Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#11851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Taj isti član u nedostatku argumenata na temu ide na podforum jer mu očito nije drugačije mogao da na bilo koji način se "revanšira" za diskusiju.
viewtopic.php?f=21&t=103776&p=16744150#p16744150
Takvih nam je i previše ovdje.
viewtopic.php?f=21&t=103776&p=16744150#p16744150
Takvih nam je i previše ovdje.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#11852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nema svrhe se prepucavat s teme na temu
, i sam sam bio takav...nidje veze, ucite na mojim greškama i širite toleranciju. 
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#11853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijac tacne vanjske jedinice radi samo kad je klima u funkciji a temp vani niska.Pored tog grijaca ima i grijac kompresora koji drzi ulje na radnoj temp i ne dozvoljava da se tecni freon nakupi u karteru kompresora.-Chesterfield- wrote: ↑09/10/2020 14:41haso hasic wrote: ↑07/10/2020 13:19 I jedan i drugi imate 40m2.Ako je moguce zbog rasporeda prostorija stavite od gree jednu hansol 12.
Jos uvijek je na snizenju.
Dosta sam ih montirao zadnjih dana,cak sam jednu i kod sebe ugradio.
Jako tiha u radu,nisko modulira,ima snagu,grijac u tacni vanjske jedinice.
Ako zelite japanca ,od fujitsu bi to bila 12 lmce u tom cjenovnom rangu.
@haso hasic
Može li malo više informacija o ovom grijaču?
Da li se on automatski aktivira kada je vani previše hladno ( mrzne ) ili radi non stop?
Ako isključim klimu iz struje i nakon par dana je ponovo uključim, a vani minus, može li doći do kakvog kvara?
I koliko će mi potrošiti struje taj grijač mjesečno, ako bih klimu ostavio uključenu u struju?
Pitanje jeste glupo, ali šta bih kada nisam imao nikada klimu.![]()
Zbog ovog drugog nije pozeljno iskljucivati klimu iz napona.Nesto malo ce potrositi struje ali ces dugorocno sacuvati kompresor.
-
Ermin ZM
#11854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod Hansola ako se sjecam je od 5 do 25 w "grijac kompresora". Kad bi cijeli mjesec radio an maxu, potrosice 2-3 marke. A nece.
Ovaj drugi je snage 80w i pali se na 0 stepeni kad je temperarura u padu.
Opet cisto teoretski da je cijeli mjesec svaki sat ispod nule i komstantno da radi potrosice cc 8 km. A realno nije nikad konstantno ispod nule. Znaci realno mozda da potrose 4-5km u hladnim mjesecima(dec, januar i februar) a sto Haso kaze cuvas kompresor prvim, a drugi ti cuva vanjsku da se ne nakuplja led. Prvi ima manje vise svaka klima, a drugi samo pojedini modeli.
Ovaj drugi je snage 80w i pali se na 0 stepeni kad je temperarura u padu.
Opet cisto teoretski da je cijeli mjesec svaki sat ispod nule i komstantno da radi potrosice cc 8 km. A realno nije nikad konstantno ispod nule. Znaci realno mozda da potrose 4-5km u hladnim mjesecima(dec, januar i februar) a sto Haso kaze cuvas kompresor prvim, a drugi ti cuva vanjsku da se ne nakuplja led. Prvi ima manje vise svaka klima, a drugi samo pojedini modeli.
- piplica
#11855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako stvari stoje na klimama na kojima dolazi tvornički ugrađen, snage je 50W, ja sam imao 2, ali su dosta slabiji bili u izvedbi DIY.-Chesterfield- wrote: ↑09/10/2020 14:41 I koliko će mi potrošiti struje taj grijač mjesečno, ako bih klimu ostavio uključenu u struju?
Ako se dobro sjećam po max 20W.
Ako bi ovaj od 50W bio uključen cijeli mjesec, 24h dvevno potrošio bi mac 5-6KM iz utičnice.
Ovako realnije bi bilo da se kaže 1-2KM mjesečno.
-
romim
#11856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pusti @Ermin ZM to je samo @piplica 
Tacno sam ga pozelio, sta bi mi bez njega.
Nego jeli ko gdje cuo za @rovac13 zabrinuo sam se
Tacno sam ga pozelio, sta bi mi bez njega.
