito je opisao proizvod dr. Ivković.
- Sva ljudska stanica nosi u sebi klicu besmrtnosti. No, sada nije bitno hoćemo li živjeti 120 ili 150 godina. Potencijal je tu, važno je reći da imamo legitimno pravo zaštititi sebe od preuranjene smrti – kaže akademik Radman.
Da se mnogi Hrvati nadaju besmrtnosti, potvrđuje i to što su neki od gostiju s promocije otišli i s desetak kutijica proizvoda Energizera.
-
laik1981
#34416 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ta ce on. Covjek citiran 20000 puta u naucnim radovima, ali ce ga argumentacijom dotuci forumski naucnici..TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 07:58 Ma tako je. Ovo je debil. Seka, Goran, Adem i forumska elita su nobelovci za ovog doktora.
'ta će on, šta on zna...
Forumski strucnjaci
Covjek citiran vise puta u naucnim radovima nego svi ti foumski strucnjaci zajedno na forumu.. E cuj strucnjaci na temi
Nemojte nas kretenizirati, da jos jednom citiram ovu covjek guster neznalicu..
Last edited by laik1981 on 27/10/2020 08:08, edited 1 time in total.
- Tesla Edison
#34417 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa kažem ja, doktor a debil. Forumski nobelovci do nogu dotukli ovog prikrivenog reptila u liku čovjeka sa doktorskom titulom.
Nego, dugo nije Adema bilo na tv-u, da nam da koji savjet i da naruži neodgovorne. Vrhunski je ono stručnjak i moralna gromada. Šteta što se takvima ne daju veće ovlasti i veći medijski prostor.
Nego, dugo nije Adema bilo na tv-u, da nam da koji savjet i da naruži neodgovorne. Vrhunski je ono stručnjak i moralna gromada. Šteta što se takvima ne daju veće ovlasti i veći medijski prostor.
Last edited by Tesla Edison on 27/10/2020 08:10, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#34418 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@laik1981 koliko ces kutija eliksira mladosti ti naruciti? Cijena sitnica - 200 eura. Za vino paradajz i zeleni caj.
Treba imati u vidu da je akadamiku Radmanu vec 76 godina tako da ne vjerujem da bas raspolaze svim informacijama "sa terena".
Treba imati u vidu da je akadamiku Radmanu vec 76 godina tako da ne vjerujem da bas raspolaze svim informacijama "sa terena".
-
laik1981
#34419 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma ti raspolazes
Kakve nebuloze bubas to vise nije normalno.. Ona ce diskreditovati Radmana pricom o nekom eliksiru
Pa jesi li ista u zivotu naucila osim da koristis plitke, neinteligentne spinove? Prestanite kretenizirati.. A u stvari mozete i to ako ima neko ko vas ozbiljno shvata..
- Hiran
#34420 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koja je veza između između manjeg broja mrtvih u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu i covid19?TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 07:07http://ba.n1info.com/Vijesti/a481713/Dr ... stiti.html"On postane impotetniji kao virus i na kraju služi samo da ljudi dobiju imunitet", rekao je Radman.
Na pitanje da li to znači da ne vjeruje u vakcine već u samouništenje virusa, rekao je: "Da".
Međutim, način da se čovjek ne zarazi ne postoji. Da bismo ga izbjegli morali bismo, kazao je, "ostati izolirani doma dok se svi virusi ne unište sami".
Objašnjavajući zašto je došlo do pojave gorih simptoma i pogoršanja epidemiološke situacije kazao je da je do toga došlo zbog miješanja virusa raznih asimptomatskih nosioca virusa iz različitih zemalja koji su se tokom odmora susretali, plesali skupa u klubovima, ljubili se i grlili.
"Ako se ti virusi nađu u istoj ćeliji, onda će se kompletirati jer će zajedno stvoriti sve proteine koje trebaju. Nigdje nije buknula bolest Covid kao nakon miješanja", rekao je dr. Radman.
Komentirajući činjenicu da od virusa umiru i mladi koji nemaju druge bolesti, kzaoa je kako "postoji peh u životu i da to ljudi ne vole čuti".
