Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

dale cooper

#51976 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

tempuser wrote: 15/10/2020 21:14
dale cooper wrote: 05/10/2020 14:53
hadzinicasa wrote: 05/10/2020 11:29

ovo bi se moglo pogledati.
Gledao sam ga, odličan film, posebno ko voli one old school, hladno ratovske, špijunske trilere. Inače je rađeno po knjizi velemajstora
tog žanra John le Carré'a.
Nekad sredinom 80-ih je BBC napravio po Le Careu dvije mini serije, Thinker Tailor Soldier Spy i Svi Smajlijevi ljudi... Topla preppruka.
Nisam to gledao. Hvala! :thumbup: :)
tempuser

#51977 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

dale cooper wrote: 15/10/2020 21:29
tempuser wrote: 15/10/2020 21:14
dale cooper wrote: 05/10/2020 14:53

Gledao sam ga, odličan film, posebno ko voli one old school, hladno ratovske, špijunske trilere. Inače je rađeno po knjizi velemajstora
tog žanra John le Carré'a.
Nekad sredinom 80-ih je BBC napravio po Le Careu dvije mini serije, Thinker Tailor Soldier Spy i Svi Smajlijevi ljudi... Topla preppruka.
Nisam to gledao. Hvala! :thumbup: :)
https://www.imdb.com/title/tt0080297/?r ... lmg_act_19

https://www.imdb.com/title/tt0083480/?r ... lmg_act_14
johnnykola

#51978 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

FTV petnaest minuta iza ponoći.

Totalno ludilo od filma Kubricka. Napravljen po uznemirujućoj knjizi Anthonyja Burgessa o totalitarnoj Engleskoj iz budućnosti, ovaj film nam donosi Malcoma McDowella kao Alexa, ljubitelja Beethovena i pankera koji predvodi svoju bandu u nizu nasilnih napada – sve dok ne padne u ruke vlastima koje ga podvrgnu strašnoj terapiji s ciljem ispravljanja ponašanja.

Pogledajte na YouTube-u kad kliknete na start videa, idite dalje, ne odustajte. :-D

U socijalnoj državi budućnosti, Alex (Malcom McDowell), zao mladi huligan, spava čitav dan i provodi noći lutajući gradom sa svojim drugovima, napadajući nevine ljude na ulicama i u njihovim domovima.

Image

Nakon što ga policija napokon zarobi, Alex prolazi kroz rehabilitaciju u formi terapije odbojnosti, jednako brutalne i strašne kao bilo koji njegov prijestup.

Film se kao remek-djelo nalazi na mapi Movielanda u kvadrantu H7:

Image

RTS1 13.25.

Ali Davitelj protiv davitelja u pedeset i devetoj sekundi u gornjem videu.<3 Ipak bih pre rekao jugoslovenski. :-D

Odlična komedija. Doktor Ilić (Lj. Tadić), poznati stručnjak za odvikavanje od alkohola, odlučio je demonstrirati svoje metode u pivari u kojoj je veliki problem alkoholiziranost radnika. U tu svrhu sastavlja ekipu od šest pacijenata, podvrgnutih njegovom “posebnom tretmanu”, i s njima kreće na put. Sve se odvija po njegovom planu do dolaska u pivaru, kada dolazi do događaja koji dovode u sumnju uspješnost njegove metode, a i otkrivaju njegovu licemjernu stranu.
Kataklinger

#51980 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Kataklinger »

Pogledao Tenet, realno ne kontam. Ono "slucajni" susret protagoniste s "nekim" uniformisanim vojnikom na aerodromu, voznje unazad na autoputu, scena na jahti gdje ona zena pokazuje "stariju sebe" tj sebe sa ranom, i na kraju finalno zadnji okrsaj u onoj nekoj zabiti, jedni unaprijed drugi unazad. Je li voljan neko ko je upratio i skontao, srociti par kvalitetnih recenica i objasniti u cemu je fora, i naravno da naglasi SPOILER ALERT?

