Tako je--al na živcimadrug_profi wrote: ↑21/10/2020 20:13 Znaš kako kaže normalan svijet.
pametniji popušta.
Ti svakako imaš pravo na svoje mišljenje, a mi imamo pravo da se ne slažemo s tobom.
"Majstori" parkiranja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- muha_sa
#27451 Re: "Majstori" parkiranja
-
tempuser
#27452 Re: "Majstori" parkiranja
Pa eto ti popustljivi objasni nekom kako mu je potreba nešto što ne može priuštiti i bez čega opet živi...drug_profi wrote: ↑21/10/2020 20:13 Znaš kako kaže normalan svijet.
pametniji popušta.
Ti svakako imaš pravo na svoje mišljenje, a mi imamo pravo da se ne slažemo s tobom.
- drug_profi
#27453 Re: "Majstori" parkiranja
Još ovaj put Gorane.
Može se živjeti i bez krova nad glavom, pa ćemo reć da je i stan luksuz?
- Laplace
#27454 Re: "Majstori" parkiranja
Mislim da je upravo to ona i htjela reći: da bi bilo dobro da se na periferiji grada napravi parking koji bi bio besplatan, a do grada bi se išlo gradskim prevozom (koji bi, jasno, morao biti mnogo bolje organizovan nego što to sad jeste).kakaljin wrote: ↑21/10/2020 11:46PA zato postoji gradski prevoz i ne razmisljas o parkingu, postoji izbor. Isto ko sto je moj izbor da placam parking nego da kruzim i trazim parking u centru grada gdje svakako je veoma malo parking mjesta. Poštujem svaciju odluku ali ne volim nametanje nekome nesto, samo da se kaze da postoji i druga mogucnost i izbor.
Druga je stvar sto se gradski prevoz MORA poboljsati i biti redovan da se mozes osloniti na njega.
Time bi se rasteretio i saobraćaj u gradu. Tipa, recimo, kod Vogošće se napravi veliki parking ili garaža sa mnogo mjesta, ja iz Zenice i kolega iz Tuzle dođemo do te garaže, ostavimo auta i produžimo gradskim do firme u kojoj radimo. Dva auta ne smetaju u centru, nema problem parkiranja i zagušenje je manje. Poželjno bi bilo da je ta garaža blizu trgovačkog centra, jer onda ne bi ljudi morali misliti gdje sa podmirom u gradskom prevozu.
- nepass1
#27455 Re: "Majstori" parkiranja
Pa ako imas dijete, bebu, potreba je.tempuser wrote: ↑21/10/2020 20:43Pa eto ti popustljivi objasni nekom kako mu je potreba nešto što ne može priuštiti i bez čega opet živi...drug_profi wrote: ↑21/10/2020 20:13 Znaš kako kaže normalan svijet.
pametniji popušta.
- Laplace
#27456 Re: "Majstori" parkiranja
Pa sad... U tvojoj računici mi je jedan broj diskutabilan. Obzirom na godište i upitno stanje automobila kojeg je (polovnog, jasno) kupio prosječan Bosanac, teško da će ga održavati sa 150 KM godišnje, osim ako baš ima sreće. Realno, ako prođe i sa 300 KM godišnje sretan je.tempuser wrote: ↑21/10/2020 12:47Da i tebi odgovorim, boldirano je čista ubleha i šuplja priča.corsa wrote: ↑21/10/2020 12:41Pa ja koliko mogu vidjeti ti sa svojim stavom da kod nas treba uvesti režim kao u Japanu namećeš svoje mišljenje. A kao što je Melany21 rekla, auto je danas pottreba, a ne luksuz. Ja moram ići autom jer moram dijete odvesti u vrtić, ženu na posao i još hiljadu i jednu obavezu odraditi prije i poslije posla, što nikako ne mogu obaviti javnim prevozom. I mogu sebi priuštiti da idem autom na posao, ali mi je preskupo plaćati 50-100 maraka mjesečno za parking. Možda kada bi se sagradile te garaže i cijene istih prilagodile "običnim smrtnicima", i ja bih sav sretan došao na posao sat vremena kasije i parkirao na svoje mjesto.kakaljin wrote: ↑21/10/2020 11:46
PA zato postoji gradski prevoz i ne razmisljas o parkingu, postoji izbor. Isto ko sto je moj izbor da placam parking nego da kruzim i trazim parking u centru grada gdje svakako je veoma malo parking mjesta. Poštujem svaciju odluku ali ne volim nametanje nekome nesto, samo da se kaze da postoji i druga mogucnost i izbor.
