Neko te je slago, turci znaju samo donere pravitiSanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 18:28
Krece se sa prozvodnjom TB2 2.0 Bajraktara, potpuno turski proizvod, cak su i ukrajinski motor odbacili koristice modifikovani motor Turbo Dizelkoji se vec koristi u Anka dronu...Turci su za ovo se spremali od jula znaci vec su ocekivali da ce biti neki embargo na dijelove sa zapada...
Nagorno Karabah
-
The 51st State
#11276 Re: Nagorno Karabah
-
Benjo34
#11277 Re: Nagorno Karabah
Na kraju, mislim da ce zapadne kompanije zbog sankcija izgubiti više.90minut wrote: ↑29/10/2020 18:33Da, al' je pitanje koliko ga vec prave sigurno preko godinu, dvije?SanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 18:28
Krece se sa prozvodnjom TB2 2.0 Bajraktara, potpuno turski proizvod, cak su i ukrajinski motor odbacili koristice modifikovani motor Turbo Dizelkoji se vec koristi u Anka dronu...Turci su za ovo se spremali od jula znaci vec su ocekivali da ce biti neki embargo na dijelove sa zapada...
Znaju oni sve..
Potražnja za Turskim oružjem će rasti, izreklamirali su se jako dobro. Dosta tehnologije što u međuvremenu ne budu dobijali sa zapada, dobit će iz Izraela, Koreje, Ukrajine.. Jako bitno da bi ovladali i spremili se za svoje projekte u budućnosti.
S druge strane mislim da su jako negativno izreklamirali Ruske proizvode..
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#11278 Re: Nagorno Karabah
U medjuvremenu armeni se zadovoljavaju mrvicama...
- spreca
#11279 Re: Nagorno Karabah
Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Kraj Karabahskog rata se moze ocekivati uskoro,poslednji razgovori Putina i Erdogana su me odveli na krivi put odnosno ja sam tako shvati i pogrijesio,izgleda da su oni sve dogovorili a to cemo vidjeti za 10-15 dana....toliko do sutra do jutarnjeg javljanja.
Ps ja kad sam jutros ga slusao ,nisam vjerovao to sto on prica ,jer je totalno bio izmjenio tok svih zbivanja i odgodio kraj do nove godine,nisam bio siguran un te njegove izjave ...jutros sam htio da napisem da je neuspio pokusaj na K Bazar bio takticka varka ,ali reko da mi se ne smijete ,jer nemam nikakvih afiniteta u tome.
- SanskiBiser
#11280 Re: Nagorno Karabah
The 51st State wrote: ↑29/10/2020 18:41Neko te je slago, turci znaju samo donere pravitiSanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 18:28
, 2018 su imaki spremnu zamjenu za kanadsku elektroptiku, zato je bio smijehotres kad su se ovdje pojedini provaljivali oko sankcija.
Snimak testiranja motora za Bajru TB3
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#11281 Re: Nagorno Karabah
hasta covjek biospreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Kraj Karabahskog rata se moze ocekivati uskoro,poslednji razgovori Putina i Erdogana su me odveli na krivi put odnosno ja sam tako shvati i pogrijesio,izgleda da su oni sve dogovorili a to cemo vidjeti za 10-15 dana....toliko do sutra do jutarnjeg javljanja.
Ps ja kad sam jutros ga slusao ,nisam vjerovao to sto on prica ,jer je totalno bio izmjenio tok svih zbivanja i odgodio kraj do nove godine,nisam bio siguran un te njegove izjave ...jutros sam htio da napisem da je neuspio pokusaj na K Bazar bio takticka varka ,ali reko da mi se ne smijete ,jer nemam nikakvih afiniteta u tome.![]()
-
90minut
#11282 Re: Nagorno Karabah
Vidim ni ovaj što pravi klipove nije mogao pobjeci od toga da kaze da šaka sirijaca pravi razliku na terenu. . 
Uzeti Sušu i onda ce ovi prihvatiti sve ja licno ne bi volio da im se ostavi koridor s Armenijom to sve presjeci treba.
Uzeti Sušu i onda ce ovi prihvatiti sve ja licno ne bi volio da im se ostavi koridor s Armenijom to sve presjeci treba.
