Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
daddy-kool

#31976 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

Trappist wrote: 23/10/2020 10:20
Ti objasnjavao? Ko je tebe ovlastio i koje ti reference imas da ti nekome objasnjavas takve podatke? Stvarno je ova korona nekim ljudima dobro dosla da si umisle neke titule koje nikada nece imati u stvarnom zivotu.
Ti do prekosutra pisi, testirano je 667 testova, 209 je pozitivno, tacka.
Nije problem, mogu i danas komotno napisati: pozitivno 5 u Olovu od 667 testova.
Sasvim je jasno da nemamo prave informacije o broju testova iz pojedinog grada/kantona i njihovoj pozitivnosti. Zato se može govoriti samo u ukupnoj pozitivnosti.

EDIT: Očita manipualcija statistikom, da ne kažem laž, i to sve da se pojedinci ne bi prepadali.
Medobrundo25

#31977 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

skafiskafsnjak wrote: 23/10/2020 10:21
Medobrundo25 wrote: 23/10/2020 10:19
skafiskafsnjak wrote: 23/10/2020 10:16

Pricas gluposti...
Postoje 3 vrste ljudi forumasa.
Prva vrsta shvata preozbiljno, drze se svih mogucih mjera i raspravljaju se sa drugom vrstom koja smatra da je ovo sve prevelicavanje, rusenje svjetskog poretka , zavjera itd itd.

Treca vrsta je neka sredina, vjeruju da je virus tu, da je opasan za neke, za vecinu nije ...pa sta bude bice...
Imas pravo na svoje misljenje , isto kao i ja na svoje. Gluposti ja ne pisem. :thumbup:
Ovo boldirano je notorna glupost.... Mislim,.mozda su ozbiljnije ovo shvatili ....ali izjaviti ovo... :-)
Ne budi ba bukvalista, nemoj da ti moram objasnjavati ko malom djetetu sta je pisac htio reci. Citaj izmedju redova. :thumbup:
NelsonM

#31978 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

Evelinda wrote: 23/10/2020 00:36
NelsonM wrote: 22/10/2020 20:55
laik1981 wrote: 22/10/2020 17:13
Nalaz za antitijela se ceka 20 minuta i puno je brza i jeftinija metoda za testiranje.. PCR test je standard za testiranje covida.. Seroloski testovi nisu precizni.. PCR test moze da detektuje i najmanji fragment virusa, a opet nije mogao da ga detektuje kod tog momka koji je imao najtezi oblik upale pluca iako je testiran nekoliko puta.. Haj, neka je samo meni ovo malo cudno.. Sta cu kad sam zavjeras..
Teorija zavjere ili ne otac i amidza mu imaju koronu i leze na podhrastovima ali su stabilni. Zato im nije toliko bitan test, pretpostavljali su da je korona. Ocito je da genetika igra veliku ulogu.
Kako genetika ako ima dosta ljudi tj djece koja su zarazena a roditelji nisu?
Genetika ne funkcionise bas tako, dosta bolesti se prenosi po zenskoj ili muskoj liniji. Pretpostavljam da je to slicno onome sta se desilo u Bugojnu, a i u Beogradu j ebio slucaj da su otac i dva sina umrli od korone , iako su momci imali oko 30g. Imaju onda ova istrazivanja za krvnu grupu, gdje zasad postoje indikacije da ljudi sa 0+ imaju najlakse oblike, a cini mi se s A najteze (nisam 100% sigurna je li A ili AB)
skafiskafsnjak

#31979 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

Medobrundo25 wrote: 23/10/2020 10:38
Medobrundo25 wrote: 23/10/2020 10:19

Imas pravo na svoje misljenje , isto kao i ja na svoje. Gluposti ja ne pisem. :thumbup:
Ovo boldirano je notorna glupost.... Mislim,.mozda su ozbiljnije ovo shvatili ....ali izjaviti ovo... :-)
Ne budi ba bukvalista, nemoj da ti moram objasnjavati ko malom djetetu sta je pisac htio reci. Citaj izmedju redova. :thumbup:
Nisam ni mislio bukvalno, nemoguce je. Ali realno, ko bi zelio da je stanje uzasno ili jos gore nego jeste?
skafiskafsnjak

