"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Naslovnica

#27526 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Naslovnica »

Image
s@mson

#27527 Re: "Majstori" parkiranja

Post by s@mson »

Sarajevo1970 wrote: 22/10/2020 09:31 Trebate shvatiti da nas ima svakakvi.
Neko ne bi zbog nekog auta da se odrekne nista a drugi ce ostati cak
i bez hrane u kucu ali samo nek se ima cime vozati, nebitno da li mu
stvarno treba (dijeca/posao) to auto i da li ima gdje parkirati ili ne.

Ja malo vucem na tu prvu kategoriju. Mislim, nedaj boze krize. Prvo bi
izbacio cigarete, pa kablovski/internet pa auto jer mi je to po nekom
redu naj nepotrebnije u zivotu. (ili bi probao zamjeniti sadasnje auto
za neko jeftinije manje sto manje trosi i manje kosta u registraciju/odrzavanja)
Ali i razumijem i ako neko drugacije odluci, jbg nismo sve isti i svak ima druge prioritete.

Bas citam ovdje neki primjer kako neko ima kucu na 3 sprata bez fasade
a vozi auto. Ja bukvalno imam tog prijatelja. Kuca na 3 sprata vec odkad
napravljena (ima godina i godina) bez fasade, kuca ruzna kao ***** bez
fasade i naravno go i vise kosta grijanje preko zime ali covjek kuka da
nema para za fasadu. Bas je neki dan promjenio svoj "stari" '16 Passat
za '20 Tiguan Allspace. 85k KM Bez leasing/kredita. Svaka cast njemu, ali... :wink:
Brate, ima nas svakakvih, da ne ulazim u samu temu i nešto pametujem ali bode me nepismenost...
naj nepotrebnije
toliko bode oči da je nevjerovatno..
evo par primjera kako si mogao iskazati svoje ekspresije:
-najmanje potrebno
-najnepotrebnije, zvuci goropadno ali je gramaticki ispravno
-po redu potrebe to je na trećem mjestu

Nadam se da sam pomogao u konstrukciji suvislih rečenica svim forumašima..

LP
Voli vas vaš Samson...
Last edited by s@mson on 22/10/2020 18:54, edited 1 time in total.
tempuser

#27528 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

arslanica wrote: 22/10/2020 12:42
tempuser wrote: 22/10/2020 11:58 ...
Ti imaš automobil?
Gdje ga parkiraš?
Naravno da imam i to već 25 godina!
Parkiram na regularne parkinge, kad treba da platim - platim i ne kukam jer je to cijena vožnje auta!
Laplace

#27529 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Laplace »

U principu je tempuser u pravu. Kažemo da je nekome ko jedva sastavlja kraj sa krajem i potroši sate i sate da dođe na posao i kući auto potreba. OK. I onda istog takvog, kad skucka za auto, opravdavamo kor raznoraznih greški i gluposti sa "čovjek odluta u mislima, misli hoće li mu djeca imati šta jesti, hoće li imati za knjige, za liječenje,...". A auto mu jedva u voznom stanju, stalno na ivici sudara.

A za loš gradski saobraćaj (i sve ostalo loše u državi) smo sami krivi. Nama je važniji nacionalni interes nego funkcionalna država, i dok je tako iluzorno je očekivati funkcionalnu državu i sve što uz to ide.
madner

#27530 Re: "Majstori" parkiranja

Post by madner »

Problem sa svakim primjerom od 16V je sto se osoba izjebala. Da je bilo uzme biciklo, tu je za 2 minute, zimi dodje pjeske za 10, stvarno bi rekao nema potrebe za autom. Nego nadje sirotinju koja je morala svaki dan bar 3 sata provesti u GRASovom eksperimentu i kaze vidite da moze.

Naravno da moze, samo da je imala iole veca primanja kupila bi auto.

Parking za 2 KM nema u gradu.
Laplace

#27531 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Laplace »

Problem je u tome što auto posjeduju i ljudi koji:
- nisu sposobni da ga održavaju
- nisu sposobni da se koncentrišu na vožnju

Svakako da je život mnogo lakši kad imaš auto, ali onda nema izgovora za neispravan auto ili greške pri vožnji jer "hiljadu problema pa se čovjek zamislio".
tempuser

#27532 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

Laplace wrote: 23/10/2020 08:44 Problem je u tome što auto posjeduju i ljudi koji:
- nisu sposobni da ga održavaju
- nisu sposobni da se koncentrišu na vožnju

