Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
baho wrote: ↑25/10/2020 12:23
Moj Hansol u potkrovlju isto tako radi sa krilcima. Puse gore minut dva, pa spusti skroz dole minut dva i onda ode na zadanu poziciju. Dok ovaj u prizemlju puse gore i kad postigne odredjenu temperaturu izduva odmah ide na zadanu poziciju krilaca.
Jel ista godina proizvodnje
Jer u spavaćoj sobi mi smeta što puše dole "hladan" zrak
Obadvije su 05.2015.
Vanjsku temperaturu mi ne prikazuje ni jedna, a kao ima tu opciju, i vidim da nekima to radi.
Takodje ima jos jednu opciju koju ne razumijem i ne znam dal se ista desava kad je aktivirana. Radi se o ovoj ikonici kucice sa strelicama unutra i van kucice, u sklopu ionizatora.
A to za puhanje sto se krilca podignu, i kod tebe i kod mujke to radi sporedna klima koja se povremeno pali. Turbina se pocne blago vrtit, krilca idu u taj polozaj gornji, dok se izmjenjivac ne zagrije i ispuh ne bude 38c, i tek se onda krilca spustaju u nastimani polozaj za grijanje a turbina pojacava ispuh. Kod ove sto sto stalno radi izmjenjivac je topao i nakon te pauze od 2-3 minute i onda samo nastavi radit.
Tzv cold protection funkcija.
Tako je kod mene na Lomu R, predpist da je i tu isto
HellBell wrote: ↑25/10/2020 18:28
Nije baš nebitno ima manual pa pročitat.
Ama ne pita za tu opciju vec onu drugu, scavenging. Na dugmetu sa jelkicom(ionizator) stoji zajedno
Pozdrav hercegovac, nisi mi ovaj put nesto kreativan sa nickom. Minus ti pisem
Ermin ZM wrote: ↑25/10/2020 18:43
Jedna ti je zadana ova sto stoji, druga je temp koju ocitava senzor. Mozes to kalibrirat offsetom koliko da ti seta, fabricki je 2 stepena.
Znam, kazem ti na unutrasnjoj kratko pokaze sobnu temperaturu i odma prebaci na zadanu i sobnu vise nikako ne pokazuje
Ermin ZM wrote: ↑25/10/2020 18:34
A to za puhanje sto se krilca podignu, i kod tebe i kod mujke to radi sporedna klima koja se povremeno pali. Turbina se pocne blago vrtit, krilca idu u taj polozaj gornji, dok se izmjenjivac ne zagrije i ispuh ne bude 38c, i tek se onda krilca spustaju u nastimani polozaj za grijanje a turbina pojacava ispuh. Kod ove sto sto stalno radi izmjenjivac je topao i nakon te pauze od 2-3 minute i onda samo nastavi radit.
Tzv cold protection funkcija.
Tako je kod mene na Lomu R, predpist da je i tu isto
Sve ok, ali prije nego ode na zadatu poziciju prvo spusti krilca do kraja i puse dole svjez zrak prije nego je spremna, pa tek onda ode na zadatu poziciju.
Ovom iznad mi se ne da objasnjavat covjek ne konta.
Jedna ti je zadana ova sto stoji, druga je temp koju ocitava senzor. Mozes to kalibrirat offsetom koliko da ti seta, fabricki je 2 stepena.
Znam, kazem ti na unutrasnjoj kratko pokaze sobnu temperaturu i odma prebaci na zadanu i sobnu vise nikako ne pokazuje
Zanimljivo, ako se dobro sjecam kod mene nije isla u taj donji polozaj, vec u gornji i tu se zagrijava i kako spusta u zadati pocinje koja sekunda mlakog zraka i onda vruc.
Inace je zadata za grijanje bila najnizi polozaj sto moze
Po meni bi bolje bilo da na displeju stalno stoji unutrasnja temperatura umjesto zadate, a da se zadata prikaze na poziv preko daljinskog.
Zadatu znamo i ne treba da provjeravamo koja je, a unutrasnju provjeravamo jer se mijenja.
piplica wrote: ↑24/10/2020 19:17
Jesam se ja ili ti žalio da ti je hladno?
Uređaj se bira prema potrebama prostora i zahtjevu korisnika.
To ponavljam kao ermin svojih 93KM za Januar ove godine.
Dimenzionisanje, model, klasa...potrebe i zahtjevi, nekako bi bio logičan raspored.
Normalno, ako uređaj radi sa 180w da ćeš imati osjećaj da ti je hladno, druga stvar bolje da se gasi kada postigne temp..
Ali opet iz početka, ne kupuje se uređaj samo zato što je snižen, već ga kupuješ da riješiš neki problem.
A kako onda znas da kod mene ne valja klima jer nisko modulira?
