Da Jermeni Bozic slave 6 januara a ne kao svi ostali hriscani 25 decembra ili 7 januara...
Jermenska jerusalimska patrijarsija ide jos u neku krajnost da Bozic slavi 19. januara tj. ujedno slave i Bozic i Bogojavljenje...
Da Jermeni Bozic slave 6 januara a ne kao svi ostali hriscani 25 decembra ili 7 januara...
Eto...Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:39Pa dobro ako ti tako kažeš onda eto vjerujemo više tebi nego samim Armenima ali to i dalje ne mijenja onu moju tvrdnju izrečenu par postova ranije. Bili Armeni malo manje ili malo više pravoslavni ostaje fascinantna ta sličnost zaokupiranosti Turcima i potrebom za ćeranjem istih a danas je 12.10.2020 ljeta Gospodnjeg.Capljina74 wrote: ↑12/10/2020 21:35Pa možeš i ti sebe zvati Armando Dijego... pa ne znači da ćeš špilati za Napoli.Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:32
Eto ne zamjeri što ne znam te fine detalje niti me interesovalo ali ono što je na Internetu i ne samo na Wiki govori da Armeni sami govore da su propadnici Armenske apostolske crkve koja pripada Crkvama istočnog kršćanstva. Recimo...https://www.bitno.net/academicus/znanos ... cka-crkva/
e sad pitanje,ko je od vas u pravu?mozda su bas Armeni u pravu ,ali zbog toga sto su najmanja skupina njih se je i proganjalo,nesmijemo zaboraviti da su crkve ranije bile veoma okrutne i bez milosti,svasta se je desavalo pod njihovim patronatom
Ono što je dostupno na Interentu govori suprotno tvojim tvrdnjama. Recimo...Capljina74 wrote: ↑12/10/2020 21:43Eto...Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:39Pa dobro ako ti tako kažeš onda eto vjerujemo više tebi nego samim Armenima ali to i dalje ne mijenja onu moju tvrdnju izrečenu par postova ranije. Bili Armeni malo manje ili malo više pravoslavni ostaje fascinantna ta sličnost zaokupiranosti Turcima i potrebom za ćeranjem istih a danas je 12.10.2020 ljeta Gospodnjeg.Capljina74 wrote: ↑12/10/2020 21:35
Pa možeš i ti sebe zvati Armando Dijego... pa ne znači da ćeš špilati za Napoli.
Lakše ćuskijom odvaliti stijenu nego da se prihvati nešto.
Kopti, Jermeni, dio Sirijaca... monofiziti.
Dakle to potenciranje monofizita je jedanko pravoslavne crkve, naravno kada kažemo da su armeni pravoslavni ne mislimo da sve rade kao kod pravoslavne srpske crkve ali očito oni sebe doživljavaju dijelom pravoslavnog bića. I ne vidim zašto to tebe posebno ljuti pa tvrdiš da nisu kada se jednostavnom pretragom nađe na desetine informacija da jesu dijelom pravoslavnog bića. Naravno ima tu razlika, nisam ni tvrdio da sve obaveze prema prvoslavnom vjerovanju ispunjavaju po porpisu.Istočne pravoslavne crkve su se nekad nazivale i monofizitskim crkvama, a danas ih se još naziva i predkalcedonskim crkvama. One, međutim, same za sebe kažu da njihov nauk nije monofizitstvo, nego miafizitstvo. Među njih pripadaju Armenska apostolska Crkva, Koptska Crkva, Sirska istočna pravoslavna Crkva i druge.
Ti ništa ne shvataš.Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:47Ono što je dostupno na Interentu govori suprotno tvojim tvrdnjama. Recimo...Capljina74 wrote: ↑12/10/2020 21:43Eto...Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:39
Pa dobro ako ti tako kažeš onda eto vjerujemo više tebi nego samim Armenima ali to i dalje ne mijenja onu moju tvrdnju izrečenu par postova ranije. Bili Armeni malo manje ili malo više pravoslavni ostaje fascinantna ta sličnost zaokupiranosti Turcima i potrebom za ćeranjem istih a danas je 12.10.2020 ljeta Gospodnjeg.
Lakše ćuskijom odvaliti stijenu nego da se prihvati nešto.
Kopti, Jermeni, dio Sirijaca... monofiziti.
Dakle to potenciranje monofizita je jedanko pravoslavne crkve, naravno kada kažemo da su armeni pravoslavni ne mislimo da sve rade kao kod pravoslavne srpske crkve ali očito oni sebe doživljavaju dijelom pravoslavnog bića. I ne vidim zašto to tebe posebno ljuti pa tvrdiš da nisu kada se jednostavnom pretragom nađe na desetine informacija da jesu dijelom pravoslavnog bića. Naravno ima tu razlika, nisam ni tvrdio da sve obaveze prema prvoslavnom vjerovanju ispunjavaju po porpisu.Istočne pravoslavne crkve su se nekad nazivale i monofizitskim crkvama, a danas ih se još naziva i predkalcedonskim crkvama. One, međutim, same za sebe kažu da njihov nauk nije monofizitstvo, nego miafizitstvo. Među njih pripadaju Armenska apostolska Crkva, Koptska Crkva, Sirska istočna pravoslavna Crkva i druge.
Ko je u pravu to nikada necemo saznati dok se ne preselimo na Ahiret.
Vidi, nisam hrišćanin niti musliman po praktikovanju abrahamskih religija, te me bajke ne interesuju u tom pogledu. Informacije koje sam postao su dostupne na internetu sa ozbiljnih sajtova, postao sam gore. Dakel ako svi oni lažu lažem i ja. Mene te razlike između ckvi ne interesuju i ne tangiruiaju niti mi je to bio cilj da dokazujem. Nemam pojma o primjesama pravoslavnih crkvi, apsolutno me to ne tangira u tom kontekstu. Meni je fascinantna ta nota ćeranaj Turaka kod pravoslavnih kršćana pa evo da se ispravim kod kršćana općenito ako će ti biti lakše. Ista fela su i muslimanski vjerski fanatici, i oni ćeraju sve i svakoga ko se ne uklapa u njihov sistem vrijednosti, jebat ih ista je to bagra samo na suprotnim ideološkim osnovama.Capljina74 wrote: ↑12/10/2020 21:52Ti ništa ne shvataš.Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:47 Dakle to potenciranje monofizita je jedanko pravoslavne crkve, naravno kada kažemo da su armeni pravoslavni ne mislimo da sve rade kao kod pravoslavne srpske crkve ali očito oni sebe doživljavaju dijelom pravoslavnog bića. I ne vidim zašto to tebe posebno ljuti pa tvrdiš da nisu kada se jednostavnom pretragom nađe na desetine informacija da jesu dijelom pravoslavnog bića. Naravno ima tu razlika, nisam ni tvrdio da sve obaveze prema prvoslavnom vjerovanju ispunjavaju po porpisu.
To što citiraš nema veze sa realnošću.
Oni su izbačeni iz Hrišćanske crkve šest vijekova prije nego što se desio raskol.
Drugo,
Nadji pomjesne Pravoslavne crkve pa vidi da li ih ima tamo...
Nadzornik wrote: ↑12/10/2020 21:55Ko je u pravu to nikada necemo saznati dok se ne preselimo na Ahiret.
Za progon si u pravu jer i u nasoj Bosni imamo jedan ne toliko davni primjer Bogumila ili Patarena koji su bili mala Bosanska hriscanska zajednica koja je bila proganjana od Vatikana i koji su nestali u turbulentnom vihoru proslih vremena.
Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:56
Vidi, nisam hrišćanin niti musliman po praktikovanju abrahamskih religija, te me bajke ne interesuju u tom pogledu.
Agnostik ako ćemo pravo, ali ti me možeš zvati i Ateist ako ti je lakšeNadzornik wrote: ↑12/10/2020 22:05Milenkov buraz wrote: ↑12/10/2020 21:56
Vidi, nisam hrišćanin niti musliman po praktikovanju abrahamskih religija, te me bajke ne interesuju u tom pogledu.
Ma ja,svi smo mi Ateisti do prve turbulencije u Avionu..![]()