Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Koliko ja znam nemaju native podrsku u google assistantu (osim za Indiju i Japan) pa sam ja to napravio preko IFTTT. Skini app IFTTT pa u trazilici upisi daikin. Izaberi appletse koje hoces i konfigurisi ih. Ja koristim ova dva:
haso hasic wrote: ↑07/10/2020 13:19
I jedan i drugi imate 40m2.Ako je moguce zbog rasporeda prostorija stavite od gree jednu hansol 12.
Jos uvijek je na snizenju.
Dosta sam ih montirao zadnjih dana,cak sam jednu i kod sebe ugradio.
Jako tiha u radu,nisko modulira,ima snagu,grijac u tacni vanjske jedinice.
Ako zelite japanca ,od fujitsu bi to bila 12 lmce u tom cjenovnom rangu.
Dugo sam čitao ovu temu i odlučio sam se da kupim inverter 12-ku. Imam stan od 60 kvadrata i trenutno smo priključeni na kotlovnicu kojom upravlja privatnik. Tako da bi klima prije svega poslužila u prelaznim periodima i kao dopuna postojećeg načina grijanja. Problem je što taj privatnik grije isključivo u periodu od 15.10-15.04. Osim toga česti su kvarovi zbog dotrajale instalacije, pa se zna desiti da privremeno doslovno ostanemo bez ikakvog grijanja. Takođe, radijatori već iza 21.00h se počinju hladiti i svakodnevna je potreba za dogrijavanjem konvektorima ili grijalicama, a osim navedenih problema kvalitet grijanja je loš. Za ovih 6 mjeseci plaćam oko 900 KM, plus dio što ode na dogrijavanje. Zgrada nema izolaciju, i uglavnom su vanjski zidovi u stanu. Stolarija je promijenjena, Salamander šestokomorna sa troslojnim staklom. Iznad i ispod mene se grije. Ideja je da mi klima poveća komfor, jer još uvijek ne mogu raskinuti ugovor sa ovom privatnom kompanijom. Ugovor je potpisan na 5 godina, a tek je treća sezona. A i u kući imam opoziciju haha... Žena ima predrasude o grijanju na klime, tako da ću pokušati da je praktično razuvjerim i onda naredne kupiti još jednu i pokušati se dogovoriti s ovima što griju da plaćam 30% zbog prolaska instalacija kroz stan, a da pređem potpuno na grijanje klimama. Odlučio sam se za Gree Hansol 12, model 2018. Barem su mi tako rekli. Cijena sa ugradnjom 1450KM. Lijep pozdrav svim forumašima
Ako neko iz Sarajeva zna dobrog servisera za ugradnju klime neka posalje kontakt na PP ili ovde.
A ja cu postaviti kad budem imao vremena iskustva sa svojim serviserom.
Draugenthaler wrote: ↑09/10/2020 11:34
Dugo sam čitao ovu temu i odlučio sam se da kupim inverter 12-ku. Imam stan od 60 kvadrata i trenutno smo priključeni na kotlovnicu kojom upravlja privatnik. Tako da bi klima prije svega poslužila u prelaznim periodima i kao dopuna postojećeg načina grijanja. Problem je što taj privatnik grije isključivo u periodu od 15.10-15.04. Osim toga česti su kvarovi zbog dotrajale instalacije, pa se zna desiti da privremeno doslovno ostanemo bez ikakvog grijanja. Takođe, radijatori već iza 21.00h se počinju hladiti i svakodnevna je potreba za dogrijavanjem konvektorima ili grijalicama, a osim navedenih problema kvalitet grijanja je loš. Za ovih 6 mjeseci plaćam oko 900 KM, plus dio što ode na dogrijavanje. Zgrada nema izolaciju, i uglavnom su vanjski zidovi u stanu. Stolarija je promijenjena, Salamander šestokomorna sa troslojnim staklom. Iznad i ispod mene se grije. Ideja je da mi klima poveća komfor, jer još uvijek ne mogu raskinuti ugovor sa ovom privatnom kompanijom. Ugovor je potpisan na 5 godina, a tek je treća sezona. A i u kući imam opoziciju haha... Žena ima predrasude o grijanju na klime, tako da ću pokušati da je praktično razuvjerim i onda naredne kupiti još jednu i pokušati se dogovoriti s ovima što griju da plaćam 30% zbog prolaska instalacija kroz stan, a da pređem potpuno na grijanje klimama. Odlučio sam se za Gree Hansol 12, model 2018. Barem su mi tako rekli. Cijena sa ugradnjom 1450KM. Lijep pozdrav svim forumašima
Ako se ispostuje sve sto treba za instalaciju, 1450 KM sa montazom je super povoljno.
3m da bude instalacija,nosac kvalitetan duzi ,posto je hansol vanjska prilicno teska i"debela" da ostane dosta mjesta izmedju nje i zida.Da se ugrade antivibracijone gume.
Postavi fotke kad bude namontirano.
Hoću, u ponedjeljak bi trebalo da postave. Vanjska će biti smještena na balkonu. A unutrašnja u dnevnom boravku. Imam još dvije spavaće sobe, veoma male sa 9 i 10 kvadrata, kuhinju sa trpezarijom (nije vezana sa dnevnom) i kupatilo, naravno.
piplica wrote: ↑09/10/2020 14:01
Kako na balkonu?
Već sam vidio stručnjaka koji su na montirali na balkon.
Zasto strucnjaci? Prvi put cujem da je pogresno montirati na balkon. Klima nista nije manje funkcionalna ako se nalazi na balkonu.
Logicno sigurno nije zatvoren jer to niko lud ne bi tako montirao.
Draugenthaler wrote: ↑09/10/2020 14:06
Balkon je otvoren, pa sam mislio da to nije problem da vanjska jedinica bude tu montirana.
Nije to nikakav problem, bit ce zasticena od snijega, kiše. Imat ceš laksi pristup za servisiranje. Samo je nemoj previse zavuci da nema protoka zraka.
Balkon je otvoren, pa sam mislio da to nije problem da vanjska jedinica bude tu montirana.
Nije to nikakav problem, bit ce zasticena od snijega, kiše. Imat ceš laksi pristup za servisiranje. Samo je nemoj previse zavuci da nema protoka zraka.
Da li je skroz otvoren balkon, to jest samo ograda. Ako jest onda ne bi trebalo bit nikakvih problema. Puno ih je takvih montirano.
Ovako nesto?
Ukoliko jest samo je pokusaj sto blize vanjskoj ivici.
haso hasic wrote: ↑07/10/2020 13:19
I jedan i drugi imate 40m2.Ako je moguce zbog rasporeda prostorija stavite od gree jednu hansol 12.
Jos uvijek je na snizenju.
Dosta sam ih montirao zadnjih dana,cak sam jednu i kod sebe ugradio.
Jako tiha u radu,nisko modulira,ima snagu,grijac u tacni vanjske jedinice.
Ako zelite japanca ,od fujitsu bi to bila 12 lmce u tom cjenovnom rangu.
@haso hasic
Može li malo više informacija o ovom grijaču?
Da li se on automatski aktivira kada je vani previše hladno ( mrzne ) ili radi non stop?
Ako isključim klimu iz struje i nakon par dana je ponovo uključim, a vani minus, može li doći do kakvog kvara?
I koliko će mi potrošiti struje taj grijač mjesečno, ako bih klimu ostavio uključenu u struju?
Pitanje jeste glupo, ali šta bih kada nisam imao nikada klimu.
Last edited by -Chesterfield- on 09/10/2020 17:47, edited 1 time in total.
Da li je skroz otvoren balkon, to jest samo ograda. Ako jest onda ne bi trebalo bit nikakvih problema. Puno ih je takvih montirano.
Ovako nesto?
Ukoliko jest samo je pokusaj sto blize vanjskoj ivici.
Ima li ijedna da je ispostovano pravilo iz instalacionog uputstva?
Ajde iskusni znalci javite se sad.
Koliko je bitno da se obezbjedi pravilan protok vazduha za vanjsku jedinicu i ispostuju propisane udaljenosti i koji su to minimumi ispod kojih ne treba ici?
Ako je balkon uzak a klima uvucena unutar balkona i montirana na bocni zid to nije dobro.
Desava se onda da zrak koji je vec prosao kroz vanjsku jedinicu bude ponovo uvucen.
Bolje je postaviti tako da lice vanjske klime bude okrenuto van balkona.Evo na ovoj fotki oznacio sam sta bi se desavalo da sam postavio bocno na zid.
Ovdje je jos i gori slucaj jer su 2 klime pa bi puhale jedna u drugu.
Postoje i orginal nosaci koji se stavljaju na pod.
Jesu nesto skuplji,zbog toga ovaj sto sam mu ugradio ove vivaxe nije htio da ih namontiram.
Evo fotki: