USA - Izbori za predsjednika 2020
- ultima_palabra
#3801 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ovdje se 2-3 lika kloniraju do iznemoglosti.
- jeza u ledja
#3802 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ti se dijete drago u ovoj situaciji predstavljas kao "Celo" bez ikakvog pokrica. Ti se kurcis sa psovanjem familije, ne ja. U stvarnom zivotu svako bi ti sljagu opalio na onakav rijecnik....osim, naravno, upravo ako si ti taj neki "Celo". Sama pomisao da je tebi moja reakcija neki razlog za sprdanje, kao "mafijas" nesto, govori koliko si ti odvojen od stvarnosti u svom virtualnom svijetu.MorningStar wrote: ↑14/10/2020 22:23Neeemoj celo nisam ja alamijeza u ledja wrote: ↑14/10/2020 22:22Nikakav telefon niti prezime nisam spominjao. U strahu su velike oci izgleda.MorningStar wrote: ↑14/10/2020 19:45
Oprezno sa njim , on ti je mafijas trazi ime prezime i broj telefona![]()
![]()
![]()
Ja nikom nikad nisam psovao familiju preko foruma. 20 godina. Nema smisla. Obicno takvo ponasanje dolazi od strane odredjene vrste ljudi. A oni bojim se nisu nikakve "Cele", vec naprotiv.
- jeza u ledja
#3803 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Dao sam ti. Procitaj jos jednom.Medobrundo25 wrote: ↑14/10/2020 22:30Ajde, daj argumente kontra Trumpove administracije, dosta demagogije. Ajde cekam.![]()
- General War
#3804 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
KOje administracije, kad je svako mjesto po pet puta otpustao i zaposljavao u administraciji ako mu nisu famelija.Medobrundo25 wrote: ↑14/10/2020 22:30Ajde, daj argumente kontra Trumpove administracije, dosta demagogije. Ajde cekam.![]()
- MorningStar
#3805 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisam ja alami nemoj sljagu nemoj - he haj fala nemoj sad smo ok jeldejeza u ledja wrote: ↑14/10/2020 22:38Ti se dijete drago u ovoj situaciji predstavljas kao "Celo" bez ikakvog pokrica. Ti se kurcis sa psovanjem familije, ne ja. U stvarnom zivotu svako bi ti sljagu opalio na onakav rijecnik....osim, naravno, upravo ako si ti taj neki "Celo". Sama pomisao da je tebi moja reakcija neki razlog za sprdanje, kao "mafijas" nesto, govori koliko si ti odvojen od stvarnosti u svom virtualnom svijetu.MorningStar wrote: ↑14/10/2020 22:23Neeemoj celo nisam ja alamijeza u ledja wrote: ↑14/10/2020 22:22
Nikakav telefon niti prezime nisam spominjao. U strahu su velike oci izgleda.![]()
![]()
Ja nikom nikad nisam psovao familiju preko foruma. 20 godina. Nema smisla. Obicno takvo ponasanje dolazi od strane odredjene vrste ljudi. A oni bojim se nisu nikakve "Cele", vec naprotiv.![]()
- jeza u ledja
#3806 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ankete se jesu pokazale kao dobar pokazatelj, i 2016-e i 2018-e. Barem one na nacionalnom nivou. Nista sto one pokazuju nije sigurno i ne znam ko to tako predstavlja? U stvari ti govoris da ce Biden sigurno uzeti popular vote.Ja_Ja wrote: ↑14/10/2020 21:03Statistika nekoliko zadnjih izbora. Cak i jedna nepopularna Hilari Klinton je uzela "popular vote". Nema nikakve veze sa anketama.Na osnovu cega si ti toliko uvjeren da ce Biden uzeti popular vote? Mislim ono, ankete ne sluze nicemu, ti si sam zakljucio kolika je Bidenova popularnost? Haj ba jelde da si nerealan...![]()
Percepcija rasizma. Zbog toga se cesto desava da konzervatine urbane sredine u anketama imaju u proslim i ovim izborima imaju nesrazmjeran broj "neodlucnih" biraca.Zasto bi se iko imucniji suzdrzavao da kaze anketaru za koga ce glasati? Nema nikakve logike.