-
zilog
#11283 Re: Nagorno Karabah
spreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Ps ja kad sam jutros ga slusao ,nisam vjerovao to sto on prica ,jer je totalno bio izmjenio tok svih zbivanja i odgodio kraj do nove godine,nisam bio siguran un te njegove izjave ...jutros sam htio da napisem da je neuspio pokusaj na K Bazar bio takticka varka ,ali reko da mi se ne smijete ,jer nemam nikakvih afiniteta u tome.![]()
Pa kako su trcali oni, na jucerasnjim snimcima istocno od Bazara, mislio sam da do Erevana nece stati. Trebali su nastaviti, a ne cekati Bajru...
- spreca
#11284 Re: Nagorno Karabah
Halalmu bilocorolla02 wrote: ↑29/10/2020 18:51hasta covjek biospreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
nije mogao razumno zapazati uzrocno - posljedicne relacije sa terena; hocemo li mu oprostiti drugovi; HOCEMO!
![]()
![]()
![]()
![]()
-
MoodSwingeR
#11285 Re: Nagorno Karabah
Kako je već uočeno ranije, situacija za azerske trupe se znatno komplicirala napredovanjem do određenih tačaka koje su postale barijere i uska grla koja onemogućavaju šire, munjevite prodore.
Na jugozapadu su nastavljena ubacivanja i djejstva armenskih/arcakovskih snaga preko granice između Armenije i Azerbejdžana koja stvaraju znatne probleme zapadnom boku azerskih snaga koje najvjerovatnije ne mogu nastaviti napredovanje dolinom rijeke Həkəri prema sjeveru i moraju osiguravati širinu uzimanjem uzvisina na istoku, što isto ne prolazi bez velikih problema. Pokušaji napredovanja prema koridoru zapadnom stranom Velikog Krasa nisu do sada urodili nekim plodom.
Od jugoistoka prema sjeveru i sjeverozapadu također nije bilo većih napredovanja, ponajviše zbog toga što je područje oko Grimiznog Bazara relativno dobro utvrđeno, pošto je riječ o kotlini sa blagim usponom kroz koju prolazi glavna cesta prema Şuşi. Slično su prošli i pokušaji napredovanja prema Xocavəndu/Martuniju, jer je taj pravac odranije jako dobro utvrđen - armenska odbrambena doktrina je predviđala scenarij uzimanja Füzulija od strane Azera i pokušaj proboja na sjever, pa je, shodno tome, i postavila odbrambene položaje i fortifikacije.
Ono što je Azerima preostalo, barem na južnom ratištu, jesu pokušaji proboja alternativnim pravcima kojima bi odskočna daska bio tzv. "mali koridor": Füzuli - sela iznad Hadruta - Çaylaqqala - dolina rijeke Həkəri. U tom su pokušaju postigli polovičan uspjeh. Dio snaga je uspio, zaobilazeći Grimizni Bazar, da prođe preko sela Taqaverd i Zərdanaşen sve do Çanaqçıja/Avertanotsa, približavajući se svom cilju. Te specijalne snage, međutim, rizikuju okruženje i eliminaciju, jer azerska vojska još nije ovladala selima iznad Hadruta (Binə, Tuğ, Azıx), te još ne postoji dobar i branjiv koridor između azerskih specijalnih jedinica i glavnine njihovih snaga.
Iako se činilo da za ovu situaciju ne postoji jednostavno rješenje, ono se ukazalo ovladavanjem potezom Çaylaqqala - Ağcakənd. Ovim se stvorila pretpostavka za izlazak na greben i plato u sredini trokuta Çaylaqqala - Ağcakənd - Binə. Sa ovog platoa, azerske snage se spuštaju u Binə i dalje u još neosvojena sela iznad Hadruta. Ovaj poduhvat je, po nepotvrđenim izvorima, u toku. Ono što se smatralo za veliku prednost armenske strane - visina i planine, sada postaje slabost, jer se neprijatelj spušta odozgo.