#31980 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

NelsonM wrote: 23/10/2020 10:43
NelsonM wrote: 22/10/2020 20:55

Teorija zavjere ili ne otac i amidza mu imaju koronu i leze na podhrastovima ali su stabilni. Zato im nije toliko bitan test, pretpostavljali su da je korona. Ocito je da genetika igra veliku ulogu.
Genetika ne funkcionise bas tako, dosta bolesti se prenosi po zenskoj ili muskoj liniji. Pretpostavljam da je to slicno onome sta se desilo u Bugojnu, a i u Beogradu j ebio slucaj da su otac i dva sina umrli od korone , iako su momci imali oko 30g. Imaju onda ova istrazivanja za krvnu grupu, gdje zasad postoje indikacije da ljudi sa 0+ imaju najlakse oblike, a cini mi se s A najteze (nisam 100% sigurna je li A ili AB)
Cuj to... Imas li kakav izvor da to pise?
zubi

#31981 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zubi »

skafiskafsnjak wrote: 23/10/2020 10:48
Jesi ti to nulta pa se obradovao? :D

https://www.dw.com/bs/osobe-sa-nultom-k ... a-55297661
skafiskafsnjak

#31982 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by skafiskafsnjak »

zubi wrote: 23/10/2020 10:50
Jesi ti to nulta pa se obradovao? :D

https://www.dw.com/bs/osobe-sa-nultom-k ... a-55297661
Ja i ne znam koja sam :lol: :lol:
Medobrundo25

#31983 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

skafiskafsnjak wrote: 23/10/2020 10:47
Medobrundo25 wrote: 23/10/2020 10:38

Nisam ni mislio bukvalno, nemoguce je. Ali realno, ko bi zelio da je stanje uzasno ili jos gore nego jeste?
Mnogo njih, pocevsi od uhljeba. Ne radis a kapa, mnogih koji ce masno profitirati od ovoga itd itd. Mnogima ovo stanje donosi dobrobit koliko god to nemoguce zvucalo. Stara poslovica kaze: Nekome rat, nekome brat. :thumbup:
NelsonM

#31984 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

https://www.dw.com/en/covid-19-what-rol ... a-53869161

"A first result: People with blood type A seem to be at a particularly high risk of a severe case of COVID-19. In Germany, 43% of the population has this blood type. In the event of coronavirus infection, these individuals might be two times more likely to need an oxygen supply or respirator than people with blood type O: 41% of Germany's population. "

Mislim da je 0 najcesca generalno (ja sam 0+ :D ), ali mislim da su ove stvari bitne da bi se znalo ko treba obratiti vise paznje.
biglebovski

#31985 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

GAU8 wrote: 23/10/2020 08:39
biglebovski wrote: 22/10/2020 20:51 Govoreći o pandemiji koronavirusa, on navodi da su rudari neprekidno radili sve protekle mjesece, ugrožavajući svoje, ali i zdravlje porodica.

"Rudar ne može raditi online i nama je zbog toga krivo što mu se ne posvećuje adekvatna pažnja te se prema njemu odnosi kao prema biću koje je imuno na koronavirus. Odgovorno tvrdim da rudar ne može primijeniti nikakve mjere koje se preporučuju od svih kriznih štabova. Rudar mora raditi u grupama, prljavštini i bez maske koju je nemoguće koristiti. I sada umjesto da dobijemo neke benefite dovedeni smo u situaciju da je upitna isplata plaća. To nas boli", kazao nam je na kraju Tokić.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/rudari- ... /201022124

Image
Rudar bi morao koristiti zastitnu opremu u sta spada i odgovarajuca maska kao sastavni dio zastitne opreme.
To sto nasi standardi poticu iz 60-tih godina proslog vijeka, je do nas....
Jasno ko dan. Biće novih mašina, samo da se dogovore koja će ih firma uvesti. Želim im svima bolje dane i dug i sretan život.

Ako rudar kaže da je nemoguće nositi masku, i to kaže da odgovorno tvrdi, ja zaista nemam razloga da mu ne vjerujem. To što neki ovdje promovišu te maske kao da dišeš na vlašičkom ljetnom povjetarcu, to je druga stvar. Ne sporim da pomažu pri sprječavanju infekcije kako kod onoga koji nosi, tako i ostalih u njegovoj blizini, ali u stvarnosti, realnosti dakle, ne u kakvim labarotorijskim uslovima, kamara ljudi se žali da im je teže disati kada nose masku. Vjerujem da je i rudarima tako.
oldtajmer