Moze se suzdrzavati onaj ko misli da ce mu taj odgovor iz nekog razloga nastetiti, narusiti njegov ugled, ili ce anketa odbaciti njegov odgovor. Zato je jedino logicno da se oni sa manjim nivoom obrazovanja ustrucavaju odgovarati na ankete.
Generalno se slazemo, ja sam pomenuo ankete jer se ovdje u diskusijama previse koriste kao sigurni pokazatelj kretanja kada se zna da se jednostavno nisu se pokazale kao tako dobar pokazatelj.Sve i jedno pitanje koje ti ili ja mozemo postaviti u vezi smislenosti ili tacnosti ankete su siguran sam anketari protabirili uzduz i poprijeko. Postoje nacini i da se to zaobidje. Postavljas prvo potpitanja, itd. Ili ne postavljas pitanja direktno. Ili dosta toga ovisi od toga kako sklopis recenicu. Ljudima je to posao i oko toga ima cijela nauka. Ljudi tacno misle ko da smo ja i ti sjeli pa napravili anketu na Klixu. I to je to.![]()
Samo cu jedno reci - nijedna ozbiljna anketa ne izbacuje bukvalno rezulate tipa nazvali 1000 ljudi, random, i od njih 1000 njih 600 odgovorilo sa "Da" i 400 sa "Ne". I rezultat 60%-40%. Nijedna.
Naravno da nije u pitanju precizna nauka i da po definiciji nijedna prognoza ne moze biti empirijski tacna.
Ankete i rezultati izbora su naravno, sasvim razlicite stvari. Besmisleno ih je porediti.
No bez anketa mi bi ovdje danas vodili sasvim razlicite diskusije. To je sigurno. I to ne samo da ne bi pricali o anketama, vec bi imali skroz neku lijeve vizije od toga u kojem je stanju americko glasacko tijelo i kakvih ce biti ishodi izbora. Siguran sam da bi mnogo vise ljudi bilo uvjereno da ce Trump ponovo pobijediti. Isto tako je sigurno da ankete uticu na javno mijenje, jer da je ono uvjereno da Trump uzima, manje ljudi bi izaslo na izbore.
Percepcija rasizma? Ti si spomenuo imucne glasace Trumpa. Pa nekako povezujem imucnost sa nivoom obrazovanja. I dalje povezujem nivo obrazovanja sa nivoom shvatanja sta znaci odgovor na anonimnu anketu.
Ja nisam cuo to da konzervativna predgradja imaju najveci stepen neodlucenih, a pogotovo to da je povezano sa izborom Trumpa. Ja koliko znam predgradja generalno prelaze sa tradicionalno konzervativne podrske na generalno liberalnu. To je bio trend i ranije. A ako je u njima najveci broj neodlucenih, to ne povezujem sa skrivenim glasom za Trumpa, vec generalno sa prirodom ljudi koji zive u predgradjima. Propusteni skriveni Trumpovi glasaci su bili radnicka klasa, ne imucni glasaci (naravno predgradja nisu nuzno imucna, kao sto nisu ni konzervativna, tako da ovdje pricamo o vise razlicitih stvari).
A ovo u vezi poznavanja situacije bez anketa, daaaj ba. Pa i Biden je na papiru nepopularan i bez ikakve karizme. Ja bih mogao komotno izvuc zakljucak, bez anketa, da ce on lagano izgubiti. Upravo na osnovu prethodnih izbora. Mene cak i iskreno iznenadjuje da ovako dobro stoji u anketama.
- jeza u ledja
#3807 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
MorningStar wrote: ↑14/10/2020 22:43Nisam ja alami nemoj sljagu nemoj - he haj fala nemoj sad smo ok jeldejeza u ledja wrote: ↑14/10/2020 22:38Ti se dijete drago u ovoj situaciji predstavljas kao "Celo" bez ikakvog pokrica. Ti se kurcis sa psovanjem familije, ne ja. U stvarnom zivotu svako bi ti sljagu opalio na onakav rijecnik....osim, naravno, upravo ako si ti taj neki "Celo". Sama pomisao da je tebi moja reakcija neki razlog za sprdanje, kao "mafijas" nesto, govori koliko si ti odvojen od stvarnosti u svom virtualnom svijetu.