Druga je stvar sto se gradski prevoz MORA poboljsati i biti redovan da se mozes osloniti na njega.
Da ne ulazimo u to kako žive ljudi koji ne mogu priuštiti tu "potrebu", izveo sam iznad računicu da prosječna porodica sa prosječnm primanjima kod nas finansijski ne može izdržati ekspoataciju auta sa minimalnim troškovima i u koje nije ključena cijena kupvine vozila (što je često njajjeftinije u cijeloj priči), a izržvama tako što se odrekne nekih drugih osnovnih potreba. Činjenica da je tebi preskupo 50-100 KM mjesečno parkinga govori da ti realno ne možeš finansijski podnijeti da svakodnevno voziš auto.
Da radite negdje za po 5-6 stoja itekako bi sve mogao bez auta...
- Laplace
#27457 Re: "Majstori" parkiranja
Također i za tržne centre, stambene zgrade, firme itd. Ne možeš obezbijediti ni minimalan broj parking mjesta za mušterije/stanare - nije to za tebe.Evolution_IV wrote: ↑21/10/2020 13:07 hocemo model Tokia![]()
nemas obezbjedzen parking,ne mozes imat auto i zdravo![]()
- Laplace
#27458 Re: "Majstori" parkiranja
Onda se našim vozačima ne bi isplatilo ni da pale vozila, nego odmah harakiri pa da ne brine.bandit_mo wrote: ↑21/10/2020 13:10Apsolutno.Evolution_IV wrote: ↑21/10/2020 13:07 hocemo model Tokia![]()
nemas obezbjedzen parking,ne mozes imat auto i zdravo![]()
Uz jednaku japansku organizaciju prijevoza, i sukladno kašnjenju, ritualne harakirije![]()
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
kakaljin
#27460 Re: "Majstori" parkiranja
O tome i ja govorim, imas parking, sto je dalji od centra on je jeftiniji do takvog kao sto ti kazes besplatan, a da ovi gdje se placa parking da je prevoz od njega do grada besplatno za korisnike parkinga. Ili da platis taj parking 50 KM mjesecno, i da u toj cijeni imas besplatnu kartu za gradski prevoz po Sarajevu, sto bi se sigurno i tebi isplatilo, imao bi osigurano mjesto za parking i osiguran prevoz po gradu.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:20Mislim da je upravo to ona i htjela reći: da bi bilo dobro da se na periferiji grada napravi parking koji bi bio besplatan, a do grada bi se išlo gradskim prevozom (koji bi, jasno, morao biti mnogo bolje organizovan nego što to sad jeste).kakaljin wrote: ↑21/10/2020 11:46PA zato postoji gradski prevoz i ne razmisljas o parkingu, postoji izbor. Isto ko sto je moj izbor da placam parking nego da kruzim i trazim parking u centru grada gdje svakako je veoma malo parking mjesta. Poštujem svaciju odluku ali ne volim nametanje nekome nesto, samo da se kaze da postoji i druga mogucnost i izbor.
Time bi se rasteretio i saobraćaj u gradu. Tipa, recimo, kod Vogošće se napravi veliki parking ili garaža sa mnogo mjesta, ja iz Zenice i kolega iz Tuzle dođemo do te garaže, ostavimo auta i produžimo gradskim do firme u kojoj radimo. Dva auta ne smetaju u centru, nema problem parkiranja i zagušenje je manje. Poželjno bi bilo da je ta garaža blizu trgovačkog centra, jer onda ne bi ljudi morali misliti gdje sa podmirom u gradskom prevozu.
