Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
Mogy87

#351 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

zubi wrote: 10/10/2020 17:34
Peryton_ wrote: 10/10/2020 11:37 Dayquil je isto kao i Tylolhot osim ubacenog dextrometorphana, koji je izomer morfija a suzbija kasalj.Drugim rijecima, normalno da ti bolje odgovara kad se nafiksas.
:D
Pa cuveni cough syrup iz filmova od kog se uplehas ko majka i zaboravis da si bio bolestan :mrgreen:
lacrima

#352 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by lacrima »

splinter wrote: 10/10/2020 17:10
lacrima wrote: 10/10/2020 16:58
mostarac1905 wrote: 10/10/2020 11:10 Iz osobnog iskustva, par dana umor, kasalj i malaksalost i to je to. Cak ni temperatura. Ne bi mi ni palo na pamet da imam koronu da starci prvi nisu dobili pa sam skontao da sam kod njih pokupio. Oni ljudi 65 i 70 godina takodjer par dana temperature, izgubili miris i okus, doktorica 'iz predostroznosti' jer su ranije imali upale pluca dala sumamed. I proslo bez problema

Znam puno ljudi koji su prebolili koronu (hercegovina je zakucana) i apsolutno nikoga da je zavrsio u bolnici. Doduse vecinom su ljudi 30-35 godina.Koliko sam skontao iz tudjih prica, najvise problema imaju dijabeticari i pretili ljudi.

Treba ovome gore mozda dodati da u obitelji nemam pusaca
:-) :-) :-)
Pa koristi se Azithromycin u terapiji jer ispoljava antivirusno djelovanje protiv nekih respiratornih virusa a također povećava i nivo određenih interferona.
Osim toga spriječava i potencijalne sekundarne bakterijske infekcije. U svakom slučaju koristi se u protokolu liječenja u Covid slučajevima.
Mozda po nekim nasim smjernicama. Dok ne izadju klinicke studije a RKI i ostale ozbiljne institucije govore drugacije, ne bih rizikovao. Ionako nam populaciju pokosise rezistentne pneumonije i bez ovoga, al koga briga.

Eine prophylaktische Antibiotika-Gabe ohne Hinweis auf bakterielle Infektion wird nicht empfohlen.

https://www.rki.de/DE/Content/Kommissio ... cationFile

Ali svejedno, nije mjesto za ovu diskusiju. Neka su ljudi dobro prosli hvala Bogu. Samo nisam za upotrebu antibiotika kako se u BiH upotrebljavaju, bez ikakve kontrole.
splinter

#353 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

Izašle su već kliničke studije i ima ih koliko hoćeš, uostalom antiviralno dejstvo se proučava već duži niz godina i na ostalim respiratornim virusima, npr Rinovirusima. Efekat uopće nije sporan, problem može biti kao i sa ostalim antibioticima, a to je neupotreba u skladu sa uputstvima, prekidanje terapija prijevremeno ili izostanak evidentiranja svih pacijenata koji koriste antibiotik kako bi se koliko toliko AMR ( antimikrobna rezistencija ) držale pod kontrolom.
Uostalom Njemačka ima već drugu usvojenu strategiju u borbi protiv AMR : DART 2020 i koliko se sjećam RKI je sudjelovao u njenoj izradi.
Zox

#354 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Zox »

ovo_malo_duse wrote: 10/10/2020 13:03
Zox wrote: 10/10/2020 11:44
ovo_malo_duse wrote: 09/10/2020 18:46 Hej Raja
Evo da vam podjelim moje iskustvo. Da kazem napocetku da sam postovao sva pravila nigdje bez maske i dezinfekcije, distance i ta sranja. Prilicno sam zdrava osoba bez hronicnih oboljenja.
U proslu nedelju popodne me spucalo. Odmah sam znao da je korona, jer me oborilo u krevet u roku 2 sata. U toku noci sam dobio temperaturu. Testiran tek utorak ujutro u srijedu potvrda da sam pozitivan. U medjuvremenu sam se raspadao od bolova, temperatura nije prelazila 38,5.
U pocetku nisam ni kahnuo, ali neki pritisak u donjem djelu grudi i osjecaja da goris iznutra. U ponedeljak je i stomak dobio svoj napad (diarrea). Bukvalno sam jedva isao do wc_a. Prve dvije noci haman nisam oka sklopio.
Nisam imao vecih problema sa disanjem. U srijedu je temperatura nestala a do veceri su i bolovi popustili, Blagi kasalj se pojavio sa bolom pri iskasljavanju i sve svelo na umor. Dva kruga po sobi kao sa sam presao 10 km dionicu. Sinoc sam spavao od 12 jutros do 8. Danas sam jos bolji i mislim da je gotovo. Jos uvjek se pojavi blagi kasalj s vremena na vrijeme ali nije suh i nemam problem za izbaciti. Umor je jos uvjek prisutan, i vjerovatno neke sitne upale u plucima. Jos uvjek pijem tablete i radim vjezbe disanja ali posto znam sta mi je nemam potrebu da se naprezem odmaram se. Ovo kino je napalo svaki djelic tijela za koji sam znao da imam problem od prije. Ledja, skocni zglob i rame koje sam lomio. Tacno udara gdje si tanak.
Hvala Bogu ali i cudno supruga i dijete nemaju nikakvih simptoma iako su sa mnom bili stalno.