Nego jeli ko gdje cuo za @rovac13 zabrinuo sam se
-
Felix77
#11857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel netko zna nesto o fujitsu klca , 18 ka vanjska 30 kg nzm jel to sad nema veze tezina vanjske , pa mi to sumnjivo odmah il je nova tehnologija ko ce znat
-
Felix77
#11858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li koga, ne mogu naci nista konkretno
-
Felix77
#11859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Romim
Sta ti mislis
Sta ti mislis
-
CryogeniX
#11860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da li je zimi bolje gasiti klimu navecer ili smanjiti na 10C i ostaviti da radi?
Da li je problem ako se ugasi?
Na koliko stepeni (vani) da se prestane gasiti (ako je bolje ne gasiti je)?
Da li ima razlike izmedju auto fan i manual brzine (da li trosi vise struje, grije bolje)?
Da li je problem ako se ugasi?
Na koliko stepeni (vani) da se prestane gasiti (ako je bolje ne gasiti je)?
Da li ima razlike izmedju auto fan i manual brzine (da li trosi vise struje, grije bolje)?
-
Ermin ZM
#11861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nez za taj model. Ne bih ulazio ovako na pamet u klmentarisanje, al sto kaze 30kg za 18ku je neozbiljno...
@CryogeniX
Klimu je najbolje ne gasit. Eventualno smanjis za stepen -dva. Ono sto sto ustedis kad je ugasis ode kad se bude zalijetala da podigne temperaturu ujutro.
-
Felix77
#11862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene su sve na 3 brzini od 5 mogucih, dok dostigne zadano smanji brzinu, nema nekih oscilacija u duvanju kao na auto, i bolje iskoristava toplotu
-
CryogeniX
#11863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Do sad mi je bilo na auto. Kad postigne zadanu brzinu ugasi se pa onda nakon 5 ili 10 minuta kad se malo ohladi opet se upali minut dva da zagrije i tako. Primijeti sam da gad god se upali da zagrije ponovo na zadanu temperaturu, ta minuta-dvije, uvijek je na brzini 3 ili vise.
Hvala.
A od koliko stepeni to vrijedi? Odnosno kad da je prestanem gasiti, kad bude 0 vani, ili -5? Pretpostavljam da trenutno jos uvijek nije dovoljno hladno da se ne isplati gasiti?
- piplica
#11864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jesi li ti kupio klimu da se grijes ili da gledas kada ces je ugasiti, da bi ustedio 10kf po danu?
Ako ti je hladno grijes se, ako ti je toplo, i nema potrebe za grijanjem iskljucis je.
Ako ti je hladno grijes se, ako ti je toplo, i nema potrebe za grijanjem iskljucis je.
-
Felix77
#11865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nzm nema tu nekih pravila, ja bar prsktikujem dok vani padne ispod 15 max. dnevne, ne gasim same se gase ako je potrebno izduv je trica i to je to , kad dodje hladnije manje i defrosta
-
CryogeniX
#11866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znaci zavisi od situacije i individue.
Pretpostavljam da je isplatljivije gasiti prije spavanja ako cim se probudis ides na posao 8 sati.
- piplica
#11867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I vratiti se i totalno podladjen prostor, onda da bi se ugrijalo forsirati uredjaj...i tako u krug.
-
Ermin ZM
#11868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Maltretiras klimu tako a i sebi komfor smanjujes. Plus na ovim temperaturama velik je cop a mali toplotni gubici, ko upaljac trosi. Zaista se ne isplati gasit.. stisni dugme i ne diraj.. eventualno 2 stepena pred spavanje smanjis.
-
romim
#11869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisam nesto istrazivao Fujitsu modele da bih ti mogao konkretno reci. Onako na prvu gledajuci malo mi je cudno kako Fujitsu sa 18kom od 30kg uspije izvuci toliku snagu, poredeci sa ostalim proizvodjacima, Daikin, Mitsubishi, Gree itd.
I ja bih volio znati, ako je neko istrazivao da napise rezultate.
-
romim
#11870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@CryogeniX
Druze ako klima ima termostat, a ima, u prostoru u kojem boravis svaki dan, ne isplati, se gasiti.
Komfornije je i za klimu i za tebe da odrzava lagano zadatu temperaturu, nego da je ugasis, pa da se prostor ishladi i onda sve ono sto si,, ustedio'' dok klima nije radila, ustvari ponovo potrosi jer ce joj trebati vise energije da postigne zadatu temperaturu.
