Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑16/10/2020 10:26
Sve OK, i ja sam se pomirio da je tako kako je, iz ove se kože ne može.
Jedino se ne mirim s tim da sve treba da stoji i ostane kako je sada dok se ne pronađe efikasna vakcina.
Možda sam se i ja nepsretno izrazio ranije, ne mislim da treba da stoji i ostane sve. Objasnio sam u prethodnom postu šta sam mislio (pomirio se da nema nekih stvari ove godine i ne padam u bandak zbog toga već jednostavno idem dalje).
Uglavnom razumijemo se
@Naslovnica vidis kako se fino slazete. I ja se slazem sa svim sto je receno.
Samo jos jedan komentar:
Ako se nadje efikasna i sigurna vakcina to ce pomoci svima nama. Mi cemo se vakcinisati (koji zelimo) vi koji necete cete imati manju sansu da se zarazite. I svima bolje.
Prvo će se vakcinisati prioriteti, a zatim idu muzičke želje.
Ako spadaš u prioritete samo naprijed.
Nadam se da nećete vakcinisati i djecu.
Možda sam se i ja nepsretno izrazio ranije, ne mislim da treba da stoji i ostane sve. Objasnio sam u prethodnom postu šta sam mislio (pomirio se da nema nekih stvari ove godine i ne padam u bandak zbog toga već jednostavno idem dalje).
Uglavnom razumijemo se
Samo jos jedan komentar:
Ako se nadje efikasna i sigurna vakcina to ce pomoci svima nama. Mi cemo se vakcinisati (koji zelimo) vi koji necete cete imati manju sansu da se zarazite. I svima bolje.
Nisam prioritet, srecom. A valjda upadnem jer vise je vas sto necete.
Pod uslovom da se dokaze da je vakcina efikasna i sigurna, naravno. Sto, za sada, ne znamo.
Mogy87 wrote: ↑16/10/2020 10:56
Samo jos jedan komentar:
Pod uslovom da se dokaze da je vakcina efikasna i sigurna, naravno. Sto, za sada, ne znamo.
Nije u pitanju da li će vakcina biti efikasna i sigurna, nego da li je uopšte potrebno vakcinisati djecu vakcinom protiv COVID-19, ako za to nema potrebe.
Naslovnica wrote: ↑16/10/2020 11:10
Nije u pitanju da li će vakcina biti efikasna i sigurna, nego da li je uopšte potrebno vakcinisati djecu vakcinom protiv COVID-19, ako za to nema potrebe.
Za sad to uopste nije tema rasprave jer, koliko znam, djeca nisu bila ukljucena u klinicke studije.
Ako neko zna vise, neka me ispravi.
Mogy87 wrote: ↑16/10/2020 08:51
Zato sto je protivno svim mojim moralnim nacelima da svi trebaju dobiti medicinsku njegu
Posto nisi procitao da ti ponovim
Only 13% of the elderly residents who died with COVID-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare released Aug.
13% ljudi je dobilo bolnicku njegu. Da li si svjestan koliko je to nehumano?
A ovako ti to izgleda u praksi. Znaci zamisli da je ne daj Boze neki clan tvoje porodice:
In one case which seems representative of how seniors were treated, patient Reza Sedghi was not seen by a doctor the day he died from COVID-19 at a care home in Stockholm. A nurse told Sedghi’s daughter Lili Perspolisi that her father was given a shot of morphine before he passed away, that no oxygen was administered and staff did not call an ambulance. “No one was there and he died alone,” Perspolisi says.
Vodio ih je covjek koji je imao stav da se ne isplati zatvoriti skole da mu se ne zarazi 10% najosjetljivije populacije? Jer je cilj kolektivni imunitet. Koji NIJE moguc. Znaci zrtvovao je ljude iz NEZNANJA.
One point would be to keep schools open to reach herd immunity faster,” Tegnell noted at the top of the forwarded email.
Salminen responded that the Finnish Health Agency had considered this but decided against it, because “over time, the children are still going to spread the infection to other age groups.” Furthermore, the Finnish model showed that closing schools would reduce “the attack rate of the disease on the elderly” by 10%. Tegnell responded: “10 percent might be worth it?”
Ja da svom direktoru obecam 40%, a ostvarim 7% ne bi vise radila na tom radnom mjestu.
Only 13 percent of the elderly residents who died with covid-19 during the spring received hospital care, according to preliminary statistics from the National Board of Health and Welfare.
