Nagorno Karabah

Post Reply
sinuhe

#11551 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

Ukoliko je Susa ugrozena moralo bi vec doci i do rekacije armenskih snaga na istoku(Martuni -az.Khojavend) i sjeveroistoku(Martakert-az.Agdare) gdje prvobitna linija kontakta jos nije probijena ili gdje nema vecih aktivnosti.
To ce i biti zadnji cin ove price.
Last edited by sinuhe on 31/10/2020 09:17, edited 1 time in total.
Porodice Foht

#11552 Re: Nagorno Karabah

Post by Porodice Foht »

saimidin wrote: 31/10/2020 08:53
Grean wrote: 31/10/2020 02:18
Shusha and Lacin: The two towns shaping the Armenia-Azerbaijani conflict
....

“Shusha is indispensable for Azerbaijan's counter-offensive campaign,” says Rauf Mammadov, a scholar at the Middle East Institute in Washington.

“It is essential for both military and political reasons. By regaining major mountainous towns, Azerbaijan will ease its way towards Lachin and Kalbajar, two remaining districts with challenging terrain,”
...

“Both Lachin and Shusha are game-changers and capturing at least one of them means an important turn in the course of the war, capturing both would automatically end the conflict,” says Huseynov.

https://www.trtworld.com/magazine/shush ... lict-41042
O znacaju Sushe i Lacina sa trtworld
Game changer def ali cak I da zauzmu oboje ne znaci kraj rata, na sjeveru se armeni jos drze dobro I kontrolisu kalbajar koridor, ako cak I on padne imaju nekih kozijih stazica preko ovih planina u centru, samo sto je ovo vec mrcvarenje armenske vojske do tacke njenog potpunog poraza, I mislim da su oni vec sve ljudske I materijalne resurse ukljucili I dovode u opasnost sigurnost same armenije, tj nemaju rezerve u slucaju napada azera preko grane vec se pouzdaju u ugovor sa rusima I da ce ih oni braniti u tom slucaju, sto vidimo I premjestanju ruskih snaga u armeniju
:-) PreCera ga ti. Kakav napad Azera na Armeniju, ljudi pokusavaju samo vratiti u ustavnopravni poredak komad otete zemlje!
p206

#11553 Re: Nagorno Karabah

Post by p206 »

SanskiBiser wrote: 30/10/2020 22:50
Izjava nakon sastanka ministara vanjskih poslova Jermenije i Azerbejdžana u Ženevi:

✔️ Kopredsjedavajući pozvali su strane da u potpunosti provedu svoje obaveze, uključujući trenutno uspostavljanje humanitarnog prekida vatre.

✔️ Strane neće namjerno ciljati civilne ili nevojne ciljeve u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

✔️ Strane će aktivno sudjelovati u prikupljanju i razmjeni posmrtnih ostataka na bojnom polju, pružajući MKCK potrebne sigurnosne garancije.

✔️ U roku od tjedan dana, strane će dostaviti ICRC-u spisak ratnih zarobljenika radi pristupa i moguće razmjene.

✔️ Strane će dostaviti pisane komentare i pitanja o mogućim mehanizmima za ratifikaciju prekida vatre u skladu sa paragrafom 2 zajedničke izjave od 10. oktobra.

✔️ Strane će održati otvorene i temeljne pregovore s ciljem razjašnjavanja svojih stavova o ključnim elementima sveobuhvatne nagodbe u skladu sa stavom 3. Zajedničke izjave od 10. oktobra.
.
6 sati za ovo i par litara caja.... :roll:
Isti q ko kod nas, sastancili dvije godine po toj ebenoj Ženevi, čekali da jači pokolje slabije, nisu dočekali, kad su vidjeli da je jači nesposoban, kontakt grupa nametnula 51-49 jos 1993.g.nakon toga jači ne pristaje ni na to. Onda hajmo ujediniti dva slabija protiv jačeg ds se dodje do tog omjera, kad se došlo i više, vraćaj što si zauzeo.
Jedina razlika je embargo za slabijeg koji je trebao nestati.

