@mba wrote: ↑11/10/2020 10:24
niko nije rekao da je TR u rangu usa/rusija ali porediti ex-yu namjensku i sadasnju TR namjensku je smijesno, hocu da kazem da su na pravom putu i da su zadnjih 10 godina napravili ogroman iskorak naprijed, sta mislis koliko je TR firmi za namjensku medju prvim 100 na svijetu a koliko svih ex-yu prcija zajedno!
imas i sipri ranking, podatak iz 2018
„Arms sales by Turkish companies listed in the Top 100 increased by 22 per cent in 2018, to $2.8 billion.“
na pravo su putu, i ja im u tome zelim puno srece i uspjeha!
https://youtu.be/FxJQAA6BKsg
Kad je Energoinvest pravio separatore za nuklearne elektrane za bivsi SSSR. Turska ni danas nema industrijske kapacitete za razvoj nuklearne industrije. Ipak je tehnološki veci uspjeh proizvesti drugi najbitniji dio za nuklearnu elektranu poslije reaktora od bilo kojeg projekta Turske vojne industrije.
Da su na nivou Njemačke, Francuske, Japana, Kine meni bi bilo drago. Iskreno smiješno mi je porediti se sa SAD ili Rusijom u vojno-tehnickim dostignućima..
Statistike se mogu frizirati, stimati kako hoce...

Mene zanima gdje se igla ili šaraf proizvodi.
Da vidimo i uporedimo firme/fabrike koje podsklopove proizvode sa zapadnim ili nasim. Ili Turci kriju sta imaju od proizvodnih kapaciteta jer iste ne posjeduju i zele nekoga da dezavuisu.
I Turska vojna industrija kupuje od nas municiju i naoružanje. Manje od nas proizvode pjesadijske municiju. Naše fabrike Igman, Pobjeda Technology, Ginex na nivou su americkih i Ruskih fabrika...