Naravno da se podrazumjeva da je uredan gradski prevoz
-
tempuser
#27461 Re: "Majstori" parkiranja
Ovo sam ja pomalo uljepšao cifre oko troškova za auto. Nije samo održavanje umanjeno (računao samo jednu izmjenu ulja i filtera), nisam uvrstio nikakve kvarove, pranja, vode za brisače itd.. Čak sam i trošak goriva "pripazio". 50 KM je nekih 26 lit, sto je nekih 400 km mjesečno, odnosno manje of 5k km godišnje. Po tvrdnjiama na forumu i uopšte niko ne prelazi ispod 10k km godišnje, što znači da je realni godišnji trošak za gorivo min 1200 KM tj da auto godišnje košta više od prosječnih primanja zaposlenog para koji i bez auta ne mogu da namire potrošačku korpu!Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:32Pa sad... U tvojoj računici mi je jedan broj diskutabilan. Obzirom na godište i upitno stanje automobila kojeg je (polovnog, jasno) kupio prosječan Bosanac, teško da će ga održavati sa 150 KM godišnje, osim ako baš ima sreće. Realno, ako prođe i sa 300 KM godišnje sretan je.tempuser wrote: ↑21/10/2020 12:47Da i tebi odgovorim, boldirano je čista ubleha i šuplja priča.corsa wrote: ↑21/10/2020 12:41
Pa ja koliko mogu vidjeti ti sa svojim stavom da kod nas treba uvesti režim kao u Japanu namećeš svoje mišljenje. A kao što je Melany21 rekla, auto je danas pottreba, a ne luksuz. Ja moram ići autom jer moram dijete odvesti u vrtić, ženu na posao i još hiljadu i jednu obavezu odraditi prije i poslije posla, što nikako ne mogu obaviti javnim prevozom. I mogu sebi priuštiti da idem autom na posao, ali mi je preskupo plaćati 50-100 maraka mjesečno za parking. Možda kada bi se sagradile te garaže i cijene istih prilagodile "običnim smrtnicima", i ja bih sav sretan došao na posao sat vremena kasije i parkirao na svoje mjesto.
Da ne ulazimo u to kako žive ljudi koji ne mogu priuštiti tu "potrebu", izveo sam iznad računicu da prosječna porodica sa prosječnm primanjima kod nas finansijski ne može izdržati ekspoataciju auta sa minimalnim troškovima i u koje nije ključena cijena kupvine vozila (što je često njajjeftinije u cijeloj priči), a izržvama tako što se odrekne nekih drugih osnovnih potreba. Činjenica da je tebi preskupo 50-100 KM mjesečno parkinga govori da ti realno ne možeš finansijski podnijeti da svakodnevno voziš auto.
- Laplace
#27462 Re: "Majstori" parkiranja
Otprilike kao kad su pravili trasu autoputa, koja je prolazila kroz trasu magistrale (ograničenje 80). Alternativa oduzetoj magistrali su lokalne ceste pretvorene u magistrale ali sa ostavljenim ograničenjima za lokalne ceste. Tako da sad na dobrom dijelu "alternative" možeš ili sanjati vožnju brzinom 80 km/h ili sanjati vozačku koja ti se kiseli u policijskoj stanici.un1ted wrote: ↑21/10/2020 14:02Nemoj tako, jer ne znaš da li koristim, da li plaćam, ili ne. Moj odgovor se odnosio na vrijeme moje prve kupovine automobila, tamo 2013, kada sam od Socijalnog do C faze gubio preko sat vremena u jednom smijeru i jer sam često plaćao taxi (zima) ili pješačio. U tom vremenu automobil mi nije bio finansijski isplativ, ali zbog gubitka vremena, uskratio sam sebi nešto, jer nema smisla gubiti 2-3-4h dnevno na prevoz.
Ne kukam što se mora platiti parking, kružio sam, tražio sam, a platio kada moram. Problem je u tome što neki od vas misle da nekim zabranama u vidu norme, ili obaveznog parkinga mogu preko reda riješiti problem. Ide se nekim redom, gdje ti omogućiš kvalitetnu alternativu, pa nakon što postiji kvalitetan izbor, možeš nešto tražiti.