I sada u 2020.uz svu tehnologiju znanje, medj. Pravo, kurce iz UNa, mi nismo dogurali dalje od toga da jačeg treba povući za uši i reći dogovorite se,da ljudi ne ginu.
spreca

#11554 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

SanskiBiser wrote: 31/10/2020 08:30

@spreca :thumbup:
Podaci o 30 oktobra,jucerasnji dan je obilovao info o borbama u reonu Susa,veoma tesko je bilo svu tu info posloziti jer su dolazile razne info koje su bile veoma razlicite i tako napisane sto se vidjelo da to nisu pisali ljudi koji imaju bilo sta sa armijom...jedno iz takvih je Armennsko obavestenje je da su uspjeli odbiti Azer.snage i unistiti im skladiste i to je sluzbeni izvor Armenije i to od predstavnika vojnih snaga Arkina Varasjana...njemu je smjesna taizjava da su odbili diverzante i da su im unistili skladiste oruzja artiljerijskim udarima i da je sudeci po tome da je svu noc gorjelo moze se govoriti da je skladiste bilo ogromno:lol: sto on komentarise kao ogromnu gluopst uz konstataciju < kako je to grupa diverzanata u pozadini za ledima njihove odbrane mogla imati tako ogromno skladiste :lol: :lol: ibreti se covjek glupostima uvezi izjava Arm strane.Bile info da ide valiki napad na Susu a u stvari nije bilo nikakvih dejstava u tom pravcu.Govorio je o panici u Arm.armiji zbog ubistva ili veoma teskog ranjavanja komandanata NG snaga i da je postavljen novi komandant,Nezna se ko je zapalio ta skladista koj pripadaju armiji Armenskih snaga koja se nalaze istocnije od Susa,zna se da su to bila ogromna skladista novi objekti od kuda se je snadbijevao cijeli juzni front....Skoro pa sigurno da su skladista zaminirovali Azer diverzanti i mala mogucnost da su Armeni sami pogodili svoja skladista.
Druga izvidjacka jedinica AZer je posla obilaziti Susa sa zapada i usla u selo Dishalti koje se nalazi ispod same Gore Susu ,no Armenske snage su ih uspjele od tamo istjerati.Panika u Arm redovima se je stabilizirala i novi komandant se polako privikava i konsoliduje redove tako za sada drze odbranu .Danas mozemo ocekivati produzetak teskih borbi.To su dogadjaji koji su se desavali juznije i istocnije od Susa.Drugi udar je juce AZ armija nanosila u reonu Hadzavenda koristeci ranije uspjehe i paniku kod Armena i iskoristiti to i pokusati zauzeti i li odrezati to mjesto...takodje zapadno od Hadzavenda su se vodile ozbiljne borbe,Armenske snage ne popustaju i za sada drze tu liniju,takodje i ovdje se mogu danas ocekivati zestoke borbe.Po njegovim rjecima Azer.diverzantske grupe odradjuju dobar posao i za par dana ovim visinama ce vladati Azer.snage ...sto se tice jucerasnjih pregovora nista konkretno nije dogovoreno sto govori o tome da zaracene strane nisu jos spremne konkretno sjesti za sto pregovora .
zilog

#11555 Re: Nagorno Karabah

Post by zilog »

Hvala @spreca :thumbup:
spreca

#11556 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

zilog wrote: 31/10/2020 11:10 Hvala @spreca :thumbup:
:kakoste:
saimidin

#11557 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

Porodice Foht wrote: 31/10/2020 09:16
saimidin wrote: 31/10/2020 08:53
Grean wrote: 31/10/2020 02:18

O znacaju Sushe i Lacina sa trtworld
Game changer def ali cak I da zauzmu oboje ne znaci kraj rata, na sjeveru se armeni jos drze dobro I kontrolisu kalbajar koridor, ako cak I on padne imaju nekih kozijih stazica preko ovih planina u centru, samo sto je ovo vec mrcvarenje armenske vojske do tacke njenog potpunog poraza, I mislim da su oni vec sve ljudske I materijalne resurse ukljucili I dovode u opasnost sigurnost same armenije, tj nemaju rezerve u slucaju napada azera preko grane vec se pouzdaju u ugovor sa rusima I da ce ih oni braniti u tom slucaju, sto vidimo I premjestanju ruskih snaga u armeniju
:-) PreCera ga ti. Kakav napad Azera na Armeniju, ljudi pokusavaju samo vratiti u ustavnopravni poredak komad otete zemlje!
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1756041

Ne mislim ni ja da ce ih azeri napasti preko grane, ali mislim da au armeni sve snage skoncentrisali u NK I zbog toga traze garancije rusije da ce ih braniti ako azeri/turska krenu preko grane, jer ako vec nisu, armeni ce u narednom periodu potpuno izgubiti vojsku

