Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
mehohem

#12001 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehohem »

saiks wrote: 27/09/2020 23:03
Ermin ZM wrote: 27/09/2020 22:01
saiks wrote: 27/09/2020 21:00 Jel vam uvlače klime smrad uglja s vana?? :D
Jel trolas il ozbiljno pitas?
Klime ne uvlace vanjski zrak(osim par izuzetaka) vec vrte sobni kroz filtere...
Kako ova moja Gree zna uvući s vana smrad uglja
mehohem

#12002 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehohem »

Mislio sam na ovog salabajzera
baho

#12003 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Ermin ZM wrote: 19/10/2020 13:17 Najniza supra sto sam vidio na piku 760km najnizi lomo 860. Dakle 100njak km. Iste klime bukvalno, supra ima noviji softver al u radu je ista. Otvorio je jedan clan, sve isto u bobu hardverski kao lomo.
Pogledaj na elitemadzoneu, tema Gree, clan alen23.
Kaze i u radu su do sad apsolutno iste kao lomo r. Imao 1 lomo r i uzeo jos 2 supre. Sa 5 godina garancije meni to nije neka rizicna kupovina iako je robna marka.

Vidis dobra bi ti opcija bila dodat jednu na taj donji sprat da rastereti hansol. Ako se sjecam 75 kvadrata sa velikom staklenom povrsinom je velik zalogaj.
Hansoli ce gurat dok mogu, kad ne mognu preuzet ce centralno grijanje. Za sad jedna klima grije skoro cijelu kucu.
Nego nije mi jasno da nakupac bude jeftiniji od proizvodjaca i da su bas identicni modeli, malo mi to suhveli.
Ermin ZM

#12004 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Jok, apsolutno nisam vezan ni za koga. Zasmeta mi kad me neki clanovi prozovu i indirektno bace sumnju u ono sto sam govorio. Barem za moj model. Cak sam dao ponude da te iste osobe dodju kod mene na kafu, bice i meza nisam cicija, u januaru kad budem na godisnjem(ako ne zahebe kurona) i fino se licno uvjere ako toliko sumnjaju u istinitost. Ponesi mjerne uredjaje, zenu i malu posaljem njenima, evo ti daljinski i udri' testiraj, dok ja rezem mezu.
Ima zelota na sve strane, nekako mi se cini svako misli da je njegova klima najbolja i samo se trazi nacin da se popljuje drugi brend. Pogotovo osjetno na relacijama kinez-japanac(iako ih se vecina proizvodi u Kini, nose kineske gmcc kompresore itd)

Btw budica T.p zrak-voda ce bit japanski proizvodjac, opet ne bazirano na porijeklu nego na odnosu ulozeno dobiveno.

A evo ide zima, ima sad malo veca grupa koji su uhvatili ove hansole na akciji, pokojii ucrown, valjda ce bit feedbacka sa njihove strane. Kako pozitivnog tako se nadam sa ce iznijeti i negativne strane ako ih bude. Za sad svi su zadovoljni Hansolom, osim 2 ce koji su imaju probl sa vibracijama. Jedan od njih ce za koji dan popravljati instalaciju pa cu prenijeti njegov feedback, ponajvise je zanimljivo iz ugla kako se apsolutno isti uredjaj ponasa sa losom i pravilnom instalacijom.
baho

#12005 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

mehohem wrote: 19/10/2020 17:41 Mislio sam na ovog salabajzera
Sta radis sa ovim postovima, nemoj spamat. Ako ces nesto quotat odradi to u jednom postu i napisi nesto.
Ermin ZM

#12006 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

baho wrote: 19/10/2020 17:41
Ermin ZM wrote: 19/10/2020 13:17 Najniza supra sto sam vidio na piku 760km najnizi lomo 860. Dakle 100njak km. Iste klime bukvalno, supra ima noviji softver al u radu je ista. Otvorio je jedan clan, sve isto u bobu hardverski kao lomo.
Kaze i u radu su do sad apsolutno iste kao lomo r. Imao 1 lomo r i uzeo jos 2 supre. Sa 5 godina garancije meni to nije neka rizicna kupovina iako je robna marka.