E sad.

Od pocetaka sam sebi rekao idemo hrabro i necu u bolnicu ako bas ne budem morao na respirator, a na to ce da me prikace samo ako ne budem mogao reci necu.

Panodil sa paracitamolom 2x500 mg svakih 6 sati.
Svaka 6 sati pomaknuto za 3 sata u odnos na panodil nesto sto se zove Dayquil - tablete za gripu na. bazi brufena da dodatkom za smirivanje kaslja i otvaranje disnih puteva(Tablete dobivene iz USA). Od prije poznate super stvar protiv gripe zato ih imam dovoljno na srecu.
1 na dan aspirin 100 protiv grusanja krvi.
2 litra limunade na dan pojacan sumucom tabletom C vitamina u dozi od 1000.
Vjezbe disanja svaka 2-3sata i prozracivanje prostorije.min 10 min.
Jaka psiha i volja, sa motom kad si mogao spavat na - 10 u sumi 93_ce i prezivjet mos i ovo..... Procitao sam puno o ovome prije i nego sto sam po mislio da me moze zakacit a najvise me dojmio interview od jednog engleskog cike 60 i kusur godina koji se razbolio na kruzeru i kad je cuo da medicinske sestre sapcu da mu je nivo oksigena nizak i da ce ga na respirator poceo je izvodit vjezbe disanja, stanje mu se popravilo u toku par sati i nije zavrsio na respiratoru.

NA KRAJU LJUDI OVO NIJE ZAJEBANCIJA CUVAJTE SE I CUVAJTE SVOJE NAJBLIZE. PREZIVIO SAM STO STA U ZIVOTU OVO JE BILO ZAJEBANO. I OD OVOG SE UMIRE
Ja sam imao srecu, jak immunitet i zdravo pluca(nisam pusac) vjerovatno pa sam dobro prosao ali ne bih pozelio nikom.

Bravo majstore! Koje vjezbe disanja?
Imas na Google da proberes. Udahnes duboko koliko god mozes na nos a izdises lagano sto duze na usta.
Tako 5-6 puta. I onda obavezno normalo disanje najmanje minut. Ima osoba koje obogate krv kiseonikom i onesvijeste se. I tako ponovim 3 puta. Nekad u lezecem polozaju a nekad u stojecem podizuci ruke pri udisanju.
Nisam imao uopste problema sa disanjem i kasljem.
Ali da ljulja ljulja meni je danas 7 dan od prvog simptoma i jos sam uvjek u krevetu. Danas se osjecam polomljeno i mislim da je ovo posljednja pokusaj jer opet me malo bole ledja i jednostavno sam nekako izmoren. Nemam nekih vecih tegoba i mislim ide hvala bogu na bolje danas sam i gimnasticirao 15_ak minuta i napravio jedno 30 krugova po kuci. Jest da sam nakon toga zavrsio u krevetu be, kapi snage ali mora se zbog cirkulacije.
Limunadu i Aspirin nastavljam a panodil po potrebi.
U ponedeljak imam pregled u Bolnici u 8
Et.
Svaka cast jos jednom! Drzi se kao i do sad i izvjestavaj nas! Moj savjet je i da se ne lomis, ostavi tijelu snage da se bori. Cisto koliko je dovoljno za cirkulaciju.
Mogy87