Many sick elderly were not seen by a doctor because the country’s hospitals were implementing a triage system that, according to a study published July 1 in the journal Clinical Infectious Diseases, appeared to have factored in age and predicted prognosis.
But internal local government documents from April from some of Sweden’s regions—including those covering the biggest cities of Stockholm, Gothenburg and Malmö—also show directives for how some patients including those receiving home care, those living at nursing homes and assisted living facilities, and those with special needs could not receive oxygen or hospitalization in some situations.
@Horke pitanje koje si postavio je legitimno i vlada je oformila komisiju da istrazi da li je bilo propusta
The Swedish government has appointed a commission to investigate the country’s handling of the coronavirus pandemic amid mounting criticism of its liberal approach and higher death rate compared with its Nordic neighbours.
Draga naša Švedska. Treba imati dostojanstva, morala, digniteta i priznati greške te iste popraviti i ispraviti. Nakon Lombardije, gdje najbolji svjetski zdravstveni sistem pusti virus da kulja po bolnicama i tako pobi sve živo što je ležalo u istim, glavni cilj ostalih država je bio zaštititi bolnice. Procedure su takve kakve su, trijaža je u cijelom svijetu uvedena da se ne dopusti virusu da uđe u bolnice. Švedi, moralni ljudi sa dignitetom i ispravnim vrijednostima, priznaše grešku i napraviše sistem pohvaljen od strane Svjetske zdravstvene organizacije na kojem im danas zavide mnoge svjetske države koje se, uglavnom političkim mjerama, još uvijek bore sa virusom.
Sa druge strane, ono o čemu se ne piše previše iz ko zna kojih razloga i motiva, šta reči o kakvim se ljudima radi u američkoj saveznoj državi New York, gdje, kao i u drugih 12 saveznih država, pomahnitali vlastodršci narediše domovima za starije da prime nazad netestirane korisnike koji su ležali u bolnicama zabranivši domovima da testiraju jadne ljude protjerane iz bolnica. Zbog nakaradne odluke, preko šest hiljada korisnika domova umire samo u državi New York. Čitav svijet je bio zgrožen naredbom i posljedicama koje je ostavila. Danas, nakon pomora starih, ti isti pomahnitali vlastodršci, umjesto da smognu snage i barem kažu, jeste, bilo je grešaka, žao nam je, za sve krive jadne radnike i uposlenike domova za stara lica koji su kao bili zaraženi i širili virus po domovima. Đon-obraz.
Situaciju je za The New York Times, novine krupnog kapitala koje pišu onako kako im se plati, najbolje opisala Lorry Sullivan, čija je majka preminula u domu za stare u Long Island-u nakon što je testirana pozitivna na virus u aprilu: "Nema nikakvog smisla, zatvoriš ljude u domovima za starije i držiš ih podalje od rodbine, a onda među njih ubaciš kovid-pacijente?".
Tek u maju, pod ogromnim pritiskom razumnih ljudi te ljudi čiji su najmiliji bili ugroženi, pomahnitali Cuomo, guverner države New York, mijenja naredbu dozvolivši testiranje na kovid svih pacijenata koji bivaju otpušteni iz bolnica u domove.
Ili primjer Belgije, katastrofa neviđenih razmjera, država sa najvećim brojem umrlih u svijetu, gdje su čak i čuveni Doktori bez granica pomagali izvještavajući o do tad neviđenim grozotama, a ministrica zdravstva nasmijavala narod originalnim maskama za lice. Užas.
Stoga, drago mi je da Švedski narod i njihovi hrabri medicinski radnici dostojanstveno trpe sve uvrede bjelosvjetskih hoštaplera i anonimnih internet trolova te se nadam da će iz ovoga izaći još jači i sa još boljim sistemom koji će preuzeti i druge države nakon što shvate da ih njihovi politički lideri i zdravstveni radnici sa sumnjivim motivima vode u propast, ekonomsku i, posljedično, zdravstvenu.
Ne znam, iz svega procitanog (priznajem da sam citala letimicno, nemam vremena da to studiozno citam) sve se svodi na preporuke. Evo konkretno u ovom izvjestaju BBC sestra u starackom domu kaze rekli su nam da ne dovodimo pacijente. Moglo se tu podrazumjevati - optereceni smo, imaju vasu skrb. Iskreno ne razumijem da se neko pored tebe gusi, ti si medicinski radnik, znas da treba bolnicku njegu i sjedis jer su ti rekli ne dovodi. Ima li slucajeva da su osobu doveli u bolnicu i oni je vratili i rekli prestar si da te uzmemo u razmatranje.