Ja nikom nikad nisam psovao familiju preko foruma. 20 godina. Nema smisla. Obicno takvo ponasanje dolazi od strane odredjene vrste ljudi. A oni bojim se nisu nikakve "Cele", vec naprotiv.![]()
![]()
- Ja_Ja
#3808 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ankete su fulale prosle izbore debelo. Svake izbore fulaju. Valjda jedna pozitivna stvar je sto ih ima mnogo i svi ih prave pa poneko nesto i ubode pa se na kraju to prikazuje kao plus za ankete. U sustini se radi o jednoj obicnoj gluposti.
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#3809 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma ankete su neprecizne skroz... Ljude je čak i anonimno stid reći da će glasati za onog nekulturnog stvora.
Biće knap do samog kraja.
- jeza u ledja
#3810 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Nisi u pravu. Ankete su skoro u bobu pogodile ishod proslih izbora, na nacionalnom nivou. Sto se tice popular vote, naravno.
Evo i dokaz:
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -5491.html
Prosjek anketa na dan izbora je bio +3.2% za Clinton. Stvarni ishod izbora je bio +2.1% za Clinton. Znaci greska od 1.1%.
Fazon je u tome sto ankete mjesec dana pred izbore ne govore nista o tome kakve ce ankete biti na dan izbora.
Ankete na drzavnom nivou su imale mnogo vecu gresku. (Ne sve, ali recimo Wisconsin). Razlog za to je nekvalitetnost anketa na drzavnom nivou. Pogotovo kad su u pitanju neke drzave.
Ali, mislim i na drzavnom nivou, nije to bilo bas toliko razlicitio, recimo Pennsylvania, prosjek anketa na dan izbora je bio pobjeda Clinton za 1.9%. Stvarni ishod bio pobjeda Trumpa +0.7%. Znaci greska od 2.6% . Dokaz:
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -5964.html
U Michiganu na dan izbora Clinton vodila sa 3.4% u prosjeku anketa. Stvarni ishod bio pobjeda Trumpa 0.3% (Greska 3.7%)
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -6008.html
Jedino je u Wisconsinu fulano drasticno. Clinton vodila sa 6.5% na dan izbora, a izgubila sa 0.7% (Greska 7.2%)
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -5976.html
Mozemo i ostale drzave: Florida (greska 1.0%), North Carolina (greska 2.7%), New Hampshire (greska 0.3%), Ohio (greska 4.6%)., Arizona (greska 0.5%). Da ti ne vadim sad i za to linkove, you get the picture.
Prije dvije godine, ankete su predvidjale landslide za Demokrate, prosjek anketa na dan izbora je bio +7.3% za Demokrate (generic congressional vote), da bi Demokrate pobijedile za 8.4% (popular vote za House of Representatives). Znaci greska 1.1%.
Evo izvor:
https://www.realclearpolitics.com/epoll ... -6185.html
Znaci ankete su itekako tacne.
Problem je glavni u tome sto kazem opet anketa danas ne govori nuzno o ishodu trke sutra. Trke se vremenom mijenjaju, i to je ono sto je bitno.
Medjutim, za razliku od prije 4 godine, velika je razlika danas sto su izbori vec uveliko poceli, i sto je vec glasalo 14 miliona ljudi. Prosli puta u ova doba to je bilo mozda milion maksimalno. Znaci ankete koje gledamo se oslikavaju u real time u 10 puta vecem znacaju nego prije 4 godine.
Jos jedna stvar koju ankete in real time pokazuju je to kako se krece misljenje javnosti. Ako ista anketa prije sedmicu-dvije dana pokazuje samo +3% za Bidena, a danas recimo +8%, onda to vjerovatno znaci da su dogadjaji prethodne sedmice uticali na to da se njegova popularnost poveca. I ovo kad vidis accross the board u svim anketama, onda i na taj nacin mozes pratiti, preko anketa, u kom se smjeru krece popularnost trenutno.
Ako ankete ostanu na ovom danas, znaci da kruze oko 10% prednosti za Bidena na nacionalnom nivou, a sumnjam. Biden 99.99% uzima izbore, to bez dileme.