#31986 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

odem juce sa rodjakom doktoru porodicne medicine (privatna poliklinika) ima srednje jaku upalu grla,povremenu groznicu i malo povecanu temperaturu isto povremeno ,to je sve od simptoma,klasicna prehlada vjerovatno
ne zele da ga puste doktoru iako jutros osim grlobolje nema nikakve druge simptome,te govore da ce dobiti telefonski pregled kod doktora gdje ce pricati sa doktorom a on ce mu govoriti kako da sam sebe pregleda ,na prvu sam pomislio da je skrivena kamera dok nisam vidio da su mrtvi ozbiljni
prije dvije sedmice sam morao da primam injekcije svaki dan,inace sam isao u dom zdravlja ali taj jedan dan nisam stigao jer sam bio cijeli dan na putu i odem navece do hitne, imam sa sobom injekcije,sve papire od doktora , ali ne zele da me prime i jbg propustim taj dan

realno u ovakvim nasim uslovima u kojima zivimo,sto vise gledam ljude kako se pate sa obicnim odlascima doktoru,odbijanja da dodju zbog previjanja veoma teskim bolesnicima sa gangrenom i sl.,odgadjanja rutinskih operacija u nedogled itd. sve me vise boli qurac za koronu
Trappist

#31987 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Trappist »

oldtajmer wrote: 23/10/2020 10:59 odem juce sa rodjakom doktoru porodicne medicine (privatna poliklinika) ima srednje jaku upalu grla,povremenu groznicu i malo povecanu temperaturu isto povremeno ,to je sve od simptoma,klasicna prehlada vjerovatno
ne zele da ga puste doktoru iako jutros osim grlobolje nema nikakve druge simptome,te govore da ce dobiti telefonski pregled kod doktora gdje ce pricati sa doktorom a on ce mu govoriti kako da sam sebe pregleda ,na prvu sam pomislio da je skrivena kamera dok nisam vidio da su mrtvi ozbiljni
prije dvije sedmice sam morao da primam injekcije svaki dan,inace sam isao u dom zdravlja ali taj jedan dan nisam stigao jer sam bio cijeli dan na putu i odem navece do hitne, imam sa sobom injekcije,sve papire od doktora , ali ne zele da me prime i jbg propustim taj dan

realno u ovakvim nasim uslovima u kojima zivimo,sto vise gledam ljude kako se pate sa obicnim odlascima doktoru,odbijanja da dodju zbog previjanja veoma teskim bolesnicima sa gangrenom i sl.,odgadjanja rutinskih operacija u nedogled itd. sve me vise boli qurac za koronu
:thumbup:

Ocekuj osude ovih moralista i strucnjaka iako pojma nemaju osim kopiranja linkova
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#31988 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

et badjo se zarazio koronom na poslu, radni kolega bio pozitivan i jebo ih sviju... sad i svastika ima simptome i jutros je kod lijecnika, djeca nemaju simptome i odvojili su se na spratu kuce a oni u prizemlju... TA ĆE KORONA... zaVera
hladan.preminger

#31989 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by hladan.preminger »

pici wrote: 23/10/2020 11:03 et badjo se zarazio koronom na poslu, radni kolega bio pozitivan i jebo ih sviju... sad i svastika ima simptome i jutros je kod lijecnika, djeca nemaju simptome i odvojili su se na spratu kuce a oni u prizemlju... TA ĆE KORONA... zaVera
zašto odvajati djecu kad su sva asimptomatske
banjaluka078
Moderator

#31990 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

Lajavikrelac wrote: 23/10/2020 10:08 Jel ti živiš u BL ili šta? 80% najpopularnijih ugostiteljskih objekata drže ljudi u vlasti ili bliski vlasti misliš da tamo inspekcija i komunalna smiju fajront praviti? Malim, lokalnim objektima u naseljima ne daju disati! A druga stvar svi ovi naši što vladaju bi se u mišiju rupu zavukli da se tek tako razboljeva i pada od ovog opakog virusa, a oni prvi derneče po lokalima :-) Možda ih štiti diplomatski imunitet.... :?
U po BL.
Bahatost je najteža bolest, udari u glavu, učini da glavonje misle da su imuni.
Znaš ona famozna pravila za ugostiteljske objekte da na stolovima ne smiju stajati escajg, jelovnici, kečap, so, sirće...da to svaki put mora biti dezinfikovano, da se mora napraviti razmak između stolova, da konobar mora doći s maskom...to sam od maja vidjela u samo jednom restoranu. Kod Šaje nam i stolove spojiše. (I ne čudim se što je i on fasovao. Većina gazda je u nekom momentu ljetos bila na Paprikovcu 7-10 dana, ali to ne ide u javnost.)
Kod firme imamo barem 7-8 kafića - nigdje mjere, nigdje inspekcije. To je ono što vidim od jutra do 17, handre li ih naveče ne znam.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#31991 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

