The 51st State wrote: ↑30/10/2020 13:15
zposao wrote: ↑30/10/2020 13:11
The 51st State wrote: ↑30/10/2020 12:45
vrlo kratak odgovor, ako muslimani francuske nisu zasluzili postovanje francuske drzave tako sto su ginuli u oba svjetska rata za njih, onda ne znam sta drugo da urade. meni je taj koncept kojeg oni furaju degutantno hinjav lisen pristojnosti, smisla i jako podlozan manipulaciji sto kreira dodatne distrozije u drustvu. islam je je trenutno hot populisticka tema i obilato se eksploatise za skretanje sa stvarnih kontroverzi kod njih ala zuti prsluci i slicno, tako da sve u svemu smijesno je to prodavati kao vrlinu per se kad sustinski to nije i to sam dokazao, a ti slobodno mozes nastaviti braniti apsurdnu i dvolicnu poziciju francuske drzave.
Rekao sam već da uvažavanje i poštovanje ne možeš zahtjevati nego samo zamoliti ili zasluziti svojim ponasanjem.
Ali to opet ne obavezuje nekog da ti vrati dužno poštovanje.
Pa zar vi ljudi u svom životu niste naišli na ljude koji na lijep bonton ne uzvrate istim?
Ako se neko ponaša bez uvažavanja i poštovanja, ljudi ga nazovu budalom, seljačino , krkanom, kretenom... Ali ga ne mozes prisiliti da bude uviđavan kad je budaletina.
Ne postoji zakon (i bolje je da ne postoji) koji bi tebe natjerao da MORAŠ iskazati poštovanje prema svakom svom komšiji i covjeku kojega sretneš.
Što se tiče muslimana, ne znam sta su zasluzili a sta nisu. U slobodnom drustvu svako ima pravo na svoje mišljenje i vjerovanje. I muslimani ne mogu nemuslimane obavezati da se povinuju njihovim svetinjama. Jednostavno ne mozes prisiliti nekog na svoja ubjeđenja.
Po mom misljenju najbolji način za prevazilaženje ismijavanja je ignorisanje.
Znamo svi iz vlastitog iskustva kad smo bili djeca da ce te ljudi ložiiti dok god se primaš. Kada pokažeš da te ne tangira nečije podbadanje tada ce prestati biti zanimljivo.
Najviše se uvijek u raji podhebavalo ljude koji su burno reagovali i koji su se primali.
aha, dakle u modi je biti supak, ok.
opet ne kontas, jedno je kad pojedinac glumi budalu i blasfemise, a drugo kad to DRZAVA radi, sto su francuzi otvoreno uradili, dakle DRZAVA se otvoreno stavila na stranu kretenluka, neuvazavanja i provociranja, jeli to tesko za shvatiti?
Odakle si to iz moga pisanja izvukao?
Uvijek je u modi bilo biti supak. To nije zato jer ja to zagovaram ik ipodrzavam, nego zato jer je uvijek bilo supaka. Biti supak nije kaznjivo zakonom.
Ali supak snosi konzekvence da ce ga se ljudi kloniti i izbjegavati.
Drzava FR nije crtala karikature nego jedan privatni satiricni casopis koji je dosad ismijavao sve religije pa dosad nijed on nisu letjele glave zbog toga.
Naravno sa se poslje zadnjih tragicnih događaja uplela i drzava jer se ovim nasiljem direktno ruši FR drzava i podrivaju vrijednosti na kojima počiva.
Ako postoji jedna religijska skupina u društvu koju nije dozvoljeno kritizirati ili ismijavati, onda to vise nije slobodno drustvo nego de facto vjerska drzava.
A francuzi su se rijesili vjerske drzave prije 300 godina i savresno uzivaju u svojoj devizi fraternite, egalite, liberte...
Znaci u njih su svi jednaki pred zakonom, i niko nije izuzet od kritike.
Ponoviti cu. Kome se to ne sviđa, ima po svijetu puno diktatura i dzamahirija pa neka se seli tamo ako mu se to uklapa u njegove vrijednosti.