O svemu ovom smo vise puta pricali ali eto mozemo jos koji put.
- ultima_palabra
#3811 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ne bih rekao da su toliko fulali, ali ono sto jesu se ispostavilo kljucnim (tri Midwest drzave). Mislili su da je bitna samo rasa i spol, ali se obrazovanje ispostavilo bitnijim.
Kako god, to je ozbiljna nauka... nadam se da su ovaj put poboljsali modele.
- jeza u ledja
#3812 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ma mislim, i mi smo se navikli na ovako gutave rezultate izbora zadnjih par decenija, pa ocekujemo neku perfekciju u vezi izbora. Nekad je bilo , kandidat vodi 25%, pa dobije sa 10% i niko nista. Danas fulaju za samo par procenata i odma halabuka, ne znaju sta rade, ovo ono, jer tih par procenata moze promjeniti ishod svega, jer je glasacko tijelo tako podjeljeno.
- ultima_palabra
#3813 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Quinnipiac daje Bidenu +7 u Georgiji 
- jeza u ledja
#3814 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Oni redovno naginju na D stranu. Ali i za njih 7 boba je puno. 
- Point.
#3815 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Ti hoćeš argumente? Ti ne možeš da podneseš argumente.Medobrundo25 wrote: ↑14/10/2020 22:32Neprocjenjiv je samo ovaj tvoj besmisleni komentar. Sta si htio reci? Imas aegumente ili ne?Point. wrote: ↑14/10/2020 22:20Tvumpovac traži argumente. NeprocjenjivoMedobrundo25 wrote: ↑14/10/2020 22:06
Opet bez argumenata, vrijedjas bez ikakvog razloga. Daj argumente mani suplje i supljiranja. Puno pises a malo kazes. Ajde sad tvojim jezikom, jesi pogledao klip? Jel covjek valja gluposti konstantno, ne radi ono o cemu propovjeda i na cemu bazira citavu kampanju? Ajde malo argumenata, mani suplje demagogije. Tipican primjer zasto treba glasati za Trumpa si ti, jer si isti kao i svoji simpatizeri obicni prazni demagog bez plana, strategije i argumenata.![]()
![]()
U stvari, ti i Tvumpovci kao ti i ne poznajete pojam argument. Za vas je reći fake news argument. To je jedino što znate sastaviti dok pokušavate razmišljati.
- bunk
#3816 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Sherif iz Portlanda,Bengazi,gradonacelnik Ukrajine
,komunisti,
MAGA....
Nije naskodio BiH u mandatu,dapace,ali ovoj budali samo zatucani idioti mogu dati glas a da se ne zayebavaju sa institucijom izbora.
MAGA....
Nije naskodio BiH u mandatu,dapace,ali ovoj budali samo zatucani idioti mogu dati glas a da se ne zayebavaju sa institucijom izbora.
-
zilog
#3817 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Glasaju rasisti uglavnom. Najbolji primjer je jug, koji je od Gradjanskog rata bio uporiste Demokrata (zbog Linkolna Republikanca, koji je ukinuo robovlasnistvo), onda se sezdesetih presaltao na Republikance, jer su Demokrate izglasale prava crnaca. Strasno...
- muhafuca
#3818 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
jez na aparatima
povodom posljednjih leak-ova

valja platu zaradit a poslodavci u govnima do guse
povodom posljednjih leak-ova
valja platu zaradit a poslodavci u govnima do guse
- GandalfSivi
#3819 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Poplavi Georgia, barem na kratko, pa cemo vidjeti...
- jeza u ledja
- ultima_palabra
#3822 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Kad gledas 2018. i izbore za senatore i guvernere u MI, PA i WI, sve lagane pobjede demokrata. U Ohiu 7% razlike. I to prije korone i svih sranja.
Ali razumijem da moraju biti oprezni i uciti iz gresaka 2016.
- muhafuca
- RunnerX
#3824 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
Najavljuju rekordnu izlaznost, oko 20 miliona glasača više nego 2016.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#3825 Re: USA - Izbori za predsjednika 2020
sta je ovo, kakva je ovo debata veceras, za penzionere