Ponovio je kako je broj umrlih ove godine u Hrvatskoj manji za oko hiljadu, prema zvaničnim podacima Zavoda za statistiku, a i da globalno broj umrlih nije povećan.
"Kako možete panicirati kada ima manje mrtvih nego prošle i pretprošle godine? Mislim da je to na granici nerazuma. Nepotrebno je opisivati. Naš organizam je beskrajno divno kompliciran i zato je bolest jedna disharmonija. Nema više mrtvih nego lani", rekao je.
Govoreći o tome kako se stalno priča o o pritisku na zdravstveni sistem, a da su bolnički kreveti prazni, poručio je: "Nemojte nas kretenizirati".
-
laik1981
#34421 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nema nikakve veze, ali se postavlja pitanje zbog cega histerija ako se umire manje nego prethodnih godina. Ako je histerija zbog opasnosti od virusa i smrti onda se mozes opustiti jer su vece sanse bile da ces umrijeti u prethodnim godinama..Hiran wrote: ↑27/10/2020 08:17Koja je veza između između manjeg broja mrtvih u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu i covid19?TESLA_EDISON wrote: ↑27/10/2020 07:07http://ba.n1info.com/Vijesti/a481713/Dr ... stiti.html"On postane impotetniji kao virus i na kraju služi samo da ljudi dobiju imunitet", rekao je Radman.
Medijski inzinjering koji rezultira strahom, a koji ogranicava razum. Covjek definisao stanje u kojem se nalazimo..
Last edited by laik1981 on 27/10/2020 08:24, edited 1 time in total.
-
Mogy87
#34422 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
S promocije akademika, njegove rijeci, valjda on zna sta prodaje:laik1981 wrote: ↑27/10/2020 08:14 Ma ti raspolazesKakve nebuloze bubas to vise nije normalno.. Ona ce diskreditovati Radmana pricom o nekom eliksiru
Pa jesi li ista u zivotu naucila osim da koristis plitke, neinteligentne spinove? Prestanite kretenizirati.. A u stvari mozete i to ako ima neko ko vas ozbiljno shvata..
Energizer će biti hrvatski brend, svojevrsni “hrvatski paradoks”, bez obzira tko će na koncu biti vlasnik, kaže dr.Ivković. Ipak, na svjetsko i europsko tržište eliksir mladosti kreće iz – Slovenije, odnosno već u petak ondje, a potom i u većini europskih zemalja, bit će dostupan u prodaji. Za najkasnije mjesec dana stići će i na hrvatsko tržište, a do tada će ga biti moguće nabaviti preko interneta. Cijena kutijice od 60 pilula bit će 200 eura.
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ziv ... sti-146423
-
laik1981
#34423 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma taman da prodaje vremeplove ti nemas ni jedan promil potrebnog da diskreditujes ovog svjetski priznatog naucnika. Hej covjek citiran 20000 puta u naucnim radovima.. Covjek direktno iz struke koja daje odgovore, a jedna Mogy sa klixovog foruma ce ga diskreditovati jeftinim spinovima.. Kako da ne.. Samo nastavi..Mogy87 wrote: ↑27/10/2020 08:23S promocije akademika, njegove rijeci, valjda on zna sta prodaje:laik1981 wrote: ↑27/10/2020 08:14 Ma ti raspolazesKakve nebuloze bubas to vise nije normalno.. Ona ce diskreditovati Radmana pricom o nekom eliksiru
Energizer će biti hrvatski brend, svojevrsni “hrvatski paradoks”, bez obzira tko će na koncu biti vlasnik, kaže dr.Ivković. Ipak, na svjetsko i europsko tržište eliksir mladosti kreće iz – Slovenije, odnosno već u petak ondje, a potom i u većini europskih zemalja, bit će dostupan u prodaji. Za najkasnije mjesec dana stići će i na hrvatsko tržište, a do tada će ga biti moguće nabaviti preko interneta. Cijena kutijice od 60 pilula bit će 200 eura.
https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ziv ... sti-146423
-
cassius
#34424 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moze li kako admin ili neko dat podatke ,koliko sati dnevno je mogy87 ulogovana na forumu ?
- spinel_
#34425 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
do koje godine je to preuranjena smrt i od koje to nije?