Incerum Canabea wrote: ↑07/09/2020 15:41
Seyfo wrote: ↑07/09/2020 15:16
Vezan za predstojeće izbore, ja sam mislio da će Kolinda u Hrvatskoj uzeti drugi mandat. Bio sam stvarno siguran.
Međutim, dosta ljudi je glasalo protiv nje jer su bili isfrustrirani njenom podkapacitiranošću, nezrelošću, nedoraslošću, nedostatku bilo kakvog takta, nevjerovatnom količinom gluposti, laži,gafova i obmana neprimjerenih zdravom razumu. I popušila je.
Znači bez obzira da glasačko tijelo većinski itekako podržava HDZ (to su ovi zadnji izbori pokazali, HDZ je sve pomeo), ipak je ona svojom ličnošću uspjela to da sruši i da ne pobijedi na izborima. Kao da je prosječan glasač HDZ-a rekao: "e šta je previše, previše je!".
Slično je sa Trumpom. Objektivno može da pobijedi, ali njegova glupost, nepredvidivost i svojeglavost (koja ga je u neku ruku i dovela na mjesto predsjednika) bi mogla da ga dođe glave na narednim izborima.
Kolinda je izgubila zato što je žena. Izgubila je od lika koji ima sve pobrojane karakteristike kao i ona. Jedina razlika im je u spolu i što on dolazi iz uvjetno lijevog centra, a ona iz (opet uvjetno) desnog centra - a to je trebala (zbog tendencija u RH i svijetu) biti njena prednost.
Otkud to?
Pa i dobila je izbore prije toga a bila je žena.
Uopšte ne vjerujem da to ima ikakve veze. Imala je prednost jer dolazi iz stranke i okružja koju većinsko stanovništvo podržava, samo je trebala ne praviti budalu od sebe,i od funkcije i države grotesku, dovoljno bi bilo da bude "nit smrdi nit miriše" i pobijedila bi.
S druge strane, Milanović je pismen , kulturan, obrazovan, gospodin u svakom slislu te riječi. Poneki gaf se da potkrasti, ali to ne remeti puno njegov imidž. I pobijedio je, iako dolazi iz nekakvog "lijevog"centra, manje omiljenog.
Dokaz tome koliku prednost je ona imala a upropastila su zadnji izboru u RH, gdje je HDZ dolovno pomeo sve ostale. KOlinda je mogla imati isti rezultat, da nije lično sve upropastila.
Tako da ta teza da je izgubila zato što je žena uopšte ne stoji.
A vezano za temu "Amerika",da ne budemo previše offtopic, smatram da bi dvorska luda tj.Trump, iz istih razloga mogao da izgubi. Prosječan njegov glasač bi mogao reći:"jebiga Trumponja, dosta i tebe"