Nakon ovoga, Azeri mogu napraviti spoj sa svojim prethodnicama u selima prema Şuşi i ostvariti relativno širok koridor neophodan za prolaz trupa, inžinjerije i logistike ravno do cilja, ostavljajući pri tome Grimizni Bazar u nizini na svom desnom boku i oslanjajući se na na masiv Velikog Krasa za zaštitu na lijevom boku, tako simbolički pretvarajući najveću snagu i simbol protivnika - njegove planine, u njegovu najveću slabost.

Na jugozapadu su nastavljena ubacivanja i djejstva armenskih/arcakovskih snaga preko granice između Armenije i Azerbejdžana koja stvaraju znatne probleme zapadnom boku azerskih snaga koje najvjerovatnije ne mogu nastaviti napredovanje dolinom rijeke Həkəri prema sjeveru i moraju osiguravati širinu uzimanjem uzvisina na istoku, što isto ne prolazi bez velikih problema. Pokušaji napredovanja prema koridoru zapadnom stranom Velikog Krasa nisu do sada urodili nekim plodom.
Od jugoistoka prema sjeveru i sjeverozapadu također nije bilo većih napredovanja, ponajviše zbog toga što je područje oko Grimiznog Bazara relativno dobro utvrđeno, pošto je riječ o kotlini sa blagim usponom kroz koju prolazi glavna cesta prema Şuşi. Slično su prošli i pokušaji napredovanja prema Xocavəndu/Martuniju, jer je taj pravac odranije jako dobro utvrđen - armenska odbrambena doktrina je predviđala scenarij uzimanja Füzulija od strane Azera i pokušaj proboja na sjever, pa je, shodno tome, i postavila odbrambene položaje i fortifikacije.
Ono što je Azerima preostalo, barem na južnom ratištu, jesu pokušaji proboja alternativnim pravcima kojima bi odskočna daska bio tzv. "mali koridor": Füzuli - sela iznad Hadruta - Çaylaqqala - dolina rijeke Həkəri. U tom su pokušaju postigli polovičan uspjeh. Dio snaga je uspio, zaobilazeći Grimizni Bazar, da prođe preko sela Taqaverd i Zərdanaşen sve do Çanaqçıja/Avertanotsa, približavajući se svom cilju. Te specijalne snage, međutim, rizikuju okruženje i eliminaciju, jer azerska vojska još nije ovladala selima iznad Hadruta (Binə, Tuğ, Azıx), te još ne postoji dobar i branjiv koridor između azerskih specijalnih jedinica i glavnine njihovih snaga.
Iako se činilo da za ovu situaciju ne postoji jednostavno rješenje, ono se ukazalo ovladavanjem potezom Çaylaqqala - Ağcakənd. Ovim se stvorila pretpostavka za izlazak na greben i plato u sredini trokuta Çaylaqqala - Ağcakənd - Binə. Sa ovog platoa, azerske snage se spuštaju u Binə i dalje u još neosvojena sela iznad Hadruta. Ovaj poduhvat je, po nepotvrđenim izvorima, u toku. Ono što se smatralo za veliku prednost armenske strane - visina i planine, sada postaje slabost, jer se neprijatelj spušta odozgo.

Nakon ovoga, Azeri mogu napraviti spoj sa svojim prethodnicama u selima prema Şuşi i ostvariti relativno širok koridor neophodan za prolaz trupa, inžinjerije i logistike ravno do cilja, ostavljajući pri tome Grimizni Bazar u nizini na svom desnom boku i oslanjajući se na na masiv Velikog Krasa za zaštitu na lijevom boku, tako simbolički pretvarajući najveću snagu i simbol protivnika - njegove planine, u njegovu najveću slabost.

Last edited by MoodSwingeR on 29/10/2020 18:59, edited 1 time in total.
- spreca
#11286 Re: Nagorno Karabah
Taktika...kaze Jura da im je ova akcija bile vojnicki fenomenalnazilog wrote: ↑29/10/2020 18:54spreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Hvala
Pa kako su trcali oni, na jucerasnjim snimcima istocno od Bazara, mislio sam da do Erevana nece stati. Trebali su nastaviti, a ne cekati Bajru...![]()
- corolla02
#11287 Re: Nagorno Karabah
kako cova smije ovako otvoreno pricatizilog wrote: ↑29/10/2020 18:54spreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Hvala
Pa kako su trcali oni, na jucerasnjim snimcima istocno od Bazara, mislio sam da do Erevana nece stati. Trebali su nastaviti, a ne cekati Bajru...![]()
- spreca
- jednonogi_Jack
#11289 Re: Nagorno Karabah
Svaka čast na analizi, lafe! Kapa dole.MoodSwingeR wrote: ↑29/10/2020 18:57 Kako je već uočeno ranije, situacija za azerske trupe se znatno komplicirala napredovanjem do određenih tačaka koje su postale barijere i uska grla koja onemogućavaju šire, munjevite prodore.