#355 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

@Jimmy McNulty kakav si danas? Jesu te testirali? Kako su tvoji?
ovo_malo_duse

#356 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

splinter wrote: 10/10/2020 16:51 @ovo_malo_duse

:thumbup:
Hvala za iscrpan izviještaj. Nadam se da ide nabolje iz dana u dan. Ne znam jesi li radio RTG pluća i pretrage srca, Al o tom po tom
Još si praktički aktivan slučaj, uskoro si rekovalescent i oparavak može potrajati. Samo polako
Nažalost ulazimo u period povratka viroza i već je krenulo sa virusnim sezonskim prehladama, a uskoro će i sezona gripa. Moraš se dobro paziti ove zime jer ne znaš ikakve su ostale posljedice na plućima i zato samo lagano, oporavak i jačanje imuniteta.
Nekad se oporavak baš zna odužiti, ovo moje dvoje kolega su sigurno 2 mjeseca bili poprilično loši ali evo ikonačno i oni se vraćaju polako.
Sretno!
Nisam ali se nadam u ponedeljak da ce mi uradit posto imam zakazan pregled. Kasljucam s vremena na vrijeme i toga me strah, te sekunderne upale pluca. Iako udisem duboko i nemam problema, s vremena navrijeme se javi kasalj.
Vidjecu kako izgleda u ponedeljak i ako bude sumnjivo trazit cu antibiotk preventivno.
Nisam navikao bit ovako slabo i tomi je problem sve kontam sutra cu bit opet top ali ovo je na neki nacin iscrpilo organizam da svaka malo duza aktivnosti iziskuje odmor u krevetu.
Ma.Le.Na

#357 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ma.Le.Na »

Da li je iko od oboljelih na covid imal ispljuvak pri kasljanju?
Ili je bas svima striktno suhi kasalj?
ovo_malo_duse

#358 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Ma.Le.Na wrote: 10/10/2020 21:45 Da li je iko od oboljelih na covid imal ispljuvak pri kasljanju?
Ili je bas svima striktno suhi kasalj?
Ja imam ispljuvak ali sto se tice kaslja ja sam atipican gotovo da nisam ni kasljao. Ne znam moze li se i nazvat kasljom ali kad se zamorim a to je cisto hodanje po stanu ili kratkotrajno vjezbanje 5-10min dobijem napaz kaslja kratkotrajno. Dok odmaram lezim sjedim ne kasljem uopste. Imao sam u po cetku pritisak u grudima ali nikad da nisam mogao duboko udahnut
mostarac1905

#359 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by mostarac1905 »

lacrima wrote: 10/10/2020 18:43
splinter wrote: 10/10/2020 17:10
lacrima wrote: 10/10/2020 16:58

:-) :-) :-)
Pa koristi se Azithromycin u terapiji jer ispoljava antivirusno djelovanje protiv nekih respiratornih virusa a također povećava i nivo određenih interferona.
Osim toga spriječava i potencijalne sekundarne bakterijske infekcije. U svakom slučaju koristi se u protokolu liječenja u Covid slučajevima.
Mozda po nekim nasim smjernicama. Dok ne izadju klinicke studije a RKI i ostale ozbiljne institucije govore drugacije, ne bih rizikovao. Ionako nam populaciju pokosise rezistentne pneumonije i bez ovoga, al koga briga.

Eine prophylaktische Antibiotika-Gabe ohne Hinweis auf bakterielle Infektion wird nicht empfohlen.

https://www.rki.de/DE/Content/Kommissio ... cationFile

Ali svejedno, nije mjesto za ovu diskusiju. Neka su ljudi dobro prosli hvala Bogu. Samo nisam za upotrebu antibiotika kako se u BiH upotrebljavaju, bez ikakve kontrole.
nazalost, iako je zabranjeno izdavanje bez recepta, mnoge apoteke ga prodaju i ljudi s koronom ga masovno uzimaju i na svoju ruku.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#360 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Jimmy McNulty »

Mogy87 wrote: 10/10/2020 20:45 @Jimmy McNulty kakav si danas? Jesu te testirali? Kako su tvoji?
Ma boli me stomak i proljev. To dvoje nikako da popusti. Kupice mi danas neke probiotike pa valjda pomogne.
splinter

#361 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by splinter »

ovo_malo_duse wrote: 10/10/2020 21:41
splinter wrote: 10/10/2020 16:51 @ovo_malo_duse