-
Naslovnica
#27463 Re: "Majstori" parkiranja
Joj, kako ti se da vise, bez uvrede pls, palamuditi...?!?!?!tempuser wrote: ↑21/10/2020 21:42Ovo sam ja pomalo uljepšao cifre oko troškova za auto. Nije samo održavanje umanjeno (računao samo jednu izmjenu ulja i filtera), nisam uvrstio nikakve kvarove, pranja, vode za brisače itd.. Čak sam i trošak goriva "pripazio". 50 KM je nekih 26 lit, sto je nekih 400 km mjesečno, odnosno manje of 5k km godišnje. Po tvrdnjiama na forumu i uopšte niko ne prelazi ispod 10k km godišnje, što znači da je realni godišnji trošak za gorivo min 1200 KM tj da auto godišnje košta više od prosječnih primanja zaposlenog para koji i bez auta ne mogu da namire potrošačku korpu!Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:32Pa sad... U tvojoj računici mi je jedan broj diskutabilan. Obzirom na godište i upitno stanje automobila kojeg je (polovnog, jasno) kupio prosječan Bosanac, teško da će ga održavati sa 150 KM godišnje, osim ako baš ima sreće. Realno, ako prođe i sa 300 KM godišnje sretan je.tempuser wrote: ↑21/10/2020 12:47
Da i tebi odgovorim, boldirano je čista ubleha i šuplja priča.
-
tempuser
#27464 Re: "Majstori" parkiranja
Ako finansijski možeš podnijeti onda je potreba, ako ne možeš onda nije. U staroj mahali smo imali klinju koji nam je pred očima napunio 7 godina, a čiji roditelji nisu imali auto jer su bili podstanari, a samo otac radio. I naravno živjeli bez problema, kako se kaže, čega nema bez toga se može.nepass1 wrote: ↑21/10/2020 21:21Pa ako imas dijete, bebu, potreba je.tempuser wrote: ↑21/10/2020 20:43Pa eto ti popustljivi objasni nekom kako mu je potreba nešto što ne može priuštiti i bez čega opet živi...drug_profi wrote: ↑21/10/2020 20:13 Znaš kako kaže normalan svijet.
pametniji popušta.
-
tempuser
#27465 Re: "Majstori" parkiranja
To je čista matematika, a palamuđenje su ove ublehe o potrebama za koja je matematika je najefikasniji kontraargument.Naslovnica wrote: ↑21/10/2020 21:47Joj, kako ti se da vise, bez uvrede pls, palamuditi...?!?!?!tempuser wrote: ↑21/10/2020 21:42Ovo sam ja pomalo uljepšao cifre oko troškova za auto. Nije samo održavanje umanjeno (računao samo jednu izmjenu ulja i filtera), nisam uvrstio nikakve kvarove, pranja, vode za brisače itd.. Čak sam i trošak goriva "pripazio". 50 KM je nekih 26 lit, sto je nekih 400 km mjesečno, odnosno manje of 5k km godišnje. Po tvrdnjiama na forumu i uopšte niko ne prelazi ispod 10k km godišnje, što znači da je realni godišnji trošak za gorivo min 1200 KM tj da auto godišnje košta više od prosječnih primanja zaposlenog para koji i bez auta ne mogu da namire potrošačku korpu!Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:32
Pa sad... U tvojoj računici mi je jedan broj diskutabilan. Obzirom na godište i upitno stanje automobila kojeg je (polovnog, jasno) kupio prosječan Bosanac, teško da će ga održavati sa 150 KM godišnje, osim ako baš ima sreće. Realno, ako prođe i sa 300 KM godišnje sretan je.
![]()
![]()
![]()
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#27466 Re: "Majstori" parkiranja
Ovo je redovna pojava na zapadu. Park & Ride. Dodjes negdje na rub grada, parkiras i tramvaj ili metro odmah pored.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:20Mislim da je upravo to ona i htjela reći: da bi bilo dobro da se na periferiji grada napravi parking koji bi bio besplatan, a do grada bi se išlo gradskim prevozom (koji bi, jasno, morao biti mnogo bolje organizovan nego što to sad jeste).kakaljin wrote: ↑21/10/2020 11:46PA zato postoji gradski prevoz i ne razmisljas o parkingu, postoji izbor. Isto ko sto je moj izbor da placam parking nego da kruzim i trazim parking u centru grada gdje svakako je veoma malo parking mjesta. Poštujem svaciju odluku ali ne volim nametanje nekome nesto, samo da se kaze da postoji i druga mogucnost i izbor.