Svakako da je život mnogo lakši kad imaš auto, ali onda nema izgovora za neispravan auto ili greške pri vožnji jer "hiljadu problema pa se čovjek zamislio".
Bravo! :thumbup:
Odnosno, čak i ako ga održavaju kako treba to rade na račun STVARNIH životnih potreba.
@mirsek je to vrlo kratko ali odlično opisao, prijevoz od A do B je potreba, a način prevoza, da li su to tabanovića fijaker, bicikl, gradski prevoz ili auto, zavisi od mogućnosti.
Hoćemo li onda anaglogno nekim tvrdnjama povlačiti paralelu da je potreba putovati avionima da ne gubiš 2 dana busom za ono što ti treba 2 sata avionom?! :-)
Najlakše je biti forumski empatičan, socijalno osjetljiv i solidaran, bla-bla, a vamo namišljaš šta ćeš od tuđih para kupiti i kad vidiš jednog kome je auto "potreba", a vozi na ćelavim gumama, vozi neispravan auto, gura auto na trotoar, ne plaća komunalije, ili bilo koji od bezbroj primjera kako se u praksi odražava "poteba" odnosno protezanje preko jorgana, a direkto utiče na tebe, odmah mu *ebeš od - do!!! :run:
drug_profi

#27533 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drug_profi »

Imati auto je zahtjev vremena. Bez auta nisi jednak ni na trzistu rada.
Ergo, auto je poteba. (Govorim za Sarajevo i okruzenje)
Druga je stvar sto se uglavnom tesko priusti.
Ali i struja je potreba, krov nad glavom, grijanje...
Hocemo li reci ako nemas za plin ili struju ne trebas se grijat?
Last edited by drug_profi on 23/10/2020 11:02, edited 1 time in total.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#27534 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Evolution_IV »

koje vi oglase gledat da mi je znat,rijetko ko trazi auto,najvise B kategorija...
drug_profi

#27535 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drug_profi »

Evolution_IV wrote: 23/10/2020 11:01 koje vi oglase gledat da mi je znat,rijetko ko trazi auto,najvise B kategorija...
Ali posao i Ilijašu, Vogošći, Hadzicima...
Ne mogu svi na Malti radit.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#27536 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Evolution_IV »

drug_profi wrote: 23/10/2020 11:02
Evolution_IV wrote: 23/10/2020 11:01 koje vi oglase gledat da mi je znat,rijetko ko trazi auto,najvise B kategorija...
moze i to ako ce platit prevoz,kartu barem,vise ne treba(al nece ni to bagra da plati) 8-)
mirsek

#27537 Re: "Majstori" parkiranja

Post by mirsek »

drug_profi wrote: 23/10/2020 11:00 Imati auto je zahtjev vremena. Bez auta nisi jednak ni na trzistu rada.
Ja bas obrnuto mislim, sto si blize gradu manje ti treba auto jer vise stvari mozes obaviti gradskim prevozom, taksijem, biciklom pa i pjehe.
Kako mislis da nisi jednak na trzistu rada bez auta ?
Jedino ako posao zahtjeva licno posjedovanje auta.
mirsek

#27538 Re: "Majstori" parkiranja

Post by mirsek »

drug_profi wrote: 23/10/2020 11:02
Iz vogosce imas autobus ujutro svakih 10-15 minuta, istom brzinom stignes do sutjeske ili zeljeznicke stanice kao da vozis svoje auto a ne moras razmisljati o parkingu npr..
Edit. A ako mislis iz grada prema vogosci, ilijasu, brezi, hadzicima, pa i tu imas bus barem 2 puta za 60 minuta.
Jest ljepse ne guzvati se kad je guzva u busu, parkirati direkt pred firmu da ne pokisnes kad je kisa, ne morati cekati bus na stanici kad kasni ali to je onda placanje komotnosti sa posjedovanjem auta.
I onda dolazimo do cijene auta koji kupujemo, za grad i okolinu je dovoljan svaki prdavac koji ima klimu, znaci auto do 2000-3000 KM max. Za cesce, duze relacije je bolji veci, komotniji, sigurniji, analogno i skuplji auto.
Last edited by mirsek on 23/10/2020 11:30, edited 2 times in total.
tempuser

#27539 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

drug_profi wrote: 23/10/2020 11:00 Imati auto je zahtjev vremena. Bez auta nisi jednak ni na trzistu rada.
Objasi molim te boldirano???
Ako ti za posao traže vlastiti auto, tad auto prestaje biti način prevoza i trošak nego sredstvo za rad koje donosi novac!
Here we go again, prevoz je stvarna potreba, a ne auto... :-)
Jednako kao što je krov na glavom potreba, a to ne znači da moraš imati kuću ili stan. Potrebu rješavaš u skladu sa mogućnostima, a ne onako kako bi najbolje/najoptimaliniej bilo!
Ne da nećemo reći, nego imaš jako puno onih koji nemaju ni za struju ni za plin, pa potrebu za grijanjem rješavaju tako što se griju na stare gume ili bilo kakav drugi gorivi otpad do kojeg besplatno ili za male pare dođu. Znači griju se bez onoga što je "potreba"!
Da i tebe pitam, kad je već auto potreba, da li je potreba putovati avionima umjesto cestom? Do Beča mi zajedno s check inom treba 2 - 2,5 sata, autom 8-10 sati čiste vožnje...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27540 Re: "Majstori" parkiranja

Post by konektovan »