Očito za tvoje potrebe nije adekvatna, da malo slabije modulira ne bi imao osjećaj tog hladnog zraka.
Mozes li pojasniti ovo malo ja koliko sam shvatio moze se podesiti senzor da je osjetljiviji na promjenu temperature jer ovako ceka da padne 2 stepena da se pokrene klima ponovo?
Tacno tako. Temperaturna kompenzacija, ili off set se zove, dakle koliko klima "seta" od zadane. Ti nastimao 25, sa off setom 2 grije do 26.9 c, odnosno 23.1 c, na tim vrijednoatima se vec gasi/pali.
Fabricki kod Gree klima je 2. Mozes stavit 0, 1 itd
Samo racunaj da je kod klime gore uvijek toplije, tako da tih 27 gore stepeni odgovara realnoj sobnoj od 25-26c. Sve zavisi opet od prostora.
Ermin ZM wrote: ↑26/10/2020 18:27
Tacno tako. Temperaturna kompenzacija, ili off set se zove, dakle koliko klima "seta" od zadane. Ti nastimao 25, sa off setom 2 grije do 26.9 c, odnosno 23.1 c, na tim vrijednoatima se vec gasi/pali.
Fabricki kod Gree klima je 2. Mozes stavit 0, 1 itd
Samo racunaj da je kod klime gore uvijek toplije, tako da tih 27 gore stepeni odgovara realnoj sobnoj od 25-26c. Sve zavisi opet od prostora.
Ermin ZM wrote: ↑26/10/2020 19:05
Evo za drugog foruma za 0 offset:
1. uključi i feel opciju na daljincu
2. zadaj temp. 20 daljincem
3. ne isključuj klimu daljincem, nema potrebe
4. isključi klimu sa napajanja ("isčupaj" utikač klime iz utičnice)
5. posle 10-sekundi uključi klimu na napajanje ("ubodi" utikač klime u utičnicu)
6. 5-10 sekundi nakon uključenja klime ukucaj šifru
+-+-+-
(Plus minus plus minus plus minus) i treba se 0 pojavit na displayu od klime
Znam da inace ide bez ukljucenog i feela, al eto probaj sa i bez. Mozda ne uspije iz prve, treba tajming ubost sa ovim plus minus, tj brzo utipkat
ključ je kad klima dobije struju dok gore display od klime onda kliknuti + - + - + - (znači odma nakon paljenja to uraditi ovo 5sek je već kasno)
ja sam naštimao na 1c offset to mi je sad idealno za prelazni period stavim na 24c kad ugrije na 25 ugasi se ili ako dodje na 23 upali se
možda bolje probaj sa offset 1 za početak tj temperatura 19c
@mujkoni
Ermin je mislio u roku pet sekundi na daljinskom pritisnuti + - + - + -. Znaci da ukucavanje koda ne traje duze od 5sec.
Ako mislis da je kasno sacekati 5sec od ukljucivanja klime na napon pa ukucati kod, onda grijesis.
Negdje ima opisan rok od 30 sec.
Licno isprobao, posto su mi na spratu obadva napojna kabla od klime, i sa sprata i iz prizemlja.
Kad ukljucim klimu iz prizemlja na napon, nikako ne mogu za manje od 5 sec doci u prizemlje i utipkati kod.
Sta se dešava kad namjestis da ti je offset 0, u kojem rasponu su ti onda temperature.
romim wrote: ↑27/10/2020 09:00
@mujkoni
Ermin je mislio u roku pet sekundi na daljinskom pritisnuti + - + - + -. Znaci da ukucavanje koda ne traje duze od 5sec.
Ako mislis da je kasno sacekati 5sec od ukljucivanja klime na napon pa ukucati kod, onda grijesis.
Negdje ima opisan rok od 30 sec.
Licno isprobao, posto su mi na spratu obadva napojna kabla od klime, i sa sprata i iz prizemlja.
Kad ukljucim klimu iz prizemlja na napon, nikako ne mogu za manje od 5 sec doci u prizemlje i utipkati kod.
Sta se dešava kad namjestis da ti je offset 0, u kojem rasponu su ti onda temperature.
jel ti pokazalo na klimi offset tj broj 0 1 2 3 ?
ja ovo govorim takodjer iz licnog primjera jer kad mi se klima upali na struju i ugasi joj se display nece tako da radi
Nama danas montirana Vaillant aroTherm PLUS 15kW na postojeci sistem grijanja (prije smo se grijali na drva - centralno) Javim kako prodjosmo sa racunom za koji mjesec
esawyer wrote: ↑27/10/2020 23:14
Nama danas montirana Vaillant aroTherm PLUS 15kW na postojeci sistem grijanja (prije smo se grijali na drva - centralno) Javim kako prodjosmo sa racunom za koji mjesec