Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vjesticanametli

#5326 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

E al me nasmija DZavo ze ne odnio :lol: 1985 2020😂😂
MrShadow

#5327 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

siimee wrote: 09/10/2020 15:59 Image

Imal iko ideju sta hoce ovdje ovi sad, ovo nije moj poziv ali su me zvali na telefon da dodjem u slicnom terminu jer kao nisam bio kuci kad su mi slali poziv?

Placan porez uredno prethodne 3 godine.
Poceli su nas tretirati kao kokain da dilamo po internetu.
Jel iko bio na ovom razgovoru u kantonalnoj da prenese sta se desava? Vidim i po FB raja masovno dobiva ove pozive
victom

#5328 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

MrShadow wrote: 11/10/2020 11:28 Poceli su nas tretirati kao kokain da dilamo po internetu.
Jel iko bio na ovom razgovoru u kantonalnoj da prenese sta se desava? Vidim i po FB raja masovno dobiva ove pozive
otiđi sutra i vidi. možda je nešto bezazleno. kao npr, novi obrazac, preporuka da otvorite firmu, zahvalnica za uredno izmiren "porez".
Last edited by victom on 01/03/2021 02:15, edited 2 times in total.
ExNihilo

#5329 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Ne zovu ti nikoga da mu se zahvale, a naročito ne kada prijete kaznom za neodazivanje i koriste termin "inspekcijski nadzor". :lol:

Moja pretpostavka je da će vas teretiti za obavljanje neregistrirane djelatnosti, i pokušati legalizirati.

Javi kako prođe.
MrShadow

#5330 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

ExNihilo wrote: 11/10/2020 19:35 Ne zovu ti nikoga da mu se zahvale, a naročito ne kada prijete kaznom za neodazivanje i koriste termin "inspekcijski nadzor". :lol:

Moja pretpostavka je da će vas teretiti za obavljanje neregistrirane djelatnosti, i pokušati legalizirati.

Javi kako prođe.
ne moze te teretiti za nesto sto ne postoji, oni su prvi javno pozvali sve da "plate porez putem AMS obrazca", a ne da registruju firmu
ExNihilo

#5331 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

MrShadow wrote: 11/10/2020 20:52
ExNihilo wrote: 11/10/2020 19:35 Ne zovu ti nikoga da mu se zahvale, a naročito ne kada prijete kaznom za neodazivanje i koriste termin "inspekcijski nadzor". :lol:

Javi kako prođe.
ne moze te teretiti za nesto sto ne postoji, oni su prvi javno pozvali sve da "plate porez putem AMS obrazca", a ne da registruju firmu
Može, može. Govorilo se da ne mogu ni naplatiti porez retroaktivno ili zato što nema obrasca, pa smo vidjeli kako je to završilo.
MrShadow

#5332 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

ExNihilo wrote: 11/10/2020 21:01

Javi kako prođe.
Može, može. Govorilo se da ne mogu ni naplatiti porez retroaktivno ili zato što nema obrasca, pa smo vidjeli kako je to završilo.
I sta tacno da te tereti? Da platis porez koji si vec platio?
PDV smo ustanovili ne postoji na izvoz
pinkman

#5333 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

MrShadow wrote: 11/10/2020 21:17
Ne postoji, ali opet treba priloziti odgovarajuce dokumente (ID broj kad je kupac pravno lice, broj pasosa za fizicko itd). U svakom slucaju, ovo nema veze sa PDV-om jer bi onda poziv bio od UIO.

A mozda zovu ne zovu za prethodne tri godine, nego godine prije.
MrShadow

#5334 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

pinkman wrote: 11/10/2020 21:42

Ne postoji, ali opet treba priloziti odgovarajuce dokumente (ID broj kad je kupac pravno lice, broj pasosa za fizicko itd). U svakom slucaju, ovo nema veze sa PDV-om jer bi onda poziv bio od UIO.