Vidis dobra bi ti opcija bila dodat jednu na taj donji sprat da rastereti hansol. Ako se sjecam 75 kvadrata sa velikom staklenom povrsinom je velik zalogaj.
Hansoli ce gurat dok mogu, kad ne mognu preuzet ce centralno grijanje. Za sad jedna klima grije skoro cijelu kucu.
Nego nije mi jasno da nakupac bude jeftiniji od proizvodjaca i da su bas identicni modeli, malo mi to suhveli.
U cijenu uredjaja ulazi i ime brenda. Plus Azuri je brend od Deltrona generalnog uvoznika za Gree. Mozda malo i do marze koju daju. A plus kad u masama narucujes dobijes finog popusta. Imaju zarade ne brini se, to se u masama proizvodi, sa cijenom radne snage i sirovina u Kini, jeftino oni to proizvedu.. Za sada alen kaze da su osim hardverski, i u radu apsolutno iste kao Lomo regular koji ima.
Draugenthaler

#12007 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Draugenthaler »

Ugrađen Hansol 12, sve super, nije bučno previše. Mislio sam da će to grmiti kao one pređašnje klime. Jedina zamjerka zasad je neki miris kao odgorijevanja prašine. Kontam da smo usisavali, pa reko da se nije malo prašina uzburkala po stanu ili nešto nije urađeno kako treba? Ima li neko slična iskustva?
baho

#12008 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Ermin ZM wrote: 19/10/2020 17:50
baho wrote: 19/10/2020 17:41

U cijenu uredjaja ulazi i ime brenda. Plus Azuri je brend od Deltrona generalnog uvoznika za Gree. Mozda malo i do marze koju daju. A plus kad u masama narucujes dobijes finog popusta. Imaju zarade ne brini se, to se u masama proizvodi, sa cijenom radne snage i sirovina u Kini, jeftino oni to proizvedu.. Za sada alen kaze da su osim hardverski, i u radu apsolutno iste kao Lomo regular koji ima.
Za mene Gree nije neki waoo brend, pa da zbog imena platim koju stoju vise, cak mi Azuri ljepse zvuci. I Loma oni uzimaju na kolicinu tako da rabat imaju i tu. Mora bit neki dr razlog zasto je "ista" klima jeftinija.
saiks

#12009 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saiks »

mehohem wrote: 19/10/2020 17:38
saiks wrote: 20/09/2020 10:14 Ja kupio atlantic konvektore auu ne budem li se mogao ugrijati
Liku jedan jedno je poslovni prostor drugo je moj stan a trece je od roditelja kuca. Jel ti sta jasnije?

Lik kopa po postovima :-)
ferratilis

#12010 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ferratilis »

Da li je neko koristio ovu grijalicu? Treba mi nesto sto se nece stalno koristit, samo u slucaju nuzde ili da treba zagrijati jednu prostoriju samo na par sati. Sorry ako je vec bilo pitanje.
https://www.olx.ba/artikal/36225405/kon ... w-germany/
Ermin ZM

#12011 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Brend koji godinama najvise proizvodi klima uredjaja na svijetu nmzs rec da nije brend. Izgooglaj. Nisu najbolji, al su dobri tu nekako u odnosu ulozeno dobiveno.
Vidjecemo, hardverski je ista, u radu ista, produkt fiche isti, lista zamjenskih dijelova ista itd.. jedino da je nisu ogranicili softwerski na minusima, al to tek mozemo saznat kad udare minusi. Imas takav slucaj Vivax Gexi, prepakovani Hansol, par stoja bio jeftiniji, nekad tako 12/13 se prodavao i ljudi su zadovoljni sa njim po forumimaz u radu po opisima isti Hansol..
NecuVise