-
tempuser
#27467 Re: "Majstori" parkiranja
Poređenje potrebe za krovom nad glavom i "potrebe" za autom ne zaslužuje ikakav odgovor... Mirzet level!drug_profi wrote: ↑21/10/2020 20:51 Još ovaj put Gorane.
- chudjenhe
#27468 Re: "Majstori" parkiranja

Kad je napisao kaznu ovom prvom, prisao i pise drugom, kad eto vlasnika prvog auta i objasnjava policajcu kako mu nije trebao pisati jer je on tu u blizini i svakog momenta moze pomjeriti auto
-
tempuser
#27469 Re: "Majstori" parkiranja
Ako misliš na Sa- Ze, greška! Potez brze ceste Sa- Zenica nikad nije bio dio magistralnog puta M17, nego jedan smjer autoceste Sarajevo-Zenica, a magistralni put je išao preko Kiseljaka, Busovače i Lašve. Kako je nestalo para za drugi smjer tako je ova cesta puštena u oba smjera i postama M17.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:43 Otprilike kao kad su pravili trasu autoputa, koja je prolazila kroz trasu magistrale (ograničenje 80). Alternativa oduzetoj magistrali su lokalne ceste pretvorene u magistrale ali sa ostavljenim ograničenjima za lokalne ceste. Tako da sad na dobrom dijelu "alternative" možeš ili sanjati vožnju brzinom 80 km/h ili sanjati vozačku koja ti se kiseli u policijskoj stanici.
- Laplace
#27470 Re: "Majstori" parkiranja
Aha, to nisam znao. Kako god, cesta je korištena kao magistrala (čak ovo objašnjava dio trase na kojoj je ograničenje bilo 100).tempuser wrote: ↑21/10/2020 22:02Ako misliš na Sa- Ze, greška! Potez brze ceste Sa- Zenica nikad nije bio dio magistralnog puta M17, nego jedan smjer autoceste Sarajevo-Zenica, a magistralni put je išao preko Kiseljaka, Busovače i Lašve. Kako je nestalo para za drugi smjer tako je ova cesta puštena u oba smjera i postama M17.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:43 Otprilike kao kad su pravili trasu autoputa, koja je prolazila kroz trasu magistrale (ograničenje 80). Alternativa oduzetoj magistrali su lokalne ceste pretvorene u magistrale ali sa ostavljenim ograničenjima za lokalne ceste. Tako da sad na dobrom dijelu "alternative" možeš ili sanjati vožnju brzinom 80 km/h ili sanjati vozačku koja ti se kiseli u policijskoj stanici.
-
Naslovnica
#27471 Re: "Majstori" parkiranja
Ma dobro ba, cista matematika, opet mi nije jasno kako ti se da toliko pisati i ubjedjivati se forumasima.?tempuser wrote: ↑21/10/2020 21:49To je čista matematika, a palamuđenje su ove ublehe o potrebama za koja je matematika je najefikasniji kontraargument.Naslovnica wrote: ↑21/10/2020 21:47Joj, kako ti se da vise, bez uvrede pls, palamuditi...?!?!?!tempuser wrote: ↑21/10/2020 21:42
Ovo sam ja pomalo uljepšao cifre oko troškova za auto. Nije samo održavanje umanjeno (računao samo jednu izmjenu ulja i filtera), nisam uvrstio nikakve kvarove, pranja, vode za brisače itd.. Čak sam i trošak goriva "pripazio". 50 KM je nekih 26 lit, sto je nekih 400 km mjesečno, odnosno manje of 5k km godišnje. Po tvrdnjiama na forumu i uopšte niko ne prelazi ispod 10k km godišnje, što znači da je realni godišnji trošak za gorivo min 1200 KM tj da auto godišnje košta više od prosječnih primanja zaposlenog para koji i bez auta ne mogu da namire potrošačku korpu!
![]()
![]()
![]()
Ono, da li si u RL tvrdoglav i da moras istjerati svoje, ili sta?
Fakat na ovom forumu, od 300000 forumasa, jedini si ti koji se "nadjebava" povazdan i dokazuje ljudima nesto dok ga ljudi ne stave na ignore.
