Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
-
Dzemss
#11977 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najbolje bi bilo da se nalazi na poziciji na kojoj vidi obadvije klime. Ukoliko je malo i zaklonjen ne bi mu to trebalo praviti problem. Kod mene se nalazi u hodniku i pali kroz zid ovu u dnevnoj.

Last edited by Dzemss on 19/10/2020 09:13, edited 1 time in total.
-
Dzemss
#11978 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako imas wifi utičnicu onda znaš da li je prošlo ili ne.piplica wrote: ↑18/10/2020 18:05 Ima sve funkcije, ako je ne pronađe u bazi, koja je dobrano velika, svaka funkcija se može manuelnu unijeti.
Od 2014 do 2016 sam ovo koristio. radi super pouzdano.
Jedini nedostatak je što nema feedback, da znaš da li sve prošlo.
Ali zato imaš senzor temp. preko kojeg se možeš orijentisati da li je sve u redu.
-
Ermin ZM
#11979 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, da. Prosjecna cijena kilowata ti je 0.1577km.saiks wrote: ↑18/10/2020 20:47Iznenadjenje u obliku racuna za struju ili?Ermin ZM wrote: ↑18/10/2020 20:01 Ja kad sam grijao nisam ih nikako gasio. Ugl pripremi se na fino iznenadjenje u novembru, decembru, januaru i februaru(mozda i martu) ako grijes 56 kvadrata, taman bio i stan sa konvektorima.
Ono sto ti mogu savjetovat da pripazis kad zahladni, provjeri koliko ti el mreza moze podnijet, u situacijama kad ti 3 poteknu taj max, 5.5 kw, plus ako ti radi recimo ringla i jos par uredjaja moze ti se desit kao meni da spali osigurac.![]()
Evo rade sva 3 sad i bojler i ploca za kuhanje. Nema problema nikakvih
Sad uzmi da ti rade na pola snage ove jake mjesece, dakle 2.75 kw. Sad fino pomnozis 24×30×2.75×0.1577 i dobijes koliki bi ti mogao bit mjesecni racun
Dobronamjeran savjet nekoga ko je grijao sa kovektorima i sa klimom, ako nemas bas novca za vecu investiciju, uzmi imas solidnu klimu(Azuri Supra=Lomo Regular) za 750km + 150km ugradnja. Prodas kovektore, ostavis mali konvektor jedan cisto radi rezerve u spavacoj. Za 2 sezone ti se otplati kroz racune, poslije imas veliku stednju. Plus imas hladjenje/odvlazivanje ljeti. A i ljepse ce ti izgledat kad ti dodje 100km struje u decembru umjesto 300-400.
- saiks
#11980 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidjet cemo sve sad kad racun dodje.
Najlakse ih je izbaciti,a opet nekako na klimu mi nije nesto se grijati. Imam 3 u kuci. Upalimo nekad navecer kad nam se ne da centralno paliti. Zrak presuh i smeta mi to.
U poslovnom prostoru otac kupio toshiba klimu oko 2700 platio. Nahvalili je ljudi a klima karina obicna. Zimi stalno u defrostu. I kad to radi puse hladno skroz. Da nije ove druge lg klime sto je stara 15 20 godina smrzli bi se pored ove toshibe
Najlakse ih je izbaciti,a opet nekako na klimu mi nije nesto se grijati. Imam 3 u kuci. Upalimo nekad navecer kad nam se ne da centralno paliti. Zrak presuh i smeta mi to.
U poslovnom prostoru otac kupio toshiba klimu oko 2700 platio. Nahvalili je ljudi a klima karina obicna. Zimi stalno u defrostu. I kad to radi puse hladno skroz. Da nije ove druge lg klime sto je stara 15 20 godina smrzli bi se pored ove toshibe
-
NecuVise
#11981 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Klima u defrostu ne puše uopšte. Ako je stalno u defrostu znači da nije dovoljna za taj prostor. Kod mene klima skoro 3 puta jeftinija la nije stalno u defrostu, grijem 40-50 kvadrata sa njom.
-
Ermin ZM
#11982 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da, vjerovatno je preslaba, puno se naprezeni onda ulazi u defrost. Zato je bitno pravilno dimenzionirati klimu. Kod mene je u defrost rijetko ulazila, najvise u onom periodu jake magle oko 0 stepeni. Mozda na svakih sat i po il tako nesto nisam tacno vodio evidenciju. A to mi za puhanje nije jasno, kod mene(i vecine drugih koliko znam) radi defrost na slijedeci nacin: zaustavi grijanje podigne krilca, prestane puhat i pocne radit defrost. U tom periodu ne puse. Nkon toga zagrijava zrak i spusti krilca i odma pocinje puhati topao zrak. Dakle softwer joj neda sa puse dok zrak nije msm 38stepeni. 3 do 5 min traje taj citav proces od podizanja, do spustanja krilaca.saiks wrote: ↑19/10/2020 10:27 Vidjet cemo sve sad kad racun dodje.
I da u grijanju klima ne isusuje zrak. U hladjenju to radi.
Grijanje na konvektore je ljepse bezbeli, nema strujanja zraka, nema zvukova itd. Ako ti ne smeta 4 puta veca potrosnja.
- saiks
#11983 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ras-18n3kv2-e1 toshiba
Eto model klime. Prostor je 60m2. Mozda sto se cesto otvaraju vrata pa ishladi se prostor. I ispostovano je ono 3 metra instalacije sto spominjete ovdje.
Ova lg je isto 18ka ali puno bolje grije
Eto model klime. Prostor je 60m2. Mozda sto se cesto otvaraju vrata pa ishladi se prostor. I ispostovano je ono 3 metra instalacije sto spominjete ovdje.
Ova lg je isto 18ka ali puno bolje grije
-
Ermin ZM
#11984 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Suzumi plus. To je odlicna klima. Toshiba ima slicnu politikunkao Daikin, jako niska modulacija, tihi uredjaji,. Kapacitet im malo vise pada u minusima al cuvaju cop. E sad zbog nize modulacije ona zna hladnije puhat pa se mozda cini da slabije grije. Al ako je natjeras vjerum mi moze i ona momacki grijat. Sad 60kvadrata je ozb zalogaj posto je poslovni prostor, pogotovo ako ima staklene povrsine dosta i losa izolacija.
Al je sigurno odlicna klima. Samo.poskupa
Al je sigurno odlicna klima. Samo.poskupa
-
baho
#11985 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ermine kolika je razlika u cijeni Azuri Supra vs Lomo Regular?
-
Ermin ZM
#11986 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Najniza supra sto sam vidio na piku 760km najnizi lomo 860. Dakle 100njak km. Iste klime bukvalno, supra ima noviji softver al u radu je ista. Otvorio je jedan clan, sve isto u bobu hardverski kao lomo.
Pogledaj na elitemadzoneu, tema Gree, clan alen23.
Kaze i u radu su do sad apsolutno iste kao lomo r. Imao 1 lomo r i uzeo jos 2 supre. Sa 5 godina garancije meni to nije neka rizicna kupovina iako je robna marka.
Vidis dobra bi ti opcija bila dodat jednu na taj donji sprat da rastereti hansol. Ako se sjecam 75 kvadrata sa velikom staklenom povrsinom je velik zalogaj.
Pogledaj na elitemadzoneu, tema Gree, clan alen23.
Kaze i u radu su do sad apsolutno iste kao lomo r. Imao 1 lomo r i uzeo jos 2 supre. Sa 5 godina garancije meni to nije neka rizicna kupovina iako je robna marka.
Vidis dobra bi ti opcija bila dodat jednu na taj donji sprat da rastereti hansol. Ako se sjecam 75 kvadrata sa velikom staklenom povrsinom je velik zalogaj.
-
mehohem
#11987 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad kupujete klime prvo se uvjerite kako stvarno rade,jer ako vam se ne svide bice kasno.
Po srbiji upravo ganjaju uvoznika gree da vrate klime nazad,ili mijenjaju za nesto koliko toliko normalno.
Tako isto kazu gree lomo regular je isto sto i gree muse.
Ljudi povjerovali kupili muse i ne moze ispod nekih 1000w da spusti kako kad.Jedan je uspio zamijenit za gree tech.I sad ni ona ne moze da spusti nisko.Iako po spec sve one trose od nekih 100w na vise.Isto i onaj hvaljeni gree amber -30 kazu dobro grije ali ispod 1000w tesko ide,ponekad ako je raspolozen nadju ga na 800w koju sekundu.Covjeku se pali gasi i na -5.Pogledajte malo benchmark forum,koliko nezadovoljnih ljudi sa gree.Kad slusas ove nase reklo bi se da su ovi budale sto uzimaju provjerene brendove.
Samo oprezno.Pazite kome sve vjerujete.Svakakvih salabajzera se nakotilo u zadnje vrijeme.Svaki treci onaj hercegovac.Nikom ne treba vjerovati na rijec.
Po srbiji upravo ganjaju uvoznika gree da vrate klime nazad,ili mijenjaju za nesto koliko toliko normalno.
Ljudi povjerovali kupili muse i ne moze ispod nekih 1000w da spusti kako kad.Jedan je uspio zamijenit za gree tech.I sad ni ona ne moze da spusti nisko.Iako po spec sve one trose od nekih 100w na vise.Isto i onaj hvaljeni gree amber -30 kazu dobro grije ali ispod 1000w tesko ide,ponekad ako je raspolozen nadju ga na 800w koju sekundu.Covjeku se pali gasi i na -5.Pogledajte malo benchmark forum,koliko nezadovoljnih ljudi sa gree.Kad slusas ove nase reklo bi se da su ovi budale sto uzimaju provjerene brendove.
Samo oprezno.Pazite kome sve vjerujete.Svakakvih salabajzera se nakotilo u zadnje vrijeme.Svaki treci onaj hercegovac.Nikom ne treba vjerovati na rijec.
-
Dzontra_Volta
#11988 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A kako provjeriti kako stvarno rade, prije nego što je kupiš i pustiš u rad?
-
Ermin ZM
#11989 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Taj slucaj sa Muse je zaista zanimljiv. Po spec ista vanjska kao lomo r al eto drugacije radi, drzi temp precizno, samo ne modulira nisko. Sto se tice Loma R. pisao sam nije bajna modulacija, na 300njak najnize radi, 2kw max. Nije za manjih prostorija definitivno.mehohem wrote: ↑19/10/2020 16:16 Kad kupujete klime prvo se uvjerite kako stvarno rade,jer ako vam se ne svide bice kasno.
Za amber nordic je poznato da ne ide nisko, evo ti video postavio je clan, pisao je i po benchu.
https://youtu.be/71JlmZezqwA
Kod njega je 40 kvadrata neizolovane kuce grijao bez problema. Mana kaze nmz nisko modulirat, na 500 mu je najnize modulirala. Al taj model nije bas ni namjenjan da nisko modulira vec da pumpa toplotu, 4.7kw na -15...
Nadam se da nisi i mene svrstao u ove gore "salabajzere". Ja sam zaista iznosio iskustva sa Lomom R sto sam stigao upratit. Evo bice i Hansola i Crowna pa cemo kad krene zima imati jos iskustava sa Gree.
A sto se tice gresaka, desavaju se svakome, Fujitsu llc bug sa ventilatorom, LU/LT sa pucanjem zupcanika, Mitsubishi FH sa auto modom, Toshiba mirai sa vanjskom jedinicom itd. Nijedan nije perfekt, svakome se moze naci mana. Nije ni Gree najbolji niko ne kaze, al su dobri u odnosu ulozeno/dobiveno. Sam ti je i Haso rekao da nije sa njima imao reklamacija.
- rovac13
#11990 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad sam ja kupovao klimu tad su mi forumasi pricali uzmi fujitsu llca09 ne valja daikin 35 losa mu modulacija,daikin ce se palit gasit,rondat itd.
Ja stupio u kontakt sa likom koji ima klimu,zamolio ga da mi usnimi sto me zanima.Vidio cuo i kupio.Ispostavilo se sve suprotno od onog u sta su me ubjedjivali.I nisam se pokajao,opet bih.A taj fujitsu se ustvari ljudima daleko vise pali gasi u odnosu na daikin.
I sad zavidim ovom nasem felixu sto ima ugradjena 3 daikina u tri sobe,i grijanje mu se ponasa poput centralnog.Ne cujes ni da imas klime.Sve tri rade skoro na leru.Potrosnja izvrsna.
A mi se ganjamo ko ce kupit jacu klimu,ko uzme najjacu pobjednik
Ja stupio u kontakt sa likom koji ima klimu,zamolio ga da mi usnimi sto me zanima.Vidio cuo i kupio.Ispostavilo se sve suprotno od onog u sta su me ubjedjivali.I nisam se pokajao,opet bih.A taj fujitsu se ustvari ljudima daleko vise pali gasi u odnosu na daikin.
I sad zavidim ovom nasem felixu sto ima ugradjena 3 daikina u tri sobe,i grijanje mu se ponasa poput centralnog.Ne cujes ni da imas klime.Sve tri rade skoro na leru.Potrosnja izvrsna.
A mi se ganjamo ko ce kupit jacu klimu,ko uzme najjacu pobjednik
-
NecuVise
#11991 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni samo nije jasno zašto se toliko bježi od tog da se klima pali gasi? Ne kažem sad za tu na 1000w što se gasi nego eto ove na 300w što se ugase, šta je vama tu tačno problem?
- rovac13
#11992 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovaj video je meni najzanimljiviji.
Covjek snimio video gdje svi gledamo kako se ugasi klima sa 830w.Al je valjda rekao da moze da modulira na 500w.
Ja sam isto nocriu vidjao na 240-250w ponekad.
Ali na 300w moze da radi dugo vremena.
Pa svima pricam da je 300w snaga kojom radi najnize
Covjek snimio video gdje svi gledamo kako se ugasi klima sa 830w.Al je valjda rekao da moze da modulira na 500w.
Ja sam isto nocriu vidjao na 240-250w ponekad.
Ali na 300w moze da radi dugo vremena.
Pa svima pricam da je 300w snaga kojom radi najnize
- rovac13
#11993 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne mora se bjezat.
Ljjepo je ljudima reci za to.
Pa ko voli nek izvoli.
Ali brate uzmes obicnu klimu od 400km ona se gasi na 1000w.Sto onda bacamo pare na invertere.
Zamisli zahladnilo,klima ti radi 5 min pa stoji 20-30 min.
A ljudski organizam to osjeca puno vise nego termometar.Sad ti hladno,sad se kuhas.
-
Ermin ZM
#11994 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da al u komentarima kaze 500, 800 na pocetku bilo. I poslije je sumirao na benchu kaze zadovoljan sa njom. Cak kaze i ispod 500 isla. Isto kaze i clan na benchu xeroj87 (heroj87), ima vise klima(Luca, Violu, Amber Nordic)... i za amber je rekao 500 kad je pocela radit, 400 kad su se zidovi ugrijali. Kacio je i videe. Svakoj je pisao mane i prednosti. Predpost da imas i tamo profil, fino se covjeku javis i razjasnis misteriju. Nek ti snimi, kazes da ti je to mjerodavno.i ja sam lomo hvatao na momente na 250-270 itd. Al donja granica na kojoj je u kontinuitetu radio je 320..
@NecuVise
U prelaznom periodu je najvise razlika. Kako kome, neko voli da nize modulira i malo hladnije puse, neko voli da je topliji ispuh.
@NecuVise
U prelaznom periodu je najvise razlika. Kako kome, neko voli da nize modulira i malo hladnije puse, neko voli da je topliji ispuh.
-
mehohem
#11995 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ti se uhvatio na kineze ko da ti je nasljedstvo od oca pa ne das na njih.
-
radiostar
-
NecuVise
#11998 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Napisao sam da razumijem za ove što se na 1000w gase, ali zašto je problem ako se na 300w gasi, a ne na 180w?rovac13 wrote: ↑19/10/2020 17:09Ne mora se bjezat.
Ljjepo je ljudima reci za to.
Pa ko voli nek izvoli.
Ali brate uzmes obicnu klimu od 400km ona se gasi na 1000w.Sto onda bacamo pare na invertere.
Zamisli zahladnilo,klima ti radi 5 min pa stoji 20-30 min.
A ljudski organizam to osjeca puno vise nego termometar.Sad ti hladno,sad se kuhas.
-
mehohem
-
mehohem
#12000 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
saiks wrote: ↑13/01/2020 23:08 Kako ste zadovoljni grijanjem klime na temperaturama -5 i nize?
Prije 3 godine kupih inverter klimu Toshiba,placena blizu 3000km, ali nimalo nisam zadovoljan,stalno otapa vanjsku jedinicu a kad to radi unutra skoro pa hladno ili nikako ne puse. Duplo bolje mi grije LG klima koja je stara preko 15 godina. Da ne bi bilo zabune,grijem poslovni prostor od 60m2 i imam i ovu Toshiba i ovu LG unutra