Jasno mi je da se ovdje radi o nekom dogovoru izmedju redova i da ima odgovornosti, niti mislim da je medicinska sestra jedina koja je odgovorna, ali ne vidim nigdje u ovim dokumentima da neko eksplicitno tvrdi osobe iznad 60 ne dovodite u bolnicu. Ako ima takva osoba, to je za oduzimanje licence i krivicno gonjenje. @Mogy87 zadnju sliku ni na kompjuteru uvecano ne mogu da razaznam sta pise, plus je na Svedskom - na drugoj temi.
Stvar je u tome sto njima bolnice nisu bile pretrpane. Skoro pola kreveta u intenzivnoj bilo je prazno. Da jesu (kao sto je bio slucaj u Italiji i Spaniji) naravno da ce mladji ljudi (s vecom sansom da prezive) biti prioritet
Swedish ICU use rates remained lower than predicted, but a large fraction of deaths occurred in non-ICU patients. This suggests that patient prognosis was considered in ICU admission, reducing healthcare load at a cost of decreased survival in patients not admitted.
However, not all ICU beds were occupied—the number of unique patients receiving COVID ICU care was approximately 53% of the total COVID-diagnosed deaths at the start of May 2020 [14, 35] To analyze this, we examined the demographic characteristics of patients with COVID-19 diagnosed, patients admitted to the ICU, and patients who died with a confirmed COVID-19 diagnosis [25]. Analyzed by categorical age group, older Swedish patients with confirmed COVID-19 were more likely to die than to be admitted to the ICU (Figure 5), suggesting that predicted prognosis may have been a factor in ICU admission. This likely reduced ICU load at the cost of more high-risk patients dying outside the ICU.
@Mogy87
Hvala. Ali tako je kako je.
Trenutno nemam baš puno razloga za optimizam. Bar ne u ovoj fazi.
Doduše neke stvari su bile očekivane, pa i ovaj skok oboljelih u posljednjem periodu.
Mislim cijelo ljeto govorim i sebi i svima, uživajte u sunčanim danima, opustitie se, ne smarajte se toliko Coronom, posvetite se sebi i svojima ali se čuvajte jeseni, zime i onoga što dolazi.
Sve manje sunčeve svjetlosti, vitamna D i povećanje opterećenosti našeg imunog sistema sa dolaskom sezonskih viroza ( Gripa još nema ) doprinose naglom širenju.
U zatvorenim prostorijama već radi grijanje koje isušuje zrak pa ukoliko se isti ne prozračuje i ne ovlažava znatno se povećava opasnost od povećanja širenja.
Trenutno su uslovi takvi kakva jesu, pa virusu odgovaraju ovi klimatski faktori mnogo više, nego prije mjesec-dva.
Neka idealna temperatura za intenzivnije širenje, je između 5 i 15 stepeni, naravno da se širi i na nižim i na višim temp., ali ovo je njegova zlatna sredina.
Sada mnogo duže opstaje u zraku ali i na površinama na koje padne i kontaminira ih. I ne samo da opstaje, nego ostaje aktivan i sposoban izazvati infekciju. Jednostavno vrijeme poluživota virusa je znantno produženo sada.
A širom Evrope su ovih dana upravo ove temperature.
.Ovo bi moglo značiti da će doći do smanjenja transmiije u onim dijelovima gdje se temp spuštaju ispod 0, što će dovesti do smanjenja broja oboljeli. I tako možda do marta a onda opet potencijalni skok.
Mogao bi se nakon nekon vremena desiti scenarij sa smanjenjem broja novooboljelih ali uz pogoršanu kliničku sliku. @biglebovski
Dobra observacija. Slažem se sa dosta toga. Jedan od najsmrtonosnijih mehanizama virusa općenito su zapravo sami ljudi. Donošenje pogrešnih mjera ili pogrešno implementiranje dobrih mjera može stvari odvesti u totalno pogrešnom pravcu.
Za Swe se ne slažem toliko, jer ono što je polučilo određene rezultate u Swe, u nekoj drugoj državi moglo je rezultirati katastrofom. Ali ok. Svako neka usvaja nacionalne strategije.