Vi stvarno mislite da bi ti Amerikanac dao broj pasosa? To je tamo ilegalno i traziti, a ja od 90% klijenata nemam ni broj telefona vec samo email.
Koja je rezlika izmedju UIO i ovih sto vrse inspekcijski nadzor? Zar to nije ista sluzba
pinkman

#5335 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pinkman »

MrShadow wrote: 11/10/2020 22:37
pinkman wrote: 11/10/2020 21:42

Vi stvarno mislite da bi ti Amerikanac dao broj pasosa? To je tamo ilegalno i traziti, a ja od 90% klijenata nemam ni broj telefona vec samo email.
Koja je rezlika izmedju UIO i ovih sto vrse inspekcijski nadzor? Zar to nije ista sluzba

A ne bi niko dao broj pasosa, naravno. Samo kazem kako je trenutno sto se tice propisa sto bi svakako trebalo mijenjati. Mislim da ce novim Zakonom o PDV-u digitalne usluge ce bolje biti regulisane.

A razlika je sto je Porezna uprava FBIH institucija FBIH i oni se bave direktnim porezima i doprinosima (porez na dohodak, dobit (za prava lica), doprinosi na zdravstvo, itd), a PDV je u nadleznosti UIO i to je na nivou drzave. Freelancere trenutno "ganja" PU FBIH, tako da to nema veze sa PDV-om.
victom

#5336 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Javi kako prođe.
daj ne plaši ljude. :)
Nindža je ovdje parcijalno u pravu. Ako piše dole kolika je kazna, onda ne zovu sigurno da vas pohvale.
A ovo terećenje za neregistrovanu djelatnost je apsolutno isključeno i apsurdno.

Onda je pitanje , zašto ih zovu ?

Ako su platili porez, meni je najlogičnije da ih zovu na savjetovanje ili muntanje da otvore firmu.
Javte nam sutra, baš me zanima.
victom

#5337 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Zamisli dobiju značke i plakete "Redovni platiša" sa potpisom šerifa.
ExNihilo

#5338 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

A čuj, bez registracije ne možeš ni prodavati krastavac na pijaci, a kamoli pružati usluge na permanentnoj osnovi. To što se stvar dosad nije problematizirala ne znači da neće, je l'.

Porez koji su freelanceri dosad plaćali suštinski je njihov rad definirao kao privremenu honorarnu djelatnost. Ukoliko PU ima razloga (a prije će biti: motiva) da istu okarakteriše kao samostalnu djelatnost može izreći a) sankcije za objavljanje neregistrirane djelatnosti, b) insistirati na registraciji samostalne djelatnosti.

Bilo kako bilo, bezveze nagađamo, kolega trenutno ima sastanak sa PU. :D
vjesticanametli

#5339 Re: Porez na dohodak na freelancing?

victom wrote: 11/10/2020 23:34 Zamisli dobiju značke i plakete "Redovni platiša" sa potpisom šerifa.
😂😂😂😂 ja cu u tvorza

Cekamo dvidimo sta su kolegi rekli
victom

#5340 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

Pa šta rade kolegi toliko dugo ?
l33t

#5341 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by l33t »

:izet: :izet: :izet: :izet: :izet:
nekome

#5342 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

ExNihilo wrote: 12/10/2020 08:56

A čuj, bez registracije ne možeš ni prodavati krastavac na pijaci, a kamoli pružati usluge na permanentnoj osnovi. To što se stvar dosad nije problematizirala ne znači da neće, je l'.

Porez koji su freelanceri dosad plaćali suštinski je njihov rad definirao kao privremenu honorarnu djelatnost. Ukoliko PU ima razloga (a prije će biti: motiva) da istu okarakteriše kao samostalnu djelatnost može izreći a) sankcije za objavljanje neregistrirane djelatnosti, b) insistirati na registraciji samostalne djelatnosti.

Ja mislim da je ovo maslo u pitanju. Nedavno su obrte koji imaju sifru programiranja stavili da moraju obracunavati kao samostalna djelatnost (veca osnovica). U samostalne djelatnosti valjda spadaju one za koje ti treba VSS pa su u to strpali i programiranje... iako mozes programirati bez ikakvog strucnog ispita ili diplome. To znaci da moras placati vece doprinose. Mislim da ce ovo poceti gurati raju kao da moraju registrovati mada po zakonu, i podzakonskim aktima to nigdje ne pise. Tamo je jedino bitno da ti izmiris porez. A ovo hoce nesta dodatno da prikupljaju novca, hem u pio zzo itd.
ExNihilo