Danasnji uredjaji su postali toliko unaprijedjeni i pametni da gasenjem istih neces nista dobiti sto se tice ustede.
Testiraj 10 dana sa gasenjem i 10 bez gasenja pa vidi sta ces dobiti.
Druze ako klima ima termostat, a ima, u prostoru u kojem boravis svaki dan, ne isplati, se gasiti.
Komfornije je i za klimu i za tebe da odrzava lagano zadatu temperaturu, nego da je ugasis, pa da se prostor ishladi i onda sve ono sto si,, ustedio'' dok klima nije radila, ustvari ponovo potrosi jer ce joj trebati vise energije da postigne zadatu temperaturu.
Danasnji uredjaji su postali toliko unaprijedjeni i pametni da gasenjem istih neces nista dobiti sto se tice ustede.
-
CryogeniX
#11871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cak i kad grije prostoriju u kojoj 8 sati spavas pa 8 sati si na poslu, 2 sata u voznji? Znaci doslovno provedes 6 sati u toj prostoriji ali je ipak bolje i isplatljivijie ne gasiti klimu?
-
CryogeniX
#11872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemam uredaj za mjerenje potrosnje, a vjerovat cu vama iskusnijima na rijec, zato sam i pitao.romim wrote: ↑12/10/2020 12:56 @CryogeniX
Jos samo da potvrdim da li je bolje drzati fan na auto ili na npr. jedinicu?
- -Chesterfield-
#11873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A šta znači ovo, dizajn samosušenja protiv plijesni?haso hasic wrote: ↑09/10/2020 18:30Grijac tacne vanjske jedinice radi samo kad je klima u funkciji a temp vani niska.Pored tog grijaca ima i grijac kompresora koji drzi ulje na radnoj temp i ne dozvoljava da se tecni freon nakupi u karteru kompresora.-Chesterfield- wrote: ↑09/10/2020 14:41haso hasic wrote: ↑07/10/2020 13:19 I jedan i drugi imate 40m2.Ako je moguce zbog rasporeda prostorija stavite od gree jednu hansol 12.
Jos uvijek je na snizenju.
Dosta sam ih montirao zadnjih dana,cak sam jednu i kod sebe ugradio.
Jako tiha u radu,nisko modulira,ima snagu,grijac u tacni vanjske jedinice.
Ako zelite japanca ,od fujitsu bi to bila 12 lmce u tom cjenovnom rangu.
@haso hasic
Da li se on automatski aktivira kada je vani previše hladno ( mrzne ) ili radi non stop?
Ako isključim klimu iz struje i nakon par dana je ponovo uključim, a vani minus, može li doći do kakvog kvara?
I koliko će mi potrošiti struje taj grijač mjesečno, ako bih klimu ostavio uključenu u struju?
Zbog ovog drugog nije pozeljno iskljucivati klimu iz napona.Nesto malo ce potrositi struje ali ces dugorocno sacuvati kompresor.
Da li to znači da je klima zaštićena od plijesni ili pomaže da se na zidu, stanu ne stvara vlaga ( plijesan)
Ja trenutno imam problem sa gljivicama po zidu. Nisam dovoljno prozračivao stan. I da li bi ugradnja klime šta pomogla?
Problem je što u stanu ne boravim non stop, nego povremeno. Jedan dan sam tu, pa me dva ili tri dana nema. A kada sam na godišnjem odmoru nema me po mjesec dana.
Zato sam i pitao za taj grijač u posudi, koliko troši.
Sada se grijem na konvektor. I da li bi mi se isplatilo ugraditi klimu?
Konvektorom samo zagrijavam prostoriju gdje spavam, a klimu bih morao ugraditi u drugu prostoriju da sve zagrijava, jer jedino u toj drugoj prostoriji ima mjesto gdje bih mogao izbušiti zid.
Pretpostavljam da je ovo za zaštitu klime od plijesni, ali opet nisam siguran?

