Bas tako. Nema precica i ne smije ih biti. Pa Kina je svoju vakcinu za COVID odobrila za upotrebu jos pocetkom ljeta, a jos nisu objavili nikakve podatke vezano za klinicke studije. I jos je dali u prodaju. Ali to u Kini prolazi.splinter wrote: ↑21/10/2020 15:09Pa imamo odgovor, ovo boldirano je po meni. U ovakvim stvarima nema žurbe. Tome su npr su skloni Kinezi, recimo sa onim masovnim testiranjima cijeloga grada od nekoliko mil stanovnika za par dana i tako slično. Pokazati svima čeličnu disciplinu i sposobnost.Mogy87 wrote: ↑21/10/2020 14:51Pa kako da im se desi ovakav propust? Za 5 miliona doza da ne ispoštuju hladni lanac? To je skoro četvrtina ukupne količine (hipotetičko je pitanje, znam da nemamo odgovorsplinter wrote: ↑21/10/2020 14:09
Oni su neki mix zapadno-evropskog pristupa i kineskog modela.
Uostalom tamo je prisutan tradicionalni rivalitet između tih daleko istočnih zemalja, u svim oblastima pa između ostalog i u javnom zdravstvu. Obzirom da cijeli ovaj prostor predstavlja prirodno stanište mnogih patogena sa potencijalnim pandemijskim potencijalom, njima je borba s pandemijam praktički nešto s čim se rađaju.
Ineterasntno je da je KIna punih 12 godina prirpemala i osposobljavala laboratoriju sigurnosnog nivoa BSL- 4 koja je otvorena u Wuhanu 2015.godine. Ali to su bile godine dobre saradnje s Amerikancima i Francuzima koji su bili svojevrsni mentori u tom projektu.
Inaće, Coronavirusi se detaljnije i podrobnije u Kini ispituju od 2005.godine. U J.Koreji je prva laboratorija BSL-4 nivoa sigurnosti otvorena 2017. godije, dakle 2 godine nakon Kineza,
Korejanci imaju dobar sistem obaveznih vakcinacija koje su detaljno regulisanih zakonskim okvirama još od 1990. godine, osim toga imaju izvrstan nadzor nad gripom i respiratornim virusima pod nazivom KINRESS u okviru Nacionalnog agencije za kontrolu i prevenciju bolesti.
Sigurno da su Korejanci otvoreniji prema zapadu i transparentniji, ali mislim da su zadržali dosta svoje tradicionalnosti i disciplinovanosti pa su u tom pogledu bliži Kinezima.)
Ali oni su totalitarni režim pa ako šta useru zataškaće sve. S Korejom je drukčije, oni su otvoreniji i ako šta krene po zlu , javnost će biti upoznata.
Morali su ego ostaviti po strani i raditi pametnije.
Ali nije prekidanje hladnog lanca ubilo ovih 5 ljudi. Tek treba otkriti šta i kako. Vjerovatno forsiranje proizvodnje cjepiva i zanemarivanje nekih sigurnosnih protokola.
I ovo za hladni lanac je vrlo problematicno jer utice na efikasnost vakcine, a i daje sliku o kolikom propustu se radi. Nije u pitanju jedan paket vec 5 miliona doza.
Sta mislis o cinjenici da je FDA uprkos pritiscima izdala one smjernice gdje insistira da pracenje traje minimalno 2 mjeseca nakon druge doze?
I jesu li standardi za dozvole stroziji u EU ili USA (znam da ti ovo nije uza specijalnost).