#5343 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

nekome wrote: 12/10/2020 11:05
ExNihilo wrote: 12/10/2020 08:56

Ja mislim da je ovo maslo u pitanju. Nedavno su obrte koji imaju sifru programiranja stavili da moraju obracunavati kao samostalna djelatnost (veca osnovica). U samostalne djelatnosti valjda spadaju one za koje ti treba VSS pa su u to strpali i programiranje... iako mozes programirati bez ikakvog strucnog ispita ili diplome. To znaci da moras placati vece doprinose. Mislim da ce ovo poceti gurati raju kao da moraju registrovati mada po zakonu, i podzakonskim aktima to nigdje ne pise. Tamo je jedino bitno da ti izmiris porez. A ovo hoce nesta dodatno da prikupljaju novca, hem u pio zzo itd.
Nije stvar u VSS. Zakon propisuje da se određene djelatnosti mogu obavljati samo kao samostalna djelatnost. Ne da mi se sada provjeravati, ali vjerujem da programiranje spada tu. Međutim, čak i da nije tako, dopunska djelatnost se prema Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima može obavljati najviše 20 sati sedmično, a ovi ljudi uglavnom rade više. Ali čak i da ne rade više, i da se programiranje može svesti pod dopunsku djelatnost, moraš imati registrovan obrt, jer izlazi iz okvira privremene honorarne djelatnosti.

Dakle, da sumiram, možeš freelancera naguziti po kojoj hoćeš osnovi, ako ti je to cilj.
nekome

#5344 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

U zakonu stoji da su slobodne djelatnosti one za koje je potrebna diploma ili strucni ispit, npr. advokat, racunovodja itd. I u zakonu stoji "itd". Nigdje drugo nema taj tacan popis. A znamo svi da se moze programirati bez VSS ili strucnog ispita, ali oni su se valjda uhvatili na to "itd".
victom

#5345 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

ne postoji freelancer. ja tu riječ ne poznajem
postoje samo doznake iz inostranstva, koje treba oporezovati svima ili nikome.

mi smo fizicka lica, bez firmi, bez mogucnosti da ucestvujemo na domacim tenderima i poslujemo u BiH, bez zdravstevnog i penzionog.
A oni pokušaju spinovat, da nas se predstavi kao neke firme.
Mi ne poslujemo u BiH, nemamo firme u BiH, ne nudimo usluge u BiH i ne podliježemo domaćem zakonu o radu.
A svoju šuplju mogo prosipat nekom drugom.
MrShadow

#5346 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

da nisu uhapsili ovog kolegu sto je otisao na razgovor, ne javlja se
vjesticanametli

#5347 Re: Porez na dohodak na freelancing?

victom wrote: 12/10/2020 11:26 ne postoji freelancer. ja tu riječ ne poznajem
postoje samo doznake iz inostranstva, koje treba oporezovati svima ili nikome.

mi smo fizicka lica, bez firmi, bez mogucnosti da ucestvujemo na domacim tenderima i poslujemo u BiH, bez zdravstevnog i penzionog.
A oni pokušaju spinovat, da nas se predstavi kao neke firme.
Mi ne poslujemo u BiH, nemamo firme u BiH, ne nudimo usluge u BiH i ne podliježemo domaćem zakonu o radu.
A svoju šuplju mogo prosipat nekom drugom.
Takoeee
DZe kolega🙄 valjda ke prezivio serifa
madner

#5348 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Tako i ovi sto rade na crno. Ne prodaje on krastavice, samo ima malo cudan nacin da ih skladisti. :D
victom

#5349 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

madner wrote: 12/10/2020 11:52 Tako i ovi sto rade na crno. Ne prodaje on krastavice, samo ima malo cudan nacin da ih skladisti. :D
Krastavdžije koje rade na crno uzimaju novac od naroda u zemlji , prave nelojanu konkurenciju registrovanim biznisima, niti stvaraju novu vrijednost.
Dok MI uzimamo novac od Njemca i Amerkanca i narodu donosimo svjez kapital iz inostranstva, koji trosimo u BiH i potrošimo kroz PDV. Mi smo najčistiji oblik izvoznika i treba nas stimulisat.

Rad na crno i naš angažman su dva dijametralna pojma.
victom

#5350 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by victom »

vjesticanametli wrote: 12/10/2020 11:48 DZe kolega🙄 valjda ke prezivio serifa
Ozbiljno, gdje kolega ? Jel uopšte otisao u PU ?
Post Reply