hladan.preminger wrote: 23/10/2020 11:04
pici wrote: 23/10/2020 11:03 et badjo se zarazio koronom na poslu, radni kolega bio pozitivan i jebo ih sviju... sad i svastika ima simptome i jutros je kod lijecnika, djeca nemaju simptome i odvojili su se na spratu kuce a oni u prizemlju... TA ĆE KORONA... zaVera
zašto odvajati djecu kad su sva asimptomatske
pa djeca ono tako se kaze, sin dvajs i kusur godina fakultetlija, šČer srednja skola... vise su odrasli nego djeca al za nas su djeca, kad ga napravis dijete je u tvojim ocima do kraja zivota...
daddy-kool

#31992 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

šumska 437/1057 41%
biglebovski

#31993 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

BadBoy wrote: 22/10/2020 22:03
biglebovski wrote: 22/10/2020 21:59
Ne slažem se da je u domenu statističke greške. Ako uzmemo u obzir koliko ljudi je na početku otišlo zbog neadekvatnog tretmana, te da još uvijek imamo dosta manji broj umrlih u poređenju sa prošlim godinama, ja ipak vjerujem onom makedoncu da se radi o brojci od 30-40%.
Tvrdiš da je skoro pola slučajeva na globalnom nivou pogrešno zavedeno?
Evo na linku video gdje Makedonac to objašnjava pa pogledaj ako te interesuje. Negdje od 12 minute... Dakle, prisiljeni su svima raditi testove tako da ima situacije gdje je očigledno da je osoba preminula od nekog drugog stanja a testiranjem utvrđeno prisustvo virusa i onda po defaultu bude upisana u žrtve kovide. Interesuje me kakve bi podatke o rasprostaranjenosti drugih virusa u tijelu imali kad bi sve umrle testirali na ostale viruse. Ali, to je očigledno suvišno za sve ostale viruse, samo za kovid nije.

https://www.youtube.com/watch?v=1z2vY6Finik
sumirprimus

#31994 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

lebovski moze jedno pitanje odakle si care?tj gdje zivis?
banjaluka078
Moderator

#31995 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by banjaluka078 »

oldtajmer wrote: 23/10/2020 10:59 ne zele da ga puste doktoru iako jutros osim grlobolje nema nikakve druge simptome,te govore da ce dobiti telefonski pregled kod doktora gdje ce pricati sa doktorom a on ce mu govoriti kako da sam sebe pregleda ,na prvu sam pomislio da je skrivena kamera dok nisam vidio da su mrtvi ozbiljni
Ja sam u srijedu imala kontrolu putem telefona, dr obavila razgovor, ispitala sve što bi me pitala i u ambulanti, dala svoju preporuku i da se čujemo za kontrolu danas. Neobično jeste, najteži dio je bio dobiti ih telefonom.
oldtajmer

#31996 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by oldtajmer »

banjaluka078 wrote: 23/10/2020 11:19
oldtajmer wrote: 23/10/2020 10:59 ne zele da ga puste doktoru iako jutros osim grlobolje nema nikakve druge simptome,te govore da ce dobiti telefonski pregled kod doktora gdje ce pricati sa doktorom a on ce mu govoriti kako da sam sebe pregleda ,na prvu sam pomislio da je skrivena kamera dok nisam vidio da su mrtvi ozbiljni
Ja sam u srijedu imala kontrolu putem telefona, dr obavila razgovor, ispitala sve što bi me pitala i u ambulanti, dala svoju preporuku i da se čujemo za kontrolu danas. Neobično jeste, najteži dio je bio dobiti ih telefonom.
kontrolu bi definitivno razumio,ali telefonsko postavljanje dijagnoze mi ne dopire do mozga
Naslovnica

#31997 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

oldtajmer wrote: 23/10/2020 10:59 odem juce sa rodjakom doktoru porodicne medicine (privatna poliklinika) ima srednje jaku upalu grla,povremenu groznicu i malo povecanu temperaturu isto povremeno ,to je sve od simptoma,klasicna prehlada vjerovatno