-
Ermin ZM
#11874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Odgovorio si sebi na pitanje o plijesni. Plijesan se pojavljuje u neizoliranom odnosno nedovoljno grijanom prostoru. Nez kakva ti je izolacija al predpostavljam da ti problem lezi u ovome drugome.-Chesterfield- wrote: ↑12/10/2020 13:39A šta znači ovo, dizajn samosušenja protiv plijesni?haso hasic wrote: ↑09/10/2020 18:30Grijac tacne vanjske jedinice radi samo kad je klima u funkciji a temp vani niska.Pored tog grijaca ima i grijac kompresora koji drzi ulje na radnoj temp i ne dozvoljava da se tecni freon nakupi u karteru kompresora.-Chesterfield- wrote: ↑09/10/2020 14:41
@haso hasic
Da li to znači da je klima zaštićena od plijesni ili pomaže da se na zidu, stanu ne stvara vlaga ( plijesan)
Ja trenutno imam problem sa gljivicama po zidu. Nisam dovoljno prozračivao stan. I da li bi ugradnja klime šta pomogla?
Problem je što u stanu ne boravim non stop, nego povremeno. Jedan dan sam tu, pa me dva ili tri dana nema. A kada sam na godišnjem odmoru nema me po mjesec dana.
Zato sam i pitao za taj grijač u posudi, koliko troši.
Sada se grijem na konvektor. I da li bi mi se isplatilo ugraditi klimu?
Konvektorom samo zagrijavam prostoriju gdje spavam, a klimu bih morao ugraditi u drugu prostoriju da sve zagrijava, jer jedino u toj drugoj prostoriji ima mjesto gdje bih mogao izbušiti zid.
Pretpostavljam da je ovo za zaštitu klime od plijesni, ali opet nisam siguran?
![]()
Dizajn samosusenja je usminkano receno da u rezimu hladjenja, nakon sto prestane raditi, jos neko vrijeme ventilator puse u unutrasnjoj jedinici i da tako isusi izmjenjivac da ne dolazi do stvaranja plijesni na njoj.
Nema veze sa grijanjem.
Sto se tice potrsosnje ako ti sta znaci, ja sam 50tak kvadrata kuce sa 8cm stiropora i losom stolarijom drzao na 26, nocu smanjivao za 2 stepena kad se legne i prozor u kuhinji je bio konstantno otvoren. Malo neracionalno znam, i opet u takvom rezimu je januar potrosila 93 km, a u februaru 50tak. Otprilike konvektor podijeljeno sa 4 je potrosnja sa klimom.
@CryogeniX
Probas i vidis sta ti pase. Nez koja klima tacno bijese kod tebe, ako se sjecam Hansol.
U automodu je kod Gree modela aktivirana Cold protection opcija koja neda da temp ispuha spadne ispod 38c.
U manulu zna bit i hladniji(ovo je bitno manje vise u prelaznom periodu, kad zima krene svakako treba malo topliji ispuh)
Kod mene je bilo: usmjerivaci centrirano, najniza pozicija(prema podu da puse), drvce(ionizator) i auto ventilator. I tjt.
Poigraj se i probaj sta ti pase
- -Chesterfield-
#11875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Plijesan se pojavila ovog ljeta.Ermin ZM wrote: ↑12/10/2020 14:04
Odgovorio si sebi na pitanje o plijesni. Plijesan se pojavljuje u neizoliranom odnosno nedovoljno grijanom prostoru. Nez kakva ti je izolacija al predpostavljam da ti problem lezi u ovome drugome.
Dizajn samosusenja je usminkano receno da u rezimu hladjenja, nakon sto prestane raditi, jos neko vrijeme ventilator puse u unutrasnjoj jedinici i da tako isusi izmjenjivac da ne dolazi do stvaranja plijesni na njoj.
Nema veze sa grijanjem.
Sto se tice potrsosnje ako ti sta znaci, ja sam 50tak kvadrata kuce sa 8cm stiropora i losom stolarijom drzao na 26, nocu smanjivao za 2 stepena kad se legne i prozor u kuhinji je bio konstantno otvoren. Malo neracionalno znam, i opet u takvom rezimu je januar potrosila 93 km, a u februaru 50tak. Otprilike konvektor podijeljeno sa 4 je potrosnja sa klimom.
Plastična stolarija, a izolacija stiropor 10 cm.
Mislim da to i jeste razlog, što je previše zatvoreno, nema cirkulacije zraka.
Ja povremeno tu samo prespavam, ustanem rano i na posao. A čovjek dok spava oslobađa određenu količinu vlage.
Kada ponovo dođem otvorim prozore - prozračim.
Možda bi klima pomogla jer bi brže ubacivala zrak?
Šta kupiti da grije do 35 m2, a da nije previše skupo?
Ovo mi je potrošnja preko ljeta.