Po vasoj logici, onda nikome ne treba auto.
tempuser

#27541 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

mirsek wrote: 23/10/2020 11:12 Ja bas obrnuto mislim, sto si blize gradu manje ti treba auto jer vise stvari mozes obaviti gradskim prevozom, taksijem, biciklom pa i pjehe.
Kako mislis da nisi jednak na trzistu rada bez auta ?
Jedino ako posao zahtjeva licno posjedovanje auta.
Kao što napisah iznad, tad auto nije jedan od način na koji rješavaš pitanje prevoza od A do B i trošak nego sredstvo za rad uz pomoć kojeg zarađuješ platu.
mirsek

#27542 Re: "Majstori" parkiranja

Post by mirsek »

konektovan wrote: 23/10/2020 11:26 Po vasoj logici, onda nikome ne treba auto.
Treba, onome kome je taj komoditet jednostavno velika licna zelja, licna potreba, za takav NACIN prevoza.
Znaci, razlikujemo stvarnu, realnu potrebu i nephodnost za autom i licnu potrebu, zelju, preferenciju za istim.
Last edited by mirsek on 23/10/2020 11:36, edited 1 time in total.
vjeshalica

#27543 Re: "Majstori" parkiranja

Post by vjeshalica »

Ja dosta stvari koje mogu da isplaniram bez da mi uleti visak posao zavrsim putovanjem komercijalom u centar grada jer sam znala kruziti ko debilicar trazeci mjesto za parGinG.
Ostavljala sam auto u Importanu pa isla u centar grada i to mi je regulara...
Ne mogu to svi tako, ali ako imam priliku da zavrsim nesto komercijalom ja to vrlo rado uradim
Da je orevoz bolji unutar grada i to bi skoro stalno bila praxa ali izvan centra nema teorije igdje stici bez auta pogotovo ako presjedate iz busa u minibus ili tramvaj troka bus pm.
Posao svakako izvan grada idem autom
Tako da...
nepass1

#27544 Re: "Majstori" parkiranja

Post by nepass1 »

Pa ne treba, luksuz je :D
mirsek

#27545 Re: "Majstori" parkiranja

Post by mirsek »

vjeshalica wrote: 23/10/2020 11:36 Ja dosta stvari koje mogu da isplaniram bez da mi uleti visak posao zavrsim putovanjem komercijalom u centar grada jer sam znala kruziti ko debilicar trazeci mjesto za parGinG.
Ne mogu to svi tako, ali ako imam priliku da zavrsim nesto komercijalom ja to vrlo rado uradim
Da je orevoz bolji unutar grada i to bi skoro stalno bila praxa ali izvan centra nema teorije igdje stici bez auta pogotovo ako presjedate iz busa u minibus ili tramvaj troka bus pm.
Tako da...
Da, sto si dalje od šina sve je teze bez auta, mada i tu moze pomoci taksi da se nesto zavrsi ako to nije na svakodnevnoj bazi da odu pare.
tempuser

#27546 Re: "Majstori" parkiranja

Post by tempuser »

Za onoga koje je auto najoptimalniji vid prevoza i istovremeno realno može podnijeti trošak auta, njemu treba.
Moji starci, hvala bogu još uvijek mogu finansijki podnijeti auto, ali da je 6 mj ne provode na vikendici gdje nema ni prevoza ni stalnh komšija, a stari je rovitog zravlja, ne bi imali nikakve potrebe za autom. Tamo gdje stanuju bukvalno sve rješavaju pješke, a za situacije kad je auto najoptimalniji prevoz na taksi godišnje potroše puno manje nego što ih auto košta. Samo za registraciju auta na taksi možeš trošiti 50 KM/mjesečno!
konektovan

#27547 Re: "Majstori" parkiranja

Post by konektovan »

vjeshalica wrote: 23/10/2020 11:36 Ja dosta stvari koje mogu da isplaniram bez da mi uleti visak posao zavrsim putovanjem komercijalom u centar grada jer sam znala kruziti ko debilicar trazeci mjesto za parGinG.
Tako da...
Dobar gradski prevoz, redovan, siguran, udoban u velikoj mjeri bi smanjio koristenje automobila. Ali obzirom da imamo gradski prevoz k'o u Somaliji, onda je upotreba automobila itekako opravdana, pa cak i na nacin da moras sparati na drugim stvarima.
azdralovic

#27548 Re: "Majstori" parkiranja

Post by azdralovic »

Sve to stoji, ali realno svi sta rade cim dobiju stabilnu platu je da kupe auto... nisam jos cuo nikoga da kaze e imam top platu ali necu da kupim auto, meni je prevoz super sve zavrsim tako...
konektovan

#27549 Re: "Majstori" parkiranja

Post by konektovan »

nepass1 wrote: 23/10/2020 11:39
Pa ne treba, luksuz je :D
Pa vidim da jeste pojedinim....
nepass1

#27550 Re: "Majstori" parkiranja

Post by nepass1 »

Ja znam jednog sto ima bas bas dobru platu ali nece auto
Locked