Image
NelsonM

#31998 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by NelsonM »

banjaluka078 wrote: 23/10/2020 11:07
Lajavikrelac wrote: 23/10/2020 10:08 Jel ti živiš u BL ili šta? 80% najpopularnijih ugostiteljskih objekata drže ljudi u vlasti ili bliski vlasti misliš da tamo inspekcija i komunalna smiju fajront praviti? Malim, lokalnim objektima u naseljima ne daju disati! A druga stvar svi ovi naši što vladaju bi se u mišiju rupu zavukli da se tek tako razboljeva i pada od ovog opakog virusa, a oni prvi derneče po lokalima :-) Možda ih štiti diplomatski imunitet.... :?
U po BL.
Bahatost je najteža bolest, udari u glavu, učini da glavonje misle da su imuni.
Znaš ona famozna pravila za ugostiteljske objekte da na stolovima ne smiju stajati escajg, jelovnici, kečap, so, sirće...da to svaki put mora biti dezinfikovano, da se mora napraviti razmak između stolova, da konobar mora doći s maskom...to sam od maja vidjela u samo jednom restoranu. Kod Šaje nam i stolove spojiše. (I ne čudim se što je i on fasovao. Većina gazda je u nekom momentu ljetos bila na Paprikovcu 7-10 dana, ali to ne ide u javnost.)
Kod firme imamo barem 7-8 kafića - nigdje mjere, nigdje inspekcije. To je ono što vidim od jutra do 17, handre li ih naveče ne znam.
I jesu imuni jer oni kad se razbole kupe ove lijekove koje nase bolnice nemaju i onda daju doktorima da im ukljuce u terapiju. u sarajevu se sve siri po kancelarijama, gdje realno niko niste ne radi (15 ljudi protokolise isti dokument). ali su zato zatvorili skole da si osiguraju novu generaciju debila koji ce glasati za njih.
BadBoy

#31999 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

biglebovski wrote: 23/10/2020 11:09
BadBoy wrote: 22/10/2020 22:03
biglebovski wrote: 22/10/2020 21:59
Ne slažem se da je u domenu statističke greške. Ako uzmemo u obzir koliko ljudi je na početku otišlo zbog neadekvatnog tretmana, te da još uvijek imamo dosta manji broj umrlih u poređenju sa prošlim godinama, ja ipak vjerujem onom makedoncu da se radi o brojci od 30-40%.
Tvrdiš da je skoro pola slučajeva na globalnom nivou pogrešno zavedeno?
Evo na linku video gdje Makedonac to objašnjava pa pogledaj ako te interesuje. Negdje od 12 minute... Dakle, prisiljeni su svima raditi testove tako da ima situacije gdje je očigledno da je osoba preminula od nekog drugog stanja a testiranjem utvrđeno prisustvo virusa i onda po defaultu bude upisana u žrtve kovide. Interesuje me kakve bi podatke o rasprostaranjenosti drugih virusa u tijelu imali kad bi sve umrle testirali na ostale viruse. Ali, to je očigledno suvišno za sve ostale viruse, samo za kovid nije.

https://www.youtube.com/watch?v=1z2vY6Finik
Uz svo uvažavanje ovog čovjeka (kojeg ne poznajem i ne znam ko je i šta je), ali on na ovom videu nije iznio ništa više nego svoje lično (neutemeljno) mišljenje. Doslovno je rekao "Mislim da barem 300 000, 400 000 hiljada od ovih 700 000 verovatno nisu umrli od COVID19" (citat na 12:53).

Njegovo mišljenje da vjerovatno nisu umrli od COVI19.

Eh sad, ako se nekome takvo mišljenje poklapa sa njegovim unaprijed formiranim stavovima (confirmation bias) logično je da će takvu informaciju uzeti kao dogmu i gurati je dalje.

Sa aspekta logičnosti, apsolutno smatram da je nemoguće da je toliki broj ljudi pogrešno klasificiran. Znači nije apsolutno nemoguće, ali da je 400 000 ljudi od 700 000 ljudi namjerno i svjesno pogrešno klasificirano kao žrtve korone to je apsurd svjetskih razmjera. Pri tome ne poričem da ima i takvih slučajeva naravno, ali ponavljam, mislim da je njih toliko mali broj da su u domenu statističke greške.

Samo malo primijenite Okamovu oštricu i zapitajte se, zašto bi to tako bilo? Koliko ljudi bi na svijetu trebalo biti uključeno u takav "projekat" i da svi rade kao jedan? U koju svrhu, zarad čijih interesa?
Last edited by BadBoy on 23/10/2020 11:29, edited 2 times in total.
biglebovski

#32000 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

sumirprimus wrote: 23/10/2020 11:10 lebovski moze jedno pitanje odakle si care?tj gdje zivis?
Živim jel, u Zenici... Edit: Bosne zjenici :-D
Locked