Hvala za iscrpan izviještaj. Nadam se da ide nabolje iz dana u dan. Ne znam jesi li radio RTG pluća i pretrage srca, Al o tom po tom
Još si praktički aktivan slučaj, uskoro si rekovalescent i oparavak može potrajati. Samo polako
Nažalost ulazimo u period povratka viroza i već je krenulo sa virusnim sezonskim prehladama, a uskoro će i sezona gripa. Moraš se dobro paziti ove zime jer ne znaš ikakve su ostale posljedice na plućima i zato samo lagano, oporavak i jačanje imuniteta.
Nekad se oporavak baš zna odužiti, ovo moje dvoje kolega su sigurno 2 mjeseca bili poprilično loši ali evo ikonačno i oni se vraćaju polako.
Sretno!
Nisam ali se nadam u ponedeljak da ce mi uradit posto imam zakazan pregled. Kasljucam s vremena na vrijeme i toga me strah, te sekunderne upale pluca. Iako udisem duboko i nemam problema, s vremena navrijeme se javi kasalj.
Vidjecu kako izgleda u ponedeljak i ako bude sumnjivo trazit cu antibiotk preventivno.
Nisam navikao bit ovako slabo i tomi je problem sve kontam sutra cu bit opet top ali ovo je na neki nacin iscrpilo organizam da svaka malo duza aktivnosti iziskuje odmor u krevetu.
Važi. Čuvaj se i pazi ove zime ko nikada ranije.
Javi šta je bilo
EmirTr

#362 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by EmirTr »

Josma9 wrote: 10/10/2020 15:49 Pozdrav ljudi,
14ti dan sam u izolaciji, kolegica je bila pozitivna a ja u to neko vrijeme dobio temperaturu blazu 37,5 i izgubio culo mirisa nedugo zatim. Testiro sam se i nalaz je bio negativan na sto su mi rekla da ostajem u izolaciji zbog kontakta sa njom i da javljam stanje. Nisam imao nikakvih drugih poteskoca radio sam nalaze uredni, pluca uredna. Temperatura mi stoji i dan danas na 37 ne mogu joj nista. Nisu me slali vise na testiranje a ja sam se u ovom periodu dopingovao maximalno sa svim preporucenim. Ukljucila mi je neki antibiotik azomex jednom dnevno. Glava me povremeno boli vecinom navece. Sutra mi isitice izolacija jucer sam se cuo sa doktoricom i nista mi konkretno nije rekla, kao da ni ona ne zna sta ce. Ima li neko slicna iskustva ? Temperatura stalna 37-37,1 i culo mirisa mi se nije skroz vratilo, osjetim samo jace stvari tipa kafe kad priblizim.
Identični simptomi kao kod moje supruge i ćerke za vrijeme izolacije dok sam ja istovremeno ležao u bolnici... To je zaraza ali manjeg intenziteta, dobio si količinu virusa protiv koje tvoj imunitet može da se izbori i zato je takvo stanje... proći će brzo, biće nekoliko dana malaksalosti ali to je ustvari ta blaža verzija koju spominju... sretno...

@ovo_malo_duse / @Jimmy McNulty sretno i pazite se
Josma9

#363 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Josma9 »

EmirTr wrote: 11/10/2020 10:53
Identični simptomi kao kod moje supruge i ćerke za vrijeme izolacije dok sam ja istovremeno ležao u bolnici... To je zaraza ali manjeg intenziteta, dobio si količinu virusa protiv koje tvoj imunitet može da se izbori i zato je takvo stanje... proći će brzo, biće nekoliko dana malaksalosti ali to je ustvari ta blaža verzija koju spominju... sretno...

@ovo_malo_duse / @Jimmy McNulty sretno i pazite se
Hvala puno na odgovoru,
Temperatura u glavi mi je povecana i glava me povrememo boli to je jedini simptom koji imam pored oslabljenog mirisa.
Interesuje me samo jos sto se tice terapije da li su jos nesto uzimale, antibiotik ? Koliko je vremenski potrajalo kod njih ?
Evelinda

#364 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Evelinda »

Jimmy McNulty wrote: 11/10/2020 09:36
Mogy87 wrote: 10/10/2020 20:45 @Jimmy McNulty kakav si danas? Jesu te testirali? Kako su tvoji?
Ma boli me stomak i proljev. To dvoje nikako da popusti. Kupice mi danas neke probiotike pa valjda pomogne.
Jesi testiran?
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#365 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Jimmy McNulty »

Evelinda wrote: 11/10/2020 15:01 Jesi testiran?
Jesam jučer u 7:30h. Sad čekam rezultate. Nadam se sutra.
vazi

#366 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by vazi »