Nolan pravi filmove koji se moraju bar 2x pogledat :lol:
johnnykola

#51981 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Je li to izašao na torentima?
bandit_mo

#51983 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by bandit_mo »

Image
Ako slika ne uspje, francuski film Potpuni stranci, 2018.
karanana

#51984 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

francuski-talijanski tu je to negdje, Comme ci, comme ça
bandit_mo

#51985 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by bandit_mo »

karanana wrote: 16/10/2020 15:27 francuski-talijanski tu je to negdje, Comme ci, comme ça
:lol: :lol: Jebat ga, mea culpa
Ali stvarno je dobar film, da se zamisliš da li bi ti igrao tu igru.
karanana

#51986 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

bandit_mo wrote: 16/10/2020 15:30
karanana wrote: 16/10/2020 15:27 francuski-talijanski tu je to negdje, Comme ci, comme ça
da, dobar film. preporucivan je.
Grean

#51987 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Grean »

bandit_mo wrote: 16/10/2020 15:30
Sto je najgore bio je blizu :D

Jer ja sam gledao francuski film sa potpuno istom tematikom, skoro isti i ambijent samo naravno drugi glumci

I ko je sad koga kopirao,

Edit: evo nadjoh
A French-language version of the film, titled Nothing to Hide (Le Jeu, lit. 'The Game'), was directed by Fred Cavayé and released in France in late 2018
Grean

#51988 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Grean »

kakavdanakneiskustvu wrote: 12/10/2020 06:57
Knjiga je boli glava, dobio je Pullitzera za ovo. Grehota pokvariti sa filmom koji nije ni blizu.

Ali prica je dobra, kome nije izbor izmedju knjige i filma onda ne treba propustiti.
last mohicans

#51989 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by last mohicans »

Grean wrote: 16/10/2020 17:47
kakavdanakneiskustvu wrote: 12/10/2020 06:57
Knjiga je boli glava, dobio je Pullitzera za ovo. Grehota pokvariti sa filmom koji nije ni blizu.

Ali prica je dobra, kome nije izbor izmedju knjige i filma onda ne treba propustiti.
Film je fenomenalan, tako potresan,tuzan, borba roditelja do posljednjeg daha. Kad sam ga prvi put pogledao, grlio sam djecu u gluho doba noci. Nisam znao da ima knjiga. Nego, ne znam je li bio poljski HATER,odličan. :thumbup:
https://m.imdb.com/title/tt9506474/
Grean

#51990 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Grean »

last mohicans wrote: 16/10/2020 23:16
Film je fenomenalan, tako potresan,tuzan, borba roditelja do posljednjeg daha. Kad sam ga prvi put pogledao, grlio sam djecu u gluho doba noci. Nisam znao da ima knjiga. Nego, ne znam je li bio poljski HATER,odličan. :thumbup:
https://m.imdb.com/title/tt9506474/
Jeste taj dio borba roditelja ali meni prvenstveno uzas nakon apokalipse koji je nezamisliv a istovremeno tako moguc i stvaran. Sve ono najgore u ljudima docarano do utancina.

Ona scena sa kucom uzasa, ulaz, ono sto su zatekli unutra, ne sjecam se kako je bilo u filmu ali u knjizi je to bio najupecatljiviji dio. Jedna od najboljih koje sam procitao.
90minut

#51991 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

Kataklinger wrote: 15/10/2020 18:25 Kad li ce se Aida pojaviti online....
Za 2,3 mjeseca u onom originalnom snimku.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#51992 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Gerro »

Otidjite u kino, nije milja.
johnnykola

#51993 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Image

Image

Image

Pustolovno-akcijski film. Radnja se zbiva u 19. stoljeću. Slijepi maser i kockar, a zapravo samuraj, lutalica Zatôichi stiže u selo kojim dominiraju trojica gospodara. Susreće sestre gejše Seitaro Osei Naruto i Okinu Naruto, zapravo brata i sestru koji su već deset godina u potrazi za ubojicama svojih roditelja, a to su trojica gospodara u selu.

Filmski autor, književnik, pjesnik, slikar i glumac, Takeshi Kitano jedna je od velikih japanskih zvijezda, dok je Zatoichi ikona japanske popularne kulture o kojem je snimljeno mnogo filmova i TV serija. Kitano u Zatoichiju spaja povijesno-pustolovno-akcijski (samurajski) film, melodramu, komediju i mjuzikl, te toj žanrovskoj raznolikosti dodaje i priču složenu iz tri fabularna niza. Film je dobitnik pet nagrada japanske akademije, te nagrada na festivalima u Veneciji i Torontu.

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H7:

Image

Image

HRT1 22.20.

Sportska crna komedija. Film prati život klizačice u umjetničkom klizanju Tonyje Harding i njezinu umiješanost u napad na njezinu suparnicu Nancy Kerrigan 1994. godine.

Djelomično temeljen na stvarnim događajima, film prikazuje T. Harding kao žrtvu pa time dovodi u sumnju navode o njezinoj umiješanosti u zločin, kao i kritike nekih njezinih postupaka.