![]()
I ona analiza prije ti je bila odlična, ne imadoh vremena prokomentarisati.
- SanskiBiser
#11290 Re: Nagorno Karabah
novi i nova muzicka podloga
artiljerija na kraju overkill....i jos avionska zveknu
-
zilog
#11291 Re: Nagorno Karabah
Mozda da razmisle o Mocartu...SanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 19:11
artiljerija na kraju overkill....i jos avionska zveknu![]()
-
Guadalajara
#11292 Re: Nagorno Karabah
kad bude vise klipova sa ovim SVLRom od 122mm...to ce znaciti da su tek Armeni najebaliSanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 19:11
- ovo_malo_duse
#11293 Re: Nagorno Karabah
Gdje mi je Celi expert da nam baci koju iz Putinovog ureda.spreca wrote: ↑29/10/2020 18:45Dobro vece ,kome dobro kome ne.Nisam ocekivao da cu raditi vecernje izdanje o Karabahu ali situacija na terenu me je navela na to.Posle obracanja predsjednika Karabaha Artunjana narodu povodom poslednjih izvjestaja sa linije fronta, ja sam duzan konstatovat ,dasam u mom jutarnjem obracanju pogrijesio usvojim ocekivanjima razvoja situacije i nije mi tesko da se izvinem za gresku koju sam napravio.Uglavnom Azerske snage su uspjele napraviti proboj u reonu Canahci i ocito da se krecu u smjeru Shushekendu i nalaze se dosta blizu grada,armenska linija je probijena i nema smisla drzati odbranu Krasnog Bazara>Prvi neuspjeli pokusaj probijanja odbrane Krasnog Bazara je izgleda bio samo takticki manevar da bi zvarali Armensku odbranu na dugom djelu linije.Uglavnom sada se radi na potpunom razbijanju odbrane K Bazara i sad uopste nije pitanje odbrane Hadzdavenda,armeni trebaju razmisljati o utvrdjivanju linije u reaonu Shuhakenda i samog Susi.
Kad sam mu ja ovo pisao, on se pravi strucnjak.
- eltroxin
#11294 Re: Nagorno Karabah
Slike porodilista!
Nije mi jasno kako mogu na porodiliste...

-
90minut
#11295 Re: Nagorno Karabah
Baš overkill..SanskiBiser wrote: ↑29/10/2020 19:11
Ne znam da li je na 28 sekundi dron ili avion, ako je avion onda je ovo najstrašnija snimka do sada uz onu kad su svi okupljeni u gomili i padne među njih raketa to je s twittera ako si gledao ta scena nema u ovim youtube klipovima ono kad slave pogodak..
- spreca
#11296 Re: Nagorno Karabah
Ovo mi prodoiliste vece nego u TZ i Sa,nesto mi ovo preveliko za tako malo naroda...u ovolikom porodilistu treba svaki dan da se rodj anjmanje 40-50 djece...mozda je ovo samo pokusaj da se malo uzbudi medjunarodna javnost...mozda je Bolnica neka
- Nespin
-
90minut
#11298 Re: Nagorno Karabah
Bolnica 100%, upozorenje za bombardovanje
-
sitni svercer
#11299 Re: Nagorno Karabah
armenska propaganda je za oscaraspreca wrote: ↑29/10/2020 19:40Ovo mi prodoiliste vece nego u TZ i Sa,nesto mi ovo preveliko za tako malo naroda...u ovolikom porodilistu treba svaki dan da se rodj anjmanje 40-50 djece...mozda je ovo samo pokusaj da se malo uzbudi medjunarodna javnost...mozda je Bolnica neka
- spreca