Da li je to kakav sado-mazo momenat, ili sta vec, fakat ako je iko ovdje spreman da vodi beskrajne i tvrdoglave dijaloge , to si ti.
Mozes li nekada izignorisati nesto, prihvatiti da neko moze imati i drugacije misljenje, da nije sve matematika, da nisi uvijek u pravu?
90% ljudi zivi na kredit, 90% ljudi je u nekakvim dugovima, najrazvijenije drzave svijeta su u deficitima koji se mjere trilionima.
Cast vama koji zivite u skladu sa svojim primanjima (mogucnostima), vecina nije u toj situaciji i krpi se od plate do plate, od rate do rate.
I oni koji su dosli u Sarajevo ko zna kada, i oni koji su rodjeni ovdje.
Auto nije svima prijeka potreba, ali mnogima ga voze zato sto nemaju druge alternative.
Vozio sam i ja u jednom momentu u zivotu poluraspalu Fiestu, radio za mizerne pare jer sam u tom trenutku u zivotu bio prinudjen na to i nisam imao druge alternative. I kada platim troskove auta i hrane na poslu ostajalo mi je cca 150KM za ostale troskove. Ali sam bio prinudjen na tu opciju. Nisam mogao da radim baz auta. Mozda sam i mogao, ali morao sam prvo ostaviti djecu u obdaniste, pa ici na posao nepostojecim prevozom. Sva sreca pa je i zena radila, pristojniji posao, pa smo izgurali nekako taj period.
Nisu svi rodjeni sposobni, pametni, inteligentni, nisu svi djeca bogatih roditelja, nisu svi imali istu sansu u zivotu. Neki su birali i pogresne opcije. Niko nije savrsen. I niko ne treba da se stidi bilo cega ako nije ukrao ili ucinio nesto pogresno.
BTW, guzi li se sta ba?!
-
tempuser
#27472 Re: "Majstori" parkiranja
Na trasi želj. pruge prema Veneciji na svakog stanici imaš tzv radničke parkinge koji su besplatni. Oni koji rade, studiraju ili iz bilo kog razloga idu u Veneciju uredno parkiraju na taj parking i voz ih istrese u sred Venecije no car - no stress.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:20 Mislim da je upravo to ona i htjela reći: da bi bilo dobro da se na periferiji grada napravi parking koji bi bio besplatan, a do grada bi se išlo gradskim prevozom (koji bi, jasno, morao biti mnogo bolje organizovan nego što to sad jeste).
Svaki dan iz pravca Zenice, Visokog itd prave migracije. Sve gospoda, jedno-dvoje u autu a la better man, a mudo Marjanovo ikome pada napamet da sjedne u voz koji vozi 6 x dnevno za nekih 10 KM u oba pravca, svi bi autom u peterac i onda kuknjava kako je gužva i kako nema parkinga
-
NediM17
#27473 Re: "Majstori" parkiranja
Sarajevo-Zenica je bio put rezervisan za motorna vozila, dozvoljena brzina 100 km/h.
-
Naslovnica
#27474 Re: "Majstori" parkiranja
Jarane, prvi ti ne bi iz Zenice dolazio u Sarajevo na posao vozom.tempuser wrote: ↑21/10/2020 22:13Na trasi želj. pruge prema Veneciji na svakog stanici imaš tzv radničke parkinge koji su besplatni. Oni koji rade, studiraju ili iz bilo kog razloga idu u Veneciju uredno parkiraju na taj parking i voz ih istrese u sred Venecije no car - no stress.Laplace wrote: ↑21/10/2020 21:20 Mislim da je upravo to ona i htjela reći: da bi bilo dobro da se na periferiji grada napravi parking koji bi bio besplatan, a do grada bi se išlo gradskim prevozom (koji bi, jasno, morao biti mnogo bolje organizovan nego što to sad jeste).
Svaki dan iz pravca Zenice, Visokog itd prave migracije. Sve gospoda, jedno-dvoje u autu a la better man, a mudo Marjanovo ikome pada napamet da sjedne u voz koji vozi 6 x dnevno za nekih 10 KM u oba pravca, svi bi autom u peterac i onda kuknjava kako je gužva i kako nema parkinga.
De ba...
- Logovan