Na 90. dodjeli nagrade Oscar A. Janney osvojila je nagradu u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, dok je film dobio i dvije nominacije, za najbolju glumicu (M. Robbie) te najbolju montažu. Na 75. dodjeli nagrade Zlatni globus nominiran je u tri kategorije, a A. Janney je pobijedila u kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi.
Oxygenn

#51994 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Oxygenn »

Kataklinger wrote: 16/10/2020 14:10 Pogledao Tenet, realno ne kontam. Ono "slucajni" susret protagoniste s "nekim" uniformisanim vojnikom na aerodromu, voznje unazad na autoputu, scena na jahti gdje ona zena pokazuje "stariju sebe" tj sebe sa ranom, i na kraju finalno zadnji okrsaj u onoj nekoj zabiti, jedni unaprijed drugi unazad. Je li voljan neko ko je upratio i skontao, srociti par kvalitetnih recenica i objasniti u cemu je fora, i naravno da naglasi SPOILER ALERT?

Nolan pravi filmove koji se moraju bar 2x pogledat :lol:
Nisao jos gledao, mozda ovo pomogne

Image
Nadzorna_ploca

#51995 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Nadzorna_ploca »

Ja necu ni pogledati. Sit sam komentara tipa masterpiece, brilliant, Nolan does it again i slicno, a znam ustvari ne znam sta me ocekuje..

Zato sam pogledao Lynchov Mulholland Drive. Ti stariji filmove bas nekako imaju smek, na stranu prica i ono sto Lynch nosi sa sobom..
90minut

#51996 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

Nadzorna_ploca wrote: 17/10/2020 11:36 Ja necu ni pogledati. Sit sam komentara tipa masterpiece, brilliant, Nolan does it again i slicno, a znam ustvari ne znam sta me ocekuje..

Zato sam pogledao Lynchov Mulholland Drive. Ti stariji filmove bas nekako imaju smek, na stranu prica i ono sto Lynch nosi sa sobom..
:D

Obozavam takve komentare, a ni oni sami ne znaju šta su gledali pa ono ne zelim ispasti iz tramvaja napisacu da je brilliant. :mrgreen:
90minut

#51998 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

milejovic1971 wrote: 17/10/2020 19:24 https://www.imdb.com/title/tt7738450/

vrlo dobar, sve preporuke
:thumbup:

Jesi to citao drugi forum? :D Baš sam nedavno preporucio na njemu iznenadio me kvalitetom..

Evo baš je ovo izašlo od Jim Cummings-a izašlo prije 10tak dana nisam još gledao, al' lik ima talenat za pravljenje niskobudzetnih filmova vjerujem da nije loš sekunde.
Zadnji film Roberta Fostera isto.

Image

Image
Može se pogledati.
johnnykola

#51999 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT2 20.05.

Uhapšen i optužen zbog ubistva koje nije počinio, Francuz Henri Charierre zvan Leptir (S. McQueen) 1931. osuđen je na doživotnu kaznu teškog rada u kažnjeničkoj koloniji St. Laurent na Đavoljem otoku u Francuskoj Gvajani. Dok s ostalim osuđenicima plovi prema Đavoljem otoku, Leptir upozna Louisa Degaa (D. Hoffman), slavnog krivotvoritelja koji vjeruje da bi mu supruga i advolat uskoro mogli ishoditi pomilovanje, te koji Leptira privoli da mu u zamjenu za novac bude zaštitnik. Iako je za prvi pokušaj bijega upravitelj Barrott (W. Smithers) odredio kaznu od dvije godine samice, za drugi pet godina, a za teže prijestupe i giljotinu, Leptir u dogovoru s Degaom odluči pod svaku cijenu pobjeći s Đavoljeg otoka.

Nominirana za Oscara u kategoriji najbolje muzike, te nominirana za Zlatni globus za najbolju glavnu mušku ulogu (Steve McQueen), svojedobno kultna drama cijenjenog redatelja Franklina J. Schaffnera (Planet majmuna, Nicholas i Alexandra, Momci iz Brazila), filmaša nagrađenog Oscarom za režiju remek-djela Patton, slobodna je adaptacija autobiografskog romana Henrija Charierrea. U scenarij su ga pretočili Lorenzo Semple Jr. (Tri kondorova dana, [/i][/b]King Kong[/i][/b], Nikad ne reci nikad) i oskarovac Dalton Trumbo (Praznik u Rimu, Spartak, Usamljeni su hrabri). Schaffnerova režija siguran oslonac pronalazi u izvrsnim nastupima S. McQueena (Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg, Afera Thomasa Crowna, Pakleni toranj) i dvostrukog oskarovca D. Hoffmana (Diplomac, Ponoćni kauboj, Kramer protiv Kramera, Kišni čovjek).

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu F5:

Image
90minut

#52000 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by 90minut »

Image
Post Reply