#12012 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Bila je Gree Lomo Regular 12ka po 800 KM, ja dok sam se skontao skočila cijena na 900 KM :roll:
Ermin ZM

#12013 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Ne bih ja uzimao Lomo r na 18 kvadrata. Bacanje para, premala je to kvadratura za nju. Ako se sjecam tebi LLC u biti sve ugrije samo hoces da imas jos jednu da bude ravnomjernije. Ako ces Gree bolje uzmi Lomo Economical, moze nisko modulirat, njeznija klima. Malo i slabija, al ti nije snaga prioritet. Na akciji zna bit po 650km.. jedino sto nema grijace tacne u odnosu na Lomo Regular. Bile su i Daikin Sensire na piku po 900km ako te vise vuce japanac a da nije skup.
kakabanja213

#12014 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kakabanja213 »

Molim preporuku za podnu klimu koja bi grijala prostoriju od 50 kvadrata pravilnog oblika bez pregrada i zidova? Na kuci postoji fasada te novi pvc otvori.
Hvala.
NecuVise

#12015 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by NecuVise »

Ermin ZM wrote: 19/10/2020 18:49 Ne bih ja uzimao Lomo r na 18 kvadrata. Bacanje para, premala je to kvadratura za nju. Ako se sjecam tebi LLC u biti sve ugrije samo hoces da imas jos jednu da bude ravnomjernije. Ako ces Gree bolje uzmi Lomo Economical, moze nisko modulirat, njeznija klima. Malo i slabija, al ti nije snaga prioritet. Na akciji zna bit po 650km.. jedino sto nema grijace tacne u odnosu na Lomo Regular. Bile su i Daikin Sensire na piku po 900km ako te vise vuce japanac a da nije skup.

Nema Daikin sensire za te pare da ima odmah bih je kupio. Lomo eco sam i mislio zbog kvadrature, ali je ovo Lomo r bio na dobroj cijeni la rekoh što da ne :)
baho

#12016 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baho »

Ermin ZM wrote: 19/10/2020 18:03 Brend koji godinama najvise proizvodi klima uredjaja na svijetu nmzs rec da nije brend. Izgooglaj. Nisu najbolji, al su dobri tu nekako u odnosu ulozeno dobiveno.
Vidjecemo, hardverski je ista, u radu ista, produkt fiche isti, lista zamjenskih dijelova ista itd.. jedino da je nisu ogranicili softwerski na minusima, al to tek mozemo saznat kad udare minusi. Imas takav slucaj Vivax Gexi, prepakovani Hansol, par stoja bio jeftiniji, nekad tako 12/13 se prodavao i ljudi su zadovoljni sa njim po forumimaz u radu po opisima isti Hansol..
Kazem da za mene Gree nije neki waoo brend, ne da nije brend, jer sam tek prije koju god za njeg cuo. Sto opet ne znaci da nije dobar.
Takodje kvantitet nije jednako kvalitet.
Kupio sam evo dva Hansola pa vidjet cemo. Da je bilo Mitsubishi FH serije kupio bi njih sigurno.
Za Gree Hansol presudan je bio Hasin post gdje ih je otvorio i pohvalio, kao i sama cijena koja je i max za jednog kineza. Ako ne budu dobre Hasu cu krivit :P
Last edited by baho on 20/10/2020 10:08, edited 1 time in total.
CryogeniX

#12017 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by CryogeniX »

Pocela mi je klima (Fujitsu llc 12ka) proizvoditi cudne zvukove, i to vanjska jedinica. Je su li ovi zvukovi normalni ili?

Evo snimak.

https://easyupload.io/rqjlpo

Nakon 10 minuta rada na taj nacin opet normalno radi.

Da to nije defrost? Ali sto bi bio defrost na kraju dana kad je radila cijeli dan.

Pitao sam servis gdje sam kupio, kazu oni to je defrost.
rollex

#12018 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rollex »

CryogeniX wrote: 20/10/2020 02:40 Pocela mi je klima (Fujitsu llc 12ka) proizvoditi cudne zvukove, i to vanjska jedinica. Je su li ovi zvukovi normalni ili?