Sila tehnike koja im je unistena, to je nevjerovatno, I pri tome mislim da 50-60% onih snimaka je pogodak u metu, ostalo je vrlo blizu I mislim uz male poravke se moze nastaviti koristiti, jer da je bas sve pogodak, oni bi do sad pucali samo iz pusaka I pokoji minobacac
spreca

#11558 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

saimidin wrote: 31/10/2020 12:37

Ne mislim ni ja da ce ih azeri napasti preko grane, ali mislim da au armeni sve snage skoncentrisali u NK I zbog toga traze garancije rusije da ce ih braniti ako azeri/turska krenu preko grane, jer ako vec nisu, armeni ce u narednom periodu potpuno izgubiti vojsku

Sila tehnike koja im je unistena, to je nevjerovatno, I pri tome mislim da 50-60% onih snimaka je pogodak u metu, ostalo je vrlo blizu I mislim uz male poravke se moze nastaviti koristiti, jer da je bas sve pogodak, oni bi do sad pucali samo iz pusaka I pokoji minobacac
IMa tu dosta istine, u pravu si da su Armeni skoro svu tehniku i snage upotrebili na N Karabahu i s obzirom na los ishod situacije kojeg su oni svjesni ,oni se boje da Azeri u zanosu pobjede nece znati "zakociti"na Armenskoj granici
addem

#11559 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

Nivo gluposti Pasinjana je zabrinjavajuci. Lik je totalno izgubljen, vec sam rekao njemu se Armeni da presude.
Gusar-from-Riga

#11560 Re: Nagorno Karabah

Post by Gusar-from-Riga »

Alijev: Azerbejdžan je uništio armensku vojnu opremu u Karabahu za 2,7 milijardi dolara Inače, nisam otkrio sve što smo uništili. Odakle im novac za kupnju takvog oružja? Armenija je siromašna zemlja. Njihov je proračun manji od dvije milijarde dolara a inozemni dug iznosi 8 milijardi dolara
spreca

#11561 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

addem wrote: 31/10/2020 12:53 Nivo gluposti Pasinjana je zabrinjavajuci. Lik je totalno izgubljen, vec sam rekao njemu se Armeni da presude.
Vec su trebali,kad izgube puno ljudstva to vise nema svrhe,treba spasavati zivote dok nije kasno
mishic

#11562 Re: Nagorno Karabah

Post by mishic »

Armenci su uložili sve raspoložive snage, vojsku, naoružanje i opremu braneći ranije okupirane tuđe teritorije, a sada traže od Rusije da štiti njihovu teritoriju. Ovo oslanjanje i pozivanje na "starijeg brata" sve češća je pojava koju lokalne prznice koriste kao pokriće za neodgovorno ponašanje.

Sudbina Pašinjana mogla bi na kraju postati dobra lekcija svim maloumnicima poput njega i bila bi prava šteta da se on iz svega ovoga izvuće bez adekvatnih posljedica za suludo žrtvovanje tolikih ljudskih i materijalnih resursa i onako bijedne i siromašne Armenije.
SanskiBiser

#11563 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Droniranje se nastavlja. :shock:
animus

#11564 Re: Nagorno Karabah

Post by animus »

Malo ce biti smješno ali mene ovo droniranje kad gledam podsjeća na jednu strategijsku igru sto sam igrao tamo nekad poslije rata. CC comand&conquer red alert se zvala koliko se sjecam. Taktika je bila uvijek da zbombas odbranu i artiljeriju pa onda sav oklop posaljes na tom mjestu. Ove scene podsjecaju na to. Fali samo onaj napad poslije toga.
I jos da nam i to snime dronom bilo bi extra :lol:
Kad igrica postane realnost.
spreca

#11565 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

SanskiBiser wrote: 31/10/2020 14:43

Droniranje se nastavlja. :shock:
Dronotres :lol:
SanskiBiser

#11566 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Levon Ter-Petrosyan, bivši predsjednik Jermenije: Nikol je Vladimiru Putinu poslao pismo sa zahtjevom. Putin je na to odgovorio preko Ministarstva vanjskih poslova.

Zar ne razumiješ šta je rekao? Ako ni ovo ne razumijete Nikol, onda teško nama!