@Horke ja ne volim postavljati ovakve linkove ali vise medija u Svedskoj je istrazivalo problematiku
Relatives: We were not involved in life-changing decisions
Ekot's review shows that more than a hundred people reported to the Swedish Health and Care Inspectorate that their relatives with covid-19, either did not receive oxygen or nutrient drops or that they were not allowed to come to hospital.
Elderly people are denied hospital care during the pandemic
In a new review, Sörmlands Media can reveal that the National Board of Health and Welfare's guidelines mean that elderly and frail people are denied hospital care. According to the authority, the guidelines should only be used in the event of a lack of space in health care, but the newspaper's sources state that several regions have already begun to refuse elderly care.
But sources claim that in several parts of the country, large groups of patients have already begun to be given priority. They are denied inpatient care completely and should instead be cared for at home. The oldest and most fragile should not be taken to hospital.
In the advice, the CFS (Clinical Frailty Scale) is pointed out as a suitable tool for measuring fragility, or biological age.
Despite the fact that Swedish healthcare has not had problems with a shortage of care places, some regions have thus already begun to apply the guidelines. The CFS scale has proven to be crucial not only for the possibilities of receiving intensive care, but also inpatient care.
splinter wrote: ↑16/10/2020 13:23
Dobra observacija. Slažem se sa dosta toga. Jedan od najsmrtonosnijih mehanizama virusa općenito su zapravo sami ljudi. Donošenje pogrešnih mjera ili pogrešno implementiranje dobrih mjera može stvari odvesti u totalno pogrešnom pravcu.
Za Swe se ne slažem toliko, jer ono što je polučilo određene rezultate u Swe, u nekoj drugoj državi moglo je rezultirati katastrofom. Ali ok. Svako neka usvaja nacionalne strategije.
Tako nekako i ja razmišljam, svako neka usvaja za sebe. Meni je dovoljno vidjeti da je Tegnell jedan od najpopularnijih javnih dužnosnika u Švedskoj te da ogromna veličina naroda u Švedskoj podržava njihovu dugoročnu strategiju. Malo-otvori-malo-zatvori te nosi-masku-i-virus-će-proći strategije koliko vidimo ne pokazuju uspjeh. Valjalo bi vidjeti ko i šta stoji iza svih ovih napada i uvreda koje trpi Švedska u zadnjih šest mjeseci.
poster perite ruke na ulazu u restoran u Stokholmu
biglebovski wrote: ↑16/10/2020 13:08
Draga naša Švedska. Treba imati dostojanstva, morala, digniteta i priznati greške te iste popraviti i ispraviti. Nakon Lombardije, gdje najbolji svjetski zdravstveni sistem pusti virus da kulja po bolnicama i tako pobi sve živo što je ležalo u istim, glavni cilj ostalih država je bio zaštititi bolnice. Procedure su takve kakve su, trijaža je u cijelom svijetu uvedena da se ne dopusti virusu da uđe u bolnice. Švedi, moralni ljudi sa dignitetom i ispravnim vrijednostima, priznaše grešku i napraviše sistem pohvaljen od strane Svjetske zdravstvene organizacije na kojem im danas zavide mnoge svjetske države koje se, uglavnom političkim mjerama, još uvijek bore sa virusom.
Sa druge strane, ono o čemu se ne piše previše iz ko zna kojih razloga i motiva, šta reči o kakvim se ljudima radi u američkoj saveznoj državi New York, gdje, kao i u drugih 12 saveznih država, pomahnitali vlastodršci narediše domovima za starije da prime nazad netestirane korisnike koji su ležali u bolnicama zabranivši domovima da testiraju jadne ljude protjerane iz bolnica. Zbog nakaradne odluke, preko šest hiljada korisnika domova umire samo u državi New York. Čitav svijet je bio zgrožen naredbom i posljedicama koje je ostavila. Danas, nakon pomora starih, ti isti pomahnitali vlastodršci, umjesto da smognu snage i barem kažu, jeste, bilo je grešaka, žao nam je, za sve krive jadne radnike i uposlenike domova za stara lica koji su kao bili zaraženi i širili virus po domovima. Đon-obraz.
Situaciju je za The New York Times, novine krupnog kapitala koje pišu onako kako im se plati, najbolje opisala Lorry Sullivan, čija je majka preminula u domu za stare u Long Island-u nakon što je testirana pozitivna na virus u aprilu: "Nema nikakvog smisla, zatvoriš ljude u domovima za starije i držiš ih podalje od rodbine, a onda među njih ubaciš kovid-pacijente?".
Tek u maju, pod ogromnim pritiskom razumnih ljudi te ljudi čiji su najmiliji bili ugroženi, pomahnitali Cuomo, guverner države New York, mijenja naredbu dozvolivši testiranje na kovid svih pacijenata koji bivaju otpušteni iz bolnica u domove.
Ili primjer Belgije, katastrofa neviđenih razmjera, država sa najvećim brojem umrlih u svijetu, gdje su čak i čuveni Doktori bez granica pomagali izvještavajući o do tad neviđenim grozotama, a ministrica zdravstva nasmijavala narod originalnim maskama za lice. Užas.
Stoga, drago mi je da Švedski narod i njihovi hrabri medicinski radnici dostojanstveno trpe sve uvrede bjelosvjetskih hoštaplera i anonimnih internet trolova te se nadam da će iz ovoga izaći još jači i sa još boljim sistemom koji će preuzeti i druge države nakon što shvate da ih njihovi politički lideri i zdravstveni radnici sa sumnjivim motivima vode u propast, ekonomsku i, posljedično, zdravstvenu.
To su te moralne gromade kod kojih ako si u starackom domu veca je vjerovatnoca da ces umrijeti nego dobiti mjesto na intenzivnoj IAKO kapaciteti nisu popunjeni.
Cinjenica da je 2.000 vodecih svedskih intelektualaca uputilo protestnu notu protiv ovog pristupa govori o tome da situacija nije tako crno-bijela kako se pokusava prikazati
Najbolje vam je oboje da istetovirate plemenitog Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa
Što se Šveda tiće:
Stoga on na škole gleda ne samo kao na mjesto gdje bi se virus mogao širiti, već i na najvažniji dio zdravlja za mladu osobu. „Ako tamo uspijete, život će vam biti dobar. Ako ne uspijete, vaš će život biti puno gori. Živjet ćete kraće. Bit ćete siromašniji. To vam je, naravno, prvo na pameti kad započnete razgovarati o zatvaranju škola”, dodaje.
U junu je Tegnell žurbu za zaključavanjem u ostatku Evrope i SAD-u opisao „kao da je svijet poludio“. Danas je izgleda umjereniji, ali i dalje pokazuje znakove nevjerice u pristupe drugih. Usvajanje maski za lice „više je izjava nego zapravo mjera“. Dodaje: "Maske za lice lako su rješenje, a ja sam duboko nepovjerljiv u laka rješenja složenih problema."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje ... 22437.aspx
"Naime, podaci koje je objavio Institut Robert Koch, koji je njemačka agencija za kontrolu bolesti, pokazuju kako su se kafići držali nametnutih higijenskih pravila te kako nisu “značajnije doprinijeli” širenju infekcije Berlinom.
Sud je potom zaključio kako stoga mjera Senata o uvođenju ograničenja radnog vremena nije opravdana. "
Trappist wrote: ↑16/10/2020 14:59https://www.index.hr/vijesti/clanak/nje ... 22437.aspx
"Naime, podaci koje je objavio Institut Robert Koch, koji je njemačka agencija za kontrolu bolesti, pokazuju kako su se kafići držali nametnutih higijenskih pravila te kako nisu “značajnije doprinijeli” širenju infekcije Berlinom.
Sud je potom zaključio kako stoga mjera Senata o uvođenju ograničenja radnog vremena nije opravdana. "
Pravda je spora ali u uredjenim zemljama kao sto je Njemacka makar se nekad mogu nadati istoj. Nadam se da ce se nastaviti ovaj trend ukidanja suludih mjera kao da ce se preispitati i sve do sada donesene. Ako srusis pravni sistem odnosno ako dozvolis da ti jedan korumpirani virolog bude iznad ustava i zakona ta zemlja odnosno njenom sistemu prijeti raspad. Zato se i pocelo sa ovim ukidanjima jer vidjeli su i suci da ovom ludilu nema kraja...
Opra sa Svedskom. Nisu ljudi uopste puno pogrijesili, vise su pogrijesili drugi koji su sve pozatvarali, to je i WHO korumpirana cak rekla, mozes ti ovdje 495739487589347 linkova staviti, to je tako.