Nagorno Karabah

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#10851 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Bosanac sa dna kace wrote: 27/10/2020 22:53
Milenkov buraz wrote: 27/10/2020 22:46 I još se uvrijede i ljute kada Armene nazivamo pravoslavnim kršćanima.
Pa i nisu, oni su sa stanovišta pravoslavlja heretici, mislim da ne priznaju krštenje jedni drugih.
Oni su monofiziti.
Napisao je to onaj Čapljinac hiljadu puta ali džaba.
Bosanac sa dna kace

#10852 Re: Nagorno Karabah

Post by Bosanac sa dna kace »

Challenger_ wrote: 27/10/2020 23:08
Milenkov buraz wrote: 27/10/2020 22:46 I još se uvrijede i ljute kada Armene nazivamo pravoslavnim kršćanima.
Pa i nisu, oni su sa stanovišta pravoslavlja heretici, mislim da ne priznaju krštenje jedni drugih.
Oni su monofiziti.
Pa dobro, kako idu sa onom mitmanijom da su najstariji narod na svijetu, prvi kršćani, najstarijia crkva, najstariji manastir, borba protiv Turaka... Teško je uočiti razliku ako ih nisi lično upozn'o.
Challenger_

#10853 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

- stanje na ratištu, mapa, sažetak dana:

Image
The Armenian-Azerbaijani war continues at its full-scale despite the US-sponsored ceasefire, which allegedly started on October 26.

Commander-in-Chief of the Iran’s IRGC visited Khodaafarin, inspecting the situation near the border with Nagorno-Karabakh;
Clashes between Azerbaijan and Armenian forces continue in the Qobadli area. The town is in hands of Azerbaijan;
Clashes between Azerbaijan and Armenian forces are ongoing in the Fuzuli area;
Clashes between Azerbaijan and Armenian forces are ongoing in the Martuni area;
Adel al-Shahir, a prominent field commander of the Hamza Division, was killed in the Karabakh area by Armenian artillery;
Azerbaijan Army shelled the town of Martuni;
Azerbaijan Army shelled the town of Martakert;
Armenian Army shelled the town of Tartar;
Armenian Army shelled the area of Aghband;
Nagorno-Karabakh authorities appointed Major General Mikael Arzumanyan as a new Minister of Defense, due to the injury of the previous Minister Lt. General Jalal Harutyunyan in military operations.
UKRATKO; čini se da nema bitnijih promjena na liniji fronta, a izgleda da su se snage NK uspjele koliko-toliko konsolidovati na novim pozicijama.

Ako neko ima drugu impresiju, neka me ispravi.
Challenger_

#10854 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Politički aspekt: Sve je više kritike upućene na račun Pašinjana i ekipe. Pojavili se prvi zahtjevi za ostavku. Na višem nivou, došlo je do telefonske komunikacije između Erdogana i Putina, na Erdoganovu inicijativu:

:arrow: Putin, Erdogan discuss Syria, Libya, Nagorno-Karabakh
Bosanac sa dna kace

#10855 Re: Nagorno Karabah

Challenger_ wrote: 27/10/2020 23:14Ako neko ima drugu impresiju, neka me ispravi.
Ma kaka stabilizacija, danas Jermeni priznali da su izgubili 1072 vojnika. To je 35 vojnika dnevno od početka ovih sulobs. Sve omladina. Više ne smiju da objave imena i prezimena poginulih sa godištima jer sve omladina gine. Pobiše ih Azeri dok ih krmak Pašinjan ćera s milicijom na front.
Challenger_

#10856 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Jedno su gubici na dosadašnjem nivou a nešto sasvim drugo je stanje na frontu, danas i ovdje, gdje nema većih pomjeranja. O tome je već pisalo par kolega na prošloj stranici.

Bojim se da me nisi razumio.
Bosanac sa dna kace

#10857 Re: Nagorno Karabah

Challenger_ wrote: 27/10/2020 23:29 Jedno su gubici na dosadašnjem nivou a nešto sasvim drugo je stanje na frontu, danas i ovdje, gdje nema većih pomjeranja. O tome je već pisalo par kolega na prošloj stranici.