Iz sve iskrenosti i pristojnosti rekao je samo sljedeće: Dužan sam i spreman sam osigurati potpunu sigurnost Jermenije, ali morate shvatiti, konačno, ne mogu umjesto vas riješiti pitanje Karabaha.
saimidin

#11567 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

spreca wrote: 31/10/2020 12:52

IMa tu dosta istine, u pravu si da su Armeni skoro svu tehniku i snage upotrebili na N Karabahu i s obzirom na los ishod situacije kojeg su oni svjesni ,oni se boje da Azeri u zanosu pobjede nece znati "zakociti"na Armenskoj granici
I da se ispravim, vjerovatno je udio tacnih pogodaka I visi 70-80%, ali nemoguce je znati koliko je pravih meta, koliko pokvarenih podmetnutih komada oklopa/artiljerije, ali vidim u zadnje vrijeme sve cesce su na klipovima udari po aktivnim metama oko kojih su ljudi, sto znaci svako pucanje otkriva polozaj I vrlo brzo ce ih sve obrati

Ali armeni ocito misle da su ovi gubici prihvatljivi, u suprotnom bi do sada pristali na neko rjesenje, bas me zanima u kojem trenutku ce ako ikada pristati da je NK u azerbejdzanu, kako im je I putin rekao
spreca

#11568 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

saimidin wrote: 31/10/2020 15:22
spreca wrote: 31/10/2020 12:52

I da se ispravim, vjerovatno je udio tacnih pogodaka I visi 70-80%, ali nemoguce je znati koliko je pravih meta, koliko pokvarenih podmetnutih komada oklopa/artiljerije, ali vidim u zadnje vrijeme sve cesce su na klipovima udari po aktivnim metama oko kojih su ljudi, sto znaci svako pucanje otkriva polozaj I vrlo brzo ce ih sve obrati

Ali armeni ocito misle da su ovi gubici prihvatljivi, u suprotnom bi do sada pristali na neko rjesenje, bas me zanima u kojem trenutku ce ako ikada pristati da je NK u azerbejdzanu, kako im je I putin rekao
Nece oni nikada priznati da je Krabah Azerbejdzan,ni posle eventualne Oluje,za njih je Ararat jos uvijek njihov ,bez obzira sto se nalazi u TR,tako ce biti i sa Karabahom
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#11569 Re: Nagorno Karabah

Post by corolla02 »

SanskiBiser

#11570 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Prebacuju trupe po infromacijama sa granice prema Turskoj i Gruziji u Karabah...dogorilo do nokata u NK...
SanskiBiser

#11571 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

The sabotage-reconnaissance group was destroyed and two enemy military vehicles were disabled

The movement of the enemy’s military vehicles with personnel in the direction of our positions was observed at noon on October 31.
It became known that the sabotage-reconnaissance group consisting of the Armenian special forces attempted to get closer to the defensive line of our troops in order to commit a provocation.
The auto vehicle was destroyed by the first fire strike on the enemy, and the scattered sabotage-reconnaissance group has begun to flee. It was also observed that the members of the group got into the second vehicle “Kamaz” to leave the area. And this car, filled with armed servicemen, was also immediately destroyed by a direct and precise hit.
We present video footage reflecting these moments.
Danas popodne diverzantska grupa Armena...
addem

#11572 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

SanskiBiser wrote: 31/10/2020 16:14
The sabotage-reconnaissance group was destroyed and two enemy military vehicles were disabled

The movement of the enemy’s military vehicles with personnel in the direction of our positions was observed at noon on October 31.
It became known that the sabotage-reconnaissance group consisting of the Armenian special forces attempted to get closer to the defensive line of our troops in order to commit a provocation.
The auto vehicle was destroyed by the first fire strike on the enemy, and the scattered sabotage-reconnaissance group has begun to flee. It was also observed that the members of the group got into the second vehicle “Kamaz” to leave the area. And this car, filled with armed servicemen, was also immediately destroyed by a direct and precise hit.
Ljudi moji tesko je biti armen i gledati ovo. Da je juce kapituliro danas bi ovi zivi bili. E pasinjanu levatino
ZPP

#11573 Re: Nagorno Karabah

Post by ZPP »

Ovo je brutalno sta im rade.
90minut

#11574 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Uh.
saimidin

#11575 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

SanskiBiser wrote: 31/10/2020 16:14

To je dobar primjer efikasne upotrebe dronova, jos ako to primijene uzivo u kombinaciji sa napadom pjesadije za razbijanje tvrdih tacaka, azeri ce postati prava moderna vojska, mada su I sada dobro potkovani

Ps

I da vjerivatno dobar dio droniranja rade turci, to je vjerovatno neka komb azeri se vjezbaju od pocetka, turci usavrsavaju I sve u realnim uslovima
Post Reply