Je li iko pokusao lijecenje uljem od slatkog pelina, citam da je efikasno i da se pravi i u Bosni ( BIM, n Travnika ) i u Srbiji neki Dr Alen Azaric, ima li neko iskustva s tim ?
Evelinda

#367 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Evelinda »

Jimmy McNulty wrote: 11/10/2020 15:29
Evelinda wrote: 11/10/2020 15:01 Jesi testiran?
Jesam jučer u 7:30h. Sad čekam rezultate. Nadam se sutra.
Javi nam rezultate
EmirTr

#368 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by EmirTr »

Josma9 wrote: 11/10/2020 11:19
Hvala puno na odgovoru,
Temperatura u glavi mi je povecana i glava me povrememo boli to je jedini simptom koji imam pored oslabljenog mirisa.
Interesuje me samo jos sto se tice terapije da li su jos nesto uzimale, antibiotik ? Koliko je vremenski potrajalo kod njih ?
Samo paracetamol, i dosta limuna i cijeđenu narandžu... cijeđena narandža je dobra za obnovu D vitamina što pojačava imunitet i olakšava organizmu borbu.... potrajalo je dobrih 15 dana a poslije još par dana temperatura do 37,5 se dizala i vraćala samostalno....
To je borba organizma i znak da se dobro bori.... ako se povremeno javi proliv to je isto normalan simptom nije za brigu... samo je bitno da temperatura ne pređe preko 38 jer tada ubrzano kreće na pluća i tada se javi doktoru ako se desi...
Josma9

#369 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Josma9 »

EmirTr wrote: 11/10/2020 17:22
Josma9 wrote: 11/10/2020 11:19
Hvala puno na odgovoru,
Samo paracetamol, i dosta limuna i cijeđenu narandžu... cijeđena narandža je dobra za obnovu D vitamina što pojačava imunitet i olakšava organizmu borbu.... potrajalo je dobrih 15 dana a poslije još par dana temperatura do 37,5 se dizala i vraćala samostalno....
To je borba organizma i znak da se dobro bori.... ako se povremeno javi proliv to je isto normalan simptom nije za brigu... samo je bitno da temperatura ne pređe preko 38 jer tada ubrzano kreće na pluća i tada se javi doktoru ako se desi...
Hvala jos jednom
daddy-kool

#370 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

ovo_malo_duse wrote: 10/10/2020 21:41
Savjet je strogo mirovanje, čak i ako se dobro osjećaš. Formu ćeš brzo vratiti koju sedmicu nakon potpunog oporavka.
ovo_malo_duse

#371 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Evo Jos malo update. Danas 8 dan od pojave simptoma.
I neznam kako se broje. Ako je prvo pojavljivanje simptoma 5 dan Onda je dans 13-14 dan.
Prvi dan da sam skroz dobar.
Jeo normalno, igrao Ps4 sa djecom hodao po tarasi bez da se osjecam umorno.
Mislim da je definitvno gotovo. Danas sam uzeo samo aspirin 100 zbog grusanja. Ovi ugrusci su jedan od glavni uzroka smrtnosti. Narocito za muskarce srednje i starije dobi, pa cujete sportas, zdrav bio dobio koronu i umro. Zato puno tecnosti sa vitaminom C i po jedan aspirin 100. Nema ni kakvih nus pojava a pomaze haos plus djeluje protuupalno.
Nadzorna_ploca

#372 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Nadzorna_ploca »

To je to, samo lokati tekucinu da na pisaku i znoj izadje. :thumbup:
Naslovnica

#373 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Ne znam koliko dugo sugo je potrebno uzimati Aspirin da bi počeo djelovati protiv zgrušavanja krvi?
Da li je to odmah nakon prvog, ili treba proći nekoliko sedmica da bi efektivno djelovao?
Mogy87

#374 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

Jimmy McNulty wrote: 11/10/2020 09:36
Nadam se da si danas bolje :)
Mogy87

#375 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mogy87 »

vazi wrote: 11/10/2020 15:34 Je li iko pokusao lijecenje uljem od slatkog pelina, citam da je efikasno i da se pravi i u Bosni ( BIM, n Travnika ) i u Srbiji neki Dr Alen Azaric, ima li neko iskustva s tim ?
Alen Azaric je poznati sarlatan koji "lijeci" ljude po reality show-ovima, a bio je u zatvoru kao i covjek cije je "fakultet" zavrsio (Miroljub Petrovic).
Sve sto ta osoba preporucuje bi zaobisla u sirokom luku.
Locked