Bilo je i to da su Azeri naredili da se ne objavljuje ništa sa fronta kako ne bi odali položaje.
A kolko Jermeni kmeče po medijima čini mi se sa nema ni s od stabilizacije.
Bosanac sa dna kace

#10858 Re: Nagorno Karabah

Prije dva-tri dana su objavili cifru od 970 poginulih vojnika, a danas 1072, znači promjena nema.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#10859 Re: Nagorno Karabah

Post by arman1 »

Challenger_ wrote: 27/10/2020 23:29 Jedno su gubici na dosadašnjem nivou a nešto sasvim drugo je stanje na frontu, danas i ovdje, gdje nema većih pomjeranja. O tome je već pisalo par kolega na prošloj stranici.

Ako konstantno gubiš ljude prije ili kasnije moraš nešto promijeniti. Povući se da ne ginu đabe ili krenut naprijed i ukloniti pretnju. Azeri tu dosta pametno rade, tamane sve što se kreće posebno po dubini gdje je manje utvrđeno i gdje se manje čuvaju jer ne očekuju.
Milenkov buraz

#10860 Re: Nagorno Karabah

Post by Milenkov buraz »

Oni su monofiziti.
Eto možda nisu pravi pravoslavci ali im je mitomanija zajednička, u tom smislu jesu pravoslavci. Ali džaba, nekima valja crati. :mrgreen:
Challenger_

#10861 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Misliš, slični Srbima? To je kulturološka a ne religijska odrednica.

Inače, realno, Jermeni zaista imaju materijala za mitove, kao rijetko ko na planeti, a mitovi su najdublji slojevi kolektivnog, narodnog i vjerskog identiteta. Od drevnih arijskih mitova preko kulta mučeništva kod šiita pa nadalje.
Bosanac sa dna kace

#10862 Re: Nagorno Karabah

Milenkov buraz wrote: 27/10/2020 23:50
Oni su monofiziti.
Eto možda nisu pravi pravoslavci ali im je mitomanija zajednička, u tom smislu jesu pravoslavci. Ali džaba, nekima valja crati. :mrgreen:
Za naš pojam isto, ali za njih i njihovo shvaćanje je to uvreda. Postoje razlike u učenju, shvaćanju kršćanstva, a i tradiciji... Kroz historiju su imali dosta sukoba sa pravoslavcima.
90minut

#10863 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Pa ne moze napredovanje biti svakog sata svakog minuta.

Evo do prije par dana nije bilo nikakvih vijesti bila prica da su im armeni kontru uradili i kad smo dobili vijesti poslije ta 2 dana ispalo da su veliki komad uzeli azeri + oni snimci po polju mrtvih armena.

Cekajte malo 'eboga vi tek je jucer vijest bila da su pocele operacije znace se sve za 2,3 dana kako im ide naravno pod uslovom da armeni ne uhvate šprint što rade masovno ocigledno.
90minut

#10864 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Bosanac sa dna kace wrote: 27/10/2020 23:36 Prije dva-tri dana su objavili cifru od 970 poginulih vojnika, a danas 1072, znači promjena nema.
Ma armeni imaju do 3 hiljade mrtvih, azeri i do dvije sasvim sigurno.

To i govore rusi.

A ovaj Jalal ili je smijenjen zbog neuspjeha na terenu ili je droniran te dvije opcije imaš trece nemaš.
Challenger_

#10865 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

90minut wrote: 28/10/2020 00:23

Pa ne moze napredovanje biti svakog sata svakog minuta.
Aman, zaman... :-)

Uglavnom nemam vremena tokom dana, dođem naveče i probam da napravim vojnu i političku rekapitulaciju toga dana. Pogledaj unazad i vidjećeš "Azeri napreduju, Azeri i dalje napreduju..." i tako do danas. Jer tako je danas a to ne implicira ništa sutra. OK?

Nego, tvoj nick. @90minut, Zubanović?

Image

Taj rad?
90minut

#10866 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Pa valjda ste više navikli da ljudi gaze teritorijom kao da armeni ne postoje tako je i kiki isto ovi par sati nisu napredovali kiki piše da su dozivjeli konacni slom.

Jucer su bili 20tak km od Shushe neki i blize cini mi se tako da tek sad ide krv i plac majki jednih i drugih za voljenim vidjecemo mogu li izdrzati armeni i koliko ne mogu izdrzati sigurno samo da li mogu do zime ovi imaju fore još mjesec.

Ne znam ti ja za Zubana ja sam ti tad imao 6 godina, ja ti zivim u ovim modernim vremenima gdje Zeljo nema hljeba i Sarajevo osvaja iz godine u godinu još par sezona i proci ce mi 20te godine bez Zeljine titule. :D
Challenger_

#10867 Re: Nagorno Karabah

Post by Challenger_ »

Ne mislim da si Zuban, ali čim sam ti vidio nick, nije mi asocijacija išla na filmove (cca 90 minuta) već na Zubanov gol. Eto kakav je uticaj mitologije kojoj pripadam bez daha.

:D

_______

Laku noć.
90minut

#10868 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

Challenger_ wrote: 28/10/2020 00:43 Ne mislim da si Zuban, ali čim sam ti vidio nick, nije mi asocijacija išla na filmove (cca 90 minuta) već na Zubanov gol. Eto kakav je uticaj mitologije kojoj pripadam bez daha.

:D

_______

Laku noć.
Bila je neka utakmica u toku kad sam se registrovao bio 90minut i tako upišem nisam razmišljao previše. :D
SanskiBiser

#10869 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Zamjenik direktora granicne sluzbe,
Armen Abazyan.

"Na nesreću, 37 ljudi je ubijeno, a četiri osobe su nestale", citirao ga je Sputnjik Jermenija.
Abazyan je dodao da su ranjena 243 graničara.

Poslali granicnu sluzbu Armenije na ratiste rezultat je naveo zamjenik direktora te sluzbe...
Ostala granica suplja... :?
spreca

#10870 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

Izgleda da su svi nasli poligon za ispitivanje oruzja,tako ispadne kad se nemoze naci mirno rjesenje

https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com
Иран выступил в конфликте в Карабахе на стороне Азербайджана.

Несмотря на тот факт, что до недавнего момента считалось, что Тегеран в большей мере поддерживает Армению, оказалось, что ситуация кардинальным образом изменилась – Тегеран не только начал выстраивать отношения в этом конфликте с Баку, но и активно поставляет вооружение армии этой страны.

«Президент Азербайджана Ильхам Алиев заявил, что больше всего республика закупает оружия у России, а также у Турции и Израиля. Об этом он сказал в интервью французской газете Figaro. По его словам, в отличие от Армении, Баку платит за российские поставки. «Мы также закупаем оружие в Иране, Украине и Белоруссии», — сказал азербайджанский лидер. Он отметил, что сегодня у Азербайджана есть возможность закупить модернизированное оружие для помощи армии в восстановлении территориальной целостности страны. «Естественно, любая страна нашего региона покупает оружие. Не все страны мира могут обеспечить себя на 100% военной техникой. Так что ничего странного здесь нет», — подчеркнул Алиев», - об этом сообщает российское информационное издание «Газета.ру».
Подробнее на: https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com
Iran je stao na stranu Azerbejdžana u sukobu u Karabahu.

Uprkos činjenici da se do nedavno vjerovao da Teheran više na strani Armenij, ispostavilo se da je to situacija se promijenila dramatično – Teheranu ne samo da je počeo je da gradi odnose u ovom sukobu sa Baku, ali i aktivno isporucuje oružje.

"Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je da Republika kupuje najviše oružja od Rusije, kao i od Turske i Izraela. Rekao je to u intervjuu za francuske novine Figaro. Prema njegovim riječima, Za razliku od Armenije, Baku plaća rusko oruzje. "Mi također kupujemo oružje od Irana, Ukrajine i Bjelorusije," izjavio je azerbejdžanski lider. On je naglasio da danas Azerbejdžan ima mogućnost da kupuje modrno oružja kako bi se vojsci pomoglo u obnovi teritorijalnog integriteta zemlje. "Naravno, svaka zemlja u našem regionu kupuje oružje. Ne mogu se sve zemlje svijeta opskrbiti 100% vojnom opremom. Stoga ovdje nema ničeg čudnog, " naglasio je Aliyev, "izvještava ruska novinska kuća <url>.
: https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com

Negdje sam procitao da je Iran zatvorio svoje nebo za rusku avijaciju za Armeniju
SanskiBiser

#10871 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

spreca wrote: 28/10/2020 07:26 Izgleda da su svi nasli poligon za ispitivanje oruzja,tako ispadne kad se nemoze naci mirno rjesenje

https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com
Иран выступил в конфликте в Карабахе на стороне Азербайджана.

Несмотря на тот факт, что до недавнего момента считалось, что Тегеран в большей мере поддерживает Армению, оказалось, что ситуация кардинальным образом изменилась – Тегеран не только начал выстраивать отношения в этом конфликте с Баку, но и активно поставляет вооружение армии этой страны.

«Президент Азербайджана Ильхам Алиев заявил, что больше всего республика закупает оружия у России, а также у Турции и Израиля. Об этом он сказал в интервью французской газете Figaro. По его словам, в отличие от Армении, Баку платит за российские поставки. «Мы также закупаем оружие в Иране, Украине и Белоруссии», — сказал азербайджанский лидер. Он отметил, что сегодня у Азербайджана есть возможность закупить модернизированное оружие для помощи армии в восстановлении территориальной целостности страны. «Естественно, любая страна нашего региона покупает оружие. Не все страны мира могут обеспечить себя на 100% военной техникой. Так что ничего странного здесь нет», — подчеркнул Алиев», - об этом сообщает российское информационное издание «Газета.ру».
Подробнее на: https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com
Iran je stao na stranu Azerbejdžana u sukobu u Karabahu.

Uprkos činjenici da se do nedavno vjerovao da Teheran više na strani Armenij, ispostavilo se da je to situacija se promijenila dramatično – Teheranu ne samo da je počeo je da gradi odnose u ovom sukobu sa Baku, ali i aktivno isporucuje oružje.

"Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je da Republika kupuje najviše oružja od Rusije, kao i od Turske i Izraela. Rekao je to u intervjuu za francuske novine Figaro. Prema njegovim riječima, Za razliku od Armenije, Baku plaća rusko oruzje. "Mi također kupujemo oružje od Irana, Ukrajine i Bjelorusije," izjavio je azerbejdžanski lider. On je naglasio da danas Azerbejdžan ima mogućnost da kupuje modrno oružja kako bi se vojsci pomoglo u obnovi teritorijalnog integriteta zemlje. "Naravno, svaka zemlja u našem regionu kupuje oružje. Ne mogu se sve zemlje svijeta opskrbiti 100% vojnom opremom. Stoga ovdje nema ničeg čudnog, " naglasio je Aliyev, "izvještava ruska novinska kuća <url>.
: https://avia.pro/news/aliev-iran-aktivn ... yandex.com

Negdje sam procitao da je Iran zatvorio svoje nebo za rusku avijaciju za Armeniju
2018 su napravili dogovor o vojnoj saradnji sa Iranom, najvise ih je interesovalo da kupe iranske balisticke projektile te godine da bi imali odgovor na Iskandere iz Armenije...
SanskiBiser

#10872 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Armeni nastavljaju opremati vojsku Azerbejdzana, oprema ostavljena kod Gubadila...
90minut

#10873 Re: Nagorno Karabah

Post by 90minut »

SanskiBiser wrote: 28/10/2020 07:42

Armeni nastavljaju opremati vojsku Azerbejdzana, oprema ostavljena kod Gubadila...
Ovo je takva prpa i strah da su ostali ak i snajper iza jer su mislili da ne mogu pobjeci s njim znaci nevjerovatno
sinuhe

#10874 Re: Nagorno Karabah

Post by sinuhe »

Gorski lavovi ce u planine :P A ministar odbrane im imao ambiciozan ofanzivan plan. :D
SanskiBiser

#10875 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

90minut wrote: 28/10/2020 07:48
SanskiBiser wrote: 28/10/2020 07:42

Ovo je takva prpa i strah da su ostali ak i snajper iza jer su mislili da ne mogu pobjeci s njim znaci nevjerovatno
pitanje jesu li pobjegli ovo je snimano nakon asanacije terena, vide se raspakovane komprese na par mjesta...
Post Reply