Evo snimak.

https://easyupload.io/rqjlpo

Nakon 10 minuta rada na taj nacin opet normalno radi.

Da to nije defrost? Ali sto bi bio defrost na kraju dana kad je radila cijeli dan.

Pitao sam servis gdje sam kupio, kazu oni to je defrost.
Nije to defrost to je EEV (electronic expansion valve).Nije kvar a nije ni problem.Može ponekad da proizvodi taj zvuk kada radi na nekoj modulaciji između 350 i 400 wata.Može da se čuje i na skupljim modelima naprimer LUCA.Uključi ECO mod trebalo bi da smanji taj zvuk ili potpuno nestane mada ne bi trebalo da obraćaš pažnju na to.Obrati pažnju da kad uključiš ECO mod kompresor radi na maksimalnih 70% snage a i manje ze zaleti posle defrosta.Na grejanju kada je ukjučen ECO mod temperature su -1 od zadate preko daljinskog naprimer zadata je 24 stepena a ciljana temperatura je 23 zbog ukjučenog ECO moda.
Ermin ZM

#12019 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Draugenthaler wrote: 19/10/2020 17:53 Ugrađen Hansol 12, sve super, nije bučno previše. Mislio sam da će to grmiti kao one pređašnje klime. Jedina zamjerka zasad je neki miris kao odgorijevanja prašine. Kontam da smo usisavali, pa reko da se nije malo prašina uzburkala po stanu ili nešto nije urađeno kako treba? Ima li neko slična iskustva?
Ne bi trebalo bit. Izmjenjivac u unutrasnjoj nije toliko vruc da spaljuje prasinu. Prije ce bit da je zaostalo od montaze, tj busenja pa ti se cini od toga. Izluftiraj, pusti da radi koji dan pa javi. Upali i ono drvce(jelkica) prociscava zrak koliko toliko.
-Chesterfield-

#12020 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by -Chesterfield- »

Ermin ZM wrote: 19/10/2020 18:49 Ne bih ja uzimao Lomo r na 18 kvadrata. Bacanje para, premala je to kvadratura za nju. Ako se sjecam tebi LLC u biti sve ugrije samo hoces da imas jos jednu da bude ravnomjernije. Ako ces Gree bolje uzmi Lomo Economical, moze nisko modulirat, njeznija klima. Malo i slabija, al ti nije snaga prioritet. Na akciji zna bit po 650km.. jedino sto nema grijace tacne u odnosu na Lomo Regular. Bile su i Daikin Sensire na piku po 900km ako te vise vuce japanac a da nije skup.
Gree LOMO REGULAR WIFI,-22 model 2020 (950 KM)
https://www.olx.ba/r/37054796/729258

Da li ima model 2020 ili je ovo možda datum proizvodnje?
Ermin ZM

#12021 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Ti znaju brljavit, gledao sam im opise. Msm da je Lomo Regular 2019, a 2020 je Fairy, ista stvar malo drugacija unutrasnja. Btw moze se to i jeftinije nac. Moze se za 850km nac taj, a Azuri Supra za 750km. I uz jednu i drugu kad uzmes u servisu koji ce ti ugradit dobijes 5 godina garancije.
Dakle model o kojem sam pisao je Lomo Regular iz 2019, na r32.

https://www.klimakoncept.hr/hr/klima_ur ... ica/115/27
rovac13

#12022 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Jesu sebi napravili reklamu :)
Nabili vanjsku uz zid zatvorili protok kolko su mogli.
Ozbiljan serviser to nebi uradio.

Samo da je zavirio u uputstvo koje dodje uz klimu mogao je procitat koliko mora odmaknut.
Ermin ZM

#12023 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ermin ZM »

Bruka im je takvih okacenih montaza pa su im ljudi pisali u komentarima da se brukaju, pa su se svadjali u komentarima, tipa eto ti ces meni govorit sta je pravilno itd. Jedni od onih sto sam rekao da ponosno kace slike zbrljavljenih montaza.

Btw pardon rovac na onome agresivnijem pristupu neku noc na drugom forumu, malo sam krivo protumacio post, ponovo sam procitao postove, krivo sam protumacio da si me prozvao.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#12024 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bordo gandalf »

Gdje u Sarajevu kupiti mirise za klime? Ovaj sto sam dobio uz ugradnju izlapio nakon mjesec dana...
mujkoni

#12025 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mujkoni »

Vibracije koje ja imam na hansolu nisu normalne(obje klime 2015god)... Nekad i totalno Random krene vibrirati (kad staviš ruku na desnu stranu unutrašnje jedinice tačno se osjeti da vibrira)
Iako ja nisam majstor tog zanata mogući razlozi toga su
Instalacija kraća od 1.5m
Metalni Nosači od 24ke i klima postavljena 50+ cm od zida
Možda su i pretegnuti (Direkt na staroj fasadi nakon toga stiropor stavljen zid je od cigle 24cm)
Obje klime nisu 100% u vaservagu
Prilikom dostave možda su klime oštećene ali na žalost nema niko ozbiljan da to pregleda sa nekom dijagnostikom itd..
Kad sam se žalio došli likovi na 15c de kaže upali klimu da vidimo šta vibrira ( ja sam se nadao da imaju dijagnostiku pa da ručno mogu potjerati kompresor na 30-50%..)
De kaže snimi nema šta nisam pokušavao nemoguće je snimiti taj duboki zvuk vibriranja rezenovanja čega već....(kaze sve klime tako rade)
Pitam ljude imal mogućnosti da se provjeri da nije cijev savijena jer je lik to rukama radio kaže nema... A nemoguće je da ovakva klima nema dijagnostiku da se vidi kako radi kompresor ako je napolju 10c a ona radi kao da je 0c nešto nije ok...
Totalna nezainteresiranost servisa da neki problem rješe...
Da napomenem kada klima radi hladjenje nikakvih vibracija nema
Dok je temperatura napolju iznad 7-8c rijetko se čuju vibracije tj samo kod zalijetanja
Prvi put kad se temperatura spustila niže(oko 0c) taj problem se javlja kojeg nebi nikome poželio... prvo jutro ustali žena i ja u 6h ujutro kad sam ja spomenuo čuješ li ti ženo vibracije od klime kaže ona ja mislila kamion radi ispred kuće .....
Toliko je to glasno....
Ali eto nadam se da sam vas nasmijao

U ovoj svoj priči eto ima i nešto pozitivno što se deltron zauzeo da se ovaj problem riješi i da će oni snositi dio troškova ...

Odlučeno je da se klime izmjesete pored kuće na podne nosače (iznad garaže ploča natkriveno lijep protok zraka)
Oko 7m će biti instalacija
Javim se sa rezultatom...

Moj savjet svima koji želite ugraditi klimu dobro se edukujte kako instalacija treba biti uradjena
I nemojte ni 0.000001% odstupati od toga nek pričaju šta god hoće tako mora biti.....

U ovoj svoj priči neko (servisi) će reći lažeš nije to tako strašno... Tako sve klime rade....
Ok lažem i dat ću 400-500KM da POKUSAM popraviti a ne znam ni šta je uzrok kvara....

Takodjer ne preporučujem da uzimate hansol uredjaj (taman i da se ovo sve popravi)

Evo jedan video zvuk je dosta dublji i prirodniji nego kako zvuči na klipu... ( A kako to tek u kući zvuči.... I na gornjem i donjem spratu nevjerovatno)
Temperatura oko 3-4c
https://photos.app.goo.gl/eRRR6X1BRvmc7aFw8
Last edited by mujkoni on 20/10/2020 22:57